Helsingin kauppatori

Tuoksujen runsaus, toriherkkujen monipuolinen valikoima, perinteiset käsityöt ja matkamuistoja notkuvat pöydät ovat houkutelleet paikallisia asukkaita ja matkailijoita Helsingin kauppatorille iät ja ajat.

Tuoreet kalat, vihannekset ja juurekset ovat vaihtaneet nykyisellä paikalla omistajaa jo 1700-luvulta lähtien.

Alun perin nykyisen Kauppatorin paikalla oli Kaupunginlahden mutainen pohjukka, jonne lähiseudun kalastajat kokoontuivat myymään tuoreita kaloja helsinkiläisille. Samalta ajalta eli 1700-luvulta ovat peräisin myös syksyiset Silakkamarkkinat.

Varsinainen kauppatori sijaitsi tuohon aikaan nykyisen Senaatintorin paikalla. Kun Helsingin monumentaalikeskus 1800-luvun alussa rakennettiin, tori sai väistyä uusien, tsaarinvallan aikaisten hallintorakennusten tieltä nykyiselle paikalle.

Kauppatorin kokonaisuuteen kuuluu myös Suomen ensimmäinen kauppahalli vuodelta 1889. Torin länsipäässä on Helsingin symboli, Ville Vallgrenin veistämä merenneito Havis Amanda vuodelta 1906.

Suomenlinnaan, Korkeasaareen ja Helsingin saaristoon liikennöivät lautat ja vesibussit kuuluvat myös torin henkeen.

Teksti: Reijo Perälä