Hyppää pääsisältöön

Nightwish: Sleepwalker

Katsojaäänestyksessä ylivoimaiseksi ykköseksi noussut Nightwishin Sleepwalker putosi dramaattisesti voittajan paikalta, ammattilaisraadin pisteiden takia.

Tietolaatikko

esit: Nightwish, säv: Tuomas Holopainen, san: Tuomas Holopainen

Pisteitä karsintakappaleille antoi yleisö ja ammattilaisista koottu raati. Ammattilaiset listasivat voittajaksi Nylon Beatin, kakkoseksi Anna Erikssonin ja kolmanneksi Nina Åströmin.

Kun yleisöäänestyksen tulos laskettiin ammatilaisten äänten kanssa yhteen, niin Nylon Beat tippui viidennelle sijalle, Anna Eriksson pysyi kakkosena ja voittajaksi nousi Nina Åström.

Vaikka Nightwish oli saanut yleisöltä parhaimmat pisteet, kilpailun voitto meni melko tuntemattomalle kokkolalaiselle lauluntekijälle Nina Åströmille.

Nightwishille Euroviisut oli pilke silmäkulmassa tehty kokeiluluontoinen projekti. Tuomas Holopainen kertoi, että Sleepwalker oli kuitenkin ehtaa Nightwish kamaa, suurella tuntella tehtyä, mystistä ja eksoottista.

Nightwish oli jo vuonna 2000 kuuma nimi hevimusiikin kentällä. Heikko tulos olikin katkera pettymys voitto hakemaan tulleelle Tarja Turuselle.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Huonolaatuinen tuo video. Joka tapauksessa nämä ammattilaisraadit ovat olleet typerän kisan typeryyden huippu.

Lähettänyt käyttäjä

Oli muistaakseni Marko Bumbstöm myös siellä raadista. En nyt tiedä sitten niin ammattilaisista, vaan aikansa julkkiksia ne oli. Olin hyvin tyrmistynyt ja kyllähän se sellainen floppi oli Suomen Euroviisuhistoriassa että oksat pois. Suomelle olisi varmasti tullut kärkisija ellei jopa voitto.

Lähettänyt käyttäjä

Nightwishin jättäminen ilman edustuspaikkaa on yksi Suomen euroviisuhistorian suurimmista vääryyksistä.

Lähettänyt käyttäjä

Jotenkin tuntuu, että Euroviisut olisi järjestetty Suomessa jo 2001, ellei kaikenmaailman musiikkisnobit olisi sitten omaa painavaa sanaansa päässeet sanomaan.

Ai että vielä nykyäänkin mieleen nousee fantasia Nightwishin edustuksesta Tukholmassa. Ja samalla se turhautuminen siitä, ettei koskaan saada tietää, miten olisi käynyt...

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä juttu, että putosivat pois, koska tekele rumpukonetta muistuttavine komppeineen on vasta haalea aavistus siitä, mitä sittemmin on ulos tullut.

Lähettänyt käyttäjä

Mahdoitko Matti kuunnela Nina Åströmin kappaleen. Näitä mahtuu 13 tusinaan huonolla englannilla ja mitäänsanomattomalla sanoituksella ja tylsällä, mutta ah niin taiteellisella sävelmällä.

Lähettänyt käyttäjä

Kyseisen vuoden "ammattiraadin" koostumus voitaisiin julkaista tämän artikkelin yhteydessä?

 • Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

  Yhdysvaltalainen skeptikko Rajatiedon messuilla 1989.

  Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta.

 • Kuningas kulkureitten yhdisteli menestyselokuvien tuttuja elementtejä

  Kulkuriromantiikkaa, kauniita naisia ja ruoskataistelu!

  Vuoden 1953 syksyllä valmistunutta kepeää seikkailudraamaa Kuningas kulkureitten on pidetty ohjaaja Roland af Hällströmin välityönä. Fennada-Filmi yhdisti suomalaisten ihannoimaan kulkuriromantiikkaan aineksia Don Juanin tarusta ja Rosvo-Roopen seikkailuista. Takuutuotetta kritisoitiin laskelmallisuudestaan ja elokuvaan suhtauduttiin aikalaisarvioissa nuivasti.

 • Tukkijoella-elokuvassa hongat humisee ja Tauno Palo hurmaa

  Tukkijoella-elokuvassa hongat humiset ja lempi leiskuu.

  Teuvo Pakkalan suosittu musiikkinäytelmä Tukkijoella on innostanut näytelmäohjaajia ja elokuvantekijöitä lukuisiin tulkintoihin. Suosituin elokuvaversio on Roland af Hällströmin ohjaus vuodelta 1951. Kriitikoiden sydämiä elokuva ei sulattanut, mutta reipas kansankomedia miellytti yleisöä. Komeat koskikohtaukset ovat osa suomalaista elokuvahistoriaa ja teosta on pidetty tukkilaiselokuvien parhaimmistona. Pääosissa hurmaavat Tauno Palo ja Rauni Ikäheimo.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Uusimmat julkaisut

 • Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

  Yhdysvaltalainen skeptikko Rajatiedon messuilla 1989.

  Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta.

 • Kuningas kulkureitten yhdisteli menestyselokuvien tuttuja elementtejä

  Kulkuriromantiikkaa, kauniita naisia ja ruoskataistelu!

  Vuoden 1953 syksyllä valmistunutta kepeää seikkailudraamaa Kuningas kulkureitten on pidetty ohjaaja Roland af Hällströmin välityönä. Fennada-Filmi yhdisti suomalaisten ihannoimaan kulkuriromantiikkaan aineksia Don Juanin tarusta ja Rosvo-Roopen seikkailuista. Takuutuotetta kritisoitiin laskelmallisuudestaan ja elokuvaan suhtauduttiin aikalaisarvioissa nuivasti.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Juhannusjuna vei matkalle läpi yöttömän yön

Kesällä 2012 Yleisradio ja keskieurooppalainen kulttuurikanava Arte toteuttivat läpi yön kestäneen Juhannusjuna-lähetyksen. Matka alkoi aattoiltana Helsingin rautatieasemalta ja päättyi 13 tuntia myöhemmin juhannuspäivän aamuaurinkoon Rovaniemelle.

 • Tukkijoella-elokuvassa hongat humisee ja Tauno Palo hurmaa

  Tukkijoella-elokuvassa hongat humiset ja lempi leiskuu.

  Teuvo Pakkalan suosittu musiikkinäytelmä Tukkijoella on innostanut näytelmäohjaajia ja elokuvantekijöitä lukuisiin tulkintoihin. Suosituin elokuvaversio on Roland af Hällströmin ohjaus vuodelta 1951. Kriitikoiden sydämiä elokuva ei sulattanut, mutta reipas kansankomedia miellytti yleisöä. Komeat koskikohtaukset ovat osa suomalaista elokuvahistoriaa ja teosta on pidetty tukkilaiselokuvien parhaimmistona. Pääosissa hurmaavat Tauno Palo ja Rauni Ikäheimo.

 • Kuningas kulkureitten yhdisteli menestyselokuvien tuttuja elementtejä

  Kulkuriromantiikkaa, kauniita naisia ja ruoskataistelu!

  Vuoden 1953 syksyllä valmistunutta kepeää seikkailudraamaa Kuningas kulkureitten on pidetty ohjaaja Roland af Hällströmin välityönä. Fennada-Filmi yhdisti suomalaisten ihannoimaan kulkuriromantiikkaan aineksia Don Juanin tarusta ja Rosvo-Roopen seikkailuista. Takuutuotetta kritisoitiin laskelmallisuudestaan ja elokuvaan suhtauduttiin aikalaisarvioissa nuivasti.

 • Pride: ylpeästi omanlaisensa juhla

  Pride alkoi vapautusjuhlana.

  Yhdestä kulkueesta koko viikon kestäväksi festivaaliksi kasvanut Helsingin Pride kokoaa yhteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt juhlimaan yhdessä.

 • Niin monenlaisia perheitä kuin sateenkaaressa on värejä

  Sateenkaariperheitä on ollut aina, mutta 2000-luvulla niiden juridista asemaa alettiin vakiinnuttamaan. Sateenkaariperheellä tarkoitetaan perhettä, jonka vanhempien kokoonpano on jotain muuta, kuin pelkästään isä ja äiti, esimerkiksi äiti ja äiti tai vaikka kaksi isää ja äiti.

 • Hetero, homo, vai jotain ihan muuta?

  "Pitelemättömässä sukupuoliohjelmassa" seksuaalisuudesta ja sen rajoista väittelivät muun muassa pastori, nahkahomo, transvestiitti, genderblenderi, diakonissa ja Timo Harakka.

 • Ylen 90 vuotta 90 päivässä 90 kuvalla

  Elä kansamme Ylen 90 vuotta 90 päivässä

  Kerromme kuvin 90 päivän ajan Ylen 90 vuoden tarinaa. Julkaisemme joka päivä yhden kuvan yhdestä Ylen vuodesta, aloitamme 12. kesäkuuta Yleisradion perustamisvuodesta 1926. Tämän päivän kuviin ja tunnelmiin saavumme 9.9. – Ylen syntymäpäivänä.

  Seuraa @elavaarkisto-tiliä Instagramissa. Pääset katsomaan kuvia myös selaimen kautta ilman oman profiilin luomista, klikkaamalla oheista linkkiä sekä koontina tässä artikkelissa.

 • Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Sinun tarinasi - Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.

  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.

 • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • "Rodney Harrington" yöttömässä yössä

  Peyton Place -sarjan tähden vierailu Suomessa 1970.

  Peyton Place -sarjan tähti Ryan O´Neal kiisi vuonna 1970 helikopterilla ja vesitasolla tanssilavalta toiselle ihmetellen suomalaista juhannusta, Koskenkorvaa ja saunaintoa.

 • "Virginialainen" juhannusvieraana

  James Druryn vierailu Suomessa 1971.

  Tv-lännensarjan tähti James Drury tuotiin Suomeen näytteille kesällä 1971. Vieras luki paperista suomenkielisen tervehdyksensä juhannuslavojen kiitollisille yleisöille.

 • Juhannusjuna vei matkalle läpi yöttömän yön

  Juhannusjuna matkasi Suomen halki kesällä 2012.

  Kesällä 2012 Yleisradio ja keskieurooppalainen kulttuurikanava Arte toteuttivat läpi yön kestäneen Juhannusjuna-lähetyksen. Matka alkoi aattoiltana Helsingin rautatieasemalta ja päättyi 13 tuntia myöhemmin juhannuspäivän aamuaurinkoon Rovaniemelle.

 • Suomi juhlii – juhannus

  Mirja Metsolan palkittu dokumentti Vuonislahden juhannuksest

  Mirja Metsolan dokumentti on kuvattu Pohjois-Karjalassa, Vuonislahden kylässä, Pielisjärven rantamaisemassa. Kolin mahtavan vuoren häämöttäessä vastarannalla juhannusjuhla toteutuu lähes täydellisenä.

 • Juha Föhr ennustaa juhannussäätä

  Valitse haluamasi sääennuste juhannukseksi.

  Meteorologi Juha Föhr lupaa juhannukseksi niin aurinkoista kuin sateistakin, niin viileää kuin lämmintäkin säätä.

 • Vaarallinen juhannus

  Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy pelastavat lapsijoukon.

  Muumiperheen on jätettävä talonsa tulvan vuoksi. Tulva kuljettaa heidät aivan uudenlaiseen, jännittävään maailmaan.

 • Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön

  Filmiotoksia 1940–1970-luvuilta sekä vuodelta 1918

  Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1970-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.