Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Natriumglutamaatti maustaa monet epäterveelliset ruoat

Natriumglutamaatti eli E621on kiistelty aine. Tätä aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa, snäks- ja sipsituotteissa, liemikuutioissa, laitosruoassa ja itämaisissa ravintoloissa.

Glutamaattia on luonnossakin

ruoka-annos (Video still, Kuva: YLE)
glutamaatilla maustettu annos (Video still)
Kuva: YLE

Ainetta on luonnossakin. Luontaista glutamaattia on esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.

- Glutamaattihan on yksi elimistön tämmönen aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Ja se on elimistössä keskushermoston yks tärkeimipiä kiihottavia välittäjäaineita, kertoo erikoislääkäri Mirja Hämäläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.

Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.

Natriumglutamaatin aiheuttamia mahdollisia oireita:

Päänsärky, migreeni
Huimaus
Astmaoireet
Hengenahdistus
Vatsakivut
Kasvojen punoitus
Suolisto-ongelmat
Lihas- ja nivelkivut

Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka

Aineelle voi myös allergisoitua. E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista lähes 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa aine on yhä yleisesti käytetty mauntehostaja.

Espoon koulut lopettavat natriumglutamaatin käytön

Espoon kaupunki päätti ensimmäisenä Suomessa luopua natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa ja nämä Vanttilan koulun lapset ovatkin popsineet E621-vapaata ruokaa koko syksyn.

- Te olette päättäneet lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruoassa, minkä takia?

- Pääsääntöisesti sen takia, että me haluttaisiin, että ruoka maistuu siltä miltä sen oikeastikin kuuluu maistua. Nglutamaattihan vahventaa sen ruoan makua, ja tekee ruoan vähän saman makuiseksi. Tässä viime vuosien aikoina ollaan saatu jonkunverran asiakaspalautetta lasten vanhemmilta siitä, että oisko mahdollista luopua tästä, koska heillä on ollut epäilyksiä, että natriumglutamaatti saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia oireita lapsille, selittää Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola.

Espoon kouluissa natriumglutamaatin käytön karsiminen ruokavaliosta aloitetaan sieltä missä sitä on eniten, eli liemijauheista. Tuleeko uusi ruokavalio kalliiksi?

- Kallein muutos tuottaa 0,01 senttiä annosta kohden, että ei kovinkaan paljon. Hinta tasaantuu vielä, kun katsotaan koko reseptiikkaa. Eli ei hyvinkään paljon tuo sitä hintaa lisää, Ahola kertoo laskeneensa.

Aivan kuten kaupan eineksissäkin, on natriumglutamaatin käytölle laitosruoassa helppo selitys:

- Vähemmällä raaka-aineella saadaan enemmän makua sitten irti siitä tuotteesta, Ahola kiteyttää.

E621 kiusaa etenkin migreenipotilaita

Lasten lisäksi myös aikuiset voivat reagoida natriumglutamaattiin. Esimerkiksi osa migreenipotilaista on huomannut saavansa aineesta pahoja oireita:

- Sellaisia suhteellisen nopeasti nousevia ja aika ärhäköitä migreenikohtauksia, jotka eroavat esimerkiksi kuukautismigreenistä sillä, että ne ovat paljon nopeampia ja saattavat myös olla paljon voimakkaampia. Ne jotka ovat huomanneet aineen migreenin aiheuttajaksi sanovat, että kun he ovat poistaneet natriumglutamaatin ruokavaliostaan, tai olennaisesti vähentäneet sen käyttöä, niin sillä on ollut merkitystä päänsärkyjen kontrollissa, kertoo Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Matleena Helojoki.

Migreeniyhdistys neuvoo potilaita kokeilemaan E621-vapaata ruokavaliota, mutta ei perusta kehotusta lääketieteellisiin tutkimuksiin, vaan migreenipotilailta kuultuun kokemukseen. Virallisen totuuden mukaan aine on melko harmiton, vaikka viranomainenkin tuntee aineen riskit:

- Joillekin pienille alaryhmille, esimerkiksi sellaisille, joilla on vaikea astma, eikä se ole hoitotasapainossa, niin osalle heistä se voi olla riski. Se voi aiheuttaa astmaoireita, Eviran Hirvonen kertoo.

- Entä lapset?

- No ei varsinaisesti, mutta tietenkin, jos kaikissa ruoissa on natriumglutamaattia, niin se voi vaikuttaa siihen, miten makuja maistetaan myöhemmässä elämässä ja siten ehkä semmoiset ruoat, joissa ei ole natriumglutamaattia ei maistukaan sitten enää miltään, Hirvonen kiteyttää.

Natriumglutamaattia ei aina merkata tuoteselosteeseen

Mistä me sitten voimme tietää, milloin syömme natriumglutamaattia? Laitos- ja ravintolaruoan kohdalla tilanne onkin kinkkinen. E621 maustaa kiinalaisen lisäksi monet muutkin itämaiset ruoat ja laitosruoassa natriumglutamaattia syövät etenkin lapset ja vanhukset.

Onneksi sentään kaupassa voi valita itse mitä syö. Tuoteselosteita syynäämällä natriumglutamaatin pitäisi löytyä helposti - paitsi ettei sekään aina auta. Evirasta kerrotaan, että aina natriumglutamaattia ei tuoteselosteessa tarvitse mainita:

- Jossain tapauksissa se voidaan jättää mainitsematta jos on kyse koostetuista elintarvikkeista, Eviran Hirvonen kertoo.

- Mikä tällaisten elintarvikkeiden prosentuaalinen osuus myynnistä on tuolla ruokamarketeissa? Onko niitä vain muutamia vai onko niitä paljonkin?

- Kyllä niitä varmaan on aika paljon mutta en nyt osaa sanoa täsmällistä prosenttiosuutta, Hirvonen jatkaa.

Koostettuja elintarvikkeita ovat siis sellaiset einekset, jotka rakentuvat osasista, joilla jokaisella on oma tuoteselosteensa. Esimerkiksi kuvan tuotteeseen on erikseen pakattu riisi ja kanakastike.
chicken curry (Video still, Kuva: YLE)
Koska kyseessä ei ole pelkästään marinoitu kana, vaan koostettu eines, joka sisältää marinoitua kanaa, ei tuoteselosteeseen ole tarvinnut kirjata käytetyn marinadin koko raaka-ainelistaa.

Kun kaupan valikoimasta kerää kärryyn E621stä sisältäviä tuotteita huomaa nopeasti, että natriumglutamaatilla höystetty ruokavalio ei ole järin terveellinen. Makuvahvenne maustaa monet epäterveelliset ja ravinneköyhät ruoka-aineet hyvän ja lihaisan makuiseksi, vaikka aitoja raaka-aineita ei olisi käytetty juuri ollenkaan! Myös muutamissa terveellisemmissä ruoka-aineissa, kuten kala- ja raputuotteissa, sekä esimerkiksi maustetuissa pähkinöissä saattaa olla natriumglutamaattia, mutta pääosin natriumglutamaatin kylkiäisinä tulee syödyksi paljon epäterveellisyyksiä.

Hyvä tapa - jos ei jaksa lukea tuoteselosteita suurennuslasilla - on yksinkertaisesti suosia sellaisia ruoka-aineita, joilla ei ole tuoteselosteita ja jotka eivät sisällä E-koodeja. Esimerkiksi ruokakauppojen hevi-osastojen valikoima, tuoretiskien lihat ja kalat sekä kaikki metsän antimet ovat tuoteselosteettomia elintarvikkeita, jotka eivät sisällä E-koodeja.

Noora Shingler / TV1 Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttajan toimitus

    Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Silmätutkimus

    Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttajan toimitus

    Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

    Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

    Näin kilpailutat sähkön hinnan

    Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

    Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

  • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

    Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

    Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Juna saapuu Helsingin asemalle.

    Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

    Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Timo Ojala, K1 katsastus

    Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

    Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

    Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

    iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • kasa ruokajätettä

    Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Kasvisten säilytys

    Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

    Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.