Hyppää pääsisältöön

Radio Aino 1999 - 2002

Marraskuussa 1999 lähetyksensä aloittanut Radio Aino oli musiikkivoittoinen ajankohtaisradiokanava, joka soitti melodista ja sävykästä popia ja rockia. Se antoi taajuutensa YleQ:lle radiouudistuksen yhteydessä vuoden 2003 alussa samassa uudistuksessa, jossa Radiomafian tilalle tehtiin YleX.

Radio Aino oli YLEn kolmas DAB-digiradiokanava Radio Peilin ja Ylen klassisen jälkeen. Sen piti tuoda kaupallisille radiolle menetetty kolmekymppisten naisten porukka takaisin YLEn pariin. Kuuntelijaluvut olivat vuosia osoittaneet, että YLEn silloinen kanavapaletti ei tyydyttänyt 50-70-alussa syntyneitä TV-sukupolven edustajia.

Tiedossa oli, että tavoiteltu yleisö valitsee kanavansa pääosin musiikin perusteella. Musiikkiprofiilin markkinarako todettiin musiikkitutkimuksella, minkä lisäksi sitä tuki YLEn kanavien keskinäinen työnjako - valittu musiikkiformaatti ei kannibalisoinut Radio Suomea eikä Radiomafiaa.

Radio Aino kuului Helsingissä taajuudella 103,7 MHZ ja Tampereella 88,7, internetissä Real Audio streamina www.yle.fi/aino ja DAB-taajuuksilla Etelä-Suomessa Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan ja Lahden alueilla. Radio Ainon puheohjelmien arkisto Puheaino kokeili myös virtuaalisia kanavia, joissa ohjelmien sisältö oli paketoitu teemoihin. Puheainosta löytyivät mm. terveyteen, perhe-elämään ja tekniikkaan liittyvät kanavat. Jokaisesta aihepiiristä oli ohjelmaa useita tunteja.

Radio Ainon keskustelupalstalla kirjoitettiin jatkokertomuksena Barbara Cartlandin poismenon muistoksi hömppäromaani Rakkauden ilmakuoppa.

Digiradio soi toistaiseksi harakoille, otsikoi Helsingin sanomat marraskuussa 2001 (HS - Kulttuuri - 11.11.2001) "Radio Aino on yksi niistä Yleisradion kanavista, jotka ovat kolmen vuoden ajan lähettäneet digitaalista radio-ohjelmaa. Lähetykset vaan soivat toistaiseksi harakoille. Ohjelman kuunteluun sopivia kotiradioita ei ole", HS raportoi. 

Tunnettuus jätti todellakin toivomisen varaa: vuonna 2002 kanavalla oli kuuntelijoita keskimäärin vuorokaudessa 16 000.

DAB-verkon rakentamisesta oli päätetty hallintoneuvostossa 1998 ja vuonna 2005 verkko sammutettiin. Samoihin aikoihin maailmalle levisi uusi villitys: ladattavat ja tilattavat MP3-ohjelmat eli podcastit. YLE lähti kokeilemaan rohkeasti myös tätä jakelutapaa. Ensimmäiset vuodet mahdollisuus oli jaella vain omatuotantoisia puheohjelmia, mutta nyt latausoikeuksia ollaan hankkimassa myös kuunnelmiin ja musiikkia sisältäviin ohjelmiin.

Digitaalista yleisradioverkkoa ei siis Suomeen ole saatu, mutta digitaalisesti radiota voi kuunnella monella tavalla: television kautta, podcastina, streamina. Radion eri muotoja esittelee sivusto yle.fi/radio.  

 • Yle Areenan klippejä voi nyt upottaa verkkosivuille

  Upota Areena-sisältöä omille sivuillesi

  Areenan klippejä voi nyt upottaa

  Areenan klippisisältöä voi nyt upottaa mille tahansa verkkosivulle, esimerkiksi omaan blogiin. Tällä hetkellä upotusominaisuus koskee Areenassa julkaistuja lyhyitä klippejä. Klippeinä julkaistaan esimerkiksi uutisjuttuja ja kohtauksia ohjelmista. Klipin upottaminen omalle sivulle onnistuu kopioimalla klipin upotuskoodi.

 • Näyttelijä Petteri Jamalainen seisoo Kotikadun bensiksen edessä kädessään spray-maalipurkki ja takanaan seinäkirjoitus

  Harmittaako katsoa Kotikatua ihan yksin? Katsotaan ja kommentoidaan yhdessä!

  23.5. live-twiitataan yhdessä #kotikatulive

  Striimipalveluista, kuten Areenasta, ohjelmia katsotaan tutkimusten mukaan yksin. Tv-ohjelmien katsominen on kuitenkin paljon kivempaa, jos voi kommentoida, hehkuttaa tai buuata yhdessä muiden katsojien kanssa. Katsotaan siis Kotikatua yhdessä Areenasta ja kokoonnutaan Twitterin ja #Kotikatulive-tunnisteen ääreen tiistaina 23.5. kello 19.