Marjatta ja Martti Pokela: Setä Hermannin valssi

Pokeloiden pariskunta muodosti 1950-luvulla kahden hengen folk-revival-liikkeen. Seuraavalla vuosikymmenellä heistä tuli nuorten hootenanny-intoilijoiden liittolaisia.

Tietolaatikko

Vuonna 1924 syntynyt Martti Pokela sai professorin arvonimen vuonna 1980. Hän toimi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtorina vuoteen 1987.
Martti Pokelalle myönnettiin Säveltaiteen valtionpalkinto vuonna 2001.
Martti Pokela kuoli 83-vuotiaana 22.8.2007.

Pokelat popularisoivat kansanmusiikkia modernimpaan asuun ennen kuin hootenannysta oli tietoakaan. Heidän hittejään olivat mm. Haamu ja Marjaana, Laula kukko ja Setä Hermannin valssi.

Marjatta Pokela (s. 1925-2002) tunnettiin etenkin monista lastenlauluistaan. Professori Martti Pokela (s. 1924) puolestaan on ansioitunut kanteleensoiton opettaja ja uudistaja.

Heidän tyttärensä Eveliina nousi 1960-luvulla kuuluisuuteen lapsitähtenä.

Setä Hermannin valssi on levytetty jo vuonna 1962. Sen sanat ovat Marjatta Pokelan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä veikko-kalevi (ei varmistettu)

Pokelat olivat huippusuosittuja 50-ja 60-luvuilla. He kiertivät esiintymässä ympäri Suomea ja salit olivat täynnä yleisöä. Muistan itse olleeni kaksi kertaa heidän konsertissaan Suolahdessa, Ja radiossa he esiintyivät paljon ja myös lauantain toivotuissa kuultiin vähän väliä heitä. Edelleenkin toivotuissa on soitettu Marjaanaa ja Illalla riihellä tanssitaan -jenkkaa. Samoin valssia Tule, tule pieni ystäväin, Laulut jäivät vaikka tekijät poistuivat, Niinhän siinä aina käy. Ihania olivat!

Lähettänyt käyttäjä Nassukka setä (ei varmistettu)

Hei.
Jäi mieleen ennen, kun kuulimme radiosta Pokeloiden esittämän laulun
Tiibetin noidista. Tätä kappaletta en ole kuullut sitten varmaan 60-luvun jälkeen. Olisipa hauska kuulla se joskus? Vai liene levy hävinnyt kokonaan vuosien saatossa..?