Akuutti palaa ruutuun

Akuutti palaa ruutuun keskiviikkona 3.9. klo 20. Syksyn ensimmäisessä lähetyksessä pureudumme monia suomalaisia kiusaavaan homeongelmaan. Pahimmillaan homeallergia vie terveyden, työpaikan ja kodin. Pahalta voi tuntua myös ongelman vähättely. Moni nainen miettii, luottaisiko ehkäisyssä hormoneihin vai luonnonmukaisiin menetelmiin. Miten löytää hyvä ja turvallinen ehkäisykeino? Lyhytkestoinen ja kovatehoinen HIIT-harjoittelu on nyt suosittua. Sopisiko tällainen treeni myös diabeetikoille ja sydänpotilaille? Näihinkin kysymyksiin etsimme vastauksia keskiviikon lähetyksessämme. Syksyn myötä avautuvat myös Akuutin omalääkärin vastaanoton ovet.

Julkaistu , päivitetty

Ajankohtaista kesällä

Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa

Runsas altistuminen auringon UV-säteilylle lisää riskiä ihosyöpien, kuten esimerkiksi melanooman, syntymiselle. Ihomelanooman paljastaa yleensä oudon näköinen luomi, joka tutkittaessa osoittautuu ihosyöväksi. Kaikki eivät ole yhtä alttiita saamaan melanoomaa.

Julkaistu , päivitetty

Riesana aurinkoihottuma

Auringossa oleilun jälkeen iholle ilmestyvä kutiava ihottuma ja näppyrykelmät kertovat aurinkoihottumasta. Ihottuma voi olla paikallista kasvoissa tai vaikkapa rintakehässä, mutta sitä voi tulla myös koko vartaloon. Monesti ensimmäiset merkit aurinkoihottumasta tulevat jo keväällä, mutta kesää kohden tilanne saattaa pahentua. – Monimuotoinen valoihottuma on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva.

Julkaistu , päivitetty

Melanooma: ”Ei ollut lapsuuskesää ettei selkä palanut”

Puumalalainen Markku Valtonen sairastui syksyllä 2004 melanoomaan eli ihosyöpään. Hän muistaa lapsuuskesiä heinäpellolla, kun selkänahka paloi - vähintään kerran kesässä. Valtosen mielestä ihmisten pitäisi ymmärtää, ettei aurinko sovi kaikille ihotyypeille. Melanooma alkoi iholta, mutta uusiutuessaan se on tullut esiin muualla kehossa.

Julkaistu , päivitetty

Aurinkorasvalla on väliä

Luontaisesti iho ilmoittelee liian innokkaasta auringonotosta punotuksella. Mutta kestääkö rasvattu iho aurinkoa näennäisesti vai ihan oikeasti? Samoilla suojakertoimilla varustettujen voiteiden hinnat vaihtelevat huimasti. Mistä kymmenien eurojen hintaerot oikein johtuvat? Jos iho pääsee kärähtämään, miten kannattaa toimia?

Julkaistu , päivitetty
Nokkonen

Tiesitkö tämän nokkosesta?

Useimmille nokkonen on maanvaiva ja kiusallinen rikkakasvi. Polttavan ulkokuoren alla piilee kuitenkin ravinteikas sydän, joka on mainiota syötävää. Kompostiin nakkaamisen sijaan nokkonen kannattaakin kiikuttaa keittiöön. Tiesitkö sinä tämän nokkosesta? Ravinteikas nokkonen Nokkonen sisältää runsain mitoin ravintoaineita – jopa enemmän kuin monet marjamme tai pinaatti.

Julkaistu , päivitetty

Tatuoinneistako haittaa?

Tatuoinneista on liikkeellä myös huhuja ja uskomuksia. Voiko selän tatuoinnin läpi antaa puudutus- tai nukutusainetta? Kuinka käy väreille, kun iho vanhenee? Tatuoinnit ovat tämän hetken kuuma muoti-ilmiö.

Julkaistu , päivitetty
Käsi pitelee aivoja

Rakkaus sekoittaa aivot

Jos olet epävarma rakastaako kumppanisi sinua todella, niin vie hänet aivojen toiminnalliseen magneettikuvaukseen. Tutkijat ovat kurkistaneet magneettikuvauksen avulla tosi rakastuneiden aivoihin. He pystyvät kertomaan muun muassa, mitkä solut toimivat ja mitkä eivät. – Mielenkiintoista on se, että pystytään paikantamaan missä kohtaa aivoissa tapahtuu mitäkin eri tunnetiloissa.

Julkaistu , päivitetty

Trampoliinivammasta pitkä riesa

Trampoliini on viime vuosina yleistynyt kotipihojen leikki- ja kuntoiluvälineenä Suomessa. Pomppiminen on ennen kaikkea lasten ja nuorten suosiossa. Varjopuolena on loukkaantumisriski. Trampoliinit ovat mukavia liikuntavälineitä, mutta niiden käyttöä pitäisi valvoa ja turvallisuusohjeet ottaa paremmin huomioon.

Julkaistu , päivitetty

Turhat allergiatestit

Lähes mikä tahansa ympäristössämme esiintyvä aine voi herkistää ja aiheuttaa allergisia oireita. Tutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergiaoireista. Mutta onko allergiatestaus turhaa? Kuinka allergian voi ehkäistä kotikonstein?

Julkaistu

Ruokavalio – nykyajan tärkein aate?

Yhä useampi meistä kiinnittää tarkasti huomiota syömiseen ja noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota. Periaatteiden taustalla on esimerkiksi hyvinvoinnin tavoittelua ja ruuan tuotantoon liittyviä eettisiä valintoja. Ruokapöydissä saatetaan käydä kiivastakin suukopua erilaisten ruokaperiaatteiden paremmuudesta. Mistä on kyse?

Julkaistu

Muksun mukana - tueksi lapsiperheen arkeen

Keskoskerhossa kuulee pieniä tarinoita

Keskonen on totuttu näkemään keskoskaapissa, pikkuruisena olentona letkujen ympäröimänä. Keskonen kuitenkin kasvaa yllättävän vauhdikkaasti. Steriilissä ympäristössä alkutaipaleen kulkenut lapsi on erityinen myös silloin, kun hän pääsee kotiin. Turun keskoskerhossa keskosten vanhemmat saavat vertaistukea.

Julkaistu , päivitetty

Tukiviittomat synnyttävät puhetta

Jos lapsen puheen kehitys kangertelee, apuun voivat tulla tukiviittomat. Tukiviitottu puhe on kokonaisvaltaista viestintää, jossa puhetta täydentävät viittomakielestä lainatut viittomat sekä muuten ilmeikäs olemuskieli. Puheen kehityksen ongelmiin tulisi puuttua mahdollisimman varhain. Muhoslaiselle 5,5-vuotiaalle Samu Väänäselle tukiviittomat avasivat puheen solmut.

Julkaistu , päivitetty
Lapsi itkee

Migreeni lapsella: "Äiti, päätä särkee!"

Migreeni lapsilla on yllättävän yleistä. Sitä esiintyy 3-10 prosentilla kaikista lapsista. 5-vuotiaista kolmella prosentilla on migreeni ja murrosikäisistä jopa joka kymmenes kärsii migreenikohtauksista. Jo aivan pienellä vauvalla voi esiintyä migreeniä. Nuorin tunnettu tapaus on ollut kahden viikon ikäinen vauva, kertoo lastenneurologian emeritusprofessori Matti Sillanpää Turun yliopistosta.

Julkaistu , päivitetty

Taaperoimetys hämmentää

Imetys parantaa lapsen ja äidin terveyttä. Se suojaa lasta kätkytkuolemalta, astmalta ja atooppiselta ihottumalta. Imetetyillä lapsilla on vähemmän keliakiaa, enterokoliittia ja lapsuusiän leukemiaa ja myöhemmässä elämässä vähemmän lihavuutta, diabetesta ja korkeaa verenpainetta. Vielä sata vuotta sitten Suomessakin oli tavallista, että imetys kesti pari kolme vuotta.

Julkaistu , päivitetty

Kehonkuva ja ulkonäköpaineet: ”Pitää olla jotenkin samannäköinen kuin muut”

Tytöstä naiseksi ja pojasta mieheksi kasvamiseen liittyy monenlaisia haasteita ja paineita. Murrosiän kehitys on armotonta, hallitsematonta ja epätahtista. Samaan aikaan nuoret väistämättä vertailevat itseään toisiinsa ja median tarjoamiin malleihin. Median välittämillä ulkonäköihanteilla ja laihuuspaineilla on yhteys nuorten kehonkuvaan.

Julkaistu , päivitetty

Äidiksi teini-iässä

Hyppäys teini-ikäisen elämästä aikuisen elämään tapahtuu yhtäkkiä, jos huomaa olevansa raskaana ja päättää alkaa äidiksi. - Olin 17, kun sain kuulla, että odotan. Tietenkin säikähdin sitä, kun odotan vauvaa. - Jos ei olisi ollut poikakaveria, niin en olisi pitänyt lasta, kun se on kuitenkin niin iso asia. Mutta kun oli vakituinen poikakaveri, niin yhdessä päätettiin, että pidetään lapsi.

Julkaistu , päivitetty

Tukiperheet auttavat lapsia

Sijaisvanhemmuus ja adoptio eivät ole ainoita mahdollisuuksia tukea lapsiperheitä. Jos vapaaehtoistyö kiinnostaa, voi auttaa ryhtymällä tukiperheeksi yhdeksi viikonlopuksi kuukaudessa. Tukiperhetoiminta on lastensuojelun avohuollon tukitoimi. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva henkilö.

Julkaistu , päivitetty
Tyttö hiekkarannalla

10 kysymystä särkyneestä sydämestä

Mitä rakkaus ihmiselle merkitsee? Kuinka selvitä jätetyksi tulemisesta? Tärkeää on, että muistaisimme olla vähättelemättä sydänsuruja. Kaikenikäisten tunteet ovat tärkeitä ja arvokkaita.

Julkaistu , päivitetty

Omalääkäriltä kysyttyä

Omalääkärin vastaanotto 23.4.2014

Kuinka HPV tarttuu? Voiko matala testosteronitaso aiheuttaa masennusta? Silmä kutisee, mikä syynä? Onko pierun pidättäminen vaarallista?

Julkaistu

Ruokamyrkytyksen oireet

”Mistä erottaa ylensyönnistä johtuvan ähkyn ja pahanolon ja ruokamyrkytyksen?” Usein, kun sairastutaan oksennus- ja ripulitautiin, on ensimmäinen miete, että söinköhän jotakin sopimatonta. Akuutti ruokamyrkytys voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Jos kyse on vaikka stafylokokin pilaamasta ruuasta, iholta tullut bakteeri, niin oireet voivat iskeä tunnissa.

Julkaistu
Kysy Akuutin omalääkäriltä

Penikkatauti ja lenkkeily

"Lenkkeilen aika paljon ja nyt on viime aikoina tullut penikka äärettömän kipeäksi, että miten sen voisi estää ja miten voisi parantaa noita vaivoja?" Penikkatauti johtuu juuri tuosta lenkkeilystä. Se on lihasaitio-oireyhtymä, eli säären lihas, joka lenkkeillessä vahvistuu, ei mahdu enää lihasaitioonsa, tuppeensa.

Julkaistu

Omalääkärin vastaanotto 30.4.2014

Aiheuttavatko kolesterolilääkkeet dementiaa? Mitä vinkkejä Akuutin omalääkäri Risto Laitila antaa tupakoinnin lopettamiseen?

Julkaistu

Seniorin seurassa

Muistihäiriöisen apuvälineet

Muistihäiriöisille ja heidän omaisilleen on valitettavan vähän tietoa apuvälineistä, joilla tukea ajattelua, muistia ja oppimista. Oikein valitut apuvälineet tukevat muistisairaan aktiivisuutta ja itsenäisyyttä luomalla turvaa ja varmuutta päivittäiseen toimintaan.

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Moni nainen miettii, pitäisikö ehkäisyssä luottaa hormoneihin vai luonnonmukaisiin menetelmiin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Akuutti palaa ruutuun

  Akuutti palaa ruutuun keskiviikkona 3.9. klo 20. Syksyn ensimmäisessä lähetyksessä pureudumme monia suomalaisia kiusaavaan homeongelmaan. Pahimmillaan homeallergia vie terveyden, työpaikan ja kodin. Pahalta voi tuntua myös ongelman vähättely. Moni nainen miettii, luottaisiko ehkäisyssä hormoneihin vai luonnonmukaisiin menetelmiin. Miten löytää hyvä ja turvallinen ehkäisykeino? Lyhytkestoinen ja kovatehoinen HIIT-harjoittelu on nyt suosittua. Sopisiko tällainen treeni myös diabeetikoille ja sydänpotilaille? Näihinkin kysymyksiin etsimme vastauksia keskiviikon lähetyksessämme. Syksyn myötä avautuvat myös Akuutin omalääkärin vastaanoton ovet.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Eturauhasvaivat ja kylmä

  ”Voivatko eturauhasvaivat johtua kylmästä? Jos kädet ja jalat palelee, vessassa käyminenkin kiihtyy.” Omalääkäri vastaa: Tottahan eturauhanen voi ärtyä, jos se kylmettyy, vaikka hirvimetsällä tai pilkillä istuessa. Seurauksena on virtsaamisvaivoja. Toinen juttu on se, että kylmettyminen voi lisätä myös virtsaamistarvetta. Se taas johtuu siitä, että kylmässä lämmin veri työntyy sisäelimiin.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Fibromyalgia ja kylmässä tulevat kivut

  ”Olen 61-vuotias vielä töissä käyvä mies. Jos olisi aina kesä ja aina lämmintä, jaksaisin niin kuin nytkin: kesällä töiden lisäksi poimin 600 litraa marjoja ja vielä kävin joka viikko tansseissa. Kun tuli syksy, ilmat kylmenivät ja kostuivat, tuntui, ettei jaksaisi mitään ja niska-hartiaseutu kipeytyi ja tulehtui.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Kylmäjuoksun vaikutukset

  ”Mitä vaikutuksia on sillä, jos harrastaa kylmäjuoksua, siis että talvellakin käy juoksulenkillä vaikka sortseissa ilman paitaa?” Omalääkäri vastaa: Tässä riittäisi vielä paljon tutkittavaa, mutta voi sanoa, että stressinsietokyky paranee ja kunto totta kai nousee. Lisäksi kortisolin tuotanto näyttää lisääntyvän, joka auttaa nivelkipuihin ja muihinkin kipuihin.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Kaihileikkaus ja CME

  ”Minulle on tehty kaihileikkaus vasempaan silmään. Sen jälkeen todettiin, että silmänpohjaan oli ilmestynyt ylimääräinen nysty. Vain 30 prosenttia näkökyvystä tuli takaisin. Asiaa on hoidettu tipoilla, jotka eivät ole auttaneet. Viimeksi on tehty lasiaisinjektio, jossa silmämunan läpi ruiskutetaan lääkettä nystyyn. Sen tuloksista ei ainakaan vielä ole tietoa.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Epilepsia ja ajokortti

  ”Miksi epilepsiapotilas ei saa kuorma-autokorttia? Näin siitäkin huolimatta, että lääkitys on kunnossa eikä kohtauksia ole ollut miesmuistiin.” Tätäkin asiaa ohjaavat direktiivit. Niiden mukaan täytyy olla kymmenen vuotta ilman lääkkeitä ja ilman kohtauksia, jotta kriteerit kuorma-autokortin saamiseksi täyttyvät.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Ajokorttitesti ikäihmisille?

  ”Mitä ajokuntotestissä tarkastetaan? Kun tulee ikää, tarvitaan laajennettu lääkärinlausunto – mitä se tarkoittaa?” 70-vuotiaasta eteenpäin tarvitaan tosiaan vähän laajempi lääkärintarkastus. Se tarkoittaa muisti- ja kognitiivisten toimintojen selvittämistä. Käytännössä siis sitä, miten arki sujuu, ja kuinka ehkä ikääntymisen tuomat muutokset vaikuttavat ajamiseen.

 • Julkaistu .

  Apuvälineitä jalkojen heikkouteen

  Jos jalat eivät tahdo kantaa, vaikka Parkinsonin taudin tai halvauksen takia, voi kävelyn helpottamiseksi tehdä apuvälineitä. Seuraavassa muutama katsojamme niksi kävelyn helpottamiseksi. Kumilenkit kävelyä helpottamaan

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Vesirokkorokote ja ruusu

  ”Jos vesirokolla ja ruusulla on yhteys, niin ehkäiseekö vesirokkorokote sitten myös ruusulta?” Vesirokkorokote pystyy kyllä estämään itse rokon puhkeamisen hyvin, mutta sen teho estämään vyöruusua sitten joskus myöhemmin on heikko tai ainakin sitä ei ole todistettu. Vyöruusua varten on kyllä oma rokotteensa, jossa on kymmenen kertaa enemmän heikennettyjä viruksia.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Kurkunpään refluksitauti ja flunssa

  ”Sairastan kurkunpään refluksitautia. Tauti pysyy melko hyvin kurissa elintavoilla eli lopetan syömisen ajoissa ennen nukkumaan menemistä ja olen kohottanut moottorisängyn päätyä reilusti. Lääkityksenä on Nexium 20 mg. Kaikesta tästä huolimatta silloin tällöin mahahappoa pääsee yöllä nousemaan kurkkuun asti ja tuloksena on kurkun ja äänihuulten tulehdus.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Sähköhoito

  ”Mistä sähköhoidossa on kyse?” Sähköhoito on tehokkain vaikean tai psykoottisen masennuksen hoitomuoto. Sitä käytetään pääasiassa silloin, jos lääke- ja muu hoito eivät tehoa. Sähköhoidon virkistävän vaikutuksen voi nähdä jo muutamien hoitokertojen jälkeen. Sähköhoito annetaan kevyessä nukutuksessa.

 • Tutkimustieto masennuslääkkeiden toimintamekanismista on puutteellista.
  Julkaistu . Päivitetty

  Masennuslääkitys ja tunteiden tasaisuus

  ”Voiko masennuslääkitys aiheuttaa tunteiden liiallista tasaisuutta? Että kaikki tuntuu turhankin tasapaksulta?” Psykiatrian erikoislääkäri vastaa: Kyllä niin voi käydä, että tunteet hieman latistuvat. Varsinkin alkuvaiheessa sivuvaikutuksiin kuuluvat myös pahoinvointi, päänsärky, hieman levoton ja kiihtynyt olo. Sivuvaikutusten takia pitäisikin aina olla hoitosuhde.

 • Kuva: Milla Vahtila
  Julkaistu . Päivitetty

  Depressiolääkkeet ja lumevaikutus

  ”Depressiolääkkeitä on kritisoitu siitä, että niiden teho on vain vähän parempi kuin lumelääkkeiden. Onko kyseessä eräänlainen silmänkääntötemppu, jossa lääkkeen teho perustuu vain potilaan vakaaseen uskoon?” Depressiolääkkeiden tehon on kyllä osoitettu olevan olemassa. Lääke tehoaa noin kahdelle kolmasosalle käyttäjistä, lumelääke yhdelle kolmasosalle.

 • Masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut samalla, kun uusia lääkkeitä on tullut markkinoille.
  Julkaistu . Päivitetty

  Määrätäänkö depressiolääkkeitä liikaa?

  ”Depressiolääkkeitä on arvosteltu yhtäältä tehottomuudesta ja toisaalta siitä, että niillä on paljon haittavaikutuksia. Määrätäänkö niitä liikaa tai liian helposti?” Lähtökohtaisesti ei. Depressiolääkkeitä voidaan käyttää lievästä masennuksesta psykoottisen depression hoitoon. Ongelma ehkä on enemmän siinä, seurataanko lääkehoidon vaikutuksia riittävästi ja reagoidaanko niihin.

 • Kysy Akuutin omalääkäriltä
  Julkaistu . Päivitetty

  Kihti ja influenssarokote?

  ”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katsotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?” Heti aluksi pitää sanoa, ettei sillä rokotteella ole mitään tekemistä näiden kihtioireiden kanssa.