Punainen lanka: Paavo Lipponen

Eduskunnan entinen puhemies ja pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen ottaa Punaisen langan haastattelussa kantaa moneen suuntaan ja tapansa mukaan paikoin myös ärhäkkäästi.

Lipponen kommentoi muun muassa pitkään vellonutta Stasi-keskustelua ja omia kontaktejaan DDR:n tiedustelupalvelun edustajien kanssa.

— On naurussa pitelemistä, kun lukee kenen kanssa minäkin muka olen lounaita syönyt jatkuvasti. Minä kyllästyin 70-luvun lopulla täysin näihin DDR:n edustajiin, jotka tulivat antamaan neuvoja.

Myös suomettumisesta Lipposella on oma selkeä näkemyksensä. Kansakunta ei ollut rähmällään, toisin kuin ”vätystelevät” professorit väittävät.

— Kaikki ei mennyt kovin korkeilla tyylipisteillä, mutta riman yli ehdottomasti ja paljon kirkkaammin kuin muut.

Kekkonen saa pääosin hyvät pisteet, mutta 70-luvun lopun valtataistelu K-linjan kanssa on jättänyt traumansa. Pahin suomettumisilmiö tapahtui kuitenkin sisäpolitiikassa, uhriksi joutui Kokoomus.

Nuoremmalle polvelle lienee yllätys, että valtiomies Lipponen (s. 1941) joutui nuorena miehenä oikeuden eteen kansalaistottelemattomuudesta. Nykyinen Natoon myönteisesti suhtautuva poliitikko puolusti tuolloin oikeutta kieltäytyä aseista. Oikeus antoi sakot.

— Minä sain vielä lisärapsut siitä, että käytin liian kovaa kieltä oikeudessa.

Kommentit