Hyppää pääsisältöön

Olli Virtaperkon Fanfaari

Yleisradion 80-vuotisjuhlakonsertti pidettiin 15.9.2006 Finlandia-talossa. Radion sinfoniaorkesteri tilasi konserttiin Yleisradion Väliaikamerkkiin pohjautuvan juhlafanfaarin Olli Virtaperkolta.

Tietolaatikko

Olli Virtaperko (s. 1973)
Virtaperko: Fanfaari, RSO:n kantaesitys 15.9.2006 (RSO:n tilaus, 2006)
Fanfaari äänitettiin Kulttuuritalolla 3.11.2006 ja editoitiin Ylellä 26.12.2006
Fanfaari pohjautuu Yleisradion Väliaikamerkki-teemaan
Fanfaari oli vuoden 2006 lopussa eläkkeelle jääneen Yleisradion monikymmenvuotisen äänitystuottaja Risto Rädyn viimeinen äänitysproduktio

Yleisradion Väliaikamerkki:
Väliaikamerkki on ollut käytössä vuodesta 1931
Se pohjautuu vanhaan kanteleella esitettävään kansanmusiikkisävelmään, josta tehty sovitus voitti Yleisradion järjestämän Väliaikamerkki-sävellyskilpailun
Väliaikamerkin sovittajana on yleisesti pidetty kansanmusiikin tutkija A. O Väisästä, joskin sävelmän lienee Väisäselle esitellyt hänen tuttavansa, kanteleenrakentaja ja kansanmuusikko Antero Vornanen
Väliaikamerkki kuultiin 30-luvulla radiossa suorana lähetyksenä nimenomaan sen soittamista varten palkatun kanteleensoittajan esittämänä
Sittemmin Väliaikamerkin soitatuttaminen on tapahtunut koneellisesti, ensin taiteilija Eero Serlinin rakentaman väliaikamerkkilaitteen avulla ja nykyään digitaalisesti
Kanteleella esitetyn Väliaikamerkin äänitys vuodelta 1935 on kuunneltavissa osoitteesta: <a href="http://www.lahdenmuseot.fi/radioaania.html" target="_blank">Lahden radio- ja tv-museo</a>

Säveltäjä kirjoittaa Fanfaarista seuraavaa:
"Suomen soitetuin sävelmä, Yleisradion Väliaikamerkki, on vuosikymmenien saatossa muodostunut osaksi suomalaista identiteettiä.Se on sijoittunut kansakunnan kollektiivisessa muistissa samaan nostalgiankaihoisaan lokeroon, jossa hellitään saunaa, sisua ja Sibeliusta.

Halusin tehdä Fanfaarista teoksen, joka olisi perinteisessä mielessä fanfaarimaisen loistelias, mutta jossa kansallisaarteen asemaan noussutta sävelmää kohdeltaisiin kuitenkin hienotunteisesti ja kunnioittavasti.

Päädyin siten käyttämään Väliaikamerkin teeman sellaisenaan sekä kappaleen alussa että lopussa. Väliin jäävässä varsinaisessa fanfaarissa pilkon, peilaan, venytän ja käännän alkuperäistä teemaa tavalla, jossa alkuperäinen viisisävelinen melodia on kaiken aikaa tunnistettavissa, mutta samanaikaisesti se muuttaa muotoaan jatkuvasti saaden alkuperäisen melodian näyttäytymään uudessa valossa."

Teksti: Paavo Rytsä

 • Elämän värit viehättävät jäämään Lappiin

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

  Radiodokumentti Lapinhullu vuodelta 1960 tarkastelee Lappia asuinpaikkana. Ohjelmassa tutustutaan ihmisiin, jotka ovat eläneet koko ikänsä tai vain osan siitä Lapissa. Ääneen pääsevät myös he, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen tulleet Suomen Lappiin kokemaan jotain, mitä oma kotimaa ei tarjoa.

 • Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

  Uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen.

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

 • Tšernobylin lapset joutuivat kärsimään aikuisten huolimattomuudesta

  Neljä nuorta tšernobyliläistä haastattelussa vuonna 1990.

  Vuonna 1990 nuortenohjelma Kasmasiinissa tavattiin ukrainalaisia teinejä, jotka olivat kotoisin Tšernobylin alueelta. He olivat joutuneet elämään epävarmuuden ja epätietoisuuden alla neljän vuoden ajan. Tšernobylissä tapahtui historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus 1986.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Uusimmat julkaisut

 • Elämän värit viehättävät jäämään Lappiin

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

  Radiodokumentti Lapinhullu vuodelta 1960 tarkastelee Lappia asuinpaikkana. Ohjelmassa tutustutaan ihmisiin, jotka ovat eläneet koko ikänsä tai vain osan siitä Lapissa. Ääneen pääsevät myös he, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen tulleet Suomen Lappiin kokemaan jotain, mitä oma kotimaa ei tarjoa.

 • Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

  Uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen.

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

 • Tšernobylin lapset joutuivat kärsimään aikuisten huolimattomuudesta

  Neljä nuorta tšernobyliläistä haastattelussa vuonna 1990.

  Vuonna 1990 nuortenohjelma Kasmasiinissa tavattiin ukrainalaisia teinejä, jotka olivat kotoisin Tšernobylin alueelta. He olivat joutuneet elämään epävarmuuden ja epätietoisuuden alla neljän vuoden ajan. Tšernobylissä tapahtui historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus 1986.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

"Että pahat paraneisi" – loitsujen jäljillä

Vielä vuosisata sitten uskottiin, että loitsujen sanoilla on voima parantaa ja tuhota, nostattaa henkiä ja karkottaa paholaisia. Jokaisessa suomalaisessa pitäjässä oli parantaja, joka taisi muun muassa ”verensulkusanat” verenvuodon pysäyttämiseksi.

Lue lisää:

Surnu-Pekka elää erakkona Lapin erämaassa

Surnu-Pekka asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa Ylä-Lapissa. Eloa Suomen syrjäisimmässä kolkassa ei juuri modernin maailman meno hetkauta.