Koirajuoksu tarjoaa vauhdin hurmaaCanicross eli koirajuoksu on mukavaa ja vauhdikasta liikkumista maastossa koiran kanssa. Se on liikuntamuoto, joka on kehittynyt valjakkokoirien harjoittamisesta sulalla maalla talvilajeja varten.

Koirajuoksu on tätä nykyä oma virallinen kilpaurheilulajinsa, mutta se käy mainiosti myös kuntoilijalle. Reippaaseen menoon tarvitaan vauhtia rakastava mieli ja tietysti – innokas koira.

Mikä tahansa ulkoilu vetovaljaissa olevan koiran kanssa ei kuitenkaan ole koirajuoksua, sillä koirajuoksun ideana on, että koira vetää juoksijaa. Useimmat koirat oppivat vetämään sitkeällä harjoittelulla.

Kaikenlaiset koirat kelpaavat

Koirajuoksun hienoja puolia on, että siinä kaikkien koiraharrastajien on mahdollista päästä kokeilemaan valjakkourheilua. Kaikki koirarodut pienimmästä chihuahuasta suurimpaan tanskandoggiin kun pystyvät juoksemaan vähintään samaa vauhtia kuin ihminen.

YLE AkuuttiSuomen Valjakkourheilijoiden Liiton puheenjohtaja Riitta Kempe esittelee omia kilpailutoimintaa varten risteytettyjä seisojan näköisiä koiriaan, joista osalla on häkellyttävän vaaleansiniset silmät. Valjakkourheilussa myös rekisteröimättömät risteytyskoirat tai muut sekarotuiset voivat kilpailla vaikka maailman huipulla.

- Tässä on kahdeksan kuukauden ikäinen pentu, Kiti. Siinä on pointteria, seisojaa ja huskya ja tästä tulee isona valjakkokoira eli se juoksee kuuden koiran sprinttivaljakossa.

Isoista roduista löytyy tietysti enemmän voimaa. Jos semmoinen 90-kiloinen koira vetää valjaissa, niin sen kanssa voi tietysti vähän harkita laittaako sen valjaisiin, naurahtaa Kempe, joka toimii itse myös tuomarina koirajuoksukilpailuissa.

Perustottelevaisuus haltuun

Koirakko etenee radalla pääasiassa sitä vauhtia, mitä juoksija pystyy koiran perässä juoksemaan. Koiran on pitänyt lopettaa kasvunsa ennen kuin sen kanssa voi alkaa tehokkaan harjoittelun.

YLE AkuuttiKoiran tulisi hallita tietyt peruskomennot, kuten ”mennään”, ”seis”, ”soo”, ”oikea” ja ”vasen”. Perustottelevuus koiralla tulee olla, muutoin esimerkiksi vauhti alamäessä voi kiihtyä vaaralliseksi.

- Ohitustilanteet ainakin ovat sellaisia, joiden pitäisi mennä hyvin. Koira ei saa häiritä muita kulkijoita tiellä, eikä se saa olla kiinnostunut toisista koirista. Sen pitää olla aika neutraali ja sitä pitää monen koiran harjoitella, toteaa Riitta Kempe.

Ei mikään hellelaji

Kuumalla ilmalla koira ylikuumenee helposti, koska se ei pysty hikoilemaan säädelläkseen elimistön lämpöä samalla tavoin kuin ihminen. Täten ilman lämpötila vaikuttaa paljon koiran suorituskykyyn.

YLE Akuutti- Koirat jäähdyttelevät mielellään vedessä lenkin jälkeen lämpimällä ilmalla. Kun ne juoksevat valjaissa, niin ne lämpenevät tosi nopeasti. 16 astetta on sopiva raja ja jos lämpötila menee siitä 20 asteeseen, niin silloin pitää olla hiukan varovainen, huomauttaa Riitta Kempe.

Lämpötilan lisäksi kannattaa ottaa huomioon koiran turkin paksuus, väri ja se löytyykö lenkkipolun varresta sopivia uima- tai kahluupaikkoja koiran juottamiseen ja uittamiseen. Kuumimpien kesähelteiden aikaan koirajuoksulenkin voi tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja säädellä lenkin pituutta sään mukaan. Itse asiassa myös talvi on koirajuoksulle otollista aikaa.

Koukussa koirajuoksuun

Tammelalainen Mari Tyrisevä on harrastanut koirajuoksua vuoden verran. Hän jäi lajiin koukkuun jo ensimmäisellä kerralla ja ryhtyikin saman tien kilpailemaan koirajuoksun harrastussarjassa Kempen valjakkokoirilla.

YLE AkuuttiVetoharjoittelu kohentaa kestävyyttä, nopeutta ja voimaa sekä erityisesti lihaskuntoa, niin koiralla kuin juoksijallakin.

- Koiran pitää olla hyvin innostunut koirajuoksusta, sen pitää nauttia juoksusta ja vetämisestä. Valjakkokisoissa talvella ja myös kesäkisoissa koirat ovat aivan intona, ne huutavat lähdössä, että ”mä haluun, mä haluun, mä haluun lähteä juoksemaan!”, kuvailee Mari Tyrisevä ihannekoiraansa.

Monipuolista vetokoiraurheilua

Koirajuoksua voi versioida myös kävelemällä ja jos ottaa mukaan kävelysauvat, muuttuu koirajuoksu koirasauvakävelyksi. Vaeltaessa vetävästä koirasta saa puolestaan mainiota apua ylämäissä.

- Me ollaan valjastettu tähän lajiin melkein kaikki häkkyrät, joita vain voi vetää perässään. Kick bike, potkupyörä, on nyt uusin millä mennään. Se on ehkä turvallisempi vielä kuin polkupyörä, jonka kanssa näkee metsästyskoiria valmennettavan, kertoo Riitta Kempe.

Vähillä varusteilla alkuun

Koiran ohjaajalle riittävät hyvin vaimennetut lenkkitossut, joten aloituskynnys koirajuoksussa on huomattavasti matalampi verrattuna vaikkapa koirahiihtoon.

Koirajuoksuvarusteiksi käyvät vetovaljaat, avokoukullinen tai pikalukollinen leveähkö vetovyö ja joustava vetonaru. Narun jousto on tärkeää, ettei koiraan kohdistu selkää rasittavia nykäyksiä.

YLE AkuuttiLajia ensi kertaa kokeileva voi aloittaa lainaamalla varusteita ja ostaa valjaat, vyön ja vetonarun myöhemmin. Vetovarusteiden hinnaksi tulee uutena hankittaessa noin 70–80 euroa. Jalkojaan säästääkseen juoksijan kannattaa hankkia itselleen myös kunnolliset lenkkarit.

- Itse tähtään sellaiseen tavoitetilaan, että juoksu sujuu täydellisesti. Koira vetää hyvin ja itsellä juoksu rullaa ja jaksaa juosta. Sitä ihannesuoritusta ja sitä fiilistä etsii, koska se on ihan mieletön. Nyt on ehkä kerran päässyt Ronin kanssa melko lähelle sitä, nauraa Mari Tyrisevä ja rapsuttaa tyytyväistä kilpakoiraansa.

Lisää tietoa: www.vul.fi/koirajuoksuopas.htm

Asiantuntija: RIITTA KEMPE, Suomen Valjakkourheilijoiden Liiton puheenjohtaja

Toimittaja: LEA FROLOFF