Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Akuutti pääkuva

Yle TV1 maanantaisin klo 18:30.
Uusinta keskiviikkoisin klo 5:55 ja sunnuntaisin klo 15:15.
Akuutti Areenassa
Palaute ja juttuvinkit

Ihmeellinen suolisto

Naposteletko? Ei pitäisi - jatkuva puputtaminen rasittaa ohutsuolta

Tauot ruokailussa auttavat ohutsuolta.

Annatko suolistollesi riittävästi aikaa puhdistautua aterioiden välillä? Ohutsuolen ”pesuohjelman” kesto on noin kaksi tuntia ja se keskeytyy joka kerta, kun suoleen tulee lisää ruokaa. Jatkuva työrauhan häirintä saattaa johtaa suolisto-ongelmiin.

Mitä kakkasi kertoo terveydestäsi?

Kurkkaa pönttöön ja tarkista pökäleistä terveydentilasi

Kakka on terveysmittari vailla vertaa. Se paljastaa elimistösi kunnon, kunhan osaat lukea pökäleitäsi oikein. Tutki mitä niiden antamat viestit. Tarkkaile koostumusta, muotoa ja väriä.

FODMAP-ruokavalio testissä – tykkääkö vatsa, rauhoittuuko suoli?

Akuutin toimittaja testaa FODMAP-ruokavaliota.

Kuuluuko punakaali vältettävien ruoka-aineiden listalle? Entä kukkakaali? Mitä hedelmiä saa syödä? Oliko niin, että kauraa pitäisi ärtyvän suolenkin kestää? Noin 70 prosenttia ärtyvän suolen oireista kärsivä saa avun oireisiinsa FODMAP-ruokavaliosta. Miten helppo ruokavaliota on noudattaa ja auttaako ruokavalion siivoaminen FODMAP-hiilihydraateista oireisiin? Akuutin toimittaja testaa ruokavaliota neljän viikon ajan.

Missä on lähin vessa? Elämää stressivatsan kanssa

Möyrii ja kouristelee – stressivatsa hankaloittaa arkea.

Möyrii, kouristelee, turvottaa ja paukkuu – monet meistä reagoivat jännittämiseen ja stressiin vatsalla. Stressi muuttaa suolen käyttäytymistä, sillä vatsa ja aivot toimivat yhteistyössä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun pelkkä kotoa poistuminen vaatii vessasuunnitelman, on vatsavaivoihin syytä hakea apua. Stressivatsan oireilu liittyy vahvasti psyykkeeseen.

Uusimmat artikkelit

Mitä älyvaate sinusta paljastaa ja kenelle?

Älyvaate kerää sinusta tietoa, mutta kuka tietoa hallinnoi?

Älyvaatteet ja muut kehoa mittaavat laitteet yleistyvät vauhdilla ja käyttäjät tuottavat jatkuvasti uutta dataa. Henkilökohtainen digitaalinen terveyskertomus on monella jo varsin tuhti paketti ja mielenkiintoista luettavaa. Mutta kuka tietoja pilvipalvelussa hallinnoi ja millä ehdoilla? Aktiivisuusrannekkeet ovat arkipäivää. Älypuhelin seuraa käytäjäänsä kaikkialle.

Tennarit vai korkkarit – entä jos jalkasi saisivat valita?

Jalat pitävät vaihtelusta - tarkkana kenkäostoksilla

Lenkkarit ja tennarit ovat loikkineet urheilukentiltä joka paikan jalkineiksi. Tossut alle ja menoksi: katu-uskottavuutta tavoittelee sohvaperunakin. Mutta voiko tossuilla tallustelu mennä liiallisuuksiin? Entä korkokenkiä uskollisesti käyttävät, miten voivat päkiäprinsessojen jalat?

Diagnoosi: Raskausmyrkytys – Leenan tarina

Leena Prykärillä kertoo tarinansa raskausmyrkytyksestä

Leena Prykäri sai raskausmyrkytysdiagnoosin keväällä 2009 odottaessaan esikoistaan. Raskausviikolla 30+1 maailmaan saapuu 1130 grammaa painava pienokainen. Seitsemän vuotta myöhemmin Leena odottaa toista lasta, ja raskausmyrkytysoireet palaavat. Syntyykö perheeseen toinen pikkukeskonen?

Lähetä kysymyksesi Akuutin Omalääkärille

Ajankohtaista

Akuutti kysyy: Mikä on pahin pelkosi?

Akuutin pelkokysely.

Paljasta meille, mikä on pahin pelkosi. Tai millaisia pelkomuistoja sinulla on lapsuudestasi? Entä kuinka olet päässyt yli peloistasi tai oppinut selviämään niiden kanssa? Osallistu kyselyymme!

Näin kohtaat muistisairaan – yhdeksän tärkeää neuvoa

Yhdeksän tärkeää neuvoa muistisairaan kohtaamiseen

Mistä muistisairaan ihmisen kanssa voi puhua? Mitä muistisairas muistaa tai ymmärtää? Kohtaamisen pelko on yksi syy, miksi ystävät ja läheiset voivat jättää käymättä muistisairaan luona. Muistisairaan kohtaamista ei kuitenkaan tarvitse jännittää tai pelätä. Tärkeintä on olla läsnä aidosti ja välittäen.

Tiesitkö tämän?

Tiesitkö tämän puolukasta?

Puolukan terveysvaikutukset

Marjojen syöminen on terveellistä ja jo parin desilitran marja-annoksella voi taata huomattavan osan esimerkiksi päivän C-vitamiinitarpeesta sekä kuitumäärästä. Marjojen syöminen on hyväksi myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta mikä tekee puolukasta erityisen terveellisen?

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme kaikkein ravintorikkain. C-vitamiinipitoisuudessa se vetää vertoja jopa appelsiinille! Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä flunssaa ennaltaehkäisevä vitamiinipommi, sillä tutkimusten mukaan tyrnillä on todettu olevan jopa sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus.

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on jo Suomessakin tuttu mauste niin kuivattuna ja jauhettuna kuin tuoreena. Kiinassa inkivääriä on kuitenkin viljelty jo tuhansia vuosia ja se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen monitaituri. Inkivääriä on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä, ja luonnon omana rohtona sitä käytetään meilläkin monenlaisiin vaivoihin.

Muksun mukana - tueksi lapsiperheen arkeen

Arki suojaa lasta – myös huolten keskellä!

Arki suojaa lasta – myös huolten keskellä!

Miten kertoa lapselle isän tai äidin sairaudesta? Entä mitä kannattaa huomioida, kun lapsen kanssa vieraillaan sairaalassa ensimmäistä kertaa? Aikuisten huolet näkyvät myös lapsen elämässä.

”Vanhemmuutta ei voi harjoitella etukäteen” Akuutin katsojat kertovat ajatuksiaan vanhemmuudesta

Millaisia ajatuksia vanhemmuus herättää?

Millaista on olla äiti tai isä? Millaisia haasteita vanhemmuuteen liittyy? Kasvatatko lapsiasi, kuten sinua on kasvatettu? Pyysimme katsojia kirjoittamaan meille ajatuksia vanhemmuudesta. Saimme upeita mietteitä ja pohdintoja, kiitos. Kaikki kirjoitukset on nyt kerätty yhteen. Lue, millaisia asioita äidit ja isät vanhemmuudesta ajattelevat.

Erityistä elämää aurinkoisen prinsessan kanssa

Saana-tytöllä on keskivaikea kehitysvamma.

Saana Kuru on 12-vuotias koululainen ja äitinsä prinsessa. Hän on kromosomipoikkeamansa vuoksi erityislapsi, joka käy omaa koulupolkuaan. Saanalla on keskivaikea kehitysvamma ja hän on noin viisivuotiaan tasolla, mutta kuten kuka tahansa ikäisensä, Saana tykkää Antti Tuiskusta ja Haloo Helsingistä.

Stressinhallintaa päiväkodissa

Pilottihankkeessa päiväkotilapset oppivat stressinhallintaa

Huutoa ja hulinaa. Harmistusta ja hikihelmiä. Normitilanne päiväkodissa? Näin ei suinkaan tarvitse olla, jos lasten arjen kitkakohtiin paneudutaan ajan ja asiantuntemuksen avulla. Pääkaupunkiseudun päiväkoteja on mukana pilottitutkimuksessa, jossa testataan miten vastaanottavaisia lapset ovat stressinhallinnan opeille. Tunnistaako lapsi päässään räksyttävän Vahtikoiran?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: ”Lasten kasvatuksesta selviää hengissä, mutta ei ilman negatiivisia tunteita”

Jari Sinkkonen vastaa kysymyksiin kasvatuksesta

Kun uhmaikäinen lapsi saa raivokohtauksia tai nuorta ei saa irti tietokoneeltaan, tuntee jokainen vanhempi joskus olevansa pulassa ja avuton. Tilanne uhkaa äityä ankaraksi tahtojen taistoksi. Jari Sinkkonen muistuttaa, että tiukassa tilanteessa peiliin katsominen ja oman toiminnan muuttaminen on usein ratkaisun avain.

Lasten pituuskasvua seurataan tarkalla silmällä – milloin pitäisi huolestua?

Missä kulkee normaalin pituuskasvun ylä- tai alaraja?

Missä kulkee oman pienokaisen normaalin pituuskasvun ylä- tai alaraja? Kysymys askarruttaa vanhempia varsinkin silloin, kun esimerkiksi urheileva poika näyttää jäävän ikätovereitaan lyhyemmäksi tai lapsi venyy pituutta kovin varhain. Lasten pituuskasvuun puututaan yleensä vain, jos siihen on lääketieteellinen syy.

Omalääkäriltä kysyttyä

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila paljastaa, miten voit helposti tehdä itse kipuvoidetta chilijauheesta ja perusvoiteesta. Kaupallisissa kipuvoiteissa käytetään kapsaisiinia, joka on chilipaprikan tehoaine. Kapsaisiinivoidetta voi koettaa valmistaa myös itse, jos ei halua ostaa aika hintavia apteekin tuotteita.

Jumppaohjeita lonkan bursiittiin

Bursiitti on limapussin tulehdus, ja kun se on lonkassa, sitä kutsutaan trochanterin bursiitiksi, kansankielellä ronkaksi. Usein ronkkakipu on lihaksen kiinnityskohdan kiputila, mutta siellä voi olla myös limapussin tulehdus. Tässä muutama harjoitus, joilla lonkan bursiittia voi helpottaa: Aloita kaikki harjoitukset varovasti. Jos tunnet kipua, vähennä rasitusta tai keskeytä.

Seniorin seurassa

Näin kohtaat muistisairaan – yhdeksän tärkeää neuvoa

Yhdeksän tärkeää neuvoa muistisairaan kohtaamiseen

Mistä muistisairaan ihmisen kanssa voi puhua? Mitä muistisairas muistaa tai ymmärtää? Kohtaamisen pelko on yksi syy, miksi ystävät ja läheiset voivat jättää käymättä muistisairaan luona. Muistisairaan kohtaamista ei kuitenkaan tarvitse jännittää tai pelätä. Tärkeintä on olla läsnä aidosti ja välittäen.

Uusimmat sisällöt - Akuutti

 • Miten hirvikärpäsistä pääsee eroon – lue Akuutin katsojien vinkit

  Vinkkejä hirvikärpästen häätämiseen ja puremien hoitoon.

  Akuutin omalääkärin vastaanotolla kyseltiin vinkkejä hirvikärpästen häätämiseen ja puremien hoitoon. Akuutin toimitukseen saapui valtava määrä hyviä vinkkejä, jotka olemme keränneet tähän artikkeliin. Hirvikärpäset ovat taas valitettavan ajankohtaisia, joten hyviä neuvoja kannattaa kokeilla käytännössäkin. Jokainen toki omalla vastuullaan.

 • FODMAP-ruokavalio testissä – tykkääkö vatsa, rauhoittuuko suoli?

  Akuutin toimittaja testaa FODMAP-ruokavaliota.

  Kuuluuko punakaali vältettävien ruoka-aineiden listalle? Entä kukkakaali? Mitä hedelmiä saa syödä? Oliko niin, että kauraa pitäisi ärtyvän suolenkin kestää? Noin 70 prosenttia ärtyvän suolen oireista kärsivä saa avun oireisiinsa FODMAP-ruokavaliosta. Miten helppo ruokavaliota on noudattaa ja auttaako ruokavalion siivoaminen FODMAP-hiilihydraateista oireisiin? Akuutin toimittaja testaa ruokavaliota neljän viikon ajan.

 • Mitä älyvaate sinusta paljastaa ja kenelle?

  Älyvaate kerää sinusta tietoa, mutta kuka tietoa hallinnoi?

  Älyvaatteet ja muut kehoa mittaavat laitteet yleistyvät vauhdilla ja käyttäjät tuottavat jatkuvasti uutta dataa. Henkilökohtainen digitaalinen terveyskertomus on monella jo varsin tuhti paketti ja mielenkiintoista luettavaa. Mutta kuka tietoja pilvipalvelussa hallinnoi ja millä ehdoilla? Aktiivisuusrannekkeet ovat arkipäivää. Älypuhelin seuraa käytäjäänsä kaikkialle.