Omalääkärin vastaukset 15.9.2009

Sydämen rasituksen määrä

”Olen 61-vuotias mies. Vuosi sitten tehtiin varjoainekuvaus: Lad:n b-osassa

kaventuma 30-35%, d1:ssä 40%. Konservatiivinen hoito. Nyt on alkanut kovempaa

kävellessä ja uidessa tuntua jäytävää tunnetta rinnassa vasemmalla. Onko parempi kuormittaa sydäntä kovemmin, niin että kipu tuntuu koko ajan ja sydän tottuu tähän kuormitukseen. Vai mitoittaa kuormitus niin, ettei kipua tunnu?”

Lad tarkoittaa vasemman sepelvaltimon alas laskevaa haaraa. Konservatiivinen hoito tarkoittaa lääkehoitoa.

Mitä tuohon kuormitukseen tulee, kumpikaan vaihtoehto ei ole nyt oikea. Jos on tiedossa sepelvaltimotauti – kuten kysyjällä – jonka oireisto pahenee, on mentävä heti lääkärin arvioitavaksi.

Matalapaineglaukooma

”Miten voi tietää, että sairastaa matalapaineglaukoomaa, ja kuinka

yleistä se on?”

Ei välttämättä mitenkään muuten kuin käymällä silmälääkärissä.

Glaukooma on näköhermon sairaus, joka edetessään voi johtaa näkökenttäpuutoksiin ja lopulta sokeuteen.

Lisää aiheesta käypä hoito -sivustolla: www.kaypahoito.fi

Hiusten värjäys ja terveys

”Olen jo vuosia värjännyt ja varsinkin vaalentanut hiuksiani. Onko siitä jotain terveydellistä haittaa ja imeytyvätkö nämä aineet verenkiertooni?”

Tätä kyllä seurataan ympäri maailmaa. Kyllä niistä varmaan pieniä jäämiä siirtyy elimistöön ihon läpi, mutta määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä.

Ei ole osoitettu, että hiusväreistä olisi mitään yleistä, systeemistä haittaa. Jos haittoja esiintyy, ne esiintyvät iholla: punotusta, kuumotusta ja joskus hiusten lähtöä.

Jatkuvat painajaiset

”Olen 20-vuotias nuori nainen. Olen usean kuukauden ajan nähnyt toistuvasti hyvin voimakkaita ja todentuntuisia painajaisia. Jokaisessa unessa olen jollain tavalla hengenvaarassa. Nykyään niitä saan 2-3 kertaa viikossa. Painajaiset häiritsevät unirytmiäni ja elämänlaatuani. Minkäänlaista lääkitystä minulla ei ole, ja vaikka elämässäni on tapahtunut paljon lähiaikoina, olen silti hyvin stressivapaa, rentoutunut ja onnellinen. En siksi näe miksi nämä voisivat vaikuttaa ongelmaan. Mikä avuksi?”

Painajaisia ja unia voi tarkastella monesta näkökulmasta. Psykoanalyyttisen tulkinnan mukaan painajaisissa jotkin käsittelemättä jääneet asiat saattavat pyrkiä pintaan, jotta ne tulisi käsiteltyä. Asiat voivat olla niin hankalia, ettei niitä haluaisi miettiä, mutta kuitenkin niin tärkeitä, etteivät ne tahdo pysyä taka-alalla.

Vasta sitten, kun tällaiset asiat – ehkä kaukaisetkin – tulee käsiteltyä vaikka hyvän ystävän tai terapeutin kanssa, menettävät painajaiset merkityksensä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila