Eino Leino: Hymyilevä Apollo

Eino Leinon vuonna 1898 ilmestynyt Hymyilevä Apollo on yksi suomalaisten radiokuuntelijoiden rakkaimmista runoista.

Hymyilevä Apollo on viimeinen osa kolmiosaisesta runoelmasta Hymni, jonka Leino julkaisi teoksessa Sata ja yksi laulua vuonna 1898.

Runo puhuu rakkaudesta, keskinäisestä ymmärryksestä ja runoilijan kutsumuksesta. Mutta siinä voi kuulla myös kommentteja kirjoitusajankohdan kansallisesta politiikasta. Leino kaipaa yksimielisyyttä eripuran sijaan: "Kas, tuiskussa yhteen kun yhtyvi kaks, käy kulkukin helpommaks."

Ture Junttu luki vuodesta 1948 alkaen vuosikymmenien ajan kuusi Hymyilevän Apollon säkeistöä radion uudenvuodenlähetyksessä vuodesta 1948 alkaen. Näyttelijä Esko Salminen on vuodesta 2000 lähtien lukenut osia Hymyilevästä Apollosta YLE Radio 1:n uudenvuodenvaihteen ohjelmassa, ennen Helsingin tuomiokirkon kellon 24:n lyöntejä.

Luettavina olivat aina samat kansalliseen yksimielisyyteen kehottavat säkeistöt (2-5 ja 9-10), jotka esitettiin "muistutuksena Suomen kansalle".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit