Hyppää pääsisältöön

Matematiikka jokapäiväisessä elämässä

Helmitaulu. Kuva: Arja Lento/Yle.

Usein ajatellaan että matematiikka on tylsää, hankalaa, teoreettista ja tarpeetonta eikä se juuri kosketa arkielämäämme. Monelle onkin ehkä yllätys että eräs tärkeä matematiikan ala, geometria, syntyi tarpeesta ratkaista arkipäivän ongelmia.

Geometrian katsotaan saaneen alkunsa Egyptissä. Egyptiläisten oli tehtävä maanmittauksia tiuhaan, koska Niilin tulvat hävittivät tilusten rajoja tämän tästä. Geometria sana on lähtöisin kreikan kielestä, jossa se tarkoittaa juuri maanmittausta. Matematiikka on niin käytännönläheistä, että harva asia nyky-yhteiskunnassa toimisi.

Mitä on matematiikka?

Matematiikka on luovaa ajattelua tiettyjen sääntöjen puitteissa. Matematiikan olemusta pohtii professori Aatos Lahtinen.

Riskianalyysi

Esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöiden sijoitusten riskejä voidaan arvioida matemaattisten mallien avulla. Haastateltavana dosentti Teemu Pennanen Teknillisestä korkeakoulusta.

Miten talouden taantumaa ennustetaan?

Aikasarjoilla voidaan ennustaa talouden syklejä. Haastateltavana valtiotieteen lisensiaatti Henri Nyberg.

Perustuu ohjelmiin: Matematiikka jokapäiväisessä elämässä ja Matematiikan aika (Toim. Maija Typpi).

 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Raquel, ESP-sarjasta

  Raquel Alonso

  Raquelin matka Espanjasta Suomeen on sujunut hyvin.

  Raquel Alonso on espanjalainen tekstiilisuunittelija, joka asuu nykyään Helsingissä. Oma mallisto pitää kiireisenä ja arki avopuolison kanssa on hyvinkin suomalaista.

 • Ivan Lopez

  Ivan Lopez

  Ivanin toi Suomeen Espanjan taloustilanne ja tyttöystävä

  Espanjalainen Ivan Lopez Santiago on ammatiltaan laukkaratsastaja, el jockey. Suomessa Ivan ryhtyi kengittäjäksi. Vaikeinta Suomessa on kieli ja ilmasto.

  1
 • Mikki, ESP-sarjasta

  Mikki Antero

  Mikki Anteri muutti Barcelonaan ja viihtyy hyvin.

  Mikki Antero muutti Barcelonaan työn takia jokin aika sitten. Kaupunki tuntui heti omalta ja Mikki viihtyy loistavasti Katalonian auringossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Sunrise Avenue-yhtye

  Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

  Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

  Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

  10
 • Närhi

  Kuinka monta talvilintua tunnistat?

  Lintujen talviruokintapaikan vieraista kannattaa pitää kirjaa. Jos havaitset 15 lajia, se on jo paljon. Tunnistatko talvisia lintulajeja myös pelkän äänen perusteella?

  7