Hyppää pääsisältöön

Tutkittua - ulkonäköpaineet

 
 

Noin kolmannes suomalaisista ei koe lainkaan ulkonäköpaineita, mutta entäs ne muut?


Suurin osa suomalaisista kokee ulkonäköpaineita. Naisilla ulkonäköpaineiden tunteminen on yleisempää kuin miehillä: vain 20 % naisista ei koe lainkaan paineita omasta ulkonäöstään, kun vastaava luku on miehillä 43 prosenttia. Myös ikä ja koulutus vaikuttavat ulkonäköön kohdistettuihin paineisiin: muita useammin ulkonäköpaineita kokevat 30–39-vuotiaat, opiskelijat ja ylioppilas- ja opistotason tutkinnon suorittaneet. Vanhemmissa ikäryhmissä ulkonäköpaineet ovat pienemmät. Esimerkiksi 55–60-vuotiaista lähes puolet ei koe lainkaan ulkonäköpaineita.


Yleisimmin ulkonäköpaineita koetaan omien odotusten ja toiveiden takia: 62 % vastanneista kertoo oman itsen olevan suurin syy ulkonäköpaineille. Naiset asettavat omat toiveodotuksensa miehiä korkeammalle: 74 % naisista kokee paineita itsensä vuoksi, miehistä hieman alle puolet. Ulkonäköpaineet kasautuvat sitä enemmän omista toiveista ja odotuksista, mitä nuorempi vastaaja on.


Myös median luomilla mielikuvilla on vaikutusta siihen, minkälaisia odotuksia suomalaisilla on ulkonäöstään. Etenkin naiset, alle 40-vuotiaat sekä korkeasti koulutetut ja toimihenkilöt kokevat median luovan heille paineita kohentaa ulkonäköään. Muita ulkonäköpaineita luovia tekijöitä ovat mm. oma kumppani, tuttavat ja kilpailu työpaikoista.

 


Rinnat, silmät, peppu? Mihin miehet kiinnittävät naisten ulkoisessa olemuksessa eniten huomiota?


Vastoin yleisiä oletuksia, rinnat eivät olekaan kärkikolmikossa miesten kiinnostuksen kohteissa. Miehet kiinnittävät naisen olemuksessa eniten huomiota takapuoleen, kasvojen piirteisiin ja kehon muotoon. Noin kolme neljästä miehestä kiinnittää naisessa huomiota näihin asioihin erittäin paljon tai melko paljon. Nuorimman ikäryhmän eli 30–34-vuotiaiden miesten huomio kiinnittyy näihin asioihin vielä muita enemmän. Muita tärkeitä huomionkiinnittäjiä naisissa ovat miesten mielestä rinnat, ryhti, silmät ja hiukset.


Raskausarvet puolestaan kiinnittävät vähiten miesten huomiota. Miehistä kolmannes (34 %) ei kiinnitä niihin huomiota lainkaan. Myöskään rypyt, kasvojen mahdolliset kirurgiset toimenpiteet, jalkojen pituus, käsivarret ja naisen koko pituus eivät ole asioita, joihin miehet kiinnittävät paljon huomiota. Vain noin neljännes miehistä pitää niitä merkittävinä asioina naisen ulkoisessa olemuksessa.

 


Hauikset, parta, hampaat? Mihin miehet kiinnittävät miesten ulkoisessa olemuksessa eniten huomiota?

Miehet kiinnittävät toisissa miehissä huomionsa etenkin ryhtiin. Noin kaksi viidestä miehestä kiinnittää ryhtiin huomiota erittäin paljon tai melko paljon. Myös noin yksi kolmesta kiinnittää paljon tai melko paljon huomiota lävistyksiin, vatsaan ja tatuointeihin.

Sen sijaan muiden miesten reisiin, ryppyihin tai jalkojen pituuteen ei puolet miehistä kiinnitä huomiota lainkaan.

 

 

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hei
tämmä ohjelma on tärkeä koska aihe kiinnostaa ihmisiä, kuitenkin ensimmäien osa lupasi muuta kuin antoi. tutkimuksen tulokset osittivat nuorten naisten kärsivän ulkonäköpainoista mutta ohjelmassa oli vain ryppyjen poistoa leikkauksilla. tulos osoittaa suomalaisten naisten ja miesten olevan ihan ok mielipiteissään eivätkä he stressaa rypyistä niinkuin ohjelmassa esitettiin. lähinnä nuoret naiset ovat arviointien armoilla. ohjelma oli mainosta mukanaolleelle kirurgille! kasvoikohan halukkaiden määrä? olisi ollut kiinnostava kuulla enemmän tutkijoiden mielipiteitä, t kummallista

Lähettänyt käyttäjä

Todellä ärsyttää tämän " projektina keho" -ohjelman mainospätkät, joita on joutunut näkemään muiden ohjelmien välissä, tauoilla. Outi Reinola niissä ilmoittaa kuinka monta prossaa miehistä haluaisi naisen pukeutuvan tai näyttävän siltä tai tältä. Voisitko vaikka vaihteeksi ilmoittaa, kuinka monta prossaa naisista haluaisi vaikkapa miehen pukeutuvan paremmin tai kaventavan mahamakkaraansa. Tällaisen ohjelman pitäisi olla tasapuolinen, eikä taas telkkarissa lisää paineita naisille tuottava ( varsinkin nuorille, josta paljon puhuttu, anoreksia ym. lisääntyy!!! ) Täysin turha tällainen tv-ohjelma ja vahingollinen, varsinkin nuorille!

Lähettänyt käyttäjä

Enemmän kriittistä otetta olisin toivonut ohjelmaan. Ulkonäköpaineita kasataan nykyään liikaakin. Eriäviä mielipiteitä olisi pitänyt tuoda esille enemmän sen sijaan, että mainostettiin onnistuneita kauneusleikkauksia ja muita käsittelyjä.

Lähettänyt käyttäjä

Miks ihannoidaan ali painoisia rääpäleitä kun oma painoindeksini on 19 eli normaali ja haukkuvat läskiks!!

 • Kuorttisen luomukanalassa kanoille lauletaan

  Luomukanalan elämää seuraamassa.

  Kun tuhatpäinen kanalauma kotkottaa ja kukot kiekuu päälle, on korvissa pitelemistä. Kuorttisen luomukanalassa kanat saavat vapaasti kuopsuttaa, liikkua ulkona ja seurata vuorokaudenvaihteluja ikkunasta.

 • Kylillä kuuluvat murteet ja mentaliteetit

  Kylillä kierretään koko kesä Radio Suomessa ja Yle Areenassa

  Kiveksen rosvoja ja kuukuppeja, erilaisia eläimellisiä työtovereita ja traktoreita tallin täydeltä – tätä kaikkea koetaan Kylillä alkavana kesänä.

 • Aamusydämellä: Kehitysvammaisen itsenäistyminen

  Kehitysvammaisen nuoren oma koti ja työpaikka

  TV1 sunnuntaina 8.5.2016 klo 9.05 - 9.45 Muutto omaan kotiin ja työllistyminen ovat kehitysvammaiselle nuorelle vaiheita, joita Iris Särssi ja hänen isänsä Pekka Särssi ovat pohtineet ja onnistuneesti toteuttaneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  1990-lukulaisen silmin Yle saattaa näyttää tältä.

  1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.

 • Uusi oppiminen tuli kouluihin - 7 vinkkiä kotiväelle

  Uuden OPSin mukainen oppiminen pitäisi näkyä myös kodeissa

  Uuden opetussuunnitelman myötä oppiminen koulussa muuttuu. Oppilaista tulee aktiivisia tiedonetsijiä, jotka ottavat itse tai ryhmässä selvää asioista. Mutta pitäisikö opiskelun muuttua myös kotona? Tehdäänkö läksyt edelleen kuten vanhempien kouluaikoina?

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Uusi Päivä hakee 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää!

  Uusi Päivä hakee 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää!

  Virtauksen lukiossa avautuu paikka uudelle opiskelijalle! Haemme sitoutunutta 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää joukkoomme. Jos vuorosanat muistuvat helposti mieleesi, nautit kameran edessä olemisesta ja soitat lisäksi jotain instrumenttia, saatat hyvinkin olla etsimämme henkilö.

Uusimmat sisällöt - Elämä