Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Viidestuhannes video Elävään arkistoon

YLEn Elävässä arkistossa julkaistiin kuluvalla viikolla jo 5 000. video. Juhlavideo on ote Kotikadun ensimmäisestä jaksosta vuodelta 1995.

Katso juhlavideo:  

www.yle.fi/elavaarkisto/

Elävä arkisto avattiin Yleisradion 80-vuotispäivänä 9.9.2006, ja tuolloin palveluun oli onnistuttu keräämään tuhat videoleikettä suomalaisen television ja filmin historiasta.

Palvelun aloittaessa audioleikkeitä oli kaksi kertaa enemmän kuin videoita. Nyt videot ovat ohittaneet määrältään audiot, mutta äänileikkeitäkin on palvelussa jo yli 3 000. Radio-ohjelmia Elävässä arkistossa on kaikkiaan 680 tuntia ja tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 750 tuntia.

Elävään arkistoon tulee materiaalia noin parikymmentä audio- tai videoleikettä viikossa. Ohjelmia lisätään katsojien toivomusten, viikkoäänestysten ja palvelun toimituksen ideoimana.

Elävän arkiston suosituin video oli viime vuonna Hepskukkuu-ohjelman Greogorius-video, joka keräsi YouTubessa ja Elävässä arkistossa satojatuhansia latauksia muutamassa päivässä. Lähes samaan määrään ylsi dokumentti Johan on Venninen, joka kertoo iästään ja sokeudestaan huolimatta pärjäävästä kekseliäästä vanhasta miehestä.

Draaman ja viihteen lisäksi Elävässä arkistossa kiinnostavat historialliset äänileikkeet kuten Hitlerin salaa tallennettu keskustelu sekä suuret uutiset ja urheilutapahtumat. Elävällä arkistolla on lähes 80 000 eri viikkokävijää, ja sivustolla tehdään miljoona sivulatausta joka viikko. Toimitus on saanut seitsemän eri palkintoa, mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Paavo Rytsä, Elävän arkiston toimittaja

Elävän arkiston blogi:

blogit.yle.fi/elavaarkisto

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Arkisto on varmaan hyödyksi niille, joita historia kiinnostaa. Videoilla on esiintynyt jopa minun kollegoitani.

 • Saimme kekseliään toiveen – nyt Kalapuikkokeitto on Areenassa

  Toteutamme jatkuvasti toiveita, mutta tahdomme niitä lisää!

  Saimme Instagramissa toiveen julkaista Kalapuikkokeitto-komediasarja Areenaan. Tuo toive osoitti tekijältään hienoa kekseliäisyyttä ja herätti meissä runsasta hilpeyttä. Kalapuikkokeitto on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Areenassa.

 • Ajansiirto-ominaisuus Areenan tv-kanavalähetyksiin

  Kelaa tv-lähetystä taaksepäin

  Areenassa näkyviä tv-kanavien lähetyksiä voi nyt kelata taaksepäin. Ajansiirtomahdollisuuden pituus on neljä tuntia. Areenan web-palvelussa on nyt mahdollista kelata tv-kanavien lähetyksiä taaksepäin neljän tunnin ajan.

 • Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.