Hyppää pääsisältöön

Vanha ohjelmaopas rinnakkaiskäyttöön

Hyvin suuri osa yle.fi:n uudistusta koskevista palautteista on käsitellyt ohjelmaopasta. Toiset ovat kiitelleet uusia TV- ja radio-oppaita, mutta vielä useammat ovat kaivanneet vanhaa, ja erityisesti siinä olleita erilaisia kanavavalinnan mahdollistaneita ominaisuuksia.

Uudet TV- ja radio-oppaat eivät vielä sisällä kaikkia niitä toiminnallisuuksia, joita vanhassa oli, ja käyttödatan perusteella emme pystyneet arvaamaan kuinka paljon niitä tarvittiin ja käytettiin. Pahoittelumme virhearviosta!

Lisäämme vanhan Ohjelmaopas Classicin linkit uuteen palveluumme mahdollisimman pian, ja pidämme sitä rinnakkaiskäytössä kunnes saamme kaikki tarvittavat toiminnallisuudet päivitettyä myös uusiin oppaisiin. Laitamme tästä myös sähköpostia kaikille palautetta antaneille.

Vanha ja tuttu Ohjelmaopas löytyy yle.fi:stä jo nyt. Osoite on http://yle.fi/ohjelmaopas/classic.php.

> Lue vastauksia sähköpostilla tulleisiin kysymyksiin

> Lue muita blogimerkintöjä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Classic pysyy kyllä palvelussamme, ainakin niin pitkään, kunnes uusikin opas on vähintään yhtä hyvä kuin entinen - ja mielellään jopa parempi! :-D

Lähettänyt käyttäjä

... Ylen etusivulta näyttää Macissani nyt tältä: ��������=�r9v�V��˭��-5��$[�%�N<ڌc{�4ޝ�� 6 (jne rivikaupalla).

Kiitos kuitenkin vanhan ohjelmaoppaan palautuksesta.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos kun palautitte vanhan ohjelmaoppaan ja ehkä vielä parannattekin sitä. Minulla on ollut yle.fi kotisivuna, koska pidin vanhasta ohjelmaoppaasta josta sai nopeasti yleiskäsityksen päivän (tai viikon) ohjelmista. Kaikilla ei ole halua eikä aikaa viettää kaikkea mahdollista vapaa-aikaa netissä!
Elina

Lähettänyt käyttäjä

Ikävä kuulla, että uudistus on tuntunut ennemminkin taantumalta.

Vanha ohjelmaopas on kyllä käytössä juuri sellaisena kuin se aiemminkin oli. Klikkaamalla vasemman reunan valikosta voi listalta poistaa ja lisätä kanavia tarpeen mukaan.

Esimerkiksi oheisella linkillä saa näkyville Yle Radio 1:n viikon ohjelmatiedot:
<a href="http://yle.fi/ohjelmaopas/classic.php?&co[]=r01&span=week">http://yle.fi/ohjelmaopas/classic.php?&co[]=r01&span=week</a>.

Sivun alareunassa on myös linkki tulostusnäkymään.

Lisäksi ohjelmatiedot löytyvät paremmin tulostettavassa muodossa myös Yle Radio 1:n sivuilta:
<a href="http://www.yleradio1.fi/ohjelmatiedot/ohjelmatao.shtml">http://www.yleradio1.fi/ohjelmatiedot/ohjelmatao.shtml</a>

Lähettänyt käyttäjä

Olen todella pettynyt ja vihainenkin uudistukseen.

Kuuntelen Ylen 1 radioohjelmia niin kotona Hgissä sekä myös maalla. TV:n katselu on varsin vähäistä, (minulla on lupa). Ennen sain pelkän radio ykkösen tulostettua esim. pariksi viikoksi mökille lähtiessäni, ohjelmassa oli tarkemmin musiikin sisältö, levyt jne. Samoin puheohjelmista tietoa. Kotona näen ainakin toistaiseksi Hesarista aamulla radion ohjelman, maalle en käännä lehteä, saisin sen joskus iltapäivällä kilometrin päähän. Jopa suunnittelin tekemisiäni sen mukaan, mitä halusin kuulla.
Mökillä minulla ei ole tietokonetta enkä pidä sitä kotonakaan koko aikaa auki, jotta saisin vilkaista tarkemman ohjelman. TV:tä en myöskään kaipaa maalle, joten en tee mitään ohjelmatiedoilla, jotka näkyvät "kaipaatko vanhaa" tekstin alla.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmatietojen selaaminen niin että ei missaisi jotain sellaista jota ehdottomasti haluaa nähdä on pahuksen työlästä. Siksi olen tehnyt itselleni ohjelman joka lukee ohjemaopassivuja ja poimii sieltä avainsanojen avulla erilliseen luetteloon mahdollisesti omaa harrastusalaani (joukkoliikenne) koskevat ohjelmat. Ihmettelinkin kun uusia linkkejä on tullut kovin vähän kun ohjelmani ei osannut tulkita uusia sivuja ;(

Jospa Yleisradio voisi tehdä kaikille tarkoitettuna samanlaisen palvelun, eli rekisteröityneet voisivat tallettaa avainsanoja tunnuksellaan Yleisradion tietokantaan ja Yleisradion oma palvelin poimisi käyttäjän valitsemien avainsanojen pohjalta ohjelmaoppaasta ne ohjelmat, joiden tiedoista käyttäjän avainsanat löytyvät ja vielä lähettäisi uusista "hiteistä" sähköpostia käyttäjän sähköpostiin.

Omat hakusanani ovat:
irlannin.kuutamossa juna rautatie raide veturi bussi asema laituri tåg järnväg vagn spår buss station lokomotiv aikataulu liikenne metro poirot marple morse kytkentöjä teollinen.vallankumous.

Psi

Lähettänyt käyttäjä

Ette sitten viitsi edes alentua vastaamaan mitään? http://yle.fi/palaute/palaute.php - linkin kauttakin kyselin classic-oppaan perään vaan eipä ole vastausta kuulunut siihenkään.

Ensin kylmän rauhallisesti ilman mitään varoitusta vedetään töpseli irti classic-oppaasta ja sitten mitään selitystä ei anneta jälkikäteenkään edes kysyttäessä.

Mistään ei näy löytyvän korvaavaa radio-opasta jossa olisi vastaava hakutoiminto. Lisäksi classic-oppaan mobiilikäytettävyyskin oli tyydyttävää. Nykyinen mobiiliradio-opas on ehkä tyylikkäämmän näköinen kuin classic-opas mutta ominaisuuksiltaan siihen verrattuna täysin rampa, suurimpana puutteena se HAKUTOIMINTO.

Ei helvetti voi kuin ihmetellä tätä julkisen palvelun riemuvoittoa.

Vaadin, että päätös YLE-maksuun siirtymisestä perutaan jotta voin kiittää YLEä tästä täysin järjenvastaisesta ohjelmaopas-fiaskon uusinta(!)kierroksesta jättämällä tv-luvan maksamatta.

Lähettänyt käyttäjä

Voi hyvää päivää! Nyt olette poistaneet Classicin. Siinä oli hakutoiminto, ainoa Ylen Ohjelmaoppaan palvelu jota käytin selaimella. Uusimmassa ei pysty enää hakemaan ohjelmaa tekstin perusteella. Yle sivulla on joku yleishakutoiminto joka palauttaa vuodentakaisia ohjelmia.

Olette melkoisen turhaa porukkaa!

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmaopas Classic takaisin! Ylivoimaisesti paras ohjelmaopas, kevyt ja kätevä käyttää. Ohjaa nyt jostain syystä uuteen yle.fi/ohjelmat-sivulle. En kyllä ymmärrä, miksei sitä vanhaa muka voi pitää rinnalla. Kaikilla ei kuitenkaan ole sellasia laitteita, joilla tuo toimis sujuvasti tuo uus sivu.

Lähettänyt käyttäjä

Kauankohan tuo YLE:n Facebookissa -- mutta ei omilla sivuillaan -- kertoma classic-oppaan tietoturva-aukon tukkiminen arviolta kestää?

Tällä hetkellä ei ole helppoa keinoa etsiä tietoa YLE:n tulevista ohjelmista kun sitä ei saa "raakadatana" josta sitä voisi helposti itse seuloa.

Esimerkki:

YLE mainostaa että kaikilla ohjelmilla on yksilölliset sivut joidenka kautta voi löytää _kaikki_ ohjelman eri jaksojen tiedot -- tulevat ohjelmat n. 5 viikon ikkunalla. YLE on esittänyt "Vielä virtaa" -sarjaa ansiokkaasti pätkän silloin tällöin. Nyt on menossa on tuotantokausdet 1--5 joita ei ole ennen suomessa esitetty. Esityksiin tuli välillä ennalta arvaamaton ja selittämätön katkos, mutta nyt alkaa kaikki luvatut 5 tuotantokautta (ilman joulu-extroja) olla esitetty:

http://yle.fi/ohjelmat/945075

Sivulla ei kuitenkaan mainita että heti perään alkaa uudempien jaksojen uudelleenesitys:

http://yle.fi/ohjelmat/2885

Riippuen siitä kummalle yo. sivulle menee ei saa tietoa toisesta esityskaudesta eikä päivastoin. Aikaisempiakin jaksoja on luetteloitu, mutta samaan tapaan niistäkään ei ole linkkiä nyt esitettäviiin tai tulossa oleviin:

http://yle.fi/ohjelmat/2885

Lataamalla classic-oppaan tiedot omalle koneelle saattoi tehdä hakuja joidenka avulla sarjan jatkumisen olisi saattanut helposti huomata.

pekka

Lähettänyt käyttäjä

Nyt en ymmärrä enää yhtään! YLE puhuu ylevästi avoimen tiedon jakamisesta, mutta se ei omilla sivuillaan voinut sanoa mitään Classicin poistamisesta. Tuo tieto pitää etsiä amerikkalaisen yhtiön sivuilta.

Koska YLE ei tarjoa palvelua jonka kautta voisi omalla tunnuksen taakse etukäteen talletetuilla hakusanoilla poimia tietoa ohjelmaoppaasta tein sen käyttämällä classic-opasta raakadatana. Toivottavasti ohjelmaoppaasta saadaan raakadataversio takaisin pikaisesti.

Kiitoksia kommenteista.

Classic jouduttiin tosiaan poistamaan käytöstä tietoturva-aukon takia. Emme näillä näkymin ole tuomassa sitä takaisin, vaan pyrimme kehittämään ohjelmatietojen esittämistä muilla tavoilla.

Esimerkki Vielä virtaa -ohjelman jakso- ja tuotantokausitiedosta on hyvä. Tietojen ristiriitaisuus johtuu siitä, että tietoa ei välttämättä ole syötetty ohjelmaoppaan taustalla oleviin tuotantojärjestelmiin oikein.

Ideaali varmasti olisi, että Ylen ohjelmatiedot olisivat avoimessa formaatissa, josta kaikki halukkaat voisivat koostaa haluamanlaisiaan näkymiä. Aivan heti tähän ei kuitenkaan päästä.

Kari Haakana
Palvelupäällikkö
Yle Internet

Lähettänyt käyttäjä

Onkohan Yleisradio edennyt yhtään tässä avoimuusasiassa?

Miksi raakadatan antaminen asiakasomistajien käyttöön voi olla niin vaikeaa? Aikakausi- ja sanomalehdet saa kai dataa koneellisesti, sillä tuskin ne tietoja käsipelillä täältä kopioi, vai onkohan jokaisella lehdellä käytössä joku _oma_ (perl-www-mechanize-tyyppinen) harvesteri? Onhan se naurettavaa... ei, vaan suorastaan nöyryyttävää, että tietoja Yleisradion ohjelmista pitää etsiä muualta kuin Yleisradion sivuilta!

Kuinka esimerkiksi Bonnierin sivuilta voin löytää _kaikki_ ennen esitetyt ja tulevat jaksot tuostakin sarjaohjelmasta, mutta Yleisradio ei tuota tietoa voi, tai halua tarjota, vaikka tieto on Yleisradion sinne toimittamaa? Kuinka Bonnier saattaa saada Yleisradion ohjelmaoppaan taustalla oleviin tuotantojärjestelmiin väärin syötetystä tiedosta järkeenkäypää?

Onko Yleisradiolla puute ammattitaitoisista verkkotoimittajista, webmastereista tai tietokantaosaajista, vai kunnollisista työkaluista -- vai onko asialla juurikaan merkitystä?

pekka

 • Etusivu uusiksi!

  Areenan etusivu uusiutui

  Areenan web-palvelun hieman viilattu etusivu otettiin käyttöön tänään. Suuria toiminnallisia uudistuksia uudessa versiossa ei ole, vaikka ulkoasua onkin hieman paranneltu. Web-palvelun uudistuksessa on keskitytty konepellin alla oleviin asioihin. Tärkein käyttäjälle näkyvä uudistus on Areenan mobiili- ja älytv-versioissa jo jonkin aikaa toiminut algoritminen suosittelu.

 • Saimme kekseliään toiveen – nyt Kalapuikkokeitto on Areenassa

  Toteutamme jatkuvasti toiveita, mutta tahdomme niitä lisää!

  Saimme Instagramissa toiveen julkaista Kalapuikkokeitto-komediasarja Areenaan. Tuo toive osoitti tekijältään hienoa kekseliäisyyttä ja herätti meissä runsasta hilpeyttä. Kalapuikkokeitto on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Areenassa.

 • Ajansiirto-ominaisuus Areenan tv-kanavalähetyksiin

  Kelaa tv-lähetystä taaksepäin

  Areenassa näkyviä tv-kanavien lähetyksiä voi nyt kelata taaksepäin. Ajansiirtomahdollisuuden pituus on neljä tuntia. Areenan web-palvelussa on nyt mahdollista kelata tv-kanavien lähetyksiä taaksepäin neljän tunnin ajan.

 • Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.