Hyppää pääsisältöön

Tuulahdus Tuusulasta

Tuusulan käräjäoikeus on vapauttanut Yleisradion ja toimittaja Martti Backmanin syytteistä oikeudenkäynnissä, joka käsitteli 18. lokakuuta 2004 lähetettyä MOT-ohjelmaa "Haamukoulutusta ja orjatyövoimaa".

Valtionsyyttäjä Mika Illmanin mielestä ohjelma sisälsi kaksi törkeää kunnianloukkausta, koska siinä kerrottiin kahden työvoimakonsulttiyrittäjän laskuttaneen Uudenmaan TE-keskusta tekemättömistä töistä. Toinen rikolliseksi epäilty kohta oli maininta siitä, että yrittäjät olivat laskuttaneet viranomaista tekaistuista harjoittelupaikoista.

Käräjäoikeuden ratkaisu käy ilmi tästä tiedotteesta. Sen mukaan Backman ei ole syyllistynyt väitettyyn kunnianloukkaukseen valheellisia tietoja tai vihjeitä levittämällä, eikä hän ole myöskään halventanut asianomistajia.

Backman oli käräjäoikeuden mielestä "oikeuskäytännön edellyttämällä tavalla" varmistanut tietonsa riittävän monesta lähteestä. Ohjelman toimittamisen ja lähettämisen ajankohtana kaikki lähteet, vastapuolen kantaa lukuun ottamatta tukivat yhdenmukaisesti ohjelman johtopäätöksiä.

Laamanni Heli Lehto-Kinnusen ratkaisu poikkeaa tältä osin eräiden muiden tuomioistuinratkaisujen linjasta, joiden mukaan toimittajan pitäisi etukäteen tietää miten joku viranomaisprosessi jutun kohdetta vastaan tulee päättymään.

Jos Tuusulan käräjien ratkaisu jää ylemmissä asteissa voimaan, jäljellä on mielenkiintoinen kysymys: miksi ihmeessä Uudenmaan TE-keskus veti oman rikosilmoituksensa näitä konsultteja vastaan takaisin ja sai ilmeisesti aiheellisen rikostutkinnan pysäytettyä?

 

Matti Virtanen

tuottaja, MOT

 

P.S. 24.2.2009: Saamiemme tietojen mukaan molemmat osapuolet tyytyvät Tuusulan käräjäoikeuden ratkaisuun, eli se jää lainvoimaiseksi.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä iloitaan, vaikka aiheen "pitsannut" kaveri tuomitaan kunnianloukkauksesta sakkoihin. Näin kokeneet toimittajat jättivät yksityisen tietoläheensä susille ja pitävät ilojuhlia, etteivät itse tulleet tuomituiksi. Samaa kaavaa noudattaen tämän viikon MOT:n vihjaaja Joensuu saa tuomion kunnianloukkauksesta ja toimittajat iloitsevat?

Lähettänyt käyttäjä

Osallistuin itsekin ko. konsulttien kurssille. Näin myös konsulttien laskutuksen, jonka erittely ei vastannut todellisuutta. Mitä tapahtui? Uudenmaan Te-keskus maksoi laskun kokonaisuudessaan vieläpä yliaikakorkoineen?! Mitä sitten tapahtui? Konsultit haastoivat asiaa tutkineen kurssilaisen oikeuteen ja viranomaiset kielsivät kurssilaista tutkimasta konsulttien väärinkäytösepäilyjä. Toimiko estona jonkinlainen verkosto ohi demokraattisen yhteiskunnan vai oliko estona "demokraattinen yhteiskunta"?

Lähettänyt käyttäjä

Silmiinpistävää tässä on, että henkilö, joka tuo asian esille, on ainoa, joka saa rangaistuksen.

Tällä tavoin menetellessään oikeusjärjestelmä toimii korruptiota tukevalla tavalla. Lakia on syytä muuttaa: epäkohtia esiin tuoville yksilöille tulee antaa syytesuoja. Tavallinen kansalainen voi vain havaita epäkohdan. Nyt häneltä vaaditaan juristin ja selvännäkijän lahjoja, jotta voisi tuoda omat havaintonsa julki itseään vaarantamatta.

Uudenmaan TE-keskuksen rahankäyttöä tutkineen erityistilintarkastajan lausunnosta käy ilmi mm että yksi henkilö on laittanut laskut "samalta ajalta ja samoilta päiviltä" kahdesta eri hankkeesta. Eli MOT ohjelmassa esille tuotu kritiikki oli aiheellista. Kuitenkin valtionsyyttäjä Mika Illman nosti syytteen - ei laskuttajaa vaan siitä kertoneita vastaan.

Huomionarvoinen asia on myöskin YLE:n artikkelissakin todettu asia poliisitutkinnan keskeyttämisestä. Käräjäoikeuden päätöksessä lukee mm "Laskussa olevat riidattomasti virheelliset tiedot..." Kuinka keskeytetty poliisitutkinta saadaan uudestaan käyntiin? Voisiko syytteessä ollut YLE:n toimittaja asianomaisen ominaisuudessa, oman maineensa puhdistamiseksi, pyytää sen jatkamista?

Lähettänyt käyttäjä

Backman ja Yleisradio eivät jättäneet minua susille. Tuomio tuli täysin yksityisestä viestistä Tertsoselle hänen yksityiselämästään johtuneesta asiasta. Viesti johka lähetin sisälsi toteutuneen tapahtuman, josta ei olisi saanut muistuttaa.

Lähettänyt käyttäjä

Ilmanni ja muut demlan konnat puhaltavat yhteen hiileen. Bisnes on siiretty pakolaiskeskuksien ympärillä olevaan rahavuoreen, jota nämä konnat nyt hamuavat.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi YLE AREENA palvelusta on kadonnut MOT:n ohjelma Haamukoulutusta ja orjakauppaa II ?

Jos MOT uskaltaa vielä tehdä juttuja isokenkäisistä niin ohjelmavinkkinä voisi olla vaikka Demla ry:n toiminta (samat henkilöt näkyvät olleen mukana aika monessa MOT jutussa kuten Haamukoulutusta ja orjakauppaa II:ssakin)....

Lähettänyt käyttäjä

Näyttää siltä, että sairaat ihmiset, kuten Värtinen saa kostonhalussaan tehdä mitä vain. Koko jutussa on puhtaasti kyse hänen koston halustaan. Kaikki rahat ovat väärässä taskussa, jos ei hänen taskussaan! Värtinen saunottanut toimittajia ja yllyttänyt kavereitaan kostoon! Hyi, mitä saastaa hänen toimintansa!

Läheltä Värtisen toimintaa seurannut

 • Taistelu hävittäjäkaupoista: käsikirjoitus

  Lue ohjelman käsikirjoitus täältä

  MOT: Taistelu hävittäjäkaupoista Suomen ilmatilaa on valvottu viimeiset 20 vuotta yhdysvaltalaisvalmisteisilla Hornet-hävittäjillä. Niiden elinkaari päättyy 14 vuoden kuluttua. Ilmavoimien hävittäjät turvaavat rauhan aikana Suomen alueellista koskemattomuutta. Niitä käytetään myös ulkomailla: NATO-operaatioissa ja kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä.

 • "Gunnarkorhoset" taas liikkeellä

  Lobbarit liikkeellä hävittäjäkaupoissa

  Hornetin seuraajan etsintä on nimetty puolustusministeriössä HX-hankkeeksi. Sitä johtaa kenraalimajuri evp Lauri Puranen. Puolustusministeriö pyysi hävittäjien valmistajia ilmoittamaan Suomessa käyttämiensä konsulttien ja viestintätoimistojen nimet, jotta hankintaprosessi olisi tasapuolinen ja läpinäkyvä.

 • F-35-hävittäjien venyvä hintahaitari

  Hävittäjän hinnoissa kymmenien miljardien haarukka

  Kanada päätti jo vaihtaa omat Hornetinsa Lockheed Martinin F-35-monitoimihävittäjiin, mutta laittoi hankkeen jäihin, koska arviot koneen elinkaarikustannuksista poikkeavat valtavasti toisistaan. Kanadassa pelätään, että lasku veronmaksajille nousee pilviin.