Hyppää pääsisältöön

Radio Aino 1999 - 2002

Marraskuussa 1999 lähetyksensä aloittanut Radio Aino oli musiikkivoittoinen ajankohtaisradiokanava, joka soitti melodista ja sävykästä popia ja rockia. Se antoi taajuutensa YleQ:lle radiouudistuksen yhteydessä vuoden 2003 alussa samassa uudistuksessa, jossa Radiomafian tilalle tehtiin YleX.

Radio Aino oli YLEn kolmas DAB-digiradiokanava Radio Peilin ja Ylen klassisen jälkeen. Sen piti tuoda kaupallisille radiolle menetetty kolmekymppisten naisten porukka takaisin YLEn pariin. Kuuntelijaluvut olivat vuosia osoittaneet, että YLEn silloinen kanavapaletti ei tyydyttänyt 50-70-alussa syntyneitä TV-sukupolven edustajia.

Tiedossa oli, että tavoiteltu yleisö valitsee kanavansa pääosin musiikin perusteella. Musiikkiprofiilin markkinarako todettiin musiikkitutkimuksella, minkä lisäksi sitä tuki YLEn kanavien keskinäinen työnjako - valittu musiikkiformaatti ei kannibalisoinut Radio Suomea eikä Radiomafiaa.

Radio Aino kuului Helsingissä taajuudella 103,7 MHZ ja Tampereella 88,7, internetissä Real Audio streamina www.yle.fi/aino ja DAB-taajuuksilla Etelä-Suomessa Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan ja Lahden alueilla. Radio Ainon puheohjelmien arkisto Puheaino kokeili myös virtuaalisia kanavia, joissa ohjelmien sisältö oli paketoitu teemoihin. Puheainosta löytyivät mm. terveyteen, perhe-elämään ja tekniikkaan liittyvät kanavat. Jokaisesta aihepiiristä oli ohjelmaa useita tunteja.

Radio Ainon keskustelupalstalla kirjoitettiin jatkokertomuksena Barbara Cartlandin poismenon muistoksi hömppäromaani Rakkauden ilmakuoppa.

Digiradio soi toistaiseksi harakoille, otsikoi Helsingin sanomat marraskuussa 2001 (HS - Kulttuuri - 11.11.2001) "Radio Aino on yksi niistä Yleisradion kanavista, jotka ovat kolmen vuoden ajan lähettäneet digitaalista radio-ohjelmaa. Lähetykset vaan soivat toistaiseksi harakoille. Ohjelman kuunteluun sopivia kotiradioita ei ole", HS raportoi. 

Tunnettuus jätti todellakin toivomisen varaa: vuonna 2002 kanavalla oli kuuntelijoita keskimäärin vuorokaudessa 16 000.

DAB-verkon rakentamisesta oli päätetty hallintoneuvostossa 1998 ja vuonna 2005 verkko sammutettiin. Samoihin aikoihin maailmalle levisi uusi villitys: ladattavat ja tilattavat MP3-ohjelmat eli podcastit. YLE lähti kokeilemaan rohkeasti myös tätä jakelutapaa. Ensimmäiset vuodet mahdollisuus oli jaella vain omatuotantoisia puheohjelmia, mutta nyt latausoikeuksia ollaan hankkimassa myös kuunnelmiin ja musiikkia sisältäviin ohjelmiin.

Digitaalista yleisradioverkkoa ei siis Suomeen ole saatu, mutta digitaalisesti radiota voi kuunnella monella tavalla: television kautta, podcastina, streamina. Radion eri muotoja esittelee sivusto yle.fi/radio.  

 • Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.

 • Uusi player Areenan tv-lähetyksissä

  Uusi player simulcasteissa

  Otimme tänään käyttöön uuden playerin Areenan suorissa tv-lähetyksissä. Muutos koskee tällä hetkellä Areenan selainpalvelua eli se ei ole vielä käytössä Areena-mobiilisovelluksissa tai äly-tv-laitteissa. Uusi player tuo mukanaan muutamia ominaisuuksia. Ensinnäkin käyttäjän on mahdollista valita käytettävän streamin laatu.

 • Areena Samsungin vuoden 2016 äly-tv-laitteissa – asenna uusi firmware

  Päivitä Samsung-televisiosi

  Jotkin Samsungin äly-tv-laitteiden mallit eivät ole kyenneet avaamaan Areena-sovellusta muutaman viime viikon aikana. Ongelmia on ollut vuoden 2016 aikana myyntiin tulleilla malleilla. Ongelmia ei ole ollut kaikissa malleissa, mutta ainakin mallit KU6455, S6525 ja KS9005 ovat oireilleet. Yhteistä ongelmatapauksille on ollut se, että ne ovat käyttäneet laiteohjelmiston (firmware) versiota 1154.