Niin kaunis on maa

Kari Rydmanin säveltämä ja sanoittama Niin kaunis on maa syntyi, kun hänen oppilaansa jäi auton alle 1970-luvun alussa.

Tietolaatikko

Mukana laulamassa ja keskustelemassa ovat pastori Esa Ruuttunen, Päivi Hilska ja Kuusankosken kirkon nuorisokuoro johtajanaan director cantus Tapani Rautasuo. Muusikoina Tapio Salo ja Seppo Hovi.

Rydman sanoo laulun idean olleen valmiina takaraivossa, mutta surullisen tapauksen myötä se sai tunnetun muotonsa tunnissa, suuren tunnekuohun vallassa.

Säveltäjä oli opettanut laulun jo vuonna 1971 Yhtenäiskoulun lapsille, mutta sitä ei esitetty muualla kuolemantapaukseen liittyneistä syistä.

Rydman levytti laulun vuonna 1976 lapsikuoron kanssa, ja sen jälkeen laulun on levyttänyt monet artistit, viimeisimpänä Samuli Edelman.

Niin kaunis on maa kuullaan usein surun merkeissä hautajaisissa, mutta elämänkaarta taitavasti kuvaavaa laulua käytetään myös häissä. Se kuvaa hyvin vihkimiskaavan sanomaa "kunnes kuolema teidät erottaa".

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Tunne hukassa (ei varmistettu)

Tässä versiossa on kyllä hukattu täysin laulun alkuperäinen tunnelma...!

Lähettänyt käyttäjä marikla (ei varmistettu)

meidän koulun kuoro 70-luvulla tv-kuvattiin ja laulettiin ko.laulu.ja se tuli tvstä joku joulu,oliko 72? en muista oliko joulupäivä vai tapani? olisi mukava löytää se filmi yleltä.
kävin mäntylän koulua lprssa.
olin joko 7v tai 8v.

Lähettänyt käyttäjä marjatta57 (ei varmistettu)

nuoruuven muistoja ja aivan ihanat sanat.

Lähettänyt käyttäjä Kari Rydman (ei varmistettu)

Olen pahoillani, mutta en pidä esityksestä lainkaan, solistin ja kuoron ääniä lukuunottamatta. Jos Seppo Hovi ei kelpuuta minun soinnutustani, ja soittaa laulun niinkuin minkä tahansa valssin, voisi jättää mieluummin soittamatta kokonaan.

Lähettänyt käyttäjä Jenkki Jussi (ei varmistettu)

Upea laulu ja vielä upeampi esitys.

Lähettänyt käyttäjä retu (ei varmistettu)

Sattumalta tulin tälle sivulle. Laulu ja sanat ovat yhä koskettavia.
Tein joskus 80 - luvulla TV:hen se oli kai tietoisku , kuvaukset jossa kuvasin saasteita, roskia järvessä ja törkyä metsässä ja pohjavesialueella. Se esitettiinkin muutaman kerran tämän laulun yhteydessä.. Näin valokuvat toivat luonnonsuojelu näkökantaa esille. Reijo Porkka.