Rocktuomari Pekka Nissilä

Oulunkylän pop-jazzopiston opettajasta tuli vuonna 1984 rockin SM-kisojen tuomari. 1980-luvun kuluessa tapahtuma nousi suurimpaan kukoistukseensa.

1980-luvun alussa SM-bändien arviointikriteereissä oli korostettu luovuutta ja "taiteellisuutta". Nissilä oli samalla kannalla niiden kanssa, joiden mielestä soittotaidon kaltaiset perinteiset hyveet jäivät liiaksi varjoon.

Aikaisemmin oli voittajiksi päässyt vasta kehityksensä alkuvaiheessa olevia kokoonpanoja. Nyt haettiin toimivia ja valmiita bändejä.

Valtiovallan tuella rockin SM-kisat kasvoivat 1980-luvulla merkittäväksi musiikkitapahtumaksi. Vuosikymmenen puolivälissä budjetti oli jo 0,5 miljoonan markan luokkaa.

Toiveikkaat osanottajat lähettivät vuosittain toista sataa demonauhaa esikuunteluun. Vuonna 1985 ylitettiin 500 nauhan raja.

1980-luvun lopulla bändeillä alkoi olla jo muitakin kanavia esiintuloon. Vuonna 1988 rockin SM-kisoja alettiin järjestää vain joka toinen vuosi, kunnes ne loppuivat kokonaan.

1990-luvulla kilpailut aloitettiin rockohjelmatoimistojen aloitteesta uudelleen, kunnes ne kuihtuivat uuden vuosituhannen alussa. Nykyisin rockin kenttä on tyylillisesti niin jakautunut, että vanhantyylisiä SM-mittelöitä on mahdoton ajatellakaan.

Idols- ja Popstars-kisoista SM-kisat erosivat Nissilän mielestä ratkaisevasti: niissä toimittiin bändien eikä formaatin ehdoilla.

Teksti: Jukka Lindfors