Hyppää pääsisältöön

Pölhöpopulismia, pikkurahaa ja julkisia salaisuuksia

Politiikan rahoituksesta on merkillisen vaikea tehdä juttua. Haastattelujen saanti tökkii. Puoluetta lähellä olevan säätiön asiamies kieltäytyy haastattelusta, koska siitä "ei ole hyötyä". Puolueen nimeämä hallituksen jäsen kieltäytyy, koska on säätiön puheenjohtajan tehtävä kommentoida. Säätiön hallituksen puheenjohtaja kieltäytyy, koska ei enää ole puolueen virassa. Lopulta puolueessa virassa oleva säätiön hallituksen jäsen suostuu haastatteluun, mutta kieltäytyy kommentoimasta säätiön toimintaa.

Ammattiyhdistysliikkeen jäsenten rahaa löytyy sosiaalidemokraattisen puolueen tilinpäätöksestä vajaat 400 000 euroa vuosittain. Vanha perinne, kuulemma. Kyse on liittojen omille sisäisille poliittisille ryhmilleen antamasta tuesta, josta osa päättyy suoraan puolueille. Sdp myöntää pakon edessä, että rahaa tulee, mutta ei kerro mistä. "Liittojen asia tiedottaa", puolueesta sanotaan. Liitot taas eivät anna tietoa, koska on "puolueen asia tiedottaa". Ping-pong -peli päättyy ratkaisemattomana.

Erotuomarina tässä pelissä on hallitusneuvos Lauri Tarasti. Hänen vetämänsä toimikunnan pitäisi syksyyn mennessä uudistaa suomalainen puoluerahoitus tälle vuosituhannelle. Toisin kuin useimmissa Euroopan maissa meillä puolueiden ei tarvitse kertoa mitään yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai etujärjestöiltä saamastaan tuesta. Euroopan neuvostosta tulee kuitenkin paineita lisätä avoimuutta.

Puolueiden tukemisessa ei ole mitään pahaa. Äänestäjän kuluttajansuoja toteutuu kun tukijat tiedetään ja päätöksiä voi peilata tätä vasten. On luonnollista, että ammattijärjestöt, vaikkapa julkisia aloja edustavat liitot haluavat tukea puoluetta, joka kannattaa palvelujen säilyttämistä julkisina. On luonnollista, että yritysmaailma haluaa tukea puolueita, jotka ajavat niiden toivomaa verolinjaa. Siksi ei voi kuin ihmetellä, miksi näistä asiaoista puhuminen on niin vaikeaa.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ammattiliitot jakavat pikkurahoja siihen verrattuna, mitä ruotsinkieliset järjestöt kaatavat RKPlle.
Viime eduskuntavaaleissa Rkp sai suurimman osan vaalirahoituksestaan Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland -säätiöltä. Säätiörekisteristä löytyvän vuoden 2005 selvityksen mukaan kyseinen säätiö sai lahjoituksia 800 000 euroa ja jakoi avustuksia 600 000 euroa, mutta mitään tarkempaa tietoa siitä, mistä rahat tulivat tai minne ne menivät, ei ole.
Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin totesi tv-uutisissa, ettei hän halua tietää puolueensa rahalähteitä.

Ammattiliittot ovat pikkukaloja verrattuna ruotsinkieliseen pääomaan. Uskaltaako MOT tutkia niitä?

lähteet:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_34_2009_vp_1_2_2_p.shtml

Lähettänyt käyttäjä

Tehkää nyt lopultakin joku dokkari siitä, miten kokoomus kahmi yritysten kautta valtion rahoja yli 25 000 000 euroa (tai ainakin osan siitä, osa meni varmaan yrityksille) Adultaa hyväksi käyttäen.

Sarkomaa oli Pyykkölän hyvä kaveri ja ei halunnut painostaa adultaa. Kokoomus joutui erottamaan Sarkomaan, että linkki Adultaan katoaisi. Nyt Kokoomus on hävittämässä Adultaa kovalla kiireellä, että kukaan ei tutkisi.

Toimittajat tietävät asian. Miksi tästä ei tehdä dokumenttia?

Lähettänyt käyttäjä

Eikö punikki-MOT tohtinut tehdä yhtä ainoaa ohjelmaa Sdp/Sak:sta (pimeät puoluetukirahat) ilman, että piti kepu ottaa mukaan kekkosineen ja kukkaisrahastoineen. Perkele niillä on ero kuin yöllä ja päivällä.

Ay-maksuja maksaa oikeistolaiset enemman mitä punikit. Oikeistolaisia on suomessa 73% ja punikkeja 23%. On perkeleen väärin että Hakaniemen gorillalauma jakaa piilotukea vain vasuripuolueille.

Lähettänyt käyttäjä

Mielenkiintoista ohjelmaa teette. MUTTA,,
Kahta ohjelmaa,joita haluaisin nähdä Motissa,ei onnistu katsominen.
-Piiloitetut Rahat-Ei aukene minun koneella,vaikka esim. muut Mot ohjelmat aukeaa?
Sitten toinen ohjelma ; Turha Tie ei löydy siviultanne.Yritin löytää sitä heti sen ' ensi illan ' jälkeenkin,mutta ei löydy.Missä vika/mistä apu.

Kiitollisena odottaamaan jään.

Eero Kalenius
915 Lehto lane
Lake Worth, Fl. 33461
USA

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin kuten useat muutkin työikäiset ovat ammattiyhdistysliikkeen jäseniä. Kaikki jäsenet eivät kuitenkaan kannatta vasemmistopuolueita tai he eivät käy äänestämässä ja he ovat ns. maan hiljaisia. Jos olisin tienyt, että vasemmistopuolueet saavat jäsenmaksurahoja olisin eronnut liitosta. Mielestäni jäsenmaksut pitää käyttää kaikkien jäsenten nyväksi esim. virkistystoimintaan, koulutukseen. Puolueiden pitää tulla jäseniensä jäsenmaksuilla tulla toimeen. Ammattiyhdistysliike on nyt vähän kuin "huijannut" jäseniään. Tämä on mieletäni todella jäsenistön aliarvioimista. Nyt tarvitaan jäsenistön aktivisuutta ja, että saavat nähtäväkseen kirjanpidon.

Lähettänyt käyttäjä

Paljastus oli pikkurahaa. Ammattiosastot esim metallin ao-200 Raahessa tukee yksinäänkin 50 000 vasemmistoliiton toimintaa ja ehdokkaita.

Lähettänyt käyttäjä

Suora lainaus Toimihenkilöunionin hallituksen päätöksestä 8.4.2009:

"Yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Hallitus päätti, että liitto voi poliittisten ryhmiensä kautta tukea eurovaaliehdokkaita yhteensä 100 000 eurolla."

Mieluummin nuokin rahat jäsenistölle!

T: Ihmettelevä

Lähettänyt käyttäjä

”Hienoa että kansalaiset ja kansalaisjärjestöt tukevat oikeana pitämäänsä poliittista toimintaa. Näin tulee toimia.”

Hienoa ehkä – mutta sen pitää olla julkista.

Ero ihmisen henkilökohtaisen äänestyspäätökseen ja tämän saman ihmisen (tai jonkin yrityksen) suosikkiehdokkaalleen antaman rahoituksen välillä on aivan selvä: saadessaan rahaa ehdokas tietää, keneltä/miltä yritykseltä hän saa rahaa. Jos rahaa antanut henkilö/yritys sitten saa rahoittamaltaan (ja vaaleissa läpi päässeeltä) ehdokkaalta erityiskohtelua, se on korruptiota. Mikä tässä on niin vaikea käsittää?

Siis rahalla ostetaan poliitikolta erikoiskohtelua itselle tärkeissä asioissa kuten kaavapäätöksissä.

Ihmisen yksityisen äänestyspäätöksen ja ehdokkaan rahallisen tukemisen vertaaminen toisiinsa on joka totaalista ymmärtämättömyyttä – tai tietoista sumuttamista, niin kuin tällä yhdellä Rovaniemen pojanjolpilla, jota MOTin lopussa haastateltiin.

MOT on hienolla asialla paljastaessaan mikä Pohjolan Kolombia Suomi korruptiojärjestelmineen on.

Lähettänyt käyttäjä

En halua senttiäkään jäsenmaksuistani menevän demareille, vasureille enkä millekään poliittiselle puolueelle! Jäsenkato alkaa kohta jollei tämä selviä.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti mot:n tekijät jaksavat jatkaa tätä ay-liikkeen etuoikeusaseman ruotimista esim. vaalituen antamisessa. Laissa on säädetty, että yritys ei voi vähentää verotuksessa polittiseen toimintaan annettua tukea. Kuinkas onkaan ay-puolella? Jäsenet vähentävät ay-jäsenmaksut verotuksessa ja ay-liike saa nämä rahat maksamatta tästä tulosta euroakaan veroa. Lisäksi näitä varoja käytetään mm. nyt esillä olleeseen poliittiseen tukemiseen ja tämä on varmaan koko totuudesta vain hyvin pieni siivu. Toivottavasti mot:n tekijät ottavat seuraavaksi tutkittavaksi tämän puoluetuen verokohtelun. Itsestään selvää pitäisi tietysti olla, että myös veronsaaja ryhtyy selvittämään ja perimään veroa näiden tukien osalta. Ottihan se erään kiinteistönvälitysyrityksenkin matka- ja päivärahamaksut tutkittavaksi televisio-ohjelmassa esiintulleiden tietojen pohjalta.
Pekkarinen esitti, että hyväosaisten pitää maksaa enemmän veroja. Tässä olisi taas samalla perustetta lopettaa ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus. Voisi ay-liike samalla osoittaa todellista osallistumista laman kustannusten maksuun. Vaikutus olisi yksittäistä jäsentä kohti hyvin marginaalinen.

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa että kansalaiset ja kansalaisjärjestöt tukevat oikeana pitämäänsä poliittista toimintaa. Näin tulee toimia.

Mot:n asetelmassa on vastakkain ns. ”äänestäjän kuluttajansuoja” (???) ja poliittista toimintaa tukevan vaalisalaisuus. Eikö tällä logiikalla samoin ole myös väärin että ihmiset saavat salata sen mitä puoluetta he äänestivät??? Vaalisalaisuus tarkoittaa sitä että äänestäjällä on oikeus pitää oma poliittinen kantansa omana tietonaan. Eikö tämän lain henki sisällä ajatusta että kansalaisilla on oikeus tukea aatteellista ja yhteiskunnallista toimintaa ilman että siitä tulee julkista???. Myös poliittista toimintaa tukevilla on oikeuksia. Sitäpaitsi kaikkien tulisi osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen ja siitä päättämiseen - poliittiseen toimintaan.

Kansalaisilla ja erilaisilla yhteiskunnassa vaikuttavilla organisaatioilla yrityksen mukaan lukien pitää olla lain takaama ja suojelema oikeus tukea omia etujärjestöjään. Ihmisten oikeus organisoitua erilaisiksi etujärjestöiksi, jotka pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon on perusoikeus. Oikeus pyrkiä vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon on perusoikeus.

Lainsäädännön tehtävä on säädellä vaikuttamiskeinoja niin että kaikenlaisilla kansalaisryhmillä ja yksityisillä ihmisillä on tasapuoliset mahdollisuudet vaikuttamiseen. Mahdollisia epäiltyjä lahjusongelmia ei ratkaista tuomitsemalla koko järjestelmä. Tällainen asioiden sekottaminen vain hankaloittaa todellisten ongelmien näkemistä ja ratkaisemista.

On kyseenlaista yrittää rajoittaa ihmisten vaikuttamismahdollisuuksia demonisoimalla kansalaistoiminnan varainhankintaa. Tottakai ihmiset antavat rahaa toimintaan, jonka uskovat edistävän niitä asioita joita he pitävät tärkeinä. Ja on oikein että sitä organisoidaan mahdollisimman tehokkaasti, esimerkiksi yrityksiksi arvonlisäverovähennysten tekemiseksi. Vai onkohan itse yritystoimintakin jotenkin kielteistä?

Mihin tällä pyritään? Kyllä päämäärä tulisi olla että ihmisiä rohkaistaan osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan eikä se että rakennetaan keinotekoista vastakkainasettelua poliitikkojen ja kansalaisten välille.

Olipa taas varsin populistinen ohjelma, jota yritettiin hehkuttaa vielä uutislähetykisissäkin. Kun uutisia ei ole, niitä tehdään.

Lähettänyt käyttäjä

Eräs ystäväni sanoi että hänet oli rekisteröity hänen tietämättään SDP:n ryhmän jäseneksi Kemianliitossa kun hän oli alkanut ammattiosastonsa luottamushenkilöksi. Ensin ajattelin että virheitä sattuu toisinaan näin isossa liitossa, mutta huomasin itsekin olevani Kemianliiton rekistereissä SDP:n listoilla alettuani luottamushenkilöksi. Tämän jälkeen kun olen asiaa kysellyt muilta niin samanlaisia havaintoja on tullut lukuisia ja kaikki jotka jotenkin ovat liiton luottamushenkilö toiminnassa mukana ovat sijoitettu Vasemmistoliiton tai SDP:n edustajiksi. Kemianliiton puoluepolitiikkaan sitoutunut johto ei katsotaan hyvällä puoluepoliittisesti sitoutumattomia vaan heidät sijoitetaan Sosialistisista maista peräisin olevan systeemin mukaan vasemmistopuolueisiin. Omista työkavereistani kuitenkin n. 80 % on täysin jotain muuta kuin vasemmistoliittolaisia tai sosialidemokraatteja.
Vaikuttaa vahvasti siltä että Kemianliiton johto haluaa antaa tarkoituksella väärää kuvaa jäsenistönsä poliittisesta suuntauksesta. Näin he saavat mielestään oikeuden ohjailla rahavirtoja valitsemilleen tahoille.

Olin viime liittovaltuustovaaleissa perustamassa sitoutumatonta ryhmää, mutta en ehtinyt sitä tehdä ja nyt olenkin suljettu kemianliiton jäsensivujen keskustelupalstojen ulkopuolelle Kemianliiton päätiedottaja Tuomo Liljan toimesta ja Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu on myös hyvin perillä vaientamisestani. Vaikuttaa hyvin voimakkaasti myös siltä että minut on suljettu kemianliiton koulutusten ulkopuolelle. Onhan se vaarallista että muutkin ay-aktiivit huomaavat että vasureiden talutusnuorassa olo ei ole ainoa tapa hoitaa työntekijöiden oikeuksia.

Eero Vuorela
Ilman jäsenoikeuksia jäsenmaksunsa maksanut Kemianliiton jäsen

Lähettänyt käyttäjä

400.000 € on vain jäävuoren huippu

Ay-jäsenmaksut valuvat monia reittejä vasemmiston vaalikassoihin. Tuo nyt puheena oleva 400.000 € on vain jäävuoren huippu.
Ay-jäsenmaksuilla on monta muuta pientä puroa joita pitkin jäsenmaksut muuttuvat puoluetueksi vasemmistopuolueille ja nämä pienet purot muodostavat moninkertaisen puoluetuen tuohon nyt julkisuudessa olevaan summaan verrattuna.

Yksi pieni puro paljastui kun päätin selvittää miten ja ketä Kemianliitto :n eräs ammattiosasto tukee. Olin toiminut n. 10 vuotta hyvin aktiivisesti oman keskisuuren n. 400 työntekijää käsittävän työpaikan työntekijöiden etujenajamisessa niin luottamusmiehenä kuin varatyösuojeluvaltuutettuna. Asetuin viime kunnallisvaaleissa perussuomalaisten listoille ja pyysin vaali tukea omalta ammattiosastoltani. Ammattiosaston kolmihenkinen “johtoryhmä” teki päätöksen että ammattiosasto ei anna minulle vaalitukea ja ammattiosasto tukee vain vasemmistoliiton ja SDP:n ehdokkaita. Tähän päätöksen tehneeseen komihenkiseen “johtoryhmään” kuului yksi SDP:n listoilla oleva kunnallisvaaliehdokas, yksi vasemmistoliiton kunnallisvaaliehdokas sekä kolmas jota en koskaan saanut tietää.

Tein selväksi että keskustelen asiasta ammattiosaston jäsenistön kanssa. Tämän jälkeen “johtoryhmä” lupasi minulle vaali tukea jos pystyn osoittamaan nimilistalla että minulla on kannatusta.
Kysyin että miksei myös SDP:n ja Vasureiden ehdokkailta vaadita minkäänlaista tukilistaa? Vastaukseksi sain että asiasta oli päätetty jo vuosikymmenet sitten ja sen vuoksi muut ehdokkaat eivät tarvitse kannatuslistojen keruuta.
Noh, ei se kannatuslistan keruu minullekaan ollut mikään suuri ongelma. Ei siinä mennyt kuin pieni hetki kun lista oli nimiä riittävästi. Nimien keruu toimitettiin ay:n perusjäsenten joukosta ja toimesta unohtaen nämä puoluepolitiikan läpitunkemat ay-aktiivit. Itse en kierrellyt listan kanssa.

Sain sitten saman vaali tuen kuin muutkin ja puolet enemmän ääniäkin kuin nämä kaksi muuta ehdokasta yhteensä, mutta en minäkään läpi päässyt. Mutta mikä tärkeintä, tämä vain osittaa että kuinka tiukassa otteessa SDP ja vasemmistoliitto pitävät ay:tä ja sen rahavirtoja ja kuinka itsestään selvänä nämä vasurit pitävät sitä että he ovat niitä edunsaajia. Jäsenistöstä suurin osa on kuitenkin puolueisiin sitoutumattomia tai muiden puolueiden kannattajia.

Näistä yksittäisten ammattiosastojenkin pienien purojen puoluerahoituksista kertyy helpostikin miljoona potti SDP:n ja Vasemmistoliiton kassaan.

Olen ihmetellyt miksi tämä vasemmistolaisten puolueiden ulkopuolinen jäsenistö ei ota sille kuuluvia oikeuksia ay-toiminnassa. Olen ihmetellyt tätä SDP:n ja Vasemmistoliiton puoluepolitiikkaan keskittyvää ja varsinaiset jäsenten etujen ajamiset unohtavaa ay-toimintaa sen verran aktiivisesti että minut on suljettu Kemianliiton keskustelupalstalta. Kemianiiton puheenjohtaja Timo Vallittu on hyvin tietoinen tästä jäsenoikeuksieni rajoittamisesta ja Kemianliiton jäsenlehden Kiteiden päätoimittaja ja Kemianliiton päätiedottaja Tuomo Lilja on näiden mielipiteenrajaus toimenpiteiden toteuttaja. Tämän vuoksi joudun siirtämään keskustelua liittojen ulkopuolelle, sillä sisäinen keskustelu liitoissa on kielletty.

SDP ja Vasemmistoliitto käy myös epätoivoista kamppailua ay:n sisällä peitelläkseen sitä että jäsenistö ei enää ole näiden puolueiden takana. Kemianliitossa esimerkiksi rekisteröidään luottamushenkilöt jompaa kumpaan puolueeseen kysymättä asianosaisen mielipidettä. Näin saadaan tilastot näyttämään kauniilta. Tämä selvisi minulle kun aloin saamaan aikoinani kutsuja ammattiliittoni SDP:n ryhmäkokouksiin. Samanlaisia viestejä on tullut useilta ay-toiminnassa mukana olevilta ystäviltäni ja tämä henkilöiden “politisointi” on myös ollut esteenä lukuisille epäpoliittisille henkilöille joilla olisi paljon annettavaa edunvalvomisessa. Niinpä sitten “politrukeille” jää ay toiminnan pyörittäminen!

Eero Vuorela

Lähettänyt käyttäjä

Kaikkihan muistaa jotka haluaa, kuinka 1970-80 luvuilla oli pakkojäsenyyksiä, ellei ole liitossa koko työmaa menee lakkoon, jne.. Muistatte kai Lipposenkin lausahduksen "ellei äänestäjät äänestä oikein pitää käyttää voimakeinoja"??
Kiitosta Motin toimittajille, olitte hyviä!!!
[/quote]

Mediahan TV ja valtalehdet on olleet demarien miehittämiä ja ulos on tullut vain yksipuolista ohjelmaa.
Esimerkiksi vaaliohjelmat joissa puolueiden pitäisi olla samalla VIIVALLA on demarit saaneet kaiken eniten aikaa, tai jos vertaa juoksuun, niin demarit on saaneet 1km juoksussa lähtöviivan 500m, kun pikkupuolueet juoksee koko 1000m. Maikkarilla jopa vielä enemmän etua? Shakkikello on keksitty seuraaviin tentteihin olkaa hyvät!
Nyt on lupamaksulle vastinetta, kun mot kunnostautui vieläkin paremmaksi!

Lähettänyt käyttäjä

>

Minusta ohjelma oli parasta mitä Yle on esittänyt!
Kyllä vasemmisto riekkuikin viime keväänä ja itse olivat puhtaita pulmusia, vaikka minunkin liitolle maksamia rahoja käyttivät väärin? Liiton maksun piti mennä oikeusturvaan, eikä valehteville puoluepukareille???
Kaikkihan muistaa jotka haluaa, kuinka 1970-80 luvuilla oli pakkojäsenyyksiä, ellei ole liitossa koko työmaa menee lakkoon, jne.. Muistatte kai Lipposenkin lausahduksen "ellei äänestäjät äänestä oikein pitää käyttää voimakeinoja"??
Kiitosta Motin toimittajille, olitte hyviä!!!

Lähettänyt käyttäjä

Nimimerkki Tasapuolisuus kunniaan arvosteli ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeutta varmaan hyvässä uskossa. Valitettavasti hän joko tietämättään, tai vielä pahempi, jos tietoisesti, sortui yksipuolisuuteen. Valtakunnassamme kun sattuu olemaan järjestö nimeltä EK eli Elinkeinoelämän keskusliitto. Toisaalta on myös Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK r.y., joka on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien liitto.

Kuinkas nyt sitten sattuukin niin somasti, että sekä EK:n että MTK:n jäsenet saavat merkata keskusliittojensa jäsenmaksut kirjanpidossa kuluiksi ja sitä kautta verovähennyksiksi?

 • Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

  Petäjä ja Kyrö edelleen sanasodassa

  MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.