Natriumglutamaatti maustaa monet epäterveelliset ruoat

Natriumglutamaatti eli E621on kiistelty aine. Tätä aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa, snäks- ja sipsituotteissa, liemikuutioissa, laitosruoassa ja itämaisissa ravintoloissa.

Glutamaattia on luonnossakin

ruoka-annos (Video still, Kuva: YLE)
glutamaatilla maustettu annos (Video still)
Kuva: YLE

Ainetta on luonnossakin. Luontaista glutamaattia on esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.

- Glutamaattihan on yksi elimistön tämmönen aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Ja se on elimistössä keskushermoston yks tärkeimipiä kiihottavia välittäjäaineita, kertoo erikoislääkäri Mirja Hämäläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.

Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.

Natriumglutamaatin aiheuttamia mahdollisia oireita:

Päänsärky, migreeni
Huimaus
Astmaoireet
Hengenahdistus
Vatsakivut
Kasvojen punoitus
Suolisto-ongelmat
Lihas- ja nivelkivut

Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka

Aineelle voi myös allergisoitua. E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista lähes 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa aine on yhä yleisesti käytetty mauntehostaja.

Espoon koulut lopettavat natriumglutamaatin käytön

Espoon kaupunki päätti ensimmäisenä Suomessa luopua natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa ja nämä Vanttilan koulun lapset ovatkin popsineet E621-vapaata ruokaa koko syksyn.

- Te olette päättäneet lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruoassa, minkä takia?

- Pääsääntöisesti sen takia, että me haluttaisiin, että ruoka maistuu siltä miltä sen oikeastikin kuuluu maistua. Nglutamaattihan vahventaa sen ruoan makua, ja tekee ruoan vähän saman makuiseksi. Tässä viime vuosien aikoina ollaan saatu jonkunverran asiakaspalautetta lasten vanhemmilta siitä, että oisko mahdollista luopua tästä, koska heillä on ollut epäilyksiä, että natriumglutamaatti saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia oireita lapsille, selittää Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola.

Espoon kouluissa natriumglutamaatin käytön karsiminen ruokavaliosta aloitetaan sieltä missä sitä on eniten, eli liemijauheista. Tuleeko uusi ruokavalio kalliiksi?

- Kallein muutos tuottaa 0,01 senttiä annosta kohden, että ei kovinkaan paljon. Hinta tasaantuu vielä, kun katsotaan koko reseptiikkaa. Eli ei hyvinkään paljon tuo sitä hintaa lisää, Ahola kertoo laskeneensa.

Aivan kuten kaupan eineksissäkin, on natriumglutamaatin käytölle laitosruoassa helppo selitys:

- Vähemmällä raaka-aineella saadaan enemmän makua sitten irti siitä tuotteesta, Ahola kiteyttää.

E621 kiusaa etenkin migreenipotilaita

Lasten lisäksi myös aikuiset voivat reagoida natriumglutamaattiin. Esimerkiksi osa migreenipotilaista on huomannut saavansa aineesta pahoja oireita:

- Sellaisia suhteellisen nopeasti nousevia ja aika ärhäköitä migreenikohtauksia, jotka eroavat esimerkiksi kuukautismigreenistä sillä, että ne ovat paljon nopeampia ja saattavat myös olla paljon voimakkaampia. Ne jotka ovat huomanneet aineen migreenin aiheuttajaksi sanovat, että kun he ovat poistaneet natriumglutamaatin ruokavaliostaan, tai olennaisesti vähentäneet sen käyttöä, niin sillä on ollut merkitystä päänsärkyjen kontrollissa, kertoo Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Matleena Helojoki.

Migreeniyhdistys neuvoo potilaita kokeilemaan E621-vapaata ruokavaliota, mutta ei perusta kehotusta lääketieteellisiin tutkimuksiin, vaan migreenipotilailta kuultuun kokemukseen. Virallisen totuuden mukaan aine on melko harmiton, vaikka viranomainenkin tuntee aineen riskit:

- Joillekin pienille alaryhmille, esimerkiksi sellaisille, joilla on vaikea astma, eikä se ole hoitotasapainossa, niin osalle heistä se voi olla riski. Se voi aiheuttaa astmaoireita, Eviran Hirvonen kertoo.

- Entä lapset?

- No ei varsinaisesti, mutta tietenkin, jos kaikissa ruoissa on natriumglutamaattia, niin se voi vaikuttaa siihen, miten makuja maistetaan myöhemmässä elämässä ja siten ehkä semmoiset ruoat, joissa ei ole natriumglutamaattia ei maistukaan sitten enää miltään, Hirvonen kiteyttää.

Natriumglutamaattia ei aina merkata tuoteselosteeseen

Mistä me sitten voimme tietää, milloin syömme natriumglutamaattia? Laitos- ja ravintolaruoan kohdalla tilanne onkin kinkkinen. E621 maustaa kiinalaisen lisäksi monet muutkin itämaiset ruoat ja laitosruoassa natriumglutamaattia syövät etenkin lapset ja vanhukset.

Onneksi sentään kaupassa voi valita itse mitä syö. Tuoteselosteita syynäämällä natriumglutamaatin pitäisi löytyä helposti - paitsi ettei sekään aina auta. Evirasta kerrotaan, että aina natriumglutamaattia ei tuoteselosteessa tarvitse mainita:

- Jossain tapauksissa se voidaan jättää mainitsematta jos on kyse koostetuista elintarvikkeista, Eviran Hirvonen kertoo.

- Mikä tällaisten elintarvikkeiden prosentuaalinen osuus myynnistä on tuolla ruokamarketeissa? Onko niitä vain muutamia vai onko niitä paljonkin?

- Kyllä niitä varmaan on aika paljon mutta en nyt osaa sanoa täsmällistä prosenttiosuutta, Hirvonen jatkaa.

Koostettuja elintarvikkeita ovat siis sellaiset einekset, jotka rakentuvat osasista, joilla jokaisella on oma tuoteselosteensa. Esimerkiksi kuvan tuotteeseen on erikseen pakattu riisi ja kanakastike.
chicken curry (Video still, Kuva: YLE)
Koska kyseessä ei ole pelkästään marinoitu kana, vaan koostettu eines, joka sisältää marinoitua kanaa, ei tuoteselosteeseen ole tarvinnut kirjata käytetyn marinadin koko raaka-ainelistaa.

Kun kaupan valikoimasta kerää kärryyn E621stä sisältäviä tuotteita huomaa nopeasti, että natriumglutamaatilla höystetty ruokavalio ei ole järin terveellinen. Makuvahvenne maustaa monet epäterveelliset ja ravinneköyhät ruoka-aineet hyvän ja lihaisan makuiseksi, vaikka aitoja raaka-aineita ei olisi käytetty juuri ollenkaan! Myös muutamissa terveellisemmissä ruoka-aineissa, kuten kala- ja raputuotteissa, sekä esimerkiksi maustetuissa pähkinöissä saattaa olla natriumglutamaattia, mutta pääosin natriumglutamaatin kylkiäisinä tulee syödyksi paljon epäterveellisyyksiä.

Hyvä tapa - jos ei jaksa lukea tuoteselosteita suurennuslasilla - on yksinkertaisesti suosia sellaisia ruoka-aineita, joilla ei ole tuoteselosteita ja jotka eivät sisällä E-koodeja. Esimerkiksi ruokakauppojen hevi-osastojen valikoima, tuoretiskien lihat ja kalat sekä kaikki metsän antimet ovat tuoteselosteettomia elintarvikkeita, jotka eivät sisällä E-koodeja.

Noora Shingler / TV1 Kuningaskuluttaja