Hello, Elisabeth!

Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauska raportti seuraa kuningatar Elisabetin Suomen vierailua 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia.

Tietolaatikko

Hello Elisabeth! -ohjelma voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo -festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

Innokkaita ihailijoita kuvataan huvittuneen humoristisesti, mutta ei kuitenkaan heitä millään tavalla pilkaten.

"Vaikka ihmiset olivat tosissaan, olivat he myös hieman huvittuneita omasta kiinnostuksestaan. Raportista tuli neljän päivän satu suomalaiseen tapaan. Vierailussa oli paljon sellaista tahatonta komiikkaa. Meillä ei ole ihan hallussa kuninkaallinen protokolla - onneksi," muistelee Mirja Pyykkö haastattelussa 2007.

Vierailuohjelmaan kuului Helsingissä mm. Finlandia-taloon tutustuminen. Ohjelmassa oli luontevasti Sibeliuksen musiikkia.

Eksoottisin osa vierailua oli metsälounas Jyväskylän seudulla. Kuningatar tutustui puun kaatoon ja nautti lettuja ja koskenkorvaa mäntypölkyllä. Metsurinkypärää hän ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan.

Metsävierailulla oli talouspoliittinen roolinsa, sillä Britannia oli 1976 Suomen tärkein kauppakumppani. Maiden ystävyydensuhteiden osalta valtionpäät solmivat Britannian ja Suomen välisen kulttuurivaihtosopimuksen.

Teksti: Timo-Erkki Heino, Paavo Rytsä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kossu (ei varmistettu)

Urho: "This Koskenkorva is vodka".

Lähettänyt käyttäjä stadilainen mon... (ei varmistettu)

Elisabeth II on luonto ystävä mutta se tehdään toisella lailla kuin suomalaiset juntit olivat tämänkin retken järjestäneet. Ensiksi ei minkäänlaista mediaa paikalla ja Elisabeth vaihtaa vaatteet toiseen. Olen nähnyt hänet kuvissa safarilla Keniassa kun hänellä oli hellekypärä ja shortsit.

Lähettänyt käyttäjä Tuija silloin 10 v (ei varmistettu)

Voi, muistan miten me koulussa tehtiin Suomen ja Britannian liput. Sitten vaan koulun jalkeen linkilla keskustaan ja vastaanottamaan kuningatarta lippuja heiluttaen.

Lähettänyt käyttäjä nuruusmuistoja (ei varmistettu)

Kuningarar Elisabet II vietiin metsään Toivakkaan katsomaan metsätyömaata ja sinne oli järjestty pitkä pöytä, johon tarjoiltiin koko porukalle(mm. snapsiksi Koskenkorvaa) ruoka. Kuningataren kengänkorko tarttui risukkoon ja kaatui maahan, sitä ei saatu kuvata.Jyväskylässä muistetaan tuo käynti pitkän, se oli kevät -76

Lähettänyt käyttäjä Olli Sihvonen, ... (ei varmistettu)

Hoidin tarjoilun käytännön järjestelyt yhdessä keittiömestari Tarmo Salmisen ja Rantasipi Laajavuoren henkilökunnan kanssa 300:lle hengelle.

Lounaana oli lohikeitto, letut lakkahillolla, jotka valmistettiin sotilasteltoissa paikan päällä. Juotavana oli kivennäisvesi, Koskenkorva ja Chablis-valkoviini.

Videolla pidän informaatotilaisuutta Saabin pusero päällä, jonka vaihdoin ennen vieraiden saapumista Lanskottiin, joka on shaketin "arkisempi" versio.

Pääpöydän yläpuolelle oli rakennettu sadekatos, joka purettiin noin puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua, kun ilmalaitos ilmoitti, että tilaisuuden aikana ei sada vettä. Lämpötila oli n. +17 astetta.

Katos purettiin moottorisahalla, josta syntyi purua pääpöydälle, jotka poistin lakaisemalla lattiaharjalla.

Tiedotusvälineet uutisoivat vierailusta runsaasti. "28.5.1976" lukee painetussa menussa.

Tilaisuuteen liittyy muutama "episodi" sekä suomalaisen isännän, kuningattaren, että Kekkosen kohdalla. Urpo Levo pyysi huomauttamaan Tasavallan presidentti Urho Kekkosta, että hänellä on kypärä päässään. Hänen korvaansa kuiskattiin ja hän otti kypärän pois.