Hyppää pääsisältöön

Viidestuhannes video Elävään arkistoon

YLEn Elävässä arkistossa julkaistiin kuluvalla viikolla jo 5 000. video. Juhlavideo on ote Kotikadun ensimmäisestä jaksosta vuodelta 1995.

Katso juhlavideo:  

www.yle.fi/elavaarkisto/

Elävä arkisto avattiin Yleisradion 80-vuotispäivänä 9.9.2006, ja tuolloin palveluun oli onnistuttu keräämään tuhat videoleikettä suomalaisen television ja filmin historiasta.

Palvelun aloittaessa audioleikkeitä oli kaksi kertaa enemmän kuin videoita. Nyt videot ovat ohittaneet määrältään audiot, mutta äänileikkeitäkin on palvelussa jo yli 3 000. Radio-ohjelmia Elävässä arkistossa on kaikkiaan 680 tuntia ja tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 750 tuntia.

Elävään arkistoon tulee materiaalia noin parikymmentä audio- tai videoleikettä viikossa. Ohjelmia lisätään katsojien toivomusten, viikkoäänestysten ja palvelun toimituksen ideoimana.

Elävän arkiston suosituin video oli viime vuonna Hepskukkuu-ohjelman Greogorius-video, joka keräsi YouTubessa ja Elävässä arkistossa satojatuhansia latauksia muutamassa päivässä. Lähes samaan määrään ylsi dokumentti Johan on Venninen, joka kertoo iästään ja sokeudestaan huolimatta pärjäävästä kekseliäästä vanhasta miehestä.

Draaman ja viihteen lisäksi Elävässä arkistossa kiinnostavat historialliset äänileikkeet kuten Hitlerin salaa tallennettu keskustelu sekä suuret uutiset ja urheilutapahtumat. Elävällä arkistolla on lähes 80 000 eri viikkokävijää, ja sivustolla tehdään miljoona sivulatausta joka viikko. Toimitus on saanut seitsemän eri palkintoa, mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Paavo Rytsä, Elävän arkiston toimittaja

Elävän arkiston blogi:

blogit.yle.fi/elavaarkisto

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Arkisto on varmaan hyödyksi niille, joita historia kiinnostaa. Videoilla on esiintynyt jopa minun kollegoitani.

 • Viisi ohjelmaa letkeään juhannukseen

  Näillä ohjelmilla teet yöttömästä yöstä laiskottelunautinnon

  Suomalainen juhannus tiedetään säiltään arvaamattomaksi. Mikäli nyt sattuisi niin, että arktinen kesä yllättää kylmyydellään, kokosin yhteen viisi ohjelmaa, joilla teet yöttömästä yöstä laiskottelunautinnon.

 • Aku Louhimiehen Rebellion Areenaan

  Aku Louhimiehen Rebellion julkaistaan tuoreeltaan Ylellä.

  Yle Areena on saanut maailmanlaajuisesti harvinaisen tilaisuuden julkaista Aku Louhimiehen upea Irlannin vapaustaistelusta kertova sarja kesäkuun alussa.

 • Komedian ja draaman kuuma kevät Areenassa

  Draama ja komedia kerää ennätysyleisöjä

  "Katoin tän sarjan kerralla ja voin sanoo et rakastan näitä hahmoja, varsinkin noita poikia". "Tää vaikuttaa ihan super hyvältä!". Sekasin-nuortensarjan palaute on todella hyvää, ja muutenkin Ylen draama- ja komediasisällöt vetävät Areenassa ennätysyleisöjä.