Hyppää pääsisältöön

Kurki, soiden jättiläinen

Kurkia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kurki on Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu. Keväisin ja syksyisin moni havahtuu taivaalta kuuluviin trumpettimaisiin töräytyksiin.

Tietolaatikko

Kurki (Grus grus)

 • Heimo: kurjet
 • Lahko: kurkilinnut
 • Pituus: 96-119 cm (ruumis 55-65 cm)
 • Siipiväli: 180-222 cm
 • Paino: 4-6 kg

Korkealla auramuodostelmassa muuttomatkallaan lentävät kurjet saavat ihmiset ihailemaan ja usein haikailemaankin - joko kesä on pian tulossa tai auttamattomasti ohi. Kurkien muuttoreiteistä on saatu paljon uutta tietoa satelliittipaikannuksen avulla.

Kurki pesii koko maassa Tunturi-Lappia lukuunottamatta erilaisilla soilla ja soistuvilla pikkujärvillä ja lammilla, joita Pohjois-Pohjanmaakin tarjoaa runsaasti nimikkolinnulleen. Kanta on voimistunut huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kurjen pääväri on harmaa. Päässä ja kaulan yläosassa on mustaa ja valkeaa. Takaraivolla on höyhenetön, paljas punainen laikku.

Kurjen ruokavalioon kuuluvat erilaiset kasvinosat, juuret, perunat, vilja, hyönteiset, nilviäiset ja kastemadot. Myös moni sammakko kokee kohtalonsa kurjen voimakkaassa nokassa. Varsinkin syysmuuton aikaan voi nähdä suuriakin kurkiparvia viljapelloilla ruokailemassa ja tankkaamassa puinnin jälkeen.

 

Kurkia. Kuva: Risto Salovaara

Kurkia. Kuva: Risto SalovaaraKurkia. Kuva: Risto Salovaara

Perustuu ohjelmaan: Maakuntalinnut

 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Raquel, ESP-sarjasta

  Raquel Alonso

  Raquelin matka Espanjasta Suomeen on sujunut hyvin.

  Raquel Alonso on espanjalainen tekstiilisuunittelija, joka asuu nykyään Helsingissä. Oma mallisto pitää kiireisenä ja arki avopuolison kanssa on hyvinkin suomalaista.

 • Ivan Lopez

  Ivan Lopez

  Ivanin toi Suomeen Espanjan taloustilanne ja tyttöystävä

  Espanjalainen Ivan Lopez Santiago on ammatiltaan laukkaratsastaja, el jockey. Suomessa Ivan ryhtyi kengittäjäksi. Vaikeinta Suomessa on kieli ja ilmasto.

  1
 • Mikki, ESP-sarjasta

  Mikki Antero

  Mikki Anteri muutti Barcelonaan ja viihtyy hyvin.

  Mikki Antero muutti Barcelonaan työn takia jokin aika sitten. Kaupunki tuntui heti omalta ja Mikki viihtyy loistavasti Katalonian auringossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Sunrise Avenue-yhtye

  Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

  Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

  Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

  12
 • Närhi

  Kuinka monta talvilintua tunnistat?

  Lintujen talviruokintapaikan vieraista kannattaa pitää kirjaa. Jos havaitset 15 lajia, se on jo paljon. Tunnistatko talvisia lintulajeja myös pelkän äänen perusteella?

  7
 • Marja Hintikka: Mummokateus iski!

  Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

  65