Hyppää pääsisältöön

Välinpitämätön valtio

MOT-ohjelmani Likaista peliä siivoojilla kertoi Suomeen tulleiden kiinalaisten siivoojien ahdingosta. Viime vuosina Suomeen on värvätty yhä enemmän työvoimaa EU:n ulkopuolisista maista. Jotkut ovat haistaneet tässä mahdollisuuden tehdä rahaa.

Suomalaisten työantajien ja ulkomaalaisten työntekijöiden väliin on syntynyt välitysfirmoja. Välitysfirmat pyrkivät tekemään voittoa pääasiassa kahdella tavalla: laskuttamalla työnantajaa rekrytoinnista ja laskuttamalla työntekijää työnvälityksestä. Jälkimmäisessä tapauksessa työntekijä saattaa joutua maksamaan tuhansien eurojen välityspalkkion ja lisäksi kustantamaan koulutuksensa joko lähtömaassa tai Suomessa.
 
Kuten tavallista, viranomaiset ja ministeriöt eivät ole pysyneet muutoksen tahdissa. Mitään yhteisiä pelisääntöjä työnvälitykselle kolmansista maista ei ole luotu.
 
Portinvartijoina toimivat periaatteessa Suomen edustustot ulkomailla, työlupayksiköt ja Maahanmuuttovirasto. Suomen suurlähetystö Pekingissä haastatteli kaikki maahan pyrkineet kiinalaiset siivoojat. Siivoojien kielitaito oli huono, ja moni heistä kertoi saman tarinan samoilla sanoilla, kuin jokin kolmas taho olisi käskenyt heidän sanoa tietyt asiat. Lähetystö epäili, että jotain on vialla, ja laittoi viestiä Maahanmuuttovirastolle. Virasto ei kuitenkaan reagoinut lähetystön varoituksiin.
 
Työntekijän oleskeluluvan ensimmäisen osaratkaisun tekee työlupayksikkö. Uudenmaan työlupayksikkö näytti vihreää valoa lähes sadalle Seviritan välittämälle kiinalaiselle siivoojalle. Lopulliset ratkaisut teki Maahanmuuttovirasto. Viraston johtajan Heikki Taskisen mukaan oleskelulupien osaratkaisut tulevat työlupayksiköistä kuin ”Manulle illallinen”, eli Maahanmuuttovirastossa ei erikseen kiinnitetä huomiota esimerkiksi välitysfirmojen toimintaan tai siihen, ovatko maahanpyrkijät ehkä joutuneet jonkinlaisen kiskonnan kohteeksi. Viranomaisverkossa on siis reikä, jonka läpi kiinalaiset putosivat.
 
Sisäministeriössä herättiin työnvälitysfirmojen olemassaoloon vasta tänä vuonna. Syyskuun alussa julkaistiin raportti ”Työvoiman maahanmuuton edistämisen yhteistyömuodot lähtömaiden kanssa”. Raporttia varten järjestettiin kolme asiantuntijakuulemista keväällä 2008. Kuulemisiin osallistuivat myös MOT-jutussani esiintyneet välitysfirmat Sevirita ja FutuVision sekä työnantajan edustajana SOL Palvelut Oy.
 
Sevirita ei säästele sanojaan lausunnossaan: ”Valtion tulee irtaantua ajatuksesta, että julkinen taho tai työnantaja olisi vastuussa kieli- ja muusta koulutuksesta tai kotoutumisesta. Vastuu kotoutumisesta ja riittävästä osaamisesta kuuluu maahanmuuttajille itselleen.” Ja: ”Työvoiman maahanmuuton kriteereinä tulisi ensisijaisesti olla suomalaisen yhteiskunnan etu, nyt korostuneesti keskustellaan maahanmuuttajan eduista.”
 
Sevirita kävi myös erikseen hakemassa tukea toiminnalleen sisäministeriöstä sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä.
 
Onneksi osa virkamiehistä tajusi, ettei maahanmuuttoa voida edistää pelkästään työnvälitysfirmojen ja työnantajien toiveiden mukaan. Työryhmä kuuli myös työntekijäpuolen ja työsuojelupiirien edustajia. Lopuksi se päätyi esittämään 25:tä suositusta työvoiman maahanmuuton edistämiseksi. Suosituksilla ei ole mitään laillista sitovuutta.
 
Suosituksissa Suomen edustustoille ulkomailla halutaan lisää valvontavastuuta: ”Edustustot tukevat vain hyvin suunniteltua ja kohdennettua rekrytointia, millä ehkäistään rekrytoitavien henkilöiden taloudellista hyväksikäyttöä lähtömaassa ja joutumista kiskonnantapaiseen työsyrjinnän tai jopa ihmiskaupan uhriksi Suomessa.”
 
Työryhmä päätyi myös suosittelemaan, että työntekijöiden koulutuksen maksaa työnantaja: "Kielikoulutus ja ammatillinen täydennyskoulutus aloitetaan lähtömaassa. Työnantajat vastaavat pääosin rekrytoinnin ja koulutuksen kustannuksista.”
 
Tällä hetkellä näin ei tapahdu, vaan työntekijät maksavat kirjaimellisesti itsensä kipeiksi koulutuksesta ja kotoutumispalveluista. Herääkin kysymys mitä virkaa tällaisilla raporteilla ja suosituksilla on? Saadaanko villit välitysfirmat ja piittaamattomat työnantajat kuriin suosituksilla, vai pitäisikö luoda velvoittavia säännöksiä, tai jopa muuttaa lakia?  

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kiinalaisten siivoojien kohtelu on räikeä esimerkki siitä kuinka ahne on kapitalistinen yhteiskunta se ei tunne minkäänlaista myötätuntoa vaan käyttää heikompia ihmisiä härskisti hyväkseen. On helppo käyttää hyväkseen ihmisiä jotka eivät osaa puolustaa omia oikeuksiaan. Suomessa pari vuotta toiminut siivoojien suorantoiminnan liike Suomen Oikeutta siivoojille on lähtenyt puolustamaan kiinalaisia siivoojia se tulee pitämään asiaa esillä ja vaatii oikeudenmukaista kohtelua kiinalaisille siivoojille.Me emme enään pyydä vaan vaadimme oikeuden mukaista kohtelua kiinalaisille siivoojille.

Lähettänyt käyttäjä

Aivan järkyttävää! Eivätkö Suomen viranomaiset, liitot (no Pam oli sentään edustettuna) valvo tätä touhua tämän enempää? Olen itse siivonnut myös Solilla lamavuosina ja touhu oli silloinkin ihan peestä. Silloin oli Liisa Joronen hymyineen ja Yellowneen (koiransa) kanssa häsläämässä Suomen mukavinta siivousliikettä. Palkka oli tosi surkea.

Melkein poru pääsi, kun tunnen kiinalaisia ravinmtolatyöntekijöitä , siivoojia esim.palmialla. *ahkeria työntekijöitä ovat. Miksi tähän tarvitaan välikäsiä? Entäs se nilkki Timo Nyberg: ”Me emme peri mitään välityspalkkioita.” Ahneella on toivottavasti tietynlainen loppu. Etoo.

Toivottavasti ex-mieheni yritys saisi edes jostain asiasta puhtaat paperit, nimi kun mainittiin ohjelmassa. Samaa peliä pitää mm. Helsingin parhaimmissa hotelleissa, siinäpä oiva aihe ohjelmallenne.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä hävettää olla näiden ihmiskauppiaiden maanmies ! Toivottavasti nuo ahneet orjuuttajat joutuvat linnaan tai ainakin orjatyöhön Kiinaan. SOL Palvelut Oy EI tule saamaan edustamaltani yritykseltä yhtään tarjouspyyntöä (yksikköni käyttää vuodessa siivouspalveluihin kymmeniä tuhansia euroja ja muut kuusi ties kuinka paljon) saati tilausta, kunnes ovat esittäneet julkisen anteeksipyynnön näiltä ihmisiltä.

Onneksi käytämme tällä hetkellä kilpailevan yrityksen palveluita.

Toivottavasti kaikki hylkäävät SOLin palvelut pikaisesti.

T: EK

Lähettänyt käyttäjä

Likaista peliä siivoojilla ohjelmaan viitaten ja solin entisenä työntekijänä voin kertoa, että myös meitä suomalaisia siivoojia ko.firmassa kohdellaan huonosti ja jätetään palkkoja maksamatta, vähennetään tunteja ym.

Sama peli jatkuu vieläkin, vaikken itse ole enää solilla töissä. Hyvinkään Aamupostissa oli kesäkuussa asiasta tarina ja Pamiin oltiin myös yhteydessä. Itse olen sitä mieltä, ettei edes oma liitto välitä jäsenistään eikä apua ole saatu tarpeeksi eikä solia ole millään tavalla nuhdeltu tai mitään muutakaan tehty sen eteen, että sol lopettaisi työntekijöidensä huonon kohtelun ja maksaisi kunnon palkan ja oikean palkan. Huijaavat sen minkä ehtivät, ja kukaan ei ikinä ota mistään asiasta mitään vastuuta, ja esimiehet jotka virheitä tekevät ovat edelleenkin solilla töissä ja jatkavat törkeää hommaansa.

Olen todella kiitollinen siitä, että teitte tämän ohjelman ja toivon todella paljon että asianosaiset eivät joutuisi enää kärsimään ja olemaan pelinappuloita. Tsemppiä heille ja voimia, toivottavasti oikeus joskus toteutuisi. Hyvää jatkoa toimitukselle ja kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Kiinalaisen välitysfirman nettisivu, joissa etsitään työntekijöitä Suomeen Sol:lle. Työntekijöiden tulee maksaa noin 12 000 euroa saadakseen työpaikan. Sivu on viime syyskuulta

http://www.gx-gs.com/infor-page/infor-page.asp?infoid=73

Hei,

Kiitos kaikille kommenteista. Olen saanut pari muutakin yhteydenottoa ihmisiltä, jotka haluaisivat auttaa ohjelmassa esiintyneitä kiinalaisia.

Nimimerkki "Toivoa toivottomalle": voit ottaa yhteyttä minuun esimerkiksi sähköpostitse riikka.kaihovaara(at)yle.fi

Riikka Kaihovaara
toimittaja / MOT

Lähettänyt käyttäjä

Hei,

Jäi mietityttämään se ohjelmassa esiintynyt nuori kiinalainen joka jäi 10 000 € velkaa epäonnistuneen Suomessa työskentelyn vuoksi. Ajatukseni on että jos löytyisi riittävän monta henkilöä, jotka voisivavat lahjoittaa varoistaan hänelle, niin pystyisitkö sinä Riikka Kaihovaara toimittamaan summan hänelle perille?

t. Toivoa toivottomalle

Lähettänyt käyttäjä

Syvältä! On myös suomalaisten kyydistä melkein pudonneiden kohtelu työelämässä. Teimme töitä, työllistetyt, pari vuotta sitten 800 - 1000 euron brutolla. Ja palkka oli toisinaan kuukauden myöhässä. Eräälle naiselle paukahti 3 kk:n karenssi irtisanottuaan itsensä, koska ei ollut matkapensoihin varaa.
Työnä terapia-(pikku)tilanhoito, yhden työntekijän vastuulla 2-6 eritasoista/tyyppistä kv-asiakasta. Omahistoriassani takana maatalousopisto ja 25 vuotta omaishoitajana.

2000-luvulla ei ole ollut työpaikoilla enää edes vaatekaappia likaisista töistä huolimatta!

www.iki.fi/tapsan

Lähettänyt käyttäjä

Hei Riikka

Mekin vielä Sol Palvelut Oy:ltä ns. palkkaa saavat, voisimme ottaa vastaan apua. Jotain mätää Sol Palvelut Oy:ssä, lentokentällä ainakin. Olis aikas mojovan jutun paikka.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

 • Kansalaisvinkit paljastivat kahdella tuolilla istuvia päättäjiä

  Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

  MOT sai kymmenittäin vinkkejä, joissa paljastettiin kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli yli 50, niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä. Karttaa klikkaamalla pääsee lukemaan miten monella tapaa kahdella tuolilla eri kunnissa istutaan.