Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”

Kestääkö Kollaa? Äänessä on talvi- ja jatkosodan legendaarinen hahmo, kapteeni Aarne Juutilainen, lempinimeltään ”Marokon kauhu”. Haastattelu on vuodelta 1939.

Tietolaatikko

Aarne Edvard Juutilainen (s. 18.10.1904 Sortavala - k. 28.10.1976 Helsinki)

Kunnianosoitukset: Vapaudenristi (VR) 3 tlk.; VR 3 mk.; VR 4 mk.; Talvisodan mm.; Jatkosodan mm.; Ranskan Médaille Coloniale sk. Maroc.

Aarne Juutilaisen veli on hävittäjälentäjä, Mannerheim-ristin ritari Ilmari Juutilainen (1914 - 1999).

Aarne Juutilainen toimi talvisodassa komppaniapäällikkönä Jalkaväkirykmentti 34:ssä Laatokan pohjoispuolella.

Haastattelussa 19.12.1939 Juutilainen kertoo kolme viikkoa aiemmin alkaneen talvisodan taisteluista.

”Pojat ovat tapelleet ensimmäisestä tappelupäivästä lähtien, ja minä olen näihin syntisiin täysin tyytyväinen”, luonnehtii silloinen luutnantti.

Juutilainen tunnettiin persoonallisena johtajana, joka loi taisteluhenkeä, ja joka toimi itse aina ensimmäisenä. - Sotasankari on myöhemmin puhunut myös kokemistaan peloista talvisodan äärimmäisissä olosuhteissa.

Talvi- ja jatkosodassa kolme kertaa haavoittunut huippusotilas toimi mm. komppaniapäällikkönä, pataljoonan komentajana ja varuskunnan komendanttina.

Sortavalassa vuonna 1904 syntyneellä Aarne Edvard Juutilaisella oli nuoruudessaan vain yksi unelma: Sotilaan ammatti. Reserviupseerikoulun ja Kadettikoulun opintojen jälkeen hän palveli Ranskan Muukalaislegioonassa Pohjois-Afrikassa, josta on peräisin lempinimi.

Teksti: Rita Landström

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Realisti (ei varmistettu)

Yrjö Keinonen riisuu teoksessaan Juutilaisen sädekehän... jos kiinnostaa, niin suosittelen kirjaa "Kärkijoukkona Syvärille". Siitä selviää myös, miksi tämä "sotasankari" vietti jatkosodan loppuvuodet vankileirin vartijana.

Lähettänyt käyttäjä karri (ei varmistettu)

aikansa sarjoja ja,luulen ,että jo silloin sovittiin vähän että mitä puhuttiin ainakin pääpiirteittäin .jos olisi sairastanut jotain psyykkistä sairautta ,niin tuskimpa olisi ollut komppaukkona jatko-ja lapinsodassa.huono oli päästä töihin sodan päätyttyä hänellä valitettavasti,sai kuolemansa jälkeen vuosia myöhemmin vasta kunniaansa takaisin

Lähettänyt käyttäjä jussi hovi (ei varmistettu)

Miten mahtaisi yleislääkäri Katri Metso suhtautua mokomaan mieheen mahtaisiko todistaa nousukas luonteiselle ylikonstaapeli Jukka Sarokselle, että kysymyksessä onkin mielenvikainen, paranoidi jonka puhe rönsyilee?