Hyppää pääsisältöön

Tunkio jätettiin kääntämättä

Aika ajoin toimitustamme pyydetään kertomaan, mitä kuuluu sille ja sille aiheelle, jota käsiteltiin MOT:issa joskus menneisyydessä. Toive on ymmärrettävä. Meitä itseämmekin kiusaa se, että valitettavan harvoin pääsemme päivittämään vanhoja aiheitamme. Miten tarina on edennyt sitten ensilähetyksen, onko kukaan puuttunut ongelmiin, millaisin tuloksin? Ja niin edelleen.

Syyt huonoon seurantaan ovat käytännöllisiä. Tarinan uudet käänteet ovat usein niin vähäisiä, että ne eivät riitä uuteen puolen tunnin tv-ohjelmaan. Niin sanotuissa makasiiniohjelmassa (A-studio, A2, Suomi Express) päivitys olisi helpompaa, mutta MOT:n konseptissa olemme sidotut antamaan yhdelle aiheelle 30 minuutin käsittelyn. Ainakin toistaiseksi.

Mutta Haamukoulutuksessa on kerrankin käsillä jatkotarina, jossa on kylliksi ulottuvuuksia ja kerroksia vaikka pidempäänkin ihmettelyyn.

Vuonna 2004 esitetty raportti työllisyyskoulutuksesta nostatti poikkeuksellisen runsasta ja kiihkeää palautetta. ”Juuri samanlaista humpuukia oli meidänkin koulutuksemme, ja samanlaisilta vaikuttavat kouluttajien metkut täälläkin”, kuului palaute yhdenmukaisena eri puolilta maata.

Työttömät kokivat huutolaista muistuttavan asemansa työllisyyskoulutusmarkkinoilla nöyryyttävänä, ja konsulttien bisneksen heidän kustannuksellaan raivostuttavana.

Ohjelman teossa paljastui, että poliitikot, virkamiehet ja yksityiset konsultit muodostivat symbioottisen kolmion, yhteisine etuineen. Työttömien edut tallautuivat tämän piirin jalkoihin.

Poliitikot työnsivät työvoimahallinnolle rahaa, jotta nämä puhdistaisivat sillä työttömyystilastoja. Virkamiehillä oli rahaa enemmän kuin he pystyivät säällisesti kuluttamaan. Luotettavista, ammattitaitoisista kouluttajista oli pulaa. Raha pakotti virkamiesten ranteita, joten konsulttien tasovaatimuksista tingittiin. Alalle tungeksi helpon rahan houkuttamana kaikenkarvaista bisnesmiestä, joiden valvontaan virkamiesten voimat tai tahto eivät riittäneet.

Myöskään poliitikoilla ei ollut kiinnostusta valvoa, että työllisyysrahat olisi käytetty tehokkaasti. Tärkeintä oli, että kurssille ajettu työtön oli pois työttömyysluvuista. Ja tärkeää oli myös suojata demareille tärkeän ”aktiivisen työllisyyspolitiikan” kirkasta kilpeä.

Kun ihmetellään, miksi kaikki suurella kohulla aloitetut väärinkäytösepäilyjen viranomaistutkinnat niin poliisissa kuin syyttäjäportaassakin lopulta kuivuivat kokoon, on asiaa katsottava tätä triangelitaustaa vasten.

En väitä, että työvoimahallinto olisi voinut suoralla vaikutuksellaan saada aikaan sen,
että poliisi teki asiassa nollatutkimuksen tai että syyttäjä niin paikallistasolla kuin valtakunnansyyttäjän virastossakin jätti epäillyt rikokset syyttämättä ristiriitaisin perustein.

Mutta sen sijaan pidän mahdollisena, että työvoimahallinnon johdonmukaisesti viestittämä epäiltyjen virka- ja avustusrikosten vähättely ja penseys niiden tutkimiseen, on voinut syödä poliisin työmotivaation. Kun kerran rikosten asianomistajatkaan eivät myönnä joutuneensa rikoksen uhriksi, niin ei ole ihme, jos poliisikin kääntää vähäiset tutkintavoimansa muiden rikosten suuntaan.

Eräs Uudenmaan TE-keskuksen virkamies sanoi sen minulle suoraankin, kun ihmettelin, miksi virasto antoi periksi ja maksoi ilmeisen perusteettoman laskun konsulteille:

”Täällä katsottiin, että sitä tunkiota ei kannattanut lähteä tonkimaan yhtään enempää”.
 

Toimittaja Martti Backman

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Täsmälleen samaa mieltä ja luottamus oikeuslaitokseen on mennyt jo aika päiviä. Suomiko muka vapaa demokratia, jossa on sananvapaus ja riippumaton tuomioistuin yms. kauniit periaatteet? Tässä maassa tavallisen ihmisen on parasta pitää turpansa tukossa ja elää niin, ettei oikeuslaitosta tarvitse muutenkaan.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin vasta tänään ko. ohjelman. Näitä "Hyvä veli"-juttuja on ollut niin kauan kuin minä muistan ja ne pitävät nuorat käsissään yhteiskunnassa. Niitä on joka puolella ja piirit ovat pienet. Lueskelin tuossa vuodenvaihteessa Kari Kairamoa koskevan kirjan, ja se taas osoitti miten pienet piirit johtavat Suomen talouselämää. Politiikassa sama juttu. Oikeuslaitoksessa on näitä hyvä veljiä, samoin poliisissa. Kyseessä ei ole varsinainen salaliitto, koska he itse ovat vallan kahvassa. Salaliittohan tarkoittaa liittoa vallanpitäjiä vastaan, jos sitä vähän kärjistää. Nämä samat tahot rikastuvat tahoillaan ottaen köyhiltä ja käyttäen valtaansa ottavat esim. näitä EU-tukia omiin taskuihin. On omituista, että jotkut valtakuntamme rikkaimmat saavat maataloustukia huomattavia summia. Olkoonkin, että lakien mukaan mennään, mutta kerrytetty varallisuus pitäisi ottaa huomioon tukia jaettaessa. On myös ihmeellistä, että viime vuosikymmenen pankkikriisin maksajat olivat veronmaksajat, eivät pankkimiehet. Nykyisin nämä pankkimiehet ovat rikkaimpia valtakunnassamme, ovat siis pelanneet korttinsa oikein. Samoin esim. valtionyhtiöiden johdossa ja hallituksissa on ristikkäin samat henkilöt, jotka sitten tällä veli-järjestelmällä myöntävät toisilleen kohtuuttomia optioita, palkkoja ja eläke-etuuksia. Rikkaat rikastuvat taas tämän taantuman myötä ja köyhät köyhtyvät. Pankit ovat taas menossa huonoon jamaan, ja odotettavissa onkin taas veronmaksajien kukkarolla käynti. Pankkimiehet eivät taaskaan joudu edesvastuuseen holtittomuudestaan.
Oma oikeustaju on koetuksella, ja näitä Tauno Värttisiä tarvitaan lisää...! Suurin kunnioitukseni selkärankaiselle Värttiselle, joka uskoi asiaansa, mutta jäi veljien jyrän alle.
Itse toimin konsulttina ja myös osin näiden julkisrahoitteisten hankkeiden työmyyränä. Tänä päivänä raportointi ja seuranta on sitä luokkaa, että väärinkäytöksiä ei ole mahdollista tehdä, ellei sitten viranomaisissa ole korruptoitunutta henkilöä, jonka kanssa asioista on sovittu. Uskon ja luotan kuitenkin siihen, että myös viranomaistaholla on valvonta tehostunut ja seurantaa tekee useampi henkilö, jotta yksi mätäpaise ei pääse likaamaan koko pesää. Olen pahoillani myös edustamani ammattikuntani puolesta, joka on joutunut ikävään valoon tämän prosessin myötä. Muutamat alalla toimivat epäeettiset tahot ovat pilanneet koko joukon. Sama kuin moottoripyöräilijät..., muutama kaahaaja ja säännöistä piittaamaton antaa leiman koko harrastajajoukolle. Väitän, että motoristeista 95% on lainkuuliaista ja sääntöjä kunnioittavaa porukkaa, jotka liikkuvat liikenteessä moitteettomasti. Odottaisin MOT:in jatkavan näitä hyviä ohjelmia jatkossakin ja tonkivan näitä tunkioita, joita maassamme valitettavasti on aivan liikaa!

Lähettänyt käyttäjä

Vieläkö joku kannattaa korkeita veroja? Koska tämä niistä seuraa, eivät ne mene sinne missä niitä tarvitaan vaan sinne missä ne voidaan tehokkaimmin huijata omaan taskuun. Olin ennen ns. hyvinvointivaltion kannattaja ja melko tyytyväinen veronmaksaja mutta silmät ovat hiljalleen avautuneet.

Lähettänyt käyttäjä

Minäkin järkytyin syvästi MOT:n esittämän kakkososan katsottuani. Katsoin sen kuitenkin vielä uudestaan netistä. Suuri suru ja voimattomuuden tunne tuli, kun Värtinen joutui kokemaan "koston" puhtaasta välittämisestä, yhteisöllisyydestä (jota poliitikot peräsivät ennen kunnallisvaaleja). Kuka uskaltaa perätä perusoikeuksiaan, puuttua epäkohtiin, saati sitten auttaa niitä jotka eivät itse etujaan pysty tai osaa valvoa? Media onkin tämän päivän suomalaisen ainoa puolueeton ystävä. Mielestäni tämä tarina pitäisi kertoa Suomen rajojen ulkopuolellekin, viimeistä näytöstä myöten.

Lähettänyt käyttäjä

Rötös kannattaa, toistaiseksi. Mitta tulee joskus täyteen ja sitten ei ole kellään kivaa....jaa, no ehkä mylläkän ulkoisilla rahoittajilla sentään...
"Eliitillä" on kiire saada rahvas välineettömäksi.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa todettiin, että toimittajan osalta käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen. Värtisen osalta tätä ei mainittu. Oletan siis, että Värtisen tuomiosta on tehty jatkovalitus. Eiköhän hän saa siihen apua. Joten uskoisin, että Värtisen osalta juttu elää. Toisaalta, jos hän ei saa oikeudenkäyntkustannuksiin apua, niin sitten avustaminen olisi jo tässä vaiheessa aiheellista.

En kuitenkaan usko, että Värtinen olisi ilman apua jäänyt. Yhteiskunnassa toimii yllättäviä apumuotoja. Itselläni kävi niin, että minun piti saada oikeusapua, mutta sitä tuli vain vähäiseltä osalta virallisia kanavia pitkin. Kyselin oikeudenkäyntikustannuksia tunnetulta asianajotoimistolta. Yllätyksekseni asiani luonteen vuoksi he ottivat riskin ja lupautuivat hoitamaan juttuni ilman, että minulle tulee lisäkustannuksia. Ymmärsin myös niin, etten ole ainut, jonka kohdalla he ovat tuollaisen ratkaisun tehneet. Mainittakoon, että vastapuolena minullakin on viranomainen!

Kun on kuullut paljon juristien huikeista palkkioista, olin täysin järkyttynyt siitä, miten minuun suhtauduttiin ja asiaa oli vaikea uskoa. Jutun ratkaisun lopputuloksesta tietysti riippuu se, josko asianajajat saavat lopulta kuitenkin palkkionsa. Mutta riskin he ottivat, etteivät saa muuta kuin mitä virallista tietä olisi tulossa, eikä se kattaisi kuin murto-osan palkkioista. Juttuani hoitaa kaksi juristia.

Lähettänyt käyttäjä

Toimitukselle ja - erityisesti - Värtiselle vilpitön kiitos uhrauksista asialle! Kukaan oikeudenmukaisuudesta enemmän välittävä ei usko suomalaiseen oikeusvaltioon ja tässä tuli esiin rapautuneen yhteiskunnan rämettynyt pieni piiri, jolle aikoinaan vilpittömin tavoittein perustetut instituutiot ovat vain välineitä härskiin oman edun tavoitteluun, jopa instutuutioiden arvoa sumeilematta häpäisten.

Toimittajan näkemys pelkästä symbioottisesta suhteesta (poliitikot-virkamiehet-konsultit) ei mielestäni selitä kaikkea tässä tapahtunutta. Lahjontaepäilyt eivät käsittääkseni ole asioita, joihin yllä mainitun kolmion symbioosi vaikuttaisi ja mainitun komission tarkastuskertomuksen luulisi poliisejakin herättelevän. Näyttäisi todellakin siltä, että jollakin tavalla muodostettu verkosto ottaa vallan, kuten tuomiovallan, käsiinsä aina kun sitä tarvitsee. Onko se sitten vapaamuurari-, valkokaulusmafia-, inttikaveri- vai mitä porukkaa, olisi hyvä tietää.

Oma hyvä kysymyksensä on, miksi tähän on tultu? Onko ennen ollut paremmin vai ei? Jos aina on ollut näin, voi kysyä onko julkisilla instituutioilla edes mahdollisuuksia toimia oikeudenmukaisesti. Onko järjestelmillä "tarkoituksenmukaisuuden puoliintumisaika", jona aikana tarkoitus vaihtuu välinearvoksi. Ennen oli The Lapio ja nyt on vain lapio. Perusongelma lienee, että kansan joukosta kasvaa sankkana mätä ja ilman sen ehkäisyä mikään ei muutu. Vallankumoukset ja mellakat vain tuovat uudet kepulit tilalle, jollei heti, niin ajan kuluessa. Raha takaisin kansalle, kun valtio ei sitä kykene hallitsemaan. Tosin sitähän ei saa takaisin ilman pakottamista - mellakoin.

Demareilla on jostain syystä taipumusta pyrkiä saamaan asiat näyttämään hyviltä kuin korjata niitä oikeasti. Se on hyvin vaarallista ja ihan suora härski petos tämänkin tapauksen osalta kansaa ja äänestäjiä kohtaan. Tosiasiassa vain pelaaminen merkitsee ja asiat sekä niiden juurisyyt jäävät sivuun. Ihminen on ihmiselle pelinappula, kun tarpeeksi kaukaa katsoo.

Onko siis hyvään edes mahdollisuutta päästä?

Edellisen kirjoittajan kysymykset olivat erittäin hyviä. Jotain täytyisi tehdä, mutta mitä. Ainakin pieniä tekoja. Antaapa ajan kulua ja asian kypsyä. Ehkäpä levottomuudet vielä tännekin yltää.

Lähettänyt käyttäjä

Tiedän omasta kokemuksesta. Korruptoitunut mafioosivaltio tämä maa. Virkamiehet lahjoo toisiaan. Golf-kerhoissa tehdään päätökset. Lääkäreiden kiusaamana naisena tiedän sen! Kukaan ei auta!

Lähettänyt käyttäjä

Aivan! Kun järjestelmää ei enää voi ja uskalla uhata, voi uhrit ja heikot tukea toisiaan. Siinä voisi olla avuksi jokin "valtioterrorin uhrien tuki" tai "oikeusmurhien uhrit" tms., jolla juuri näin tuetaan heikkoja kollektiivisesti (jolloin rasite per tukija on pieni). Kuinka olisi mahdollista mahdollisimman matalalla organisoinnilla järjestää moinen?

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos jälleen MOT/toimittajat.
On hyvä että jotain pöllytetään, Suomesta löytyy vaikka millaisia kytkentöjä.

Esim. Valtion virastot- työsuojelupiirit- ministeriöt- politiikot-kytkentä, kuka vaieantaa kenetkin, siinä olisi työsarkaa penkoa.

Itselleni vahvistui epäilyni oman asiani toiminnan suhteen kun katselin viime ohjelmaa, siinäkin vilahti kunnianloukkausta sun muuta, niin minullekin uhotiin, kun taistelin työpaikkani/elämäni puolesta, ja samalla itseäni ko virkamiehet solvasi hyväveliporukalla - 'virkamieshän on aina oikeassa-eikä lahjuksetkaan saattane vieraita asioita olla'.

Hyvä Backman ja toimitus jälleen kerran.

Lähettänyt käyttäjä

Kuinka ihmeessä on mahdollista, että selvääkin selvempi petos jätetään tuomitsematta? Miten oikeusvaltiossa vilpilliset konsultit ja virkamiehet saavat mellastaa vuodesta toiseen ilman tuomitsemista ja vastuuta teoistaan? Mitä tehdään ministerillä, joka ei ole tehtäviensä tasolla? Kuinka ainoa oikeassa oleva ilmiantaja saa tuomion? Kyllä on kirveellä töitä ennenkuin Suomea voidaan kutsua oikeusvaltioksi. Luottamus meni oikeuslaitosta kohtaan ja jäljelle jäi vain etova inho.

Lähettänyt käyttäjä

[quote=Anonyymi]Itsekin TE-keskuksessa työskennelleenä minua raivostutti se oikeusmurha jonka kohteeksi Tauno Värttinen joutui. Myös johtaja Matti Pukkion , jota suuresti kunnioitan, "simputtaminen" ministeriön sisällä on aivan käsittämätöntä! Sitä ei tarina tosin kertonut, miksi Filatov teki niinkuin teki. Sen tiedän että ministeriöiden johto ja TE-keskuksen johto on hyvinkin sisällä "hyvä veli"-järjestelmässä ja konsulttifirmoilla on keinonsa tukkia näidenkin "velien" ja edelleen mukamas "virkaintoisten" virkamiesten suut. Usko oikeuslaitokseen kyllä meni mutta onneksi VTV jaksaa valvoa ja vaatia veronmaksajien etujen nimissä asioiden tutkimista.

Konsulttien rahoittajana oli ESR eli Euroopan sosiaalirahasto.
Ote Audiatorin raportista:
Tarkastuksen taustalla oli Euroopan komission tarkastuskertomus komission 7-11.6.2004 suorittamasta systeemitarkastuksesta, jonka suorittivat Karen Van de Putte ja Dirk Codde. Tarkastuskertomuksessa annettiin painokas suositus siitä, että työministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön on tarkastettava kyseisten konsulttien koko toiminta.
Tarkastuksen perusteella on syytä epäillä että...... Uudenmaan TE-keskukselle koulutusohjelman toteuttamisesta antamat tiedot ovat olennaisilta osiltaan puutteelliset ja ja ovat tästä syystä johtaneet ilmeisen väärin perustein suoritettuihin maksuihin. Edellä oleviin kohtiin ja liiteasiakirjoissa esittyihin tietohin, erityisesti tutorointilaskuihin viitaten toteamme, että työministeriön on tämän selvittämiseksi syytä harkita tutkintapyynnön tekemistä poliisille ja valmistella toimenpiteet perusteettomasti maksettujen suoritusten takaisin perimiseksi. Lisäksi esitämme komission tarkastuskäyntikertomukseen 7-11-6.2004 viitaten, että tarkastus laajennetaan koskemaan jo sovittujen hankkeiden lisäksi ao. toteuttajien koko toimintaa, jonka piiriin kuuluu kaikkiaan 15 hanketta.
Näillä raporteilla poliisit pyyhkivät takapuoltaan, tai he eivät ymmärtäneet lukemaansa, mikä on sangen todennäköistä.

Kuka jaksaa selvittää millaisen satukertomuksen hyväveli-järjestelmän jäsenet kirjoittivat komission tarkastajille heidän kyseltyä, mihin toimiin olette ryhtyneet meidän huomautuksen johdosta?
Paljonko rahaa siirrettiin suomalaisen veronmaksajan vahingoksi? Valehdeltiinko tarkastajille päin naamaa, meillä on kaikki hyvin ja mitään väärinkäytöksiä ei ole havaittu.

Lähettänyt käyttäjä

Oikeutta saa harvoin, mutta taistelu oikeudenmukaisuuden puolesta kannattaa aina

Ns. työllistämiskoulutuksessa on ollut selkeitä epäkohtia
- aina 1990-luvun lamasta asti. En mitenkään voi ymmärtää, että tähän rahan tuhlaamiseen ja ihmisten nöyryyttämiseen ei vieläkään ole puututtu, vaikka rahat tuntuvat olevan aina loppu, jos omaa syyttää työttömäksi jääneiden työhön pääsyä pitäisi oikeasti edistää.

Arvostan suuresti Tauno Vänttisen toimimista oikeaksi katsomansa asian puolesta - muidenkin hyväksi. Samoin arvostan toimittajia, jotka toivat epäkohdat julkisuuteen.
Vaikenemalla ja vetäytymällä eivät asiat koskaan parane.

Olen varma, että tämän tapauksen julkistaminen kannatti, vaikkakin se on ollut kohtuuttoman raskasta aikaa Vänttiselle. On uskomatonta, että virheitä tekevät ja väärin toimivat saavat "porskuttaa" ja syyttömistä, epäkohtia esiin tuovista henkilöistä tehdään rikollisia ja maksajia.

Lähettänyt käyttäjä

Taas oli yksi törkeyden huipentuma.
Suomen virkamiehet on ottanut vallan itselleeen ja pitävät kansalaisia pelinappuloinaan.
Olemme palanneet sorron aikakaudelle.
Meni yö unet kun katselin ohjelman.
Asiassa näytettiin selviä rikoksia ja virkamiehet ministeriä myöten uivat asiasta ulos ja käänsivät asian kansalaista vastaan.
Sikamaista. Ilmeisesti Suomessa tarvitaan vallankumous että asiat saadaan kuntoon.
Hannu Karpo jo aikoinaan näytti miten mätää virkamieskunta on.
Nyt kun hänet on vaiennettu niin on hyvä että on rohkeita toimittajia jotka käyvät asioihin käsiksi.
Enemmän rikoksia julkisuuteen, tonkikaa jäeastiaa oikein kunnolla.
Kiitos toimittajalle ja voimia Teknikolle.
Reijo R.

Lähettänyt käyttäjä

MOT:n ohjelma Tauno Värtisestä ja kyseenalaisesta työvoimakoulutuksesta oli erittäin hyvä. Erityisesti siksi, että asiaa ei ole jätetty pölyttymään.

Virkamiesten, konsulttien ja oikeusjärjestelmän sekoittuminen yhdeksi, veli veljeä tukevaksi mössöksi on yhteiskunnalle erittäin vahingollista. Olen nuupelin samaa mieltä: kansa vieraantuu politiikasta. En kuitenkaan jättäisi äänestämättä, sillä välinpitämättömyys kansalaisten taholta rohkaisee väärinkäytöksiin syyllistyviä jatkamaan entisen malliin.

Itse olen ollut oikeudenloukkauksen kohteena (K-kauppias ja Koff toivat maahan piraatteja) ja jouduimme viemään asiamme päätökseen itse. Yleinen syyttäjä ja valtakunnansyyttäjä jättivät syyttämättä ja Helsingin käräjäoikeuskin jätti tuomitsematta. Vasta kun veimme asian hoviin, saimme tuomitsevan päätöksen: http://www.avari.fi/koff.html

Moni on omassa elämässään kohdannut vastaavaa kuin Värtinen, rahastajien ja virkamiesten hyväveli kerhojen toimintaa. Jotka ottavat rahaa sinun lompakostasi. Asioiden tuominen julkisuuteen on riskin arvoista ja hiljaa oleminen korruption tukemista.

Siksi Värtiset ja MOT:t ovat hatunnoston arvoisia.

Lähettänyt käyttäjä

Eikö tämä nyt ylitä mitään tutkintakynnystä? Eikö edes EU:n omat tarkastajat olisi kiinnostuneita asiasta. Näyttäisi olevan virkavirheitä virkavirheen perään. Onhan aivan naurettavaa tutkia onko poliisi tehnyt virkavirheen Kauhajoella kun hän ei ole pienen puhuttelun aikana huomannut että hänen edessään seisoo massamurhaaja. Kun tällaisessa selvässäkin asiassa pystytään tosiasiat kääntämään ihan miksi vaan. Suomi maailman vähiten korruptoitunein maa? HEH HEH!

Lähettänyt käyttäjä

Itsekin TE-keskuksessa työskennelleenä minua raivostutti se oikeusmurha jonka kohteeksi Tauno Värttinen joutui. Myös johtaja Matti Pukkion , jota suuresti kunnioitan, "simputtaminen" ministeriön sisällä on aivan käsittämätöntä! Sitä ei tarina tosin kertonut, miksi Filatov teki niinkuin teki. Sen tiedän että ministeriöiden johto ja TE-keskuksen johto on hyvinkin sisällä "hyvä veli"-järjestelmässä ja konsulttifirmoilla on keinonsa tukkia näidenkin "velien" ja edelleen mukamas "virkaintoisten" virkamiesten suut. Usko oikeuslaitokseen kyllä meni mutta onneksi VTV jaksaa valvoa ja vaatia veronmaksajien etujen nimissä asioiden tutkimista.

Nyt on oppirahat maksettu ja toivottavasti kansallisen työvoimakoulutuksen valvontaa on entisestään tiukennettu ja TEM:stä paremmin ohjeistettu. Siinäpä idea III-osalle! Jos tässä olisi ollut kyse EU-rahalla osin tuestusta tv.koulutuksesta niin luulenpa, että lopputulos olisi ollut erilainen. Tänä päivänä virkamiesten tulee ehdottamasti tuntea ao. sovellettava lainsäädäntö hyvin ja noudattaa sitäkin peukalosääntöä että "kaikki ohjeistus, muistiot ja vastaukset kysymyksiin tulee antaa kirjallisesti, todistutusti ja riittävän yksityskohtaisesti". Tuolla peukalosäännöllä pärjäsin itse aika hyvin työssäni TE-keskuksessa.

Kiitokset MOT:n toimittajille näistä ohjelmista ja koettakaa jaksaa epäselvyyksien tuomista julkisuuteen. VTV:n raporteista saa vaikka kuinka paljon uusia aiheita.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä erittäin tärkeä MOT-ohjelma todisti jälleen kerran valppaan median merkityksen. Kiitos teille rohkea MOT-toimitus!

PS. Samaten tämä ohjelma todisti myös sen, jonka olen jo pitkään tässä nyky-Suomessa tiennyt ja toiminut:
- mihinkään rikollisuuteenkaan viittavaan tapahtumaan en aio tulevaisuudessakaan puuttua. Joutuu näköjään itse muutoin syyttömänä "kakkua haukkamaan".
Kiitos vaan tämänkaltaisten poliitikkojen, virkaihmisten, syyttäjien yms. toiminnan!

Suomi on rappion tiellä ollut jo pitkään, eikä pelkästään
taloudellisen...

Lähettänyt käyttäjä

Kaikki kunnia Tauno Värtiselle minultakin. Tässä nyt nähtiin selkeästi Tarja Filatohvin työministeriyys. Filatohvin käskystä poliisi ja sisäministeriö sulki kaikkien suut ja oikeus ei tapahtunut. Oikeus ei tapahtunut ja rötösherrat sen kun rötöstelee veronmaksajien rahoilla. Enpä olisi koskaan uskonut kuinka röyhkeitä sosiaalidemokraatit ovat ja on. En tule milloikaan äänestämään yhtäkään demaria mihinkään virkaan. Toivon että MOT edelleenkin kaivaa ja tonkii näitä mätäpaiseita esiin.

Lähettänyt käyttäjä

Hei

Eniten vihastuttaa ,"oikeuden" toimet eli mitä jo pitkään
olen tiennyt ,samasta asiasta voi kolme tuomaria sanoa
täysin toisistaan poikkeavan päätöksen . Suomen Oikeuslaitos muistuttaa Neuvostoliittoa jonne aikanaan
opintomatkoja tehtiin.
Köyhät eivät oikeutta hae kun voi saada maksettavaksi
loppuelämän velan,jos joutuu maksamaan oikeudenkäyntikulut ,jotka ei perustu mihinkään vaan,
normaaliin vetkutteluun ja muutaman tunnin työstä
40.000€ kulut. Tässä yhteiskunnassa on syöpä.
Ollila,fortum ja oikeuslaitos.

Lähettänyt käyttäjä

Minä uskoin vielä Suomeen oikeusvaltiona, kun työskentelin oikeuslaitoksen parissa. Lakkasin uskomasta oikeusvaltio Suomeen työskenneltyäni usean vuoden työttömyysturvan parissa. Totesin monesti työtovereilleni, että lainkäyttö työttömyysturvassa on sen irvikuvaa. On ihan liian usein järkyttävää, miten mielivaltaisesti työttömiä kohdellaan.

Lähettänyt käyttäjä

Huolestuttavaa, miten:
- tyhjänpäiväsitä koulutusta järjestetään
- virkamiehet matkustavat konsultin laskuun (yleensä kai tämä on lahjus)
- kuinka lepsua yhteisten varojen valvonta on
- kuinka paljon nähdään vaivaa ongelmie lakaisemiseksi maton alle
- kuinka katsotaan tärkeämmäksi suojella virkamiehiä kuin selvittää epäiltyjä rikoksia
mutta julkisella puolella ei ole mitään toimivaa Corporate Governance ohjetta, tai jos on, sitä ei noudateta. Lakihan tietysti on.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä on sitä mädännäisyyttä Suomessa. Konsultti-sana on aina minulle ollut sama kuin rosvous. Tuomarit rahastavat sitten myös ahnaasti omansa. Sen vuoksi ostan aina ulkolaista, ruokaa myöten. SItten kun tämä mädännäisyys saadaan aisoihin, voin taas kunnioittaa Suomea kotimaanani ja ostaa suomalaisia tuotteita.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos ohjelmasta. Suomi on näköjään piiloroistovaltio. Korruptoituneisuus on niin syvällä rakenteissa, etteivät kansainväliset tarkastajat huomaa mitään. Tuomioita ei jaeta kuin syyttömille. Poliitikot, korkeimmat virkamiehet ja oikeuslaitos näköjään pitävät tavallista veroa maksavaa kansaa pelossa, jottei ongelmiin puututtaisi. Suomea ei voi pitää oikeusvaltiona, pienellä ihmisellä ei ole turvaa virkakoneistoa vastaan. Oikeus ei toteudu. Kaikki kunnia Tauno Värtiselle, ilman hänenlaisiaan rohkeita ihmisiä, emme saisi nähdä edes pilkahdusta tästä mädännäisyydestä. Ei silti, ei sitä ole kaunista katsoa.

Lähettänyt käyttäjä

No tämä "aktivointikurssilla" virkistäytynyt nyt vastaa sen verran edelliseen kommenttiin.Minulla ei ole ikinä ollut harhakuvitelmia omasta erinomaisuudestani tai jostain ylimielisestä asenteesta yliopisto-opintojen takia.Kuulun prekariaatteihin ja heitä on PALJON.

Tarkoitin kai lähinnä kommentilla "työttömyyden kuva on muuttumassa" että sen kuvan olisi syytä muuttua ja todistin sitä itse tuolla kurssilla. Ei siellä ollut niitä sosiaalisia kuntoutujia yhtäkään. Sensijaan siellä oli parikin nuorta ihmistä joilla oli ollut todella vakava fyysinen sairaus (aivohalvaus, syöpä). Kuitenkin meille puhuttiin kuin holhottaville idiooteille. Koulutuksen sävy oli lisäksi kummallisen lannistava. Kaikkea lähestyttiin negatiivisen kautta. "Mikä aiheuttaa stressiä, miksi sinä olet työtön", jne, jne. Aivan uskomatonta tuubaa nykytilanteen vallitessa.

Päällimmäiseksi kuvaksi kurssitovereista jäi että heillä oli sisäinen varmuus siitä että tämä on nyt tätä pelleilyä, minulla ei ole valtaa tähän nähden, mutta ihmisyyden kannalta todella tärkeät asiat ovat onneksi muualla.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä kommentti!
En ole koskaan äänestänyt enkä tule äänestämään! Tämä on todistettu moneen kertaan. Vaalirahoitus pitäisi lopettaa kokonaan eikä olla rikkaiden äänienkeruukanava tai kerättäisiin rahat yhteen pottiin, josta jaettaisiin tasan ehdokkaiden kesken julkisesti!

Lähettänyt käyttäjä

Pitää kuitenkin muistaa, että nämä mätäpaiseet ovat vain osa totuutta. Kyllä työvoimakoulutuksista valmistuu ja työllistyy ihan onnellisesti suuri osa opiskelijoista. Työvoimakoulutusten maine vain on julkisuudessa niin huono, ettei kukaan kehtaa tunnustaa saaneensa tutkintonsa työvoimakoulutuksen kautta.

Lähettänyt käyttäjä

Suomessa on paljon korruptiota ja mädännäisyyttä. Eikös ohjelmakin tuon todistanut.
Vielä ihmetellään miksi kiinnostus politiikkaan on lopahtanut.

Lähettänyt käyttäjä

Rohkenisin väittää, että kuva työttömyydestä ei ole muuttunut yhtään mihinkään.

Sen sijaan olet päässyt huomaamaan sen ristiriidan todellisuuden ja TEMpputyöllisyysministeriön propagandan välillä.

Useimmat paremmaksi väeksi itseään kuvittelevat eivät usko, ennen kuin näkevät ja kokevat itse. Valitettavasti.

Lähettänyt käyttäjä

Jospa iskisi sontatalikon yliopistojen pieniin yksiköihin maakunnissa. Niitähän perustettiin kymmenisenvuotta sitten lähes joka tuppukylään. Ei sitä kaupunki pyytänyt. Se oli yliopiston intresseissä. Taas rahastusta. Kaupunki otti vastaan jo pelkästä imago syystä. Läheltä seuranneena aivan tyhjäntoimittajia. Jospa joku taho näkisi vaivaa selvittääkseen näiden yksiköiden tarpeellisuutta ja aikaansaannoksia. Saisi taas kansa ihmetellä.

Lähettänyt käyttäjä

Minulla oli ilo ja kunnia osallistua juuri viimeisen kuukauden aikana tälläiseen "aktivointikoulutukseen". Siitä ei jäänyt käteen yhtään mitään, ihmettelin miksi minut sille osoitettiin.

Päällimmäinen tunne oli että kurssin jalo tarkoitus on ollut alunperin tuoda säännönmukaisuutta ja ryhtiä alkoholisoituneen ja rapakuntoisen mielenterveyskuntoutujan aka pitkäaikaistyöttömän arkeen.Kuva työttömyydestä on kuitenkin muuttunut ja mahdolliset sosiaalipalvelut tulisi olla erikseen.

Kouluttaja laati minusta kurssin lopussa subjektiivisen arvion mikä ei sekään ollut kovin imarteleva, arvatenkin koska toin perustellut mielipiteeni julki kurssin aikana. Muutkin osallistujat olivat ilmeisen täysipäistä ja säännöllistä porukkaa, seikka mikä teki kouluttajan aseman vähän tukalaksi, myönnettäköön.

Jos minulle jatkossa joku haluaa heittää kurssilla läppää, sen on parempi olla edes viihdyttävää ja ylittää taso jolla piirretään taululle ympyrä ja kirjoitetaan sisälle sana "visio" tai "priorisointi". Näistä ei klassillisen filologian hum.kandina jaksa niin ylenmäärin imponoitua.

Btw, kävin tänään työkkärissä ja virkailija ihmetteli minusta laadittua arviointilausuntoa ja totesi vielä että "sinuna en tuota kurssia mainitsisi työnhaun yhteydessä".

Kauanko Suomella on tälläiseen pelleilyyn varaa, olkoonkin että kouluttaja-armeija sen tilin työttömiltä tarvitseekin?

Lähettänyt käyttäjä

Ja höpö höpö. Kyllähän se niin on, että kuntouttavassa työtoiminnassa, joka lienee pääasiassa tarkoitettu kehitysvammaisille, alkoholisteilla ja narkkareille, tapahtuva nippelin siirtäminen paikasta toiseen syrjäyttää, jos mikä. Monesti moiseen toimintaan pakotetaan uhkailujen kera yli viisikymppinen, pitkän työuran omaava.

Eikä parempaan johda muukaan palkatta tehtävä työ. Useimmitenhän näitä ilmaistyöntekijöitä pidetään pohjasakkana, joilla teetetään sellaisia roskahommia, joita ei itse viitsitä tehdä. Kyllä varmasti useimmat palkattomiin töihin pakotetut olisivat tasapainoisempia ilman tuollaisia ihmisuhteita.

Lähettänyt käyttäjä

Milloinkahan pöyhisitte sitä tunkiota, mikä muodostuu siitä, kun työttömät pakotetaan tekemään työtä ilman palkkaa? Kysehän on työantajille annetusta tuesta, mikä revitään täysin työttömien selkänahasta. Vai onko aihe liian arka?

Jos kerran työtä on tarjolla, niin miksi ihmeessä siitä ei makseta palkkaa ja anneta muita työsuhteen etuja, niin kuin saatetaan tehdä vieressä samaa työtä tekevälle? Miksi moni työantaja on vapautettu täysin palkanmaksusta, kun työntekijänä on työtön, usein alansa ammattilainen? Tai eihän työtön tuolloin ole enää työtön - edes tilastoissa. Ja tuostahan se kaiketi kiikastaakin: työttömät halutaan keinolla millä tahansa pois rumentamasta työttömyystilastoja.

Miksi ihmeessä ammattiliitot ovat asiasta hiljaa? Eihän luulisi olevan ammattiliittojenkaan etu, että työttömät tekevät työtä ilmaiseksi saaden vain mitättömän yhteiskunnan maksaman korvauksen, kun työantajan maksama palkka on 0 e.

Lähettänyt käyttäjä

Alalla työskennelleenä tiedän, ettei läheskään kaikkea mätää ole esiintuotu.

Eikä taida oikeuslaitoksestakaan avuksi olla. Muistan päällikön hilpeyden, kun jälleen kerran yksi oikeuden toteutumiseen uskova oli tehnyt kantelun ja sen vuoksi tuli selvityspyyntö päällikölle.

Lähettänyt käyttäjä

Kerroppas Kaaleppi, minkä kolmannen sektorin toimija olet?
Miksi kannatat palkatonta työtä työttömille?
Miksi paasaat kuntouttavasta työtoiminnasta useilla eri foorumeilla kehuen sitä, vaikka työttömien kokemukset ovat päinvastaisia?

Lähettänyt käyttäjä

Eikö nyt olisi politiikkojen jo aika myöntää yhteiskunnassamme yhä leviävä yhteisten varjojen kähmintä. Taitaa olla jo niin pitkälle levinnyt että ei uskalleta puuttua. Edessä tulee olemaan todellinen talouskurimus. Nyt jo mm. Niinistön suulla ollaan kuultu, että jostakin on raha löydyttävä viimeistään silloin kun valtionvelkaa aletaan maksamaan. Verotus kiristyy, etuuksia leikataan ym. Eipä ole heiltä kuulunut että YHTEISKUNNAN VAROJEN KÄHMINTÄ LOPETETAAN. Medianko tehtävä on olla moraalin vartija? Ja mitä siitä seuraa? Näpit irti että kakku pysyy kasassa. "ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi". Aivan samanlaisia ollaan. Meitä sumutetaan samoin päättäjien taholta, kuin tehdään Venäjällä. Me hölmöt uskomme vielä herkemmin. Ehdota uuden ministeriön perustamista, joka voisi olla esm.Kähmintä kuriin.

Lähettänyt käyttäjä

Työmarkkinatuen edellytyksenä olevat koulutukset ja aktivoinnit ovat ihan hyvä juttu. Monelle se on työelämään kytkevä ja kuntouttava kokemus, kun joutuu heräämään aamusella, vieläpä selvin päin ja olemaan hyödyksi johonkin. Yhteiskunnassa esim. kunnissa ja varsinkin kolmannella sektorilla löytyy paljon tekemätöntä työtä johon voisi työttömiä kouluttaa. Ei ole ihan heti kannattavaa alkaa palkkaa maksamaan.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin eilisen (ma 27.4.09) MOT-ohjelman ja järkytyin. Ohjelma vahvisti jo pitkän aikaa kehittynyttä käsitystäni siitä, että esim. koko työvoimahallinto pitäisi laittaa perusteelliseen remonttiin. Niin paljon sieltä on lähivuosina tullut medioidenkin kautta esille rötöksiä.

Työhallintoon (työvoimatoimistot ja -toimikunnat, ministeriö)on syvästi sisäänrakentunut kielteinen suhtautuminen kaikkea ihmisen omaa aloitteellisuutta ja yritteliäisyyttä kohtaan (mistäköhän on perua, ei liene vaikeaa päätellä) Sitä ei helposti päällisin puolin huomaa,
mutta esim. työllistämistuloksista voi päätellä; työhallinto on syrjäyttänyt valtavan määrän työkykyisiä- ja työhaluisia ihmisiä työttömyyteen ja köyhyyteen - siis syrjäyttänyt osallisuudesta yhteiskunnassa!

Yhtenä syynä ovat työnhakijaa halventavat koulutukset (kaikki työvoimakoulutus ei ole huonoa)josta tässäkin casessa on alunperin kyse. Myös se että jotkut joutuvat käymään vielä monet kurssit ja turhaan nekin. Mitä yhteiskunnan varojen tuhlausta on sekin, että kurssien tuloksia ei kunnolla hyödynnetä.

Maamme ei ole enää oikeusvaltio, koska sekä hallinto (tässä tapauksessa edellinen työministeri Filatov) että oikeusjärjestelmä haluavat nitistää hiljaiseksi sellaiset, jotka tuovat terveellä tavalla esille oikeita epäkohtia. Poliisiinkaan ei voi enää luottaa.

Lähettänyt käyttäjä

Humpuukikoulutuksesta ja mielivallasta on kirjoitus blogissani:

http://juhalaavola.blogit.uusisuomi.fi/

Tapahtumat huhtikuussa 09

Lähettänyt käyttäjä

Oikeusvaltio ei ole täydellinen. Mutta Taunon suhteen vähintä mitä me kaikki jonka hyväksi hän on toiminut voimme tehdä on solidaarisesti keskenämme kerätä ja maksaa Taunon sakot ja oikeudenkäyntikulut. Miten ja missä me voisimme se parhaiten ja sujuvimmin asianmukaisesti tehdä?

Oman tarinani dokumentoin aikoinaan tänne: http://finance.groups.yahoo.com/group/osaajat/

Lähettänyt käyttäjä

Kuntouttava työtoiminta on ihan hyväkin asia, sillä se estää ihmistä jäämästä aivan toimettomaksi ja luo edes jotakin kontakteja jos niitä ei muuten ole. Toki kokonaisuutena tuo on monesti vain huono asia, sillä työnantajatkin mieluummin maksavat erilaisille konsulttifirmoille palkaa tai ottavat ilmaista työnvoimaa kuin palkkaisivat uusia työntekijöitä.

On tietysti varsin pöyristyttävää MOT:n jutun kaltaiset konsultti-huijaustapaukset. Varsinkin kun ainoastaan näpäytetään sitä alinta osapuolta, joka uskaltaa asiasta tehdä valituksen.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä osittaa kuinka virkamiehet suojelevat toisiaan vaikka ovat tehneet täysin vääriä päätöksiä ja tuhlanneet veronmaksajien varoja tyhjänpäiväiseen. Nämä konsultit pitäisi laittaa 20 vuodeksi peruspäivärahalle miettimään mikä on moraali! Tällainen oikeusvaltio Suomi on, tämä varmasti herättää vain lisää vihaa tällaista yhteiskuntaa kohden. En ihmettele yhtään näitä kouluampumistapauksiakaan!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos että puututte todella räikeisiin väärinkäytöksiin yhteiskunnassamme. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Suomi on korruktoituneempi valtio mitä ymmätrtää annetaan. Katsellesani ohjelmaa TE keskusten holtittomasta rahojen poltamisesta mieleeni tuli oma kokemukseni. Olin perustamassa 0,5 ha hehtaarin hedelmätarhaa johon hain valtion lainnoitusta. Jouduin tekemisiin paikallisen TE-keskuksen kanssa.Olin ihmeissäni, kun mokomaa länttiä varten meillä istu jos jonkinmoista konsulttia. Aamusta iltaan. Paperia kertyi korkea nivaska. Kukaan ei ole kysellyt yhdenkään paperin perään. asiasta on kulunut n.10v. Olen ollut työssä myös Helsingin yliopistolla. Ihmettelin tapaa joilla tövoimakursseja alettiin järjestellä. Kun saatiin tietää että rahaa on tulossa tuli kiire keksiä kurssi mihin se syydettiin. Eli työntekijät työllistivät näin itsensä. Suomessa poltetaan veronmaksajan rahoja suruttomasti ja laittomasti. Näin sitte käy jos joku yrittää rikkoa korruptoitunutta systeemiä. Uskokoo ken tahtoo Suomen puhtoisuudesta!

Lähettänyt käyttäjä

Tässä tulee näkyväksi hieman kuinka epäinhimillenen työvoimahallinnon systeemi on. Se on demarien vaalenpunainen lihamylly jauhaa työttömien ihmisarvoa ja tuottaa on kaikenkarvaisten demarikonsultien ja kouluttajien temmellyskenttä ja rahasampo. Demarit ja AY-liike pitää työkansaa ruodussa.

Tehkääpä laskelma paljonko valtio säästäisi antamalla kansalispalkan kaikille ja lopettamalla työttymyystoimistot, KELA:n työttömyyteen liittyvät toiminnot ja siihen liittyvät kuntien sossujen osat. Kiinteistöjen kuluilla, työhallinnon demarien palkoilla ja konsultien palkkioilla maksettaisiin kansalaispalkka. Kuvittelisin, että vielä valtio ja kunnat vielä säästäisivät.

Lähettänyt käyttäjä

Jumala ompi linnamme - MOT linnan tornissa hulmuava lippu.

Linnan porteilla kraakkuu vanhoja korppeja.

And that is why I am:

Esko Kärkäs, Tali-Ihantalan poika
Tuleen syntynyt 1944 - Sortoa vastaan

http://sanomat24.fi/keskustelu/index.php?PHPSESSID=f0a71e82604221e325b0aa559e1452d8&topic=1439.0

Lähettänyt käyttäjä

Uskomatonta! Nyt pistää vihaksi! Eikö noita poliitikkoja, virkamiehiä ja valtakunnan syyttäjiä saada aisoihin. Kaikki pitäisi erottaa. Miten tuo kaikki on mahdollista. Ainahan se on tiedetty että työkkäri on sossujen tempputyöllistämistehdas... mutta että tuolla lailla. Huh huh!

Lähettänyt käyttäjä

Erittäin tärkeä ja tunteita (vihaa ja voimattomuutta) herättävä dokumentti oikeuslaitoksen ja virkamiesten toiminnasta. Mutta miksi Tarja Filatovia ei haastateltu?

Lähettänyt käyttäjä

[quote=Anonyymi]Hei

Laki edellyttää että jos havaitsee tai luulee että jokin rikos tai epäselvyys jossain asiassa on olemassa
siitä pitää ilmoittaa asiaan kuuluvalle viranomaiselle.Mutta näyttää olevan niin että ei kannata kun joutuu syyttömänä itse syytetyksi.
mikä oikeusvaltio SUOMI on banaanivaltio siltä näyttää.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos rohkealle Tauno Värtiselle ja myös toimittajille. Hienoa,että Värttinen vielä jaksaa vienosti hymyillä vaikka onkin oikeusmurhan uhri ja samoin toimitus jaksaa ammattitaidolla toimittaa. Tässä jutussa on varmasti vielä paljon kaivettavaa. Itse ajattelen, että tämän jutun jättäminen puolitiehen romuttaa uskon oikeusvaltioon. Siis syyttäjä, otapa asia uudelleen esille vai mikä elin tämän voisi tehdä?

Lähettänyt käyttäjä

Turun Sanomien kirjoitus ensimäisen MOT:n jälkeen.
Uudellamaalla maksettu olemattomasta koulutuksesta
Työministeriö yritti salata epäselvyydet kaikin keinoin
PEKKA PARANTAINEN

Helsingin rikospoliisi vaatii työministeriöltä selkeää kannanottoa epäillystä työttömien haamukoulutuksesta. Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus sai aikaiseksi poliisille tutkimuspyynnön asiasta vasta 11. lokakuuta, vaikka epäselvyydet nousivat esille jo kesäkuun alussa EU-komission virkamiesten tarkastuksessa. Haamukoulutus tarkoittaa laskutusta olemattomasta opetuksesta.

Epäilyt virkarikoksista ja jopa törkeistä avustuspetoksista ovat olleet työministeriölle niin arka asia, että ne on yritetty salata julkisuudelta kaikin keinoin. Helsingin rikospoliisin patistelut eivät ole saaneet ministeriötä reagoimaan. Edes runsaan viikon takainen Ylen MOT-ohjelma ei tunnu järkyttävän ketään ministeriössä.

- Työministeriön asenteessa on näkyvillä merkkejä joko vastuun pakoilusta tai suojelusta. Epäilyksiin ei ole puututtu riittävän ajoissa ja tarpeeksi tehokkaasti, sanoo rikostarkastaja Ilkka Koskimäki, joka on Helsingin poliisin talous- ja omaisuusrikosyksikön johtaja.

Hänestä poikkeuksellista on myös se, että valtiontalouden tarkastusvirasto joutui tekemään viime keväänä tutkintapyynnön virkarikosepäilyistä, vaikka se olisi ollut työministeriön velvollisuus.

Helsingin kihlakunnan talous- ja omaisuusrikosyksikkö tutkii virallisesti ainoastaan Uudenmaan TE-keskuksen virkamiesten aikaansaannoksia epäiltyinä virkarikoksina.

Yksistään Euroopan komission työllisyyden ja sosiaaliasioiden pääosaston kesäkuinen tutkimus johti poliisin suoraan myös epäiltyjen avustuspetosten jäljille. Kun tutkintapyyntöä niistä ei alkanut kuulua, poliisi lähetti kyselyn perään.

- Yksilöimme erikseen asioita ja pyysimme kannanottoa, aikooko työministeriö tehdä niistä tutkimuspyynnön, kertoo Koskimäki.

Koskimäki sai tietää vasta tiistaina, että Uudenmaan TE-keskus on tehnyt täpärästi ennen MOT-ohjelmaa päivätyn tutkintapyynnön. Tieto siitä ei ole ehtinyt Koskimäelle asti sen vuoksi, että paperit on osoitettu Keski-Uudenmaan kihlakunnan poliisille Järvenpäähän. Kaupunki on epäiltyjen koulutuskonsulttien kotipaikka.

- TE-keskuksen tutkintapyynnöstä huolimatta edellytämme myös työministeriön kannanottoa asioista. Perusteena on se, että ministeriöllä on valvontavastuu ja budjettivalta. Pitää muistaa myös, että TE-keskuksen tietyt virkamiehet ovat epäilyksen alaisina rikosasiassa, Koskimäki kertoo.

Hän arvelee, että koko juttunipun tutkinta siirtyy mitä todennäköisimmin Helsingin poliisille. Tutkinta on vasta alkuvaiheessa, sillä selvityksiä eri tahoilta tulee paljon.

Rikosilmoitukseen ei ollut perusteita

- Raportteja on ilmeisesti aika monta. Työministeriö pyysi Uudenmaan TE-keskukselta selvityksen kesäkuisessa raportissa väitetyistä epäkohdista. Vastaus oli, ettei ole perusteita minkään tutkintapyynnön tekemiseen, kommentoi työministeriön hallintoyksikön päällikkö Matti Ilonen.

Hänen kertomansa mukaan myös ulkopuolinen asianajaja arvioi raporttia ja päätyi toisaalta ja toisaalta -pohjalta siihen, ettei tutkintapyyntöihin ole perusteita.

- Keväisen tutkimuksen jälkeen on tullut toinen raportti, jonka seurauksena TE-keskus itse teki tutkimuspyynnön. Sen vuoksi työministeriöllä ei ole ollut syytä puuttua asiaan, Ilonen täydentää.

Uudenmaan TET-keskuksen johtaja Hannu Paju vetoaa EU-säännöstön muutosvauhtiin.

- Tarkastuskertomusten aiheuttamat murheet ovat meillä hyvin pitkälti samat kuin viidellätoista muulla TE-keskuksella. Kyse on kuitenkin tuottamuksellisista, ei rikosoikeudellisista virheistä. Jos sellaisia tulee, ne korjataan. Järvenpään konsultin häikkä on ihan selvä. Noin 300 päätöksestä yhteen tuli kunniallinen virhe, joka on asiallisessa hoidossa, Paju vakuuttaa.

Julkaistu 27.10.2004 3:01:13

Lähettänyt käyttäjä

Pitäisi perustaa jokin blogi, johon asiaa läheltä tuntevat ja tietoihin käsiksi pääsevät ihmiset voisivat kirjoittaa tapahtumia... ja mieletön puskaradiotoiminta pystyyn. Silloin luulisi viranomaistenkin heräävän.

Suomi ei ole demokratia.

Lähettänyt käyttäjä

Teette hyvää työtä motissa jatkakaa samalla linjalla! Ikävä kyllä byrokraatit ja poliitikot ovat tehneet monista korruption ja moraalisen turmelluksen muodoista laillisia. Suomi on maailman vähimmin korruptoituneita maita vain, koska täällä korruptiosta on tehty laillista ja maan tapa.

Työvoimakonsultit ja kouluttajat voisi viedä merelle yksisuuntaiselle matkalle ja antaa vihdoin oikeille kouluille ja oppilaitoksille takaisin konsulttien vääryydellä itselleen lobbaama rooli.

Lähettänyt käyttäjä

Edelleen näkyy orjatyö jatkuvan ja samalla yritykset rahastavat http://keskustelu.suomi24.fi/node/6779495 .
Tähän pitäisi viranomaisen puuttua ja rahaa jakavan tahon tehdä asiasta rikosilmoitus.