Hyppää pääsisältöön

Yle TV1 maanantaisin klo 18:30.
Uusinta keskiviikkoisin klo 5:55 ja sunnuntaisin klo 15:15.
Akuutti Areenassa
Palaute ja juttuvinkit

Diagnoosi: Raskausmyrkytys

Vaikea raskausmyrkytys ei vie odotuksen onnea

Leena Prykärin esikoinen syntyi keskosena raskausmyrkytyksen vuoksi. Nyt Leena odottaa toista lasta, ja raskausmyrkytys diagnosoitiin hänellä toistamiseen. Millaisia ovat odotuksen pitkät päivät, kun onneen sekoittuu huoli vauvasta? Akuutti seuraa Leenan raskauden etenemistä.

Uusimmat artikkelit

Kuonon verran edellä – avustajakoira Orvokki tietää milloin emäntä on pulassa

Avustajakoira helpottaa liikuntavammaisen elämää

Liikuntarajoitteinen Sanna-Kaisa Patjas sai labradorinnoutaja Orvokin elämäänsä keväällä 2015. Selkäydinvammainen ja harvinaista sidekudostautia ja kipuoireyhtymää sairastava Sanna-Kaisa tarvitsee jatkuvasti myös ihmiskäsien apua, mutta nelijalkainen ystävä antaa uudenlaista vapautta liikkumiseen. Pysyvä selkäydinvamma sitoo Sanna-Kaisa Patjaksen (43) pyörätuoliin.

Vapaaehtoistyön palkka on hyvä mieli – ”Tähän jää mukavalla tavalla koukkuun”

Vapaaehtoistyö - pieni vaiva, suuri apu

Pari vuotta sitten helsinkiläinen Tuulikki Hakkarainen kuunteli tuttavansa kokemuksia vapaaehtoistyöstä. Kävi ilmi, että aivan Tuulikin naapurustossa sijaitsevan Neuroliiton palvelutalon asukkaille vapaaehtoisten seura olisi enemmän kuin tervetullutta. Tuulikki tutustui taloon, tykästyi tunnelmaan ja huomasi saaneensa koko joukon uusia ystäviä. – Eläkkeellä on enemmän aikaa, sehän on selvä.

Mistä löytyvät parhaat polut, uimapaikat ja ulkokuntosalit? Merkitse suosikkipaikkasi kartalle

Kerro kotipaikkakuntasi ulkoliikunta-alue

Onko sinulla tiedossa ihana uimapaikka tai loistava maastopyöräilyreitti? Haluaisitko vinkata muillekin hyvästä ulkokuntosalista tai vaellusreitistä? Suomi on täynnä hienoja mahdollisuuksia liikkua luonnossa ja harrastaa liikuntaa ilmaiseksi. Merkitse hyvä ulkoliikuntapaikka karttaan ja kerro löytösi muillekin. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!

Älä unohda lihaskuntoharjoittelua kesällä – treenauksen viisi tärkeää kulmakiveä

Lihaskuntoharjoittelu kannattaa muistaa kesälläkin.

Lihakset surkastuvat nopeasti, ellei niitä käytä. Siksi lihaskuntoharjoittelu kannattaa muistaa kesälläkin. Suomen kokenein kuntosaliohjaajien ja personal trainereiden kouluttaja Lasse Seppänen muistuttaa viidestä tärkeästä asiasta, jotka kannattaa pitää mielessä, jotta treeni maistuu ja lihakset pysyvät hyvässä kunnossa.

Lähetä kysymyksesi Akuutin Omalääkärille

Ajankohtaista

Nokkonen – rautainen kesäherkku

Nokkosesta on moneksi

Useimmille nokkonen on maanvaiva ja kiusallinen rikkakasvi. Polttavan ulkokuoren alla piilee kuitenkin ravinteikas sydän, joka on mainiota syötävää. Kompostiin nakkaamisen sijaan nokkonen kannattaakin kiikuttaa keittiöön. Tiesitkö sinä tämän nokkosesta? Ravinteikas nokkonen Nokkonen sisältää runsain mitoin ravintoaineita – jopa enemmän kuin monet marjamme tai pinaatti.

Tiesitkö tämän avokadosta?

Onnea on avokado, joka hehkuu kuorensa alla raikkaan vihreänä. Aina käsi ei kuitenkaan löydä kaupan hyllyltä sitä parasta yksilöä, mutta sinnikkyys avokadojen metsästyksessä kannattaa. Terveellisten pehmeiden rasvojensa vuoksi avokado voi esimerkiksi auttaa alentamaan kolesterolia.

Tiesitkö tämän?

Tiesitkö tämän raparperista?

Tiesitkö tämän raparperista?

Raparperi on nyt parhaimmillaan! Raparperisatoa on onneksi saatavilla pitkin kesää, mutta ensimmäisissä raparperiherkuissa on aina tietty erityisyytensä ja alkavan kesän tuntu. Mutta millainen herkku tämä monivuotinen tatarkasvi pohjimmiltaan onkaan? Lue pieni raparperi-info täältä ja nappaa samalla talteen gluteenittoman raparperipaistoksen ohje.

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on jo Suomessakin tuttu mauste niin kuivattuna ja jauhettuna kuin tuoreena. Kiinassa inkivääriä on kuitenkin viljelty jo tuhansia vuosia ja se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen monitaituri. Inkivääriä on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä, ja luonnon omana rohtona sitä käytetään meilläkin monenlaisiin vaivoihin.

Tiesitkö tämän pähkinöistä?

Tiesitkö tämän pähkinöistä?

Suolattuna, sokeroituna, paahdettuna, maustettuna. Terveellisimmillään pähkinät ovat kuitenkin sellaisenaan ja mahdollisimman tuoreena! Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa ja erityisesti rasvaa, mutta sangen terveellisessä muodossa. Niissä on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja sekä antioksidantteja. Lisäksi pähkinät sisältävät proteiinia sekä vatsantoimintaa ylläpitävää kuitua.

Muksun mukana - tueksi lapsiperheen arkeen

Arki suojaa lasta – myös huolten keskellä!

Arki suojaa lasta – myös huolten keskellä!

Miten kertoa lapselle isän tai äidin sairaudesta? Entä mitä kannattaa huomioida, kun lapsen kanssa vieraillaan sairaalassa ensimmäistä kertaa? Aikuisten huolet näkyvät myös lapsen elämässä.

”Vanhemmuutta ei voi harjoitella etukäteen” Akuutin katsojat kertovat ajatuksiaan vanhemmuudesta

Millaisia ajatuksia vanhemmuus herättää?

Millaista on olla äiti tai isä? Millaisia haasteita vanhemmuuteen liittyy? Kasvatatko lapsiasi, kuten sinua on kasvatettu? Pyysimme katsojia kirjoittamaan meille ajatuksia vanhemmuudesta. Saimme upeita mietteitä ja pohdintoja, kiitos. Kaikki kirjoitukset on nyt kerätty yhteen. Lue, millaisia asioita äidit ja isät vanhemmuudesta ajattelevat.

Erityistä elämää aurinkoisen prinsessan kanssa

Saana-tytöllä on keskivaikea kehitysvamma.

Saana Kuru on 12-vuotias koululainen ja äitinsä prinsessa. Hän on kromosomipoikkeamansa vuoksi erityislapsi, joka käy omaa koulupolkuaan. Saanalla on keskivaikea kehitysvamma ja hän on noin viisivuotiaan tasolla, mutta kuten kuka tahansa ikäisensä, Saana tykkää Antti Tuiskusta ja Haloo Helsingistä.

Stressinhallintaa päiväkodissa

Pilottihankkeessa päiväkotilapset oppivat stressinhallintaa

Huutoa ja hulinaa. Harmistusta ja hikihelmiä. Normitilanne päiväkodissa? Näin ei suinkaan tarvitse olla, jos lasten arjen kitkakohtiin paneudutaan ajan ja asiantuntemuksen avulla. Pääkaupunkiseudun päiväkoteja on mukana pilottitutkimuksessa, jossa testataan miten vastaanottavaisia lapset ovat stressinhallinnan opeille. Tunnistaako lapsi päässään räksyttävän Vahtikoiran?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: ”Lasten kasvatuksesta selviää hengissä, mutta ei ilman negatiivisia tunteita”

Jari Sinkkonen vastaa kysymyksiin kasvatuksesta

Kun uhmaikäinen lapsi saa raivokohtauksia tai nuorta ei saa irti tietokoneeltaan, tuntee jokainen vanhempi joskus olevansa pulassa ja avuton. Tilanne uhkaa äityä ankaraksi tahtojen taistoksi. Jari Sinkkonen muistuttaa, että tiukassa tilanteessa peiliin katsominen ja oman toiminnan muuttaminen on usein ratkaisun avain.

Lasten pituuskasvua seurataan tarkalla silmällä – milloin pitäisi huolestua?

Missä kulkee normaalin pituuskasvun ylä- tai alaraja?

Missä kulkee oman pienokaisen normaalin pituuskasvun ylä- tai alaraja? Kysymys askarruttaa vanhempia varsinkin silloin, kun esimerkiksi urheileva poika näyttää jäävän ikätovereitaan lyhyemmäksi tai lapsi venyy pituutta kovin varhain. Lasten pituuskasvuun puututaan yleensä vain, jos siihen on lääketieteellinen syy.

Omalääkäriltä kysyttyä

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila paljastaa, miten voit helposti tehdä itse kipuvoidetta chilijauheesta ja perusvoiteesta. Kaupallisissa kipuvoiteissa käytetään kapsaisiinia, joka on chilipaprikan tehoaine. Kapsaisiinivoidetta voi koettaa valmistaa myös itse, jos ei halua ostaa aika hintavia apteekin tuotteita.

Jumppaohjeita lonkan bursiittiin

Bursiitti on limapussin tulehdus, ja kun se on lonkassa, sitä kutsutaan trochanterin bursiitiksi, kansankielellä ronkaksi. Usein ronkkakipu on lihaksen kiinnityskohdan kiputila, mutta siellä voi olla myös limapussin tulehdus. Tässä muutama harjoitus, joilla lonkan bursiittia voi helpottaa: Aloita kaikki harjoitukset varovasti. Jos tunnet kipua, vähennä rasitusta tai keskeytä.

Seniorin seurassa

Näin kohtaat muistisairaan – yhdeksän tärkeää neuvoa

Yhdeksän tärkeää neuvoa muistisairaan kohtaamiseen

Mistä muistisairaan ihmisen kanssa voi puhua? Mitä muistisairas muistaa tai ymmärtää? Kohtaamisen pelko on yksi syy, miksi ystävät ja läheiset voivat jättää käymättä muistisairaan luona. Muistisairaan kohtaamista ei kuitenkaan tarvitse jännittää tai pelätä. Tärkeintä on olla läsnä aidosti ja välittäen.

Uusimmat sisällöt - Akuutti

 • Kuonon verran edellä – avustajakoira Orvokki tietää milloin emäntä on pulassa

  Avustajakoira helpottaa liikuntavammaisen elämää

  Liikuntarajoitteinen Sanna-Kaisa Patjas sai labradorinnoutaja Orvokin elämäänsä keväällä 2015. Selkäydinvammainen ja harvinaista sidekudostautia ja kipuoireyhtymää sairastava Sanna-Kaisa tarvitsee jatkuvasti myös ihmiskäsien apua, mutta nelijalkainen ystävä antaa uudenlaista vapautta liikkumiseen. Pysyvä selkäydinvamma sitoo Sanna-Kaisa Patjaksen (43) pyörätuoliin.

 • Vapaaehtoistyön palkka on hyvä mieli – ”Tähän jää mukavalla tavalla koukkuun”

  Vapaaehtoistyö - pieni vaiva, suuri apu

  Pari vuotta sitten helsinkiläinen Tuulikki Hakkarainen kuunteli tuttavansa kokemuksia vapaaehtoistyöstä. Kävi ilmi, että aivan Tuulikin naapurustossa sijaitsevan Neuroliiton palvelutalon asukkaille vapaaehtoisten seura olisi enemmän kuin tervetullutta. Tuulikki tutustui taloon, tykästyi tunnelmaan ja huomasi saaneensa koko joukon uusia ystäviä. – Eläkkeellä on enemmän aikaa, sehän on selvä.

 • Diagnoosi: Raskausmyrkytys – "Epävarmuudessa eläminen hirveää"

  Laskettuun aikaan enää kuusi viikkoa!

  Leena Prykäri ja Toni Huhtamella odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan. Raskautta on värittänyt huoli vauvasta, sillä Leenalla todettiin raskausmyrkytys pian raskauden puolivälin jälkeen. Nyt raskausviikkoja on kertynyt jo 34+2, ja Leenan vointi on edelleen hyvä.

 • Mistä löytyvät parhaat polut, uimapaikat ja ulkokuntosalit? Merkitse suosikkipaikkasi kartalle

  Kerro kotipaikkakuntasi ulkoliikunta-alue

  Onko sinulla tiedossa ihana uimapaikka tai loistava maastopyöräilyreitti? Haluaisitko vinkata muillekin hyvästä ulkokuntosalista tai vaellusreitistä? Suomi on täynnä hienoja mahdollisuuksia liikkua luonnossa ja harrastaa liikuntaa ilmaiseksi. Merkitse hyvä ulkoliikuntapaikka karttaan ja kerro löytösi muillekin. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!