Niskavuoren Heta

Niskavuoren Heta kertoo hämäläisen mahtitilan tyttärestä, joka nai tilallisena vasta aloittelevan Akustin.

Tietolaatikko

Hella Wuolijoen kirjoittama Niskavuori-sarja kertoo tarinan hämäläisen mahtisuvun vaiheista.

Näytelmäsarjan ensimmäinen osa Niskavuoren naiset ilmestyi 1936, ja siitä on tullut vuosien varrella suosituin suomalainen näytelmä.

Muut Niskavuori-teokset ovat Niskavuoren leipä, Niskavuoren nuori emäntä, Niskavuoren Heta ja Entäs nyt, Niskavuori.

Niskavuori-teemassa maaseudun elämää käsitellään etenkin vahvojen naisien kautta. Kirjojen tapahtumat ajoittuvat 1800-luvun loppupuolelta toisen maailmansodan jälkimaininkeihin.

Heta on Niskavuoren perheen häijyin jäsen, jonka avioliitto entisen rengin kanssa saa paikkakunnan juoruilijat hymisemään.

Heta pitääkin koko avioliittonsa ajan miehensä tietoisena alhaisesta taustastaan, vaikka Akusti rakentaakin perheelle mahtitilan ja nousee kunnalliseksi silmäätekeväksi.

Lopulta Akusti kuolee työhönsä väsyneenä, ja on aika puida Akustin henkinen ja maallinen perintö.

Vasta Akustin kuoltua Heta ymmärtää miehensä ainutlaatuisuuden, ja teoksen lopussa jääkylmä hämäläisemäntä puhkeaa aitoon suruun miehensä kuoleman puolesta.

Samalla tulee täysin julki tieto, jonka Heta on luullut pysyvän ainakin lapsiltaan salassa: perheen vanhin lapsi Jaakko ei ole Akustin, vaan erään paikkakunnan mahtitilan isännän.

Niskavuoren Hetan tarina alkaa 1800-luvulta ja päättyy 1930-luvulle. Se on Niskavuori-teoksista toiseksi viimeisin, ja se julkaistiin 1950, jolloin Hella Wuolijoki oli palannut Yleisradiosta erottamisen jälkeen teatterin pariin.

TV2:n Teatteritoimitus teki Hella Wuolijoen kirjoittamasta Niskavuoren Hetasta 1980-luvun loppupuolella tv-näytelmäversion, jossa oli neljä osaa. Osa kriitikoista piti tulkintaa liian traditionaalisena, mutta tv-katsojat ottivat uuden version omakseen.

Tässä Kalle Pursiaisen ohjaamassa tv-versiossa Hetaa näyttelee Leena Suomu, Akustia Juhani Niemelä, Loviisaa Erja Manto, Juhania Veikko Honkanen, Lammentaustan Santeria Kari Kihlström ja Siipirikkoa Tuija Ernamo.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Toimitus (ei varmistettu)

Hei Aboa, Yle on aikoinaan tehnyt tallennemyyntisopimuksia elokuvista, mutta tv-sarjojen osalta asia täytyy aina neuvotella erikseen näyttelijöiden ja muiden tekijöiden kanssa. Voit kuitenkin kysellä, josko Niskavuoren Heta olisi tulossa dvd:lle lähiaikoina. Osoitteeseen tuote.info@yle.fi voi muutenkin lähettää toiveita sarjoista, joita haluaisi dvd:lle.

Lähettänyt käyttäjä Aboa (ei varmistettu)

Moi

Miksikäs näitä vuoden 1987 Niskavuori-elokuvia ei saa hankittua mistään? Olisi hienoa nähdä joskus tuoreempiakin versioita kuin´niitä 50-luvun mustavalkoisia.