Välilevyn pullistuma

Selän nikamien välissä olevat välilevyt ovat kuin hyytelöllä täytettyjä tyynyjä. Ne mahdollistavat selän taipumisen ja toimivat iskunvaimentimena. Kehon väärät asennot, välilevyn rakenteellinen heikkous ja fyysiset onnettomuudet voivat vahingoittaa välilevyä. Vahinko voi tapahtua, jos esimerkiksi nostaa painavan taakan jalkavoimien sijaan suoralla selällä. Oireet ovat kolmitahoisia.

- Toiset valittavat jalan tikustelua tai puutumista. Voi tuntua, että vesi valuisi pitkin reittä tai muurahaisia juoksee jalassa. Nämä ovat tuntohermon oireita, selittää fysiatri Sinikka Levoska.

Välilevyn pullistuma voi aiheuttaa kipuhermon kautta myös erittäin kovaa hermosärkyä.

- Kolmas kivun viestijä on lihashermo. Jos sitä painaa, tulee yleensä lihasheikkous. Silloin voi tuntua, että esimerkiksi varpaat eivät liiku. Myös nilkat tai lonkankoukistajat voivat tuntua voimattomilta, eikä jalan päälle siksi oikein uskalla varata.

Potilas kertoo enemmän kuin kuvat

Välilevyn pullistuma voi olla täysin oireeton. Jopa teini-ikäisten välilevyt voivat magneettikuvissa näyttää hieman madaltuneilta, mutta ne eivät aiheuta mitään tuntemuksia.

YLE Akuutti- Useimmat pullistumat ovat oireettomia. Vaikka magneettikuvassa sellainen näkyisikin, sen merkitystä ei tiedä ennen kuin tutkii potilaan. Siten selvitetään oireet. On ehdottoman tärkeää, että päähuomio on oireissa ja paranemisessa, ei siinä kuvassa, Levoska muistuttaa.

Oireileva välilevyn pullistuma on syytä hoitaa kuntoon. Jos välilevy on pahasti rappeutunut, nikamaväli käy tarpeettomaksi. Siksi elimistö luuduttaa rappeutuneen välilevyn vieressä olevat nikamat yhteen luupiikkien avulla. Nämä luupiikit voivat ärsyttää hermoja varsinkin ikääntyneillä.

Konservatiivinen hoito auttaa monia

Suomessa leikataan vuosittain muutama tuhat potilasta välilevyn pullistuman vuoksi. Kaikkia oireilevia ei operoida, sillä myös konservatiivinen hoito on tehokasta.

YLE Akuutti- Haluan korostaa, että liike on lääke. Akuutissa tilanteessa ei tietenkään pysty kivulta liikkumaan. Suosittelen tärinätöntä liikuntaa heti, kun se on mahdollista. Sopivaa liikuntaa on esimerkiksi vesikävely tai kevyt voimistelu kotona, Levoska painottaa.

- Kivusta huolimatta on erittäin tärkeää rentouttaa selkää. Sehän on luonnostaan kuin jousi. Terve ranka on siis rento ja liikkuva.

Kipulääkkeet saattavat viedä oireet lievemmissä tapauksissa. Myös fysioterapeutti ja hyvät liikuntaohjeet ovat hyödyksi. Vaikeammissa tapauksissa voidaan käyttää hermojuuripuudutuksia. Vasta kaikkein vaikeimmissa tapauksissa harkitaan leikkausta.

- Viiden vuoden seurannassa toodettiin, että leikatut potilaat ja leikkaamattomat potilaat voivat lähes yhtä hyvin. Tämä tarkoittaa sitä, että konservatiivisella hoidolla ilman leikkausta suurin osa paranee entiselleen.

Asiantuntija: SINIKKA LEVOSKA, fysiatri, Lääkärikeskus Mehiläinen, Oulu

Toimittaja: JOHANNA VENTOLA