Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden raha juoksee bittivirtana

Se on selvä kuin pläkki, että tulevaisuudessa kolikot ja setelit ovat historiaa. Raha on vain bittivirtaa, joka leijuu signaalien välityksellä ympärillämme maksupäätteestä toiseen. Kolikot kuuluvat tulevaisuudessa numismaatikoille, jotka vertailevat niitä keskenään: että joskus meillä oli tuollaisiakin. Pikkupalleriolle syntyessään upotetaan siru ihon alle, jonne Kela alkaa sitten pikkuhiljaa lataamaan lapsilisää kuukausittain. Vanhemmat kartuttavat muksujen varaintoja samaan tapaan kuin virallisetkin tahot, bittivirralla (osoittamalla vaikka lapsosta maksupäätteellä), mutta sillä muutoksella nykyaikaan, että viikkorahaa ei koskaan unohda maksaa. Se kun kilahtaa jälkikasvun siruihin automaattisesti- vanhempien dementiatasosta riippumatta. Maksamisesta tulee niin automaattista tulevaisuudessa, että rahanmenoa ei ehdi edes surkutella, kun se ei koskaan omien käsien kautta juokse. Numerot vilisevät vain bittiavaruudessa kun perheenäiti kävelee kampaajalta ulos uudet kiharat kutreillaan tai liikemies hoippuu ulos hienostoravintolasta kostean illallisen jälkeen. Ulko-oven anturi sanoo kliks, ja samalla sekä perheenäidiltä ja liikemieheltä vähenee sirusta kasa ykkösiä ja nollia.

Olemmehan me jo hyvin pitkällä tuohon kolikottomaan visioon. Nykyään raha virtaa 1-0 numerosarjoina jo verkkopankeissa. Visakortti on tehnyt matkashekkien ja setelinipun kätkemisen kengänvarteen tarpeettomaksi. Kännykällä voi jo ostaa limunaatia automaateista ja maksaa autopesuja. Tulevaisuudessa hoitunee kännykällä vaikka päivähoitomaksut ja autovakuutukset- unohtamatta tietenkään viikottaisen ruokalastin maksamista lähikaupassa. Kohta on kolikkotehtailijoiden päivät luetut, kun virtuaalivaluutta korvaa metallisen. Onneksi meillä on kuitenkin vielä ostoskärryt, jotka nielevät varmaan tulevaisuudessakin niitä 50 senttisiä ja euroja. Kuka nyt koko Suomen ostoskärrykantaa rupeaisi vaihtamaan jonkun typerän kehityksen vuoksi?

Kuva: kolikkovaunuja

p.s. tämän postauksen on kirjoittanut vihainen täti, joka ei ikinä ruokakaupassa asioidessaan löydä taskustaan 50 senttistä tai euroa ostoskärryä varten, vaan tasku kilisee kaksi eurosia ja kaksikymmentäsenttisiä, joilla ei tietenkään tee mitään ostoskärryjä hakiessa.

 • Yle Areenan klippejä voi nyt upottaa verkkosivuille

  Upota Areena-sisältöä omille sivuillesi

  Areenan klippejä voi nyt upottaa

  Areenan klippisisältöä voi nyt upottaa mille tahansa verkkosivulle, esimerkiksi omaan blogiin. Tällä hetkellä upotusominaisuus koskee Areenassa julkaistuja lyhyitä klippejä. Klippeinä julkaistaan esimerkiksi uutisjuttuja ja kohtauksia ohjelmista. Klipin upottaminen omalle sivulle onnistuu kopioimalla klipin upotuskoodi.

 • Näyttelijä Petteri Jamalainen seisoo Kotikadun bensiksen edessä kädessään spray-maalipurkki ja takanaan seinäkirjoitus

  Harmittaako katsoa Kotikatua ihan yksin? Katsotaan ja kommentoidaan yhdessä!

  23.5. live-twiitataan yhdessä #kotikatulive

  Striimipalveluista, kuten Areenasta, ohjelmia katsotaan tutkimusten mukaan yksin. Tv-ohjelmien katsominen on kuitenkin paljon kivempaa, jos voi kommentoida, hehkuttaa tai buuata yhdessä muiden katsojien kanssa. Katsotaan siis Kotikatua yhdessä Areenasta ja kokoonnutaan Twitterin ja #Kotikatulive-tunnisteen ääreen tiistaina 23.5. kello 19.