Minna Canth - realisti ja naisasianainen

Minna Canth oli aikansa tärkeimpiä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Canthin elämäntyö on vaikuttanut Suomen kehittymiseen tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijämaaksi.

Tietolaatikko

Minna Canth syntyi Tampereella 19.3.1844 ja kuoli Kuopiossa 12.5.1897. Asuessaan Jyväskylässä 1863-1880 hän aloitti kirjailijan- ja toimittajanuransa.

Teoksia:
Novelleja ja kertomuksia, proosa (1878)
Murtovarkaus, näytelmä (1879)
Työmiehen vaimo, näytelmä (1885)
Köyhää kansaa, novelli (1886)
Hanna, novelli (1886)
Kauppa-Lopo, novelli (1889)
Anna Liisa, näytelmä (1895)

Minna Canth (1844-1897) oli rohkea heikkojen puolestapuhuja ja epäkohtien kärkäs esiintuoja, joka puolusti naisia ja köyhiä paitsi teoksissaan, myös käytännössä.

Canth oli myös aikansa merkittävimpiä kirjailijoita ja hänen näytelmiään esitetään edelleen. Canthin näytelmät edustavat tyylipuhdasta realismia ja niiden aiheet ovat selkeän osoittelevia ja kantaaottavia.

Canthin teosten henkilöt elävät köyhyydessä, hulluudessa ja kurjuudessa, usein alkoholin turmelemina ja heidän on taisteltava elantonsa ja onnensa eteen.

Canth oli myös uraauurtava naisasianainen ja yhteiskunta-aktiivi. Canthin Kanttila-talon Minnan salongissa kokoontui säännöllisesti taiteilijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia puhumassa uusista tieteellisistä ja taiteellisista suuntauksista.

Minna Canthin päivää juhlitaan 19.3. Hän on ainoa suomalaisnainen, jolla on oma liputuspäivä.

Anja Pohjola esittää monologina Minna Canthin Lucina Hagmanille kirjoittamia kirjeitä. Lucina Hagman oli suomalainen koulunjohtaja, naisasialiikkeen pioneeri ja nuorsuomalainen poliitikko. Canth ja Hagman tutustuivat toisiinsa Jyväskylän seminaarissa 1870-luvulla.