Hyppää pääsisältöön

Sisustusnäyttelyitä ja -kilpailuja

Sisustus- ja huonekalunäyttelyt esittelevät aina aikansa uutta muotoilua ja tulevaisuuden visioita. Taltioinnit 1950–1990-luvuilta näyttävät, miten silloin asuttiin ja sisustettiin modernisti ja millaisena tulevaisuus visioitiin.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Toivekoti-näyttelyt 50-luvulla

Toivekoti-näyttelyissä esiteltiin uusia sisustusratkaisuja. 50-luvulla asunnoissa alkoi vähitellen olla enemmän tilaa ja erillinen olohuone ja makuuhuone. Jalopuuviilut yleistyivät niin taso- kuin säilytysmoduleissa. Aikakaudelle tyypillinen tuoli oli putkirunkoinen, vaahtomuovin ja puuosien yhdistelmä. Vuosikymmenellä koettiin myös sisustustekstiilien esiinmarssi suomalaisissa perhekodeissa.

Messuja 60-luvulta

Kansainväliset asunto ja sistusmessut ja Koti tänään -näyttely valottavat 60-luvun trendejä, jolloin sisustamiseen tuli lisää väriä ja televisiosta olohuoneen keskipiste.

Sisustuskilpailu 60-luvulta

Kaunein muttei kallein -ohjelmassa vuonna 1962 kaksi pariskuntaa kilpaili kuvitteellisten kotiensa sisustussuunnitelmista.

Katsojat saivat äänestää mielestään parasta suunnitelmaa. Nuori aviopari oli päätynyt kilpailussa käytännölliseen ja pelkistettyyn sisustukseen.

Habitare näyttelyt 70-, 80- ja 90-luvuilta

A-studio vieraili Habitare-sisustusmessuilla vuonna 1973. Raportin ote kallisiin huonekaluihin ja sisustuselementteihin oli hyvin kriittinen. Toimittaja analysoi messujen olevan ”tavallisen suomalaisen osalta mahdollisimman epätarkoituksenmukainen näyttely”. Messujen toimitusjohtajalta Olle Haroldinilta tivattiin palvelivatko suurten ja kalliiden huonekalujen esittelytilaisuudet vain kerskakulutusta.

Habitare-messuilla vuonna -85 oli esillä nousukauden innoittamia mukavuuksia kuten sydämenmuotoinen vesisänky ja kylpyhuoneessa kupliva poreallas. Kontrastina näyttelystä kertovassa jutussa näytettiin myös väläyksiä tavallisen kodin arjesta.

Vuonna 1999 Habitaressa nähtiin yksinkertaisempaa tyyliä. 80-luvun runsaus oli vaihtunut uuden vuosituhannen pelkistettyyn linjaan, jossa suosittiin hillittyjä harmaan ja vaalean sävyjä.

Tulevaisuuden koti 2010

Vuonna 1990 järjestetyssä Tulevaisuuden koti -näyttelyssä esiteltiin millainen koti voisi olla vuonna 2010. Visiona oli suuri tornitalo, jonka yhteydestä löytyisi palveluita ja asunnoissa hyödynnettäisiin tietotekniikkaa.

Suunnittelijat olivat ideoineet asuntoihin mm. kompostivessan, vaijereissa roikkuvia huonekaluja ja viherhuoneen. Kylpyammeen tai energiaa tuhlaavan poreammeen vaihtoehdoksi esiteltiin jättimäinen pesuräpylä, jonka sisällä voi peseytyä. Ohjelmoitavan käden avulla ihmistä voitaisiin pestä ja hieroa, jopa pyöritellä tai heitellä ilmaan.

Teksti: Heidi Sommar & Ville Matilainen

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Aivan käsittämätön keksintö. Muistan kun kaverin vanhemmilla oli vesisänky. Ei siinä pystynyt nukkumaan :)

 • Elämän värit viehättävät jäämään Lappiin

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

  Radiodokumentti Lapinhullu vuodelta 1960 tarkastelee Lappia asuinpaikkana. Ohjelmassa tutustutaan ihmisiin, jotka ovat eläneet koko ikänsä tai vain osan siitä Lapissa. Ääneen pääsevät myös he, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen tulleet Suomen Lappiin kokemaan jotain, mitä oma kotimaa ei tarjoa.

 • Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

  Uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen.

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

 • Tšernobylin lapset joutuivat kärsimään aikuisten huolimattomuudesta

  Neljä nuorta tšernobyliläistä haastattelussa vuonna 1990.

  Vuonna 1990 nuortenohjelma Kasmasiinissa tavattiin ukrainalaisia teinejä, jotka olivat kotoisin Tšernobylin alueelta. He olivat joutuneet elämään epävarmuuden ja epätietoisuuden alla neljän vuoden ajan. Tšernobylissä tapahtui historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus 1986.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Uusimmat julkaisut

 • Elämän värit viehättävät jäämään Lappiin

  Lappi kiehtoo aina hulluuteen asti

  Radiodokumentti Lapinhullu vuodelta 1960 tarkastelee Lappia asuinpaikkana. Ohjelmassa tutustutaan ihmisiin, jotka ovat eläneet koko ikänsä tai vain osan siitä Lapissa. Ääneen pääsevät myös he, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen tulleet Suomen Lappiin kokemaan jotain, mitä oma kotimaa ei tarjoa.

 • Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

  Uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen.

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.22 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

 • Tšernobylin lapset joutuivat kärsimään aikuisten huolimattomuudesta

  Neljä nuorta tšernobyliläistä haastattelussa vuonna 1990.

  Vuonna 1990 nuortenohjelma Kasmasiinissa tavattiin ukrainalaisia teinejä, jotka olivat kotoisin Tšernobylin alueelta. He olivat joutuneet elämään epävarmuuden ja epätietoisuuden alla neljän vuoden ajan. Tšernobylissä tapahtui historian tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus 1986.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

"Että pahat paraneisi" – loitsujen jäljillä

Vielä vuosisata sitten uskottiin, että loitsujen sanoilla on voima parantaa ja tuhota, nostattaa henkiä ja karkottaa paholaisia. Jokaisessa suomalaisessa pitäjässä oli parantaja, joka taisi muun muassa ”verensulkusanat” verenvuodon pysäyttämiseksi.

Lue lisää:

Surnu-Pekka elää erakkona Lapin erämaassa

Surnu-Pekka asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa Ylä-Lapissa. Eloa Suomen syrjäisimmässä kolkassa ei juuri modernin maailman meno hetkauta.