Kartanokeitoksia Sjundbyssä

Siuntiossa sijaitseva Sjundbyn kartano on komea harmaakivinen linna, jossa on asuttu satojen vuosien ajan. Se restauroitiin täysin Porkkalan vuokra-ajan päätyttyä.

Sjundbyn historiaa tunnetaan jo 1400-luvulta saakka, mutta sen komeat kiviseinät rakennutti Kustaa Vaasan tallimestari Jakob Henrikinpoika 1560-luvulla.

Sjundbyn historiaan kuuluvat niin kuninkaan sotapäälliköt ja Kaarina-kuningatar kuin sotilassaappaissa asteleva kummituskin.

Kun Porkkala vuokrattiin 1944 - 1956 Neuvostoliitolle, oli Sjundby neuvostosotilaiden asuttama. Vanhan kasarmin seinältä löytyvät edelleenkin venäjäksi kirjoitetut käytösohjeet sotilaille.

Huonossa hoidossa ollut kartano jouduttiin vuokra-ajan jälkeen remontoimaan kokonaan.

Kartanon emäntä Margareta Segersven kasvattaa ratsuhevosia, ja Christer-isännän vapaa-aika kuluu rakennuksen korjauspuuhissa.

Sjundbyn keittiössä pitokokki Tom Ekström valmistaa menyyn, joka herauttaa veden kielelle: hunajasilakoita, flambeerattua hirvenpaistia ja suppilovahveroita sekä karviaismarjapuuroa.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Historian havinaa (ei varmistettu)

Ihana, ihana Sjundbyn kivilinna rantoine, kahviloine ja omine jäätelöineen, joista mustaherukkajäätelö omassa vohvelissaan oli herkkujenherkkua ! Kiitos, että avasitte kellarin viimein. Saimme uskomattoman karun kauniita kuvia !Kiitos myös Murhamysteeri-ideasta,joka palvelee myös uusia sukupolvia.

Toiveena selkeämmät merkit ajo-ohjeiksi, vaikka kunnioitammekin yksityisyyden suojaa. Myös englantilaista puutarhaa voisi edelleen kehittää entiselleen, se toisi samoja turisteja Fiskarssin ruukilta, jotka nyt menee puutarhasesongin perään. Kerta kaikkiaan ihana käynti ja koska itselläni jo kolmas kerta,saatoin tuoda vieraatkin ! Jälleen tulossa ! Parhaimmat terveiset vanhalle rouvalle, joka antaumuksella ja rakkaudella esitteli aiemmat kertani ja oli hitsautunut kiinni jopa linnankummituksiin!

Lähettänyt käyttäjä Palle (ei varmistettu)

kertakaikkiaan upea sarja, sitä kannattaisi jatkaa nykypäivänä
uusin jaksoin-ja prässätä nämä vanhat dvd:lle!!