Ensimmäinen kännykkä: NMT

Ensimmäinen matkapuhelin esiteltiin Suomessa keväällä 1987. Liki taskuun mahtuvan puhelimen käyttö tuli mahdolliseksi uuden NMT-verkon myötä.

NMT-900-järjestelmä otettiin käyttöön edellisen, 450-verkon ruuhkauduttua.

Uusi verkko oli paitsi laajempi myös ominaisuuksiltaan aivan uudenlainen: se mahdollisti käsipuhelimien käytön. Verkko avattiin samanaikaisesti kaikkialla Pohjoismaissa.

Keväällä 1987 mahdollisuus "pikkupuhelimien" käyttöön kiinnosti vielä melko harvaa suomalaista. Alkuvaiheessa uutta verkkoa käytti kolmisensataa suomalaista.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä leero (ei varmistettu)

joulukuussa 1996 nokian 1610 puhelin maksoi 1950mk. oli vielä joku erikois joulutarjous :) kallistah...

Lähettänyt käyttäjä Nokia 2110i (ei varmistettu)

Alkuvuodesta 1995 maksoi Nokia 2110i GSM-puhelin virallisen tukkurin kautta myytynä 3800 markkaa, joka vastaa ostovoimakorjattuna nykyään 856 euroa. Tuo oli maailmalla mukava vetää taskusta esiin hämmästyneitten silmien eteen.

Lähettänyt käyttäjä SALAINEN833 (ei varmistettu)

vielä mobira citiman 900 tallessa!!!

Lähettänyt käyttäjä kännykkäfani (ei varmistettu)

Muistan 80-luvun alkupuolelta, kun koulutaksiin tuli taksintilausjärjestelmään Motorolan puhelin. Se oli jotain uutta ja hienoa, kun oli johdollinen luuri ja muuta. Taksien käyttäjät olisivat saaneet jopa soittaa taksin puhelimesta. Hintaa tuohon aikaan laitteella oli nykyiseen taskupuhelimeen kymmenkertaisesti, ja puheluiden hintojen voi vain arvata. Kun itse sai ekan käynnykän vuonna 1996, niin hinta oli nykyisiin hintoihin 10-kertainen, niin mitä se on ollut aiempien 15 vuoden aikana? Enemmänkin kuin 10-kertainen?

Lähettänyt käyttäjä mualaane (ei varmistettu)

lopettivat ryökäleet kunnon arpin myivät postin ja telen ruottalaasille