Hyppää pääsisältöön

Tievalta

Savonlinnan maalauksellisen keskustan lävitse aiotaan vetää valtatie. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka Suomessa käytetään tievaltaa.

Moni lienee kuullut vanhan tokaisun, että Suomen tielaitos on valtio valtiossa. En ollut arvannutkaan, kuinka lähellä totuutta tuo väite on, ennen kuin tutustuin Savonlinnan ohitustien valmistelun vaiheisiin.

Se isompi valtio on uskonut halukkaasti ja kritiikittä kaikki numerot, joilla tievaltio on todistellut, että pienen savolaiskaupungin ohikulkutie on Suomen kannattavin tieinvestointi, että sen ruuhkautunut liikenne ylittää pian äyräänsä ja että Savonlinnan liikenteessä kuolee nykyisin viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin muilla Suomen vilkkaimmilla valtateillä.

Tievaltio oli kai tottunut siihen, että sen lukuja ei kukaan vaivaudu tarkistamaan.

Savonlinnan yliajotie on Suomen kallein tie ja sellaisena se on luultavasti Suomen tappiollisin tieinvestointi. Tien päissä tai varrella ei ole sellaista suurteollisuutta tai muuta elinkeinotoimintaa, joka ei aivan hyvin pärjäisi ilman niitä muutaman minuutin aikasäästöjä, jotka uuden tien avulla voidaan joissakin oloissa saavuttaa.

Ohikulkutie ei lisää Suomen tai edes seutukuntansa taloudellista kilpailukykyä, vaurautta ja verokertymää. Aikasäästöt kuluvat suurimmaksi osaksi paikallisten ihmisten asiointi- ja vapaa-ajan ajeluun.

Ja millä hinnalla? Savonlinna voisi olla maailmassa ainutlaatuinen saaristokaupunki, luonnonihmeeksi luettavan Saimaan järvisaariston keskuksena. Kaupunki, jossa pikkukaupunki-idylli, ooppera ja muu kulttuuri liittyvät saumattomasti vesistöön ja luonnonmaisemaan.

Sellaisena se voi houkutella matkailijoita kautta koko maailman. Salliessaan massiivisen valtatie-rautatie -yhdistelmän rakentamisen tämän ihanuuden sydämeen, Savonlinnan johto ottaa suuren riskin kaupunkinsa tärkeimmän menestystekijän, matkailuvetovoiman kärsimisestä.

Jättiläishankkeen vaikutukset Savonlinnan ympäristöön olisi tullut selvittää lain mukaisessa YVA-menettelyssä, mutta sellainen ei näköjään koske tievaltiota. Vai olisiko syynä se, että YVA-prosessi olisi vääjäämättä paljastanut hankkeen kohtalokkaat vaikutukset kaupungin kulttuuri- ja luonnonympäristöön?

Myös iso valtio, eli Suomen hallitus käyttää tievaltaa, jota myös silta- ja siltarumpupolitiikaksi kutsutaan. Elvytyshuumassa väylämiljoonia ripotellaan joka puolelle Suomea kuin paniikissa, ilman varmuutta siitä, että investoinnit maksavat itsensä takaisin. Tai tietoa siitä, minkä maalaiset urakoitsijat ja rakentajat tekevät työt.

Huonosti perusteltujen elvytyskohteiden kustantaminen on tuleville veronmaksajapolville katkera urakka. Elvytykseksi tarkoitettu ruiske voikin olla kuoleman suudelma. Kunpa Savonlinnalle ei kävisi niin.

Toimittaja Martti Backman

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Maanantain MOT Savonlinnan ohitustiestä oli todella törkeästi toteutettu ja vähensi arvostustani Yleisradiota kohtaan. Vastustavat mielipiteet saivat paljon aikaa ja myönteisesti suhtautuvat kommentit oli pätkitty lyhyiksi ja tarkoituksenhakuisesti tehty ”hölmöiksi”. Todellisuudessa valtaosa savonlinnalaisista suhtautuu myönteisesti ohikulkutiehen. Vastustajien kanssa on taitettu sananpeistä jo parikymmentä vuotta, siihen ollaan väsyneitä, ja ollaan helpottuneita kun asiasta ei enää tarvitsisi tapella. Itse liikun päivittäin Savonlinnan kestustan alueella ja kannatan ohitustietä, muutama peruste:

Keskustassa on nykyään paljon liikennettä, liikenne on välillä hidasta ja melu- ja pakokaasuhaitat ovat selviä. Ohikulkutie tulee useine liittymineen pienentämään keskustan liikennettä jolloin varsinaisesta keskustasta tulee ilman muuta viihtyisämpi.

Uuden rakentamista vastustetaan melkein aina. Joskus Olavinlinnakin on rakennettu ja varmasti silloinkin oli vastustajia. Ohjelmassa vedottiin kulttuurimaisemaan joka menee pilalle. Kuitenkin maisema on kulttuurimaisemaa vasta sitten kun ihminen on jotain sinne rakentanut. On väärin olettaa että ohikulkutie olisi juuri se lisä maisemaan joka sen pilaisi. Toki jostakin pienestä kohdasta Casinon seutuvilta voidaan löytää kohta jonka maisemallinen arvo millin verran heikkenee ja jota zoomailtiin ohjelmassa ahkerasti, mutta unohdettiin kokonaan varsinainen keskusta, sen maisemalliset arvot ja se mitä liikenteen väheneminen sen viihtyisyydelle saa aikaan.

Tien suunnittelussa on maisemat huolellisesti otettu huomioon, uskoisin että kun se on valmis, se muutaman vuoden kuluttua mielletään hyvin kaupunkikokonaisuuteen.

Ohikulkutiet ovat nykyaikaa, pienissä kirkonkylyssäkin on nykyään sellaiset, miksi Savonlinnan pitäisi olla muinainen kultturijäänne, vaikka onkin ilman muuta kulttuurikaupunki.

Ärsyttää että ulkopuoliset sekaantuvat niin voimakkaasti asiaan, toki heillä on oikeus kommentoida, mutta tuo MOT oli selvä ylilyönti amputointipuheineen. Uskoisin että ne jotka vain joskus käyvät Savonlinnassa esim. turistit tai ne jotka asuvat 50 päässä keskustasta, kuten ohjelman pääesiintyjä, herkästi tulee vastustavalle kannalle, koska minuuteissa laskettuna ruuhkat eivät ole suuria. Kuitenkin me jotka päivittäin liikumme ja elämme keskustan tuntumassa, näemme asian paremmin kokonaisuutena. Ohikulkutie on luonnollista kaupunkikehitystä joka on välttämätöntä kun kerran ihmiset haluavat kulkea omilla autoillaan. Enemmän olisin huolestunut, kulttuurityöntekijänä, esim. puutalojen kohtalosta.

Lähettänyt käyttäjä

Kaupungin keskustassa kärsitään raskaanliikenteen ongelmista enemmän kuin ohitustiestä. Kyllä rantoja riittää. Uusi väylä takaa kaupungin kehittymisen eikä sitä MOT kaada. Toimittajan ei tarvi tallata alimittasia jalkakäytäviä raskaanliikenteen seassa pölyssä ja loskassa.

Lähettänyt käyttäjä

Jos tämä on taso ylen asiaohjelmissa, niin tervehdin ilolla uutta Mikkosten ohjelmaa. Ei nimittäin häviä mitään kun jättää kummatkin tekeleet katsomatta. Tuollaisesta yksipuolisesta valmiiksi ajatellusta ohjelman tekemisestä meitä laskutetaan tv-luvan muodossa.
Onko jäänyt toimittajalta kotipuolessa saamatta joku kadun pätkän kunnostus työmatkan varrelta, vai mikä saa moista aikaan? Asiaa tuntemattomaan tuo lässytys uppoaa samoin kuin minuunkin aikaisemmat ohjelmat, joissa on toimittajan "asiantuntemuksen" varassa. Haitanneko tuo mittään, kun sen tietää ja miehen tuntee. Saavat nämä tähti reportaashit jäädä katsomatta vastaisuudessa.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä ei liity ohikulkutie aiheeseen, mutta en malta olla kommentoimatta. Kun, Nyman yrittää olla niin ympäristön asialla, että. Kuitenkin hän ohjelmassa sytytti uunipuut mahdollisemman saastuttavalla tavalla. Jolloin hiukkaspäästöt ovat suurimmillaan. Myöskään hän ei säädää uuninvetoa, jotta palaminen olisi mahdollisemman puhdasta. Uuninluukku sijalla on vain onneton peltiläpyskä. Hyi!!!

Lähettänyt käyttäjä

52 vuoden aikana olen kerran myöhästynyt jostain siksi, että Kyrönsalmen silta oli pystyssä. Muistan yhden koulukaverin kerran myöhästyneen koulusta kun silta oli pystyssä. Olen myös havainnut, että pikkukaupungissa helposti lähdetään kaikkialle viime tingassa tai vähän myöhemmin kun etäisyydet ovat niin lyhyet. Ehkä syväväylän siirto olisi järkevää? Satunnaiset ruuhkat kyllä kuuluvat jokaiseen kaupunkiin. Kai savonlinnalaiset haluavat vastakin asua kaupungissa eivätkä moottoritien penkalla?

Lähettänyt käyttäjä

Mistä ihmeestä, millä perusteella herra Nyman voi väittää, ettei ole kokenut ruuhkia Savonlinnassa. Arvon herra ei edes asu Savonlinnassa sehän on jo tietysti yksi peruste, ettei ole kokenut ruuhkia täällä. Mutta antaako se oikeuden kommentoida asiaa. Taisi olla sama henkilö aikaisemminkin kyseessä, joka väitti ettei ole nähnyt ikini rekkaa Savonlinnassa.

(asiaton kappale poistettu)

Tohtorikin hiihti paikalle paksusankaiset lasit nenällään. Hennolla värisevällä äänellä todeten:"Nyt ei ole melua, mutta kun ohitustie tulee, sitten sitä piisaa!" Nykyinen liikenteen jyrinä on lähempänä arvon tohtorin kotia. Olisikohan syytä käydä vaikka virkasisarella tai- veljellä tarkistuttamassa kuulonsa. Haloo!!!!!

Maalarikin totesi syväväylän siirron auttavan. En ole vielä kertaakaan nähnyt laivaa Olavinkadulla. Miksi siirtää ongelman osa vain paikasta toiseen.

Syväväylän siirto ja ohitustien teko mahdollistaa keskustan kehittämistä viihtyisämmäksi. Ihmisten on siellä hyvä olla, shoppailla, tapailla ystäviään tai vaan olla ja kuluttaa aikaa!

Lähettänyt käyttäjä

MOT: in ohjelma oli jälleen kerran loistava osoitus Suomessa vallitsevasta törkeästä korruptiosta. Voivatko kansalaiset enää luottaa viranomaisiin ?
Ohjelma oli kuitenkin hieman puolueellinen, koska tiehankkeen puolustajien mielipiteitä ei tuotu riittävästi esille. Nimen omaan ammattiautoilijoilta olisi voitu kysyä mielipidettä. Mutta mielestäni puolueellisuus oli tässä jutussa tarpeellista, jotta saatiin esille asian virheellinen käsittely viranomaistasolla. Herraseurueet olivat jo päättäneet tiehankkeen puolesta, vaikka kaikkia lainvoimaisia selvityksiä asiasta ei oltu tehty ja selvästi oli ohitettu lakia esim. jättämällä tekemättä YVA- selvitys. Ja sanomattakin on selvää, että hallitus on asian kannalla. Miksi muuten hallitus hyväksyisi virheellistä selontekoa tiehallinnolta. Näin se meidän hallitus vaan tekee päätöksiä, joista inhimillisyys ja luontoarvot ovat kaukana!

Lähettänyt käyttäjä

Kovin on lapsellista ajatella, että Savonlinna "kehittyisi" kun vedetään tie kaupungin läpi. Kyllä ainakin turistit jäisivät tulematta. Savoon on kalliita teitä tehty ihan tarpeeksi jo muutenkin.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset MOTille informatiivisesta ohjelmasta! Uskomatonta, että sitä väitetään puolueelliseksi, kun tuodaan esille hankevalmistelun mätäpaiseita ja suoranaista tarkoitushakuisuutta ja väärää päättäjille annettua tietoa.
Osallistuin 90-luvulla tiehankkeesta järjestettyyn suunnittelukilpailuun. Ryhmäni jätti polemiikan vuoksi ohitien piirtämättä. Ratkaisimme sen sijaan kaupungin pieniä liikennepulmia ja houkuttelevuutta rinnan. Kävelysilta piirrettiin siihen missä se nyt onkin. Junaraiteelle laitettiin heilurimainen paikallisliikenne kiskobussilla. Pyöräteitä lisättiin, liikennejärjestelyjä ja lisäkatu syväsatamaan menevän raiteen kohdalle tehtiin. Nykyvalossa olisi todella parempi, että vasemmalle saisi kääntyä vasta Tulliportin kadulta.
Apuna käytimme paikallistuntemusta ja laskelmia. Järkikin sanoi, että ohitie on turha. Tämän vahvisti Suomen luonnonsuojeluliiton äänestys oliko se 1995.
Teimme myös kirjallisuuden perusteella ympäristövaikutusten arvioinnin, joka varoitti ohitiestä. Tekijänä oli ryhmässämme toiminut ympäristöasiantuntija.
Toivottavasti turha tie jää tekemättä! Siihen on tämäniltaisen ohjelman perusteella laillisetkin perusteensa. Ne käytettäköön Savonlinnan hyväksi.

Lähettänyt käyttäjä

Halloota MOT

Kovin oli yksipuolinen MOT-ohjelma. Esimerkiksi paikallista teollisuutta ei haastateltu lainkaan? Ainakin osa haastatelluista näyttäisi kokevan oman asuntonsa/talonsa olevan tielinjauksella? Partainen professori näytti enemmän 1800-luvulla elävältä. Ohjelman tiekuolemat eivät sellaisenaan käsittääkseni voi pitää paikkaansa ja liikenteessä loukkaantumiset tulisi myös huomioida. Kuka tahansa voi valita 50 .... 500 m:iin tienpätkää ja julkistaa yleisenä tilastona: "...ei oo kuollunna eikä vahingoittunna kettään...!” Kyllä ohitustievalinta on pidempi kuin pelkkä keskustan osatienpätkä. Mielikuvia onnistutaan luomaan ilman tuntumaa todellisuuteen, eikös?

Kyrönsillalle johtavalla tiellä on rautatien alitus, jonka raskaat kuorma-autot joutuvat ohittamaan tieltä poistumalla päästäkseen sillan alitse. Paikallisen konepajan raskaita tuotteita ei mahdu kuljettamaan ko. sillan alitse. Viimeksi noin 2 ... 3 viikkoa sitten juuttui konepajalle tulossa ollut raskas kuljetus keskustan mäkeen niin, että sitä irroiteltiin koko valoisa päivä. Kyrösalmen ylittää vain yksi autotie keskustasta! Mitä maisemaan tulee niin menkää katsomaan kuinka Punkaharju on onnistuttu ohittamaan ilman maiseman pilaamista eikö se voisi onnistua Savonlinnassakin? Mihinkä raskas tiekuljetuskalusto ohjataan, jos sen saa mahtumaan rautatiesillan alitse? Keskustaan, keskustaanpa hyvinkin niin kauan kuin ei ole sitä ohitustietä.

Jos tavoitteena on saada teollisuus pois Savonlinnasta niin raskaat kuljetukset vähenevät ja liikenneruuhkat pienenevät, kun ei tarvitse mennä töihin. Ei tarvitse ohitustietä. On professorilla tilaa lämmitellä tupaa ja sinisen talon lääkärikään ei tarvitse enää potilaita. Vaikuttivat molemmat lähes eläkeikäisiltä. Entinen turistipäällikkö lausunnonantaja sitä jo onkin.

Ruuhkat erityisesti turistikesän aikana ovat pirullisia. Yritäpä asioida kaupungilla, niin tiedät. Niitä ehkäisemään on rakennettu melkoinen pysäköintitalo keskustaan, valjastettu pysäköintisakottajat kytikselle, jotta et voisi autoasi jättää hetkeksiään. Kyllä kustannuksia on jo kertynyt ilman ohitustietäkin.

Keskusta pitäisi voida rauhoittaa ainakin torin ja rantakadun osalta kokonaan kävelyteiksi ainakin kesän turistiajoiksi. Se ei onnistu ilman tiejärjestelyjä.

Ohjelmassa oli henkilö, joka puhui "vanhasta kaupungista"? Mikä vanha kaupunki? Koko vanhuus kaupungissa on pilattu keskustan tyylittömillä laatikkokerrostaloilla. Ainut oikeasti vanha on Olavilinna ja sitäkin kuulemma joskus on suunniteltu sillan tolpiksi.

Ilmeisesti oli tarkoitettu Linnankadun aluetta? Ei riitä vanhaksi kaupungiksi. Se on pilattu sekaan rakennetuilla uudisrakennuksilla. Olen asunut Raumalla 10 vuotta. Luulen tietäväni, mitä vanha kaupunki Suomessa on. Vanhat kaupungit ovat oikeasti vähissä verrattuna Ruotsiin tai vaikkapa Keski-Eurooppaan.

Olen asunut Savonlinnassa 25 vuotta. Koko sen ajan on jaksettu jaanata edestakaisin ohitustiehanketta saamatta mitään aikaiseksi. Samaan aikaan ohitustiet onnistuvat muualla (Tampere, Jyväskylä, Varkaus, Kuopio, Siilinjärvi jne).

Olihan Savonlinnasta aikanaan ministerikin Suomen hallituksessa. Asia mitä hän aikaansai maallikon silmillä katsottuna oli toimeliaisuuden pois saaminen Savonlinnasta Mikkeliin. Voi kysyä, että voisiko ohitustielinja kulkea jostakin muualta, mutta hyvänen aika tästä porukasta löytyy aina joku vastustaja/valittaja, joka torpedoi asiat, jos ei muuten niin MOT-ohjelman kanssa. On ollut vastustajillakin aikaa ainakin se 25-vuotta esittää ne muut linjaukset tai vaihtoehdot ja tehdä sen eteen töitä, mutta jos energiansa käyttää pelkkään vastustamiseen niin ei asiat etene!

Paikallisilla viäräleukaisilla on tapana sanoa: "Asiasta en tiiä mittään, mutta vastustan." Älkää hyvät ihmiset torpedoiko enää tätä hanketta, jonka suunnitelma nyt vihdoinkin 25-vuoden vatkauksen jälkeen on valmiina ja johon on myös rahat luvattu. Miksi valtakunnallinen mediatalo Televisio/MOT-ohjelma on mukana tekemässä vastustusta yksipuolisesti Savonlinnan ”ankkalampea” kuvaten? Jos tämä on tarpeellinen reviteltävä asia julkisuudessa vasta nyt, niin haastateltakoon tasapuolisesti myös niitä, jotka ohitustietä tarvitsevat ja jotka pääosin ovat tuoneet työtä ja uusia ihmisiä paikkakunnalle. Vai onko niin, että vastaus kuuluu kuten eräs vanhanajan paikallinen laivuri sanoi minulle, kun pahoittelin hänen veneensä taka-aaltoa kajakissa istuen: "Sie älä puhu mittää mie oon asunna tiällä kauvemmin."

Viisi kilometriä Savonlinnasta mihin suuntaan tahansa löytyy tilaa ja erämaata veistellä ja pyöritellä asioita mihin suuntaan tahansa - menkää sinne, siellä ei oo ruuhkaa, voi rakentaa vaikka "sininen talo" ja sen ympärille hiihtolatu sekä melontareitti ynnä tuvan uuni ja pankko muistelua varten. Kyllä ennen oli mukavaa.

Antakaa Savonlinnan kehittyä!!!

Lähettänyt käyttäjä

Todellinen junnuketju oli kommentoimassa tiehanketta - MOT ohjelma asenteellisuudessaan uskomattoman kapea; savonlinnalaisista AKTIIVIikäisistä suurin osa tiehankeen takana!

Lähettänyt käyttäjä

Itse asiassa saimaannorppia on aivan keskustan tuntumassa. Mm. toissakesänä norppa nousi usein pinnalle katselemaan oopperakuorolaisia Olavinlinnaan vievän sillan vierelle. Ilo oli nähdä se, ja ydinkeskustasta oltiin vain noin kilometrin päässä!

Lähettänyt käyttäjä

Jep, ohjelma yhä lähempänä Karpoa. Eihän Savonlinnan ruuhkat pahat ole, mutta se raskaliikenne, myös vaaralliset aiheet, kaupungin ns. shoppailukadulla. Ja ne mäet. Olisko tie pitänyt pistää tunneliin, olisi maksanut vielä enemmän? Alue on herkkä, mutta mielestäni on valittu paras vaihtoehto mitä aikojen kuluessa on ollut tarjolla.

Karpomaisuuteen viittaa myös puhe Tielaitoksesta. Eikös Tiehallinto ole ollut pystyssä about 10 v.

Lähettänyt käyttäjä

Kuka on tehnyt tutkimuksen siitä, kuinka moni "aktiivi-ikäisistä" (aika asenteellinen ilmaisu!) on hankkeen takana? Itse olen nelikymppinen eikä minulta, lapsiltani tai sukulaisiltani ainakaan kukaan mitään ole kysynyt...

Lähettänyt käyttäjä

Savonlinnassa usemman kerran julkisen välineen(bussi/taksi)kyydissä olleena olen kuullut, kuinka kuljettaja on kannattanut vasemmalle kääntymiskieltoa...Ja manannut ohitustiehanketta.

Lähettänyt käyttäjä

Kylläpäs oli yksipuolinen näkemys ohikulkutien tarpeellisuudesta. Kukaan ei ottanut esille mm. sitä seikkaa, että kaupungin läpi kulkee vaarallisia aineita kuljettavia rekkoja, kaupungin saastemäärät ovat todella korkeita. Autot jonottavat osa tyhjäkäynnillä ½ tunnista 40:n minuuttiin, kun liikenne ei kulje minnekään. Ihmiset myöhästyvät töistä, lääkäristä, sairaalan vastaanotoilto ym. kun on silta auki ja jonot eivät kulje. Jonojen purkaantuminen vie noin tunnin ja taas aukeaa silta ja taas tulee uusi tunnin purkautuminen varsinkin kesäisin. Aamujen ruuhkaliikennettä ei näytetty ollenkaan. Kaikki henkilöt olivat ikäihmisiä, jotka eivät kulje työtätekevien kanssa samaan aikaan. Kaupungin kehitystä on jarruteltu jo vuosikymmeniä, olisi aika antaa uusien tuulien puhaltaa.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä MOT!
Vihdoin joku nosti esille täysin järjettömän hankkeen!
On käsittämätöntä, että merkittävä vesialueiden pysyvä muutos ohikulkutien alle voidaan tehdä ilman ympäristövaikutusten arviointia. Toiseksi, Savonlinnan päättäjien olisi syytä tehdä opintomatkaa niihin kaupunkeihin, joihin on tehty ohikulku tie. Niissä on nimittäin käynyt niin, että keskustan ohi todella ajetaan ja keskustat ovat näivettyneet. Heinolaan ja Kouvolaan ei ole pitkä matka...
Kuten ohjelmassa todettiin, ruuhkat aiheuvat sillan nostosta. Syväväylän siirto olisi aiheellinen, mutta ohikulkutie täysin turha. Samat rahat voisi käyttää vaikkapa rataverkoston kunnostamiseen!
Savonlinnan keskustaa voidaan kehittää = rakentaa uusia asuinaluita ilman ohitustietäkin!

Lähettänyt käyttäjä

Aihe oli mitä mielenkiintoisin,mutta siinä käsiteltiin erästä seikkaa mielestäni aivan liian vähän. Nimittäin raskasta liikennettä. Tähän asti esim. vihreät yms. ovat
vaatineet,että raskasliikenne on siirrettävä pois kaupungien ja asutuskeskittymien keskeltä,koska se aiheuttaa melua ja tietenkin ADR-kuljetukset,eli vaarallistenaineiden kuljetukset ovat riski siellä missä liikkuu paljon ihmisiä.
Aivan oikein,mutta miksi näitä seikkoja ei tuotu nyt esiin tässä ohjelmassa aktiivisesti ???
Toinen seikka sitten on,että onko nykyinen ohitustien linjaus ainoa vaihtoehto vai olisiko olemassa vaihtoehtoinen linjaus ja mikä tulisi olemaan sen kustannus.

Kannatttaisi myös selvittää mielestäni Juva-Puumala-Imatra
tieosuuden kunnostamista raskaan liikenteen käyttöön soveltuvaksi,sillä se vähentäisi jonkin verran Savonlinnan läpi kulkevaa raskasta liikennettä.

Lähettänyt käyttäjä

On aivan selvää että tällainen hanke, minkä päätös on lainvastainen, ei mitenkään voi mennä läpi, joten eiköhän olla levollisin mielin.

Lähettänyt käyttäjä

Mitähän seuraavaksi? Luultavasti tielihjaukselta löytynee esim. naali, norpanpesiä, kukoistava liito-oravapopulaatio, ahmaperhe ja lukuisa joukko valkoselkätikkoja. Myös kivikautinen kalmisto / muinaislinna lienee mahdollinen (tai ainakin vahva epäilys niiden olemassaolosta).

Nämä löydöt taitavat olla tien vastustajilla vielä käyttämättä.

Lähettänyt käyttäjä

Valitettavasti täytyy todeta, että MOT ohjelman taso ei alemmaksi voi mennä. Eläkkeellä olevat henkilöt edustivat mukamas "savonlinnalaisten yleistä mielipidettä". Totuus on, että valtaosa Savonlinnalaisista on odottanut ohikulkutietä noin 40 vuotta. Esim. (liikenne)yrittäjien mielipide loisti poissa olollaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos hienosta ohjelmasta, mikä näin talvellakin näytti Savonlinnan ainutlaatuisuuden. Kauppakeskuksia on jo ihan tarpeeksi, kaikkea ei tarvitse valjastaa liike-elämän lyhytnäköisten tarpeiden alttarille. Tällä rakentamisellahan Laine perusteli tiehanketta.
Savonlinnassa ei todellakaan juuri ole ruuhkia. Menkää muualle kokeilemaan vaikkapa Kirkkonummelta Helsinkiin aamulla! Paloaseman kohdalla on 5 min ruuhka, jonka vöi välttää lähtemällä muutaman minuutin aikaisemmin. Heinäkuussa on liikennettä hieman enemmän, mutta kannattaako yhden kuukauden tähden rakentaa noin kallis tie. Itse ajoin monta vuotta kaupungin läpi töihin ja ainoastaan pari kertaa jouduin odottelemaan sillan takia parikymmentä minuuttia, mikä ei todella ole paljon. Mitä hyötyö toisesta sillasta on, sitä en edelleenkään ymmärrä. Miettikää mitä muuta sillä rahalla voisi kaupungin hyväksi tehdä!
Kantaako joku vastuun päätöksen seurauksista ja miten? Epäilen.

Lähettänyt käyttäjä

Totta! Ei haastateltu montaa ihmistä jotka joutuu työnsä puolesta tai muuten ajamaan savonlinnan läpi päivittäin ja seisoskelemaan turhaan ruuhkissa.
Olis toimittaja vielä jakanut haastateltaville kylmäsavuporoa ja ruusuja:)

Lähettänyt käyttäjä

Toimittajan itsensäkin kannattaisi tarkastaa faktat kohdalleen, kun niitä muiltakin vaatii: Tielaitosta ei ole ollut enää vuoden 2000 jälkeen, vaan teiden ylläpidosta vastaa nykyisin Tiehallinto. Lisäksi – toisin kuin ohjelmassa väitettiin – Lappeenrannan ja Imatran välille ei rakenneta moottoritietä, vaan nelikaistaista sekaliikennetietä. (Asialla on merkitystä, koska sekaliikennetien kustannukset ovat moottoritietä alemmat ja Savonlinnan ohikulkutien kustannuksia verrattiin Lappeenranta–Imatra-tien kustannuksiin.)

Vaikka virheet eivät toki suuria olekaan (toki mietityttää, oliko jälkimmäinen tarkoituksellinen, sillä se palveli ohjelman tarkoitusta), saavat ne epäilemään muidenkin toimittajan faktoina esittämien väitteiden oikeellisuutta.

Myös joissain kommenteissa esitetyt väitteet, että Savonlinnaan oltaisiin rakentamassa moottoritietä, eivät pidä paikkaansa: Kyrönsalmen siltaa lukuun ottamatta uusi tie on kaksikaistainen (moottoritie on aina vähintään nelikaistainen), ja sen kaikki liittymät ovat tavanomaisia tasoliittymiä (moottoritiellä aina eritasoliittymiä). Kyseessä on siis sangen tavanomainen, joskin haastavaan paikkaan rakennettava, kaksikaistainen maantie.

Lähettänyt käyttäjä

Olipas taas rankkaa katsottavaa miten joku taho, tässä tapauksessa tiehallinto, on saanut toimeksiannon yliajotien rakentamisesta keskelle pikkukaupunkia, ja mistä muualta tällainen toimeksianto on voinut tulla kuin hallitukselta. Ei perkele, kyllä nuokin rahat pitää voida osoittaa ihan muualle kuin tällaiseen täysin keinotekoiseen kohteeseen. Poliitikot röyhistää rintaansa kun saavat varoja varattua johonkin kohteeseen, nyt ilmeisesti lähelle kotikaupunkia, mutta joku järki pitää olla kun mietitään mihin ne rahat käytetään!! Hyvä MOT, kiitos taas mielenkiintoisesta dokumentista. Ei tällaista pitäisi voida tapahtua Suomessa, nythän on jo vuosi 2009...

Lähettänyt käyttäjä

Koska tie on välttämätön, niin tehkää tunneli. Tunneli, joka alittaa Savonlinnan.

Ympäristö säilyy, kukaan ei häiriinny jne.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä oli aika pielessä tuo ohjelma! saimaan kanavan remontin takia ei tänä talvena ole laiva liikennettä muina talvina on kyllä ollut! Tulkaahan heinäkuussa katsomaan liikenteen sujuvuutta niin saatte todellisen käsityksen asiasta, eikä vuoden hiljaisempana kuukautena.. Ohjelmassa olisi voitu myös haastatella ohikulkutien kannattajia paremmin, niin olisi tullut laajempi näkökulma asiaan.. Ohikulku ja rekkaliikenne kun saadaan pois keskustasta niin liikennekkin sujuu ja keskusta rauhoittuu! Miten monta kertaa on rekat olleet jumissa keskustassa ja pysäyttäneet koko savonlinnan liikenteen eipä ollut siitä mitään.. Kyllä tosin liikenteen suunnittelussakin olisi parannettavaa keskustan osalta mm. se kääntymiskielto vasemmalle olisi paikallaan. Olen 10v. odottanut ohikulkutietä ja en usko että se valmistuu ennen kuin itse näen sen, mutta innolla odotan.. Ei se maisema minnekkään häviä näkevät ohi menijätkin savonlinnan kauneuden..

Lähettänyt käyttäjä

Hieno Ohjelma! Täyttä asiaa!

On täysin käsittämätöntä, että moista keskustan raiskausta edes vakavissaan on koskaan suunniteltu. Savonlinnan "ruuhkat" (heh) on kyllä lähinnä suuruudenhullujen ja maailmaa näkemättömien kunnanisien päiväunissa. Tärkeintä on vaan osoittaa äänestäjille, että rahaa on saatu valtiolta, vaikka
sitten ydinjätteiden loppusäilytykseen kauppatorilla.

Mitä on se hirveä ohikulkuliikenne?? Rekkajonoja Juvalta Punkaharjulle??
Turisteja, joilla on kiire päästä kesällä Savonlinnan OHI?? Aivan vitsi koko
juttu! Miksei saman tien toinen kiitorata ja kakkosterminaali Savonlinnan lentoasemalle?

Syväväylä Kyrönsalmessa sen sijaan ON ongelma, eikä sen siirtäminen Laitaatsalmeen välttämättä paranna asiaa paljonkaan, sillä sielläkin joudutaan laivalla kääntymään virrassa. Parasta olisi kuopata ohikulkutie ja aloittaa keskustan kehittäminen siltä pohjalta. Tuon lisäksi Aholahteen, pullinlahden pohjukkaan kanava laivoille (ja korkea silta). Samaan syssyyn voisi ratkaista Pihlajaniemen hankalan liikenteen rakentamalla tunnelin vedenpuhdistamon liepeiltä Heikinpohjaan. Järkeä ja tarveharkintaa suunnitteluun!!!

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ihmeessä ohjelmassa ei haastateltu yhtään ammattiautoilijaa, esim. rekkakuskia, joka joutuu liukkailla keleillä luistelemaan Olavinrinnettä? Savonlinnan ohi kulkee paljon idän raskasta liikennettä.

Lähettänyt käyttäjä

On järkyttävää, että näitä pieniä idyllisiä kaupunkiyhteisöjä tuhotaan peruuttamattomasti hetkellisen ja lyhytaikaisen tilanteen ja ajattelutavan pohjalta. Tilannehan voi muuttua monesta syystä piankin. Ja on jo muuttunut, kun ympäristövaikutusten selvitys on nykyään lakisääteinen. Jos tämäkin hanke on välttämätön ja perusteltu, niin miksi ei siitä vain tehdä rauhassa vaadittu ympäristöselvitys? Näitä vanhoja ajan hengestä jälkeenjääneitä hankkeita näytetään vievän eteenpäin vanhoihin menettelytapoihin vedoten ajantasaisen säädöstön ohittamiseksi. Toivon, että lähellä olevat tahot etsivät kaikki valitusväylät. Ja voisi Hannele Pokka ja ympäristöministeriökin puuttua näihin ja vaati aina ympäristöselvitystä ja lain noudattamista näissä merkittävissä rakennushankkeissa. Ja missä ovat hallituksen vihreät? Toivoisin vihdoin näissä pieneissäkin taajamissa herättävän historiallisen kulttuuriympäristön säilyttämiseen etsimällä ongelmiin muita ratkaisuja. Ettei tarvitsisi myöhemmin asfaltilla ja tienreunalla vieraille kertoa, mitä hienoa tässäkin aikoinaan oli.

Lähettänyt käyttäjä

Heti jutun alussa tuli selville toimittajan tarkoitusperä aiheen käsittelyyn. Se oli Helsinki-kirkkonummi tiehanke. Se on tärkeämpi toimittajan mielestä kuin Savonlinnan tiehanke. Tottakai kun toimittaja asuu etelä suomessa ei Savonlinnassa. Puolueellinen juttu.

Lähettänyt käyttäjä

Kaikille entisille Savonlinnalaisille jotka kesäisten "nostalgiavierailujen" perusteella täällä asiantuntijaviestejä kirjoitatte:
- tehdäänkö niin että tulette tänne myös lokakuussa tai tammikuussa, kyllä niitä ruuhkia on. Jokaisena arkipäivänä enemmän kuin mitä tämän kokoisessa pikkukaupungissa voi kohtuudella odottaa.
- oletteko kesällä viettäneet myös aikaa Olavinkadun alkupäässä, Sokoksen kulmilla? Oletteko yrittäneet ylittää tietä kun jalankulkijoille ei ole 500m matkalla valo-ohjattua suojatietä? Oletteko hengitelleet 12kk vuodesta pakokaasuja kauppareissuilla?
- rantaa, metsää ja maisemaa on keskustassa 360 asteen verran - hui hirveä jos siitä murto-osa menee arkisen elämän helpottamiseen, meille jotka asumme täällä.
- kaupunki on täynnä 60-90-luvuilla rakennettuja arkkitehtuurin pieraisuja ja samaan aikaan kaupunki on purkamassa vanhoja puutaloja Olavinkadun varrelta. Itkekää sitä!

Mot:n toimittaja voisi myös laittaa karvahatun päähänsä, niin sensaatiohakuinen ja naurettavan yksipuolinen oli ohjelma.

Lähettänyt käyttäjä

Miten voi olla mahdollista, että ympäristötutkimuksia ei lain mukaan tarvitse tehdä? Aluehan on saimaannorpan elinpiiriä ja saimaannorppahan juuri nostettiin erittäin harvinasten eläinten piiriin. Eikö tämä olisi yksi väylä vaatia tutkimuksia? Eu-tuomioistuin?

Lähettänyt käyttäjä

* Samaa mieltä asiasta. Olen jo monta vuotta miettinyt mille taholle osoitan laskun niistä menetetyistä tunneista joita olen joutunut kaupungin ruuhkissa jonottamaan - paras oli kolme tuntia jonka myöhästyin töistä. Siis kun joutuu jonottamaan jo Laitaatsillalta alkaen joka valoissa 15 min ja lopuksi vielä Anttolan Suoralla joku kuljetus tukki tien. Vasemmalle kääntyminen Olavinkadulta olisi pitänyt kieltää jo kauan sitten,aina on joku tukkimassa sujuvaa liikennettä. Itse etsin aina vaihto-ehtoisen reitin jos joudun ylittämään Olavinkadun, eläkeläisiltä tämä ei onnistu tai he eivät edes halua opetella uutta liikennekäyttäymistä. Sillan aukaisut on sitten toinen juttu jos töihin mennessä on silta auki on se myös pois tullessa joten työmatkani lisääntyy päivittäin tunnista puoleentoista kun silta on auki.Ihmettelen lausuntoja joissa väitetään ettei ole joutunut moiseen ruuhkaan 40 vuoteen kuin kerran - minä olen ollut niissä vähintään kaksi kertaa päivässä eikä kelloajalla ole mitään merkitystä.Suurinta ääntä tässä pitävät ne joiden 'yksityinen' uimaranta keskellä kaupunkia menee.Olisi hienoa jos keskusta pääsisi vihdoinkin kehittymään ja rekat saisi pois keskeltä kaupunkia.Jyväskylästä voisi ottaa oppia, kävelykadut keskustassa ovat aivan ihania ja ohitustietä rantojen komeissa maisemissa on hyvä ajaa. Järki käteen päättäjät älkää antako nyt näiden jarrujen voittaa.

Lähettänyt käyttäjä

Nyt, kun mot käsitteli minulle tuttua asiaa, Savonlinnan rinnakkaisväylää totesin yhä selvemmin kuika asenteellisia ja yksipuolisia mot-ohjelmat ovat. Mot on otanut Hannu Karpon paikan ylimpänä valitustuomioistuimena.

Lähettänyt käyttäjä

[quote=Anonyymi]Jep, ohjelma yhä lähempänä Karpoa. Eihän Savonlinnan ruuhkat pahat ole, mutta se raskaliikenne, myös vaaralliset aiheet, kaupungin ns. shoppailukadulla. Ja ne mäet. Olisko tie pitänyt pistää tunneliin, olisi maksanut vielä enemmän? Alue on herkkä, mutta mielestäni on valittu paras vaihtoehto mitä aikojen kuluessa on ollut tarjolla.

Karpomaisuuteen viittaa myös puhe Tielaitoksesta. Eikös Tiehallinto ole ollut pystyssä about 10 v. [/quote

Haastateltavat olivatkin TVH:n ajoilta joten toimittajan lipsahdus lienee ymmärrettävää...

Lähettänyt käyttäjä

En oikein keksi miten uusi tie loukkaisi inhimillisyyttä ja luontoakin jää vielä runsain mitoin koskematta. Ei Savonlinnan rannat ole alkuperäisessä tilassaan nytkään. Keskustaa ei voida kehittää ilman että rekkaliikenne suunnataan muualle. Maisemaa jää vielä ihailtavaksi myös meidän lapsillemme.

Lähettänyt käyttäjä

Läpikulkuliikenne (mm. kemikaalirekat) yrittää nyt sukkuloida jalankulkijoiden seassa keskustassa. Olavinkadun varrella asuneena voin sanoa viihtyisyyden olleen keskustassa huonon: melua, tärinää ja pölyä... Ohitustie LISÄÄ keskustan viihtyisyyttä! Tietysti Koululahti joudutaan "uhraamaan", mutta kaupungistahan on nyt kyse. Alueella luontoa ja rauhaa kyllä riittää.

Lähettänyt käyttäjä

Kokonaisliikennemäärien ja vahinkotilanteiden sekä onnettomuuksien määrä ei voine olla samaa luokkaa esim. valtateiden 6 ja 7 ongelmakohtien kanssa. Kesän ruuhkat ja ongelmat Savonlinnassa johtuvat pääsääntöiseesti sillan avaamisesta ja Olavinkadun vasemmalle kääntyvästä liikenteestä. Onko raskaan liikenteen osalta käyty läpi riittävn hyvin mahdolliset vaihtoehdot. Jatkakaa kiitos selvittelyä - haluaisin verorahojani käytettävän paremmin.
Nimimerkki yli 20 vuotta kaupungin läpi kulkenut

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos MOT:n tekijöille Savonlinnan "ohitustietä" käsittelevästä ohjelmasta. Kysehän on pääkadun eli Olavinkadun rinnakkaiskadusta, joka kaupungin olisi tullut rakentaa ajat sitten. Mutta kun se nimetään ohitustieksi, sen maksaakin valtio eli me kaikki veronmaksajat yhteisesti.
Aihetta olisikin voinut laajentaa taloudelliseen puoleen ja laskea esim. montako liittymää "ohitustieltä" on katuverk-
koon.
Aika uskomattomalta tuntui se tieto (?), että moisesta
hankkeesta ei tarvitse tehdä YVA-selvitystä, kun paljon
pienemmistäkin tarvitsee ! Kuinka tämän selittää paikallinen
vihreiden kansanedustaja ?
Kun jossain kommentissa kauhisteltiin sitä, kuinka rekat
joutuvat ajamaan ´Olavinrinnettä´ (aiemmin ainakin Auvisen-
rinteeksi kutsuttu) ylös, eikö niiden pitäisi nimenomaan
ajaa sataman kautta eli huomattavasti loivempaa Tottinkatua?

Ja mitä ruuhkiin tulee, niitä on heinäkuussa noin kolmena
viikkona. Olen ent. savonlinnalaisena liikkunut kaupungissa
muinakin kuukausina.

Se ettei asiassa (rinnakkaiskatu tms.) ole päästy vuosikymmenissä eteenpäin, kertonee sekin jotain.
Kauanko kesti, ennen kuin Pitkäsilta saatiin levennettyä ?
Siellä tavataan, leppoisat savonlinnalaiset !

Lähettänyt käyttäjä

SUURI KIITOS ohjelman tekijöille, että asia vihdoin nostettiin myös valtakunnan tasolla kriittiseen tarkasteluun. Ohikulkutiestä on kiistelty kymmeniä vuosia. Ehkä juuri siksi, koska se on Savonlinnan kokoisessa kaupungissa ajatuksena niin järjetön. Ruuhkaa on yhtenä kuukautena vuodessa. Sen vuoksi tuhotaan matkailullisesti, kulttuurisesti ja luonnon näkökulmasta kaupungin ydinkeskusta. Haluaisin myös nähdä faktat raskaan liikenteen määristä. Mikä kumma siinä on, ettei niin sanottua kehitystä voida saada aikaiseksi muuten kuin tuhoamalla hyvää ja olemassa olevaa. Voisiko hyvinvointi, työpaikat, uudistuminen ja elinkeinoelämän virkistyminen tapahtua muutenkin kuin tuhoamalla juuri sitä kaupunkiympäristöä, joista nämä asiat voisivat syntyä?
EX-savonlinnalaisena kauhulla olen seurannut paikallispoliitikkojen ja vallankäyttäjien muitakin päätöksiä tulevaisuudesta suunnasta. Paluumuuton voi unohtaa.

Lähettänyt käyttäjä

Et tainnut kuunnella ympäristöoikeuden professoria joka ohjelmassa puhui? Uusi hanke on uusi hanke. Siitä pitää tehdä YVA.

Lähettänyt käyttäjä

Aika puolueellisesti tehty. Lääkärille jää uimapaikka, opettaja osoittamaan kohtaa ei tule tietä, korkeintaan tori ja Kasinon terassille näkyy jo nykyisin kaupungin läpi kulkeva liikenne. Havainnekuvia voi ihmetellä osoitteessa http://tinyurl.com/auhmg

Miksi professori vastustaa hanketta? Luulisi hänen ymmärtävän, että raskas liikenne on hyvä saada pois kaupungin keskustasta?

Lähettänyt käyttäjä

Yhdyn 100% edelliseen! Amen. Nyman asuu keskellä korpea ei lähelläkään Savonlinnan keskustaa tai sen ruuhkia, ja silti on omasta mielestään tämän asian paras asiantuntija..

Pitäköön YLE tarjontansa, minä pidän tv-lupamaksurahat tililläni - jos tälle ohjelmalle ei tehdä uutta korjattua painosta.

Lähettänyt käyttäjä

No saimaannorpalla tän jutun kanssa ei ole paljoa mitään tekemistä. Saimaannorppia ei ihan varmana ole tuossa keskustan lähellä. Ne viihtyvät kyllä huomattavasti rauhallisemmassa ympäristössä. Ja sitähän löytyy...

Mutta sitten itse ohjelman sisältöön. Vaikka en ohitustietä kannatakkaan, vaan syväväylän siirtoa, myös MOT-ohjelma olisi voinut tarkastella asiaa myös erilaisista näkökulmista. On ensinnäkin aivan eri asia käydä savonlinnassa kuvaamassa ruuhkia helmikuussa (niitä ei ole) ja vaikkapa heinäkuussa, jollin kaupungin läpi ei yksinkertaiseti pääse. Kukaan järkevä ei Savonlinnassa lähde kaupungin läpi heinäkuussa turhaan ajelemaan ja hikoilemaan tuntikausiksi viiden kilometrin matkan takia autossa. Kaipa siitäkin jotain haittaa kaupungille on, että ruuhkan takia ihmist välttävät menoa kaupungille. Ja sit tuosta Kai Nymanista: jos mies ei omista autoa ja asuu 50 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta, ei ole oppiarvostaan huolimatta kovinkaan pätevä arvioimaan asiaa. Voisi edes kerran kesässä ajaa savonlinnan läpi OMALLA autolla, niin tietäisi.

Lähettänyt käyttäjä

Toimittajat käy kokonaista 4 päivää seuraamassa Savonlinnan liikennettä ja ovat jo valmiiksi kielteisellä asenteella liikkeellä, niin tässä on ohjelman tulos. Kaupunginjohtajan lausunnot oli kyllä osattu pätkiä niin ettei vahingossakaan toisen osapuolen mielipidettä saataisi esille järkevästi. Olisivat käyneet haastattelemassa muutamaa rekkakuskia, keskustassa asuvaa tai muuten kaupungilla liikkuvia ihmisiä niin olisi saatu myös tiehanketta puoltaviakin kommenttia. Professori Nyman tuskin käy Savonlinnan keskustassa autoilemassa montaakaan kertaa vuodessa, liekö edes ajokorttia. Täst`edes suhtaudeun tietyllä varauksella MOT:n juttuihin.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni on oikein, että noin herkälle paikalle tehtävään tiehen käytetään normaalia enemmän resursseja. Juuri huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella voidaan varmistaa tien mahdollisimman hyvä soveltuvuus maisemaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä nyt Ylen Mot-ohjelma vetäisi pohjanoteerauksen. Täytyy taas kerran ihmetellä mistä teille on palkattu tuollaisia toimittajia, joilla ei alkeellisintakaan käsitystä tutkivasta puolueettomasta journalismista! Tuollainen sensaatiohakuinen journalismi on alentanut Ylen ”asiaohjelmat” iltapäivälehtien tasolle!
Kyllä jokainen täysjärkinen toimittaja, ennen kuin lähtee teilaamaan noinkin mittavaa hanketta, tutkisi ja haastattelisi tasapuolisesti kaikkia osapuolia, jotka ovat olleet hankkeessa mukana, ja niitä joita hanke koskee eli paikallisia yrittäjiä, ammattiautoilijoita, kaupungin läpi rekkaliikennettä hoitavia yrityksiä jne. Miksi ei myöskään haastateltu liikenneministeri Anu Vehviläistä, joka hankkeen ajoi elvytyspakettiin? Entä miksi ei selvitetty kansalaismielipidettä, vaikka oltiin monta viikkoa Savonlinnassa? Miksi oltiin tarkkailuasemissa selvästi liikenteellisesti vuoden hiljaisempaan aikaan? Mikä oli typerän havainnekuvan tarkoitus? Miksi keskityttiin vain Kasinon saaren kupeeseen, kun pääasiassa tielinjaus kulkee Savonlinnan louhikkoisia ja täyttömailla pilattuja pohjoisrantoja, jotka siistiytyvät kertalaakista rinnakkaisväylän ansiosta? Melko tarkoituksen- ja sensaationhakuista touhua toimitukselta!
Nythän koko paletti perustui lähes pelkästään hankkeen aktiivisimpiin vastustajiin, jotka vastustavat meillä kaikkea mahdollista, eikä kukaan enää taida ottaa heitä vakavasti Savonlinnassa! Mm. Kosmo vastustaa hanketta tulevan tien vieressä sijaitsevan oman talonsa ja tien alle jäävän uimapaikan takia! Niin kuin nyt ei Savonlinnassa uimapaikkoja riittäisi! Eläkepäiviin ilmeisesti turhautunut Nyman haluaa omaa egoaan korostaakseen päästä vain esille kaikessa mediassa mm. kaikkein ahkerin kirjoittelija paikallisten sanomalehtien yleisöpalstoille! Eikä Nyman edes asu Savonlinnassa! Ja kaiken huippu oli vetää ohjelmaan asiantuntijaksi maalari Seppo Hannikainen, joka harrastaa Savonlinnassa äärimmäisen populistista vasemmistolaista politiikkaa eli vastustaa kaikkea mahdollista ja on valituksillaan jo aiheuttanut kaupungille mittavat taloudelliset vahingot!
Ohjelmassa puhuttiin koko ajan korostaen ohitustiestä eikä rinnakkaisväyläkäsitettä tuotu esille, eikä kaupungin johtaja Janne Laineen annettu yhtään kertaa puhua loppuun asti? Sen lisäksi esitettiin virheellisesti alkuperäinen tarkennettu suunnitelma jo kerran rauenneena?
YVA-menettelyasiassa siteeraan Savonlinnan Ympäristöpäällikön Matti Rautiaisen yleisökirjoitusta Itä-Savossa 9.3.: Itä-Suomen ympäristölupavirasto on päätöksessään todennut sanatarkasti näin: YVA-lain mukaisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarve on oikeusvoimaisesti ratkaistu tiehankkeen osalta jo vesioikeuden 29.12.1994 antamalla päätöksellä, kuten Vaasan hallinto-oikeus on 31.1.2005 antamalla lainvoimaisella päätöksellä todennut. Sotasyyllisyysasiaa lukuun ottamatta Suomessa ei ole säädetty taannehtivasti voimaantulleita lakeja. Savonlinnan ohikulkutien eli valtatie 14:n parantamisen YVA-kiistassa on kyse juuri tästä. Nykyinen jo käynnissä oleva hanke on pantu vireille ennen YVA-lain säätämistä ja siksi tätä lakia ei tarvitse soveltaa hankkeeseen. Tietysti ei myöskään Matti Rautiaista haastateltu ohjelmassa?
Seuraavan sensaatiojutun vihjeeksi voisin heittää toimitukselle; Savonlinnan keskustasta aiotaan purkaa kaksi vanhaa puutaloa, joilla ei ole minkäänlaista kulttuurihistoriallista arvoa, mutta tuo teidän haastattelema komppania vastustaa tietenkin purkuhanketta…

Lähettänyt käyttäjä

Olen vaatinut Mot-ohjelman toimitukselta uusinta ohjelmaa, jossa otetaan huomioon laajempi näkökanta. Demokratian perussäännösten vedoten, Mot ilmoittaa paikkakunnalla julkisesti milloin uusinta ohjelma toimitetaan, jolloin kaikki halukkaat voivat tuoda julki kantansa. Nyt lähetetty ohjelma tehtiin salassa, ottamatta huomioon kaikkia kantoja ja ikäryhmiä.

Lähettänyt käyttäjä

Niin niitä norppia on ollut iät ajat keskustan tuntumassa, koska norppa on utelias luonteeltaan, eikä sitä tule häiritsemään millään tavoin Savonlinnaan rakennettava uusi tie. Päinvastoin se jopa nauttii tulla esiin torinseudun ja sataman alueilla kun sitä suunnattomasti häiritsevä raskasliikenne ja ylimääräinen kevyempi liikenne kulkee uutta tielinjausta pitkin. Itse olen Saimaannorpan säilymisen puolestapuhuja, mutta tällä tieasialla ei ole norpan säilymisen kannalta minkäänlaista merkitystä. Kuorolaiselta toivoisin asiantuntemusta ennen kuin rupeaa keskustelemaan ja esittämään kommenttejaan kyseisestä tieasiasta. Norppien suojelija.

Lähettänyt käyttäjä

Loistavaa MOT! Hyvin tehty, mutta tuo oli vain pintaraapasua. Jos vähän jaksasitte tonkia niin saattasitte yllättyä mitä paskaa sitä ohitustie kasasta voip löytyä.
No heräsipä ees keskustelua...

Lähettänyt käyttäjä

Hilima kirjoitit asiasta aivan oikein. Eläköityminen ei vie työajan aikana karttunutta asiantuntijuutta, mutta tässä tieasiassa näyttääkin dementia saaneen yliotteen asiantuntijuudesta. Nyman ei muista sitä että emme asu Savonlinnassa Välimerellisessä ilmastossa haikailessaan utopioissaan Savonlinnaa Suomen-Venetsiana. Pepe taasen ei nyt yhtään muista höpinöissään kuinka Salzburg ja Savonlinna poikkeavat kaupunkisuunnittelultaan ja muulta infraltaan toisistaan. Savonlinnalainen naislääkäri esitti melun yhtenä ja uimakoppinsa toisena tekijänä tiehankkeen tyrmäämiselle, eikä näytä muistavan vanhuuttaan missä ne melu, pienhiukkas, pöly, pakokaasu sekä onnettomuusriskit ovat suurimmillaan. Ikäihmisille kaiki kunnia he ovat sen ansainneet, mutta joissain asioissa olisi parempi jos he pitäisivät suunsa yksinkertaisesti suljettuna. Ikäihminen minäkin.

Lähettänyt käyttäjä

- Näin väärin ohjelman voi muistaa jos haluaa. Siinä oli kaksi eläkeläistä, Nyman yhdyskuntasuunnittelun ammattilaisena ja Mutka joka tietää, miksi Savonlinnaan tullaan. Eläköityminen ei vie työiän aikana karttunutta asiantuntijuutta.
-Hilima

Lähettänyt käyttäjä

Terveisiä PERSEESTÄ suomen yleisradio!

Kylläpä osasi pääkaupunginpojat taas repäistä. Otetaan yksi maalari, yksi Ahvensalmelainen eläkeproffa ja entinen matkailujohtaja ja lyödään naulaa arkkuun Savonlinnan kehittämiselle.
Savonlinna on logistinen persereikä, jota Kai Nyman ei toki voi tietää, ajokortitta kun elämän valtateitä vaeltaa. eipä mot kertonut, sitä ettei esimerkiksi yhden suurimman työn antajan, worksin tuotteita pystytä kuljettamaan Juvalle päin, koska ne eivät mahdu siltojen alta. sen sijaan näytti miltä olavinkatu näyttää henkilöautosta ja oikein maalari kertoi miten risteykset tulisi toteuttaa. ei perkele!
Kuka täysjärkinen uskoo, että savonlinnasta tulisi "pohjolan venetsia" ilman ohitustietä. 500 vuotta on ollut aikaa kehittää, mutta totuus on se, ettei kulttuuri elätä yhtään kaupunkia Suomenmaassa.
Tuntuu olevan järkytys MOT:in tekijöille, kun kerrankin rahaa annetaan muualle, kun etelä-suomeen.
Ottakaa nyt helvetti järki käteen, jos halutaan että kaupunki kehittyy, on tie tehtävä. Onko pikkukaupungin idylliä se, että liikenne sullotaan kaupungin läpi ja jalankulkijat seikkailevat henkensä kaupalla autojen välissä? Jalkakäytävät ovat onnettomat, kun niitä ei mahdu leventämään.

ottakaapa sormi pois pyllystä ja antakaa yritysmaailmalle puheenvuoro.

Lähettänyt käyttäjä

Jos uusi väylä tulee tuolla suunnitelmalla, toivon että kaatuu ja rytinällä. Mikä helevetin hinku se tie on saada kulkemaan keskustan läpi Olavinkadun vieressä kalliilla keskustan tonttialueella kun muutenkin tuota tonttialaa on rajoitetusti? Pitäs pyrkiä ajattelemaan vähän pitemmälle kuin pari 3 vuotta eteenpäin. Ja toisekseen, Savonlinnalla on jo 2 ohikulkutietä; Juvalla ja Särkisalmella

Lähettänyt käyttäjä

Enpä ole yksipuolisempaa ja vääristelevämpää paskaa nähnyt tv:stä koskaan. Ensinnäkin kuvataan esim. Olavinlinnaa ja annetaan siinä samalla kuva, että ohitustie pilaa sitten nämäkin maisemat. Tiedoksi ulkopaikkakuntalaisille: ohitustie ei vaikuta tuohonkaan maisemaan mitään; ei kulje sen vierestä.

Koululahti on ainoa paikka, mikä ohitustien rakentamisesta hieman kärsii. Tämä ei ole mitään sen rinnalla, että saamme vihdoinkin keskustan turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi. Miten voi olla, että koko raportissa ei puhuttu kunnolla siitä, että ihmiset oleskelevat ja shoppailevat Olavinkadun varrella, ei Koululahden puolella??? Olavinkadun varressa ei tätänykyä voi kävellessä kunnolla edes jutella, koska rekkojen ja muun liikenteen meteli on niin kova. Puhumattakaan siitä, mitä dieselkäryt tekevät hengitysilmalle!

Uskon, että ohitustien tultua on torillakin paljon mukavampi muikkunsa ja lörtsynsä heittää naamaan, kun niihin ei saa enää ylimääräistä pöly- ja dieselmaustetta vierestä menevistä rekoista.

Ylen sietäisi antaa potkut tuollaisille vääristeleville "toimittajille". Millä Nyman ja Kosmo hänet ostivat?

Lähettänyt käyttäjä

Savonlinnan keskustan halkaisee jo nyt yksi ainakin 2+2 -kaistainen valtakatu. Paikoin niitä on kaksi rinnan, nim. Auvisenrinne ja Tottinkatu. On liioittelua sanoa, että siellä tarvitsisi talloa raskaan liikenteen seassa. Mitä kemikaalikuljetuksiin tulee, niin ne voitaisiin siirtää raiteille tai kiertää kaupungit. Ei niitä ole myöskään pakko ajaa ruuhkaisimpaan aikaan.

Lähettänyt käyttäjä

Loistava ohjelma. Asiasta olisi voinut saada enemmänkin irti, mutta ymmärrän aikarajoituksen. Jos joku nyt välttämättä haluaa ohitustien, niin Oravin suunta kai antaisi hyvät lähtökohdat. Eihän sitä kaupungin läpi pidä vetää.
On tuhottu Nälkälinnanmäki, Kasinonsaaret, Linnankatu, Olavintori. Eikö se koheltaminen koskaan lopu.

Yksi kuukausi vuodessa. Kyllä se pitäisi kestää.

Lähettänyt käyttäjä

TUOTTAJA VIRTANEN: MIKSI OMALLA NIMELLÄNI JA VIRKANI PUOLESTA KIRJOITTAMANI PALAUTE TIISTAILTA 10.3.2009 N. KLO 12:30 ON POISTETTU? MIELESTÄNI ASIATTOMIA KOMMENTTEJA ON MONIA, JOTKA JOUTAISI POISTAA. MUTTA JOS SE ON ASIATONTA, ETTÄ IHMETTELEN, ETTEI TOIMITTAJA BACKMAN KÄYTTÄNYT YVASTA LÄHETTÄMÄÄNI TIETOA TAI ETTÄ VAADIN YLEÄ VALTION LAITOKSENA NOUDATTAMAAN TASAPUOLISUUTTA, NIIN ELETÄÄNPÄ TÄSSÄ MAASSA VIELÄ KEKKOSEN AIKAA, JOLLOIN YKSINIITTISTÄ TIEDONVÄLITYSTÄ VALVOI YLESSÄ EINO S. REPO.

Lähettänyt käyttäjä

Tiedoksi keskustelijoille, että toimittaja Martti Backman on vastannut kritiikkiin uudessa blogimerkinnässä:
http://blogit.yle.fi/mot/numerot-ratkaisevat

Olkaa hyvät ja siirtäkää keskustelu sen jatkoksi, koska tämä ketju on jo venynyt hieman pitkäksi.

Matti Virtanen
tuottaja, MOT

Lähettänyt käyttäjä

Miten moni onkaan vuoden 1975 jälkeen kaupunkimme ohi ajanut(aikaisemmin mainitut ohikulkutiet..) ?
Ja siitäpä tässä onkin kyse !
Eipä ole juurikaan työvoimavaltaisia ratkaisuja paikkakunnalle tullut.
Eipä ole hyvään suuntaan kehittynyt kaupungin asukasluku.

Oliskohan näillä liikenne asioilla mitään yhteyttä edellisiin ?

Ja kun ei näemmä tietäkään tarvita, niin siirtäkää sitten virastot pois sieltä saarelta!
Pannaan sitten poikki sillat kummaltakin puolelta.
Ja Venetsian rakentaminen voi alkaa :)

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka luulet uuden tien vaikuttavan saimaannorpan elinoloihin. Saimaannorpalla ja sen suojelulla ei ole minkäänlaista merkitystä kyseisen tiehankkeen kanssa. Norppa vain myhäilee tyytyväisyyttään kun melu häviää torin ja sataman alueilta. Jos haluat vaikuttaa saimaannorpan suojeluun, niin vapaa-ajan verkkokalastuksen rajoittamishankkeet ovat oikea väylä siihen keskusteluun. Ei kannata sotkea asioita keskenään asiantuntemattomuuden vuoksi. T. Norppasuojelija.

Lähettänyt käyttäjä

Oli kyllä tosi yksipuolinen näkemys asiasta...eipä taida niin paljoa ohitustie maisemaa raiskata kun ohjelma antoi ymmärtää.
Liikenne olisi sujuvampaa ja nuo jonnen joutavat epäsiistit ryteiköt siistiytyisivät koululahden rannalta kun tulisi uudet hienot penkereet ja istutukset tien mukana.....

Lähettänyt käyttäjä

Vai ei ole Savonlinnalaiset nähneet ruuhkia! Suksi kuseen! Kyllä täältä kehäkolmosen ulkopuolelta on maailmalla käyty. Itsekin mm. Lontoossa, New Yorkissa, Miamissa ja Ateenassa autolla liikkunut

Lähettänyt käyttäjä

Juuri niin! Savonlinnalaiset eivat ole ruuhkia nahneetkaan, luulevat nahneensa mutta jos pari kertaa heinakuussa jaa Auvisenrinteeseen jumiin se tuskin maailmaan kaataa!!!!!!!!!!!! Savonlinna ei myoskaan ole ohikulkukaupunki, kylla ne ihmiset jotka sinne tulevat, tulevat Savonlinnaa katsomaan ja niita kuuluisia maisemia ja osallistumaan kulttuuritapahtumiin! Muistan elavasti Viatekin ensimmaisen suunnitelman kaupungille jossa asui alle 30 000 asukasta ja oli ollut muuttotappiokunta vuosikausia! Suunnitelmassa oli mm. 5 eritasoliittymaa ja 42 siltaa, siis halooo??!!! Mille metropolille tehdaan tallaisia suunnitelmia? Siina oli myos kaavoitettu uusia asuinalueita tuhansille "uusille" asukkaille. Mielestani nama kehitysargumentit ovat aivan naurettavia, tama tieko sen kehityksen ja innovaation Savonlinnaan viimein tuo? Voi olla aikamoinen pettymys monelle!!!!!! Minusta on myos todella kummallista etta kaupunki markkinoi uusia tyopaikkojaan Savonlinnan kulttuuri -ja matkailukaupunkimaineella ja samalla tekee kaikkensa kitkeakseen kulttuurin kaupungista ja tuhotakseen ainutlaatuisen kaupunkiympariston! Eikohan pisteta Olavinlinnan matalaksi ja kayteta ne kivet tienrakennukseen? USKOMATONTA JA RAIVOSTUTTAVAN LYHYTNAKOISTA!

Lähettänyt käyttäjä

Nähtyäni tämän ohjelman, en enää vaivaudu MOT-ohjelmia katsomaan, koska ohjelma oli niin yksipuolisesti ja puolueellisesti tehty. Hyvästi MOT!

Lähettänyt käyttäjä

Backman ei ole näemmä tutustunut edes tiehankkeen perusasioihin koska kuvailee sitä "massiiviseksi". Yksi kaista suuntaansa, onko sellainen massiivista?
Hänen käsityksensä mukaan muita vaihtoehtoja tai rakentamatta jättämisvaihtoehtoa ei ole tutkittu. Väite on täyttä potaskaa. Backman on nielaissut tien vastustajien syötin suoraltaan vähääkään haistelematta tai maistelematta. Hän takertui suhteettomasti kannattavuuslaskelmiin, tulkiten niitä yksipuolisesti kielteisestä näkökulmasta. Jo pelkästään se seikka, että nykyistä väylää kulkien joutuu autoileva seisattumaan, odottamaan ja kiihdyttämään viidestä kymmeneen kertaan suojatien tai risteyksen kohdalla, vaikuttaa muiden haittojen lisäksi vähintään puolilitraa ylimääräistä polttoainetta autoa kohden verrattuna sujuvaan ohitustiehen. Isommissa autoissa polttoainehävikki on tietysti vielä suurempi, ottaen huomioon myös nykyväylän mäkisyyden.
Yksinkertaisella laskutoimituksella selviää, että vuodessa säästyy mijoonakahdeksansataatuhatta litraa (1800000) polttoainetta yhteensä. Määrä on todennäköisesti tuotakin suurempi.
Voidaan tietysti olla erimieltä siitä, mitä merkitystä tuollaisella on. Kaikesta huolimatta se on yksi kelvollinen ositus tien kannattavuuteen kansantalouden tasolla.

Lähettänyt käyttäjä

Nymanin keräämää tietoa on nyt saatavilla osoitteessa http://www.tievaitunneli.fi/
Myös tien vastustajien asialliset kommentit ovat tervetulleita.

 • Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

  Petäjä ja Kyrö edelleen sanasodassa

  MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.