Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Viidestuhannes video Elävään arkistoon

YLEn Elävässä arkistossa julkaistiin kuluvalla viikolla jo 5 000. video. Juhlavideo on ote Kotikadun ensimmäisestä jaksosta vuodelta 1995.

Katso juhlavideo:  

www.yle.fi/elavaarkisto/

Elävä arkisto avattiin Yleisradion 80-vuotispäivänä 9.9.2006, ja tuolloin palveluun oli onnistuttu keräämään tuhat videoleikettä suomalaisen television ja filmin historiasta.

Palvelun aloittaessa audioleikkeitä oli kaksi kertaa enemmän kuin videoita. Nyt videot ovat ohittaneet määrältään audiot, mutta äänileikkeitäkin on palvelussa jo yli 3 000. Radio-ohjelmia Elävässä arkistossa on kaikkiaan 680 tuntia ja tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 750 tuntia.

Elävään arkistoon tulee materiaalia noin parikymmentä audio- tai videoleikettä viikossa. Ohjelmia lisätään katsojien toivomusten, viikkoäänestysten ja palvelun toimituksen ideoimana.

Elävän arkiston suosituin video oli viime vuonna Hepskukkuu-ohjelman Greogorius-video, joka keräsi YouTubessa ja Elävässä arkistossa satojatuhansia latauksia muutamassa päivässä. Lähes samaan määrään ylsi dokumentti Johan on Venninen, joka kertoo iästään ja sokeudestaan huolimatta pärjäävästä kekseliäästä vanhasta miehestä.

Draaman ja viihteen lisäksi Elävässä arkistossa kiinnostavat historialliset äänileikkeet kuten Hitlerin salaa tallennettu keskustelu sekä suuret uutiset ja urheilutapahtumat. Elävällä arkistolla on lähes 80 000 eri viikkokävijää, ja sivustolla tehdään miljoona sivulatausta joka viikko. Toimitus on saanut seitsemän eri palkintoa, mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Paavo Rytsä, Elävän arkiston toimittaja

Elävän arkiston blogi:

blogit.yle.fi/elavaarkisto

 • Yle Areenan klippejä voi nyt upottaa verkkosivuille

  Upota Areena-sisältöä omille sivuillesi

  Areenan klippejä voi nyt upottaa

  Areenan klippisisältöä voi nyt upottaa mille tahansa verkkosivulle, esimerkiksi omaan blogiin. Tällä hetkellä upotusominaisuus koskee Areenassa julkaistuja lyhyitä klippejä. Klippeinä julkaistaan esimerkiksi uutisjuttuja ja kohtauksia ohjelmista. Klipin upottaminen omalle sivulle onnistuu kopioimalla klipin upotuskoodi.

 • Näyttelijä Petteri Jamalainen seisoo Kotikadun bensiksen edessä kädessään spray-maalipurkki ja takanaan seinäkirjoitus

  Harmittaako katsoa Kotikatua ihan yksin? Katsotaan ja kommentoidaan yhdessä!

  23.5. live-twiitataan yhdessä #kotikatulive

  Striimipalveluista, kuten Areenasta, ohjelmia katsotaan tutkimusten mukaan yksin. Tv-ohjelmien katsominen on kuitenkin paljon kivempaa, jos voi kommentoida, hehkuttaa tai buuata yhdessä muiden katsojien kanssa. Katsotaan siis Kotikatua yhdessä Areenasta ja kokoonnutaan Twitterin ja #Kotikatulive-tunnisteen ääreen tiistaina 23.5. kello 19.