Hyppää pääsisältöön

Salaliittoteoreetikoiden suosikkitauti

Voisiko sikojen tehotuotanto ruokkia vaarallisia viruksia, kuten pandeemista sikainfluenssaa? Tätä kysyy ohjelmani MOT: Possun kosto

Väite saattaa kuulostaa hurjalta, mutta hurjempiakin teorioita sikainfluenssan synnystä ja leviämisestä on nähty. Median luoma kohu ja ihmisten keskuudessa leviävä hysteria tarjoavat hedelmällisen maaperän salaliittoteorioille.

Pian pandemian leviämisen jälkeen internetissä alkoi pyöriä villejä huhuja siitä, kuinka influenssan aiheuttaja on ”geenimuunneltu peruna” tai että influenssavirus on ”joukkomurhaa varten tehty bioase”. Sikainfluenssarokotteen turvallisuutta epäillään yhä. Rokotteita vastustamaan on syntynyt suoranainen kansanliike.

Internetissä jylläävät myös sitkeät salaliittoteoriat siitä, että influenssavirus olisi karannut laboratoriosta. Tällä teorialla spekuloivat jopa vakavasti otettavat tutkijat Virology Journalin artikkelissa. Toinen suosittu teoria on, että sikainfluenssavirus olisi synnytetty tahallaan, jotta lääketeollisuus saisi kaupaksi rokotteita ja lääkkeitä. Tästä hieman uskottavampi versio on se, että viranomaiset ovat liioitelleet viruksen vaarallisuutta ja suositelleet rokotuksia saadakseen tutkimusrahaa lääkeyhtiöiltä. Tästä löytyy jopa näyttöä tanskalaisen Politik & International -lehden selvityksessä.

Ainakin viranomaiset ovat pyrkineet hämärtämään sikainfluenssan alkuperää. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja Maailman eläintautijärjestö OIE julistivat viime huhtikuussa, että ne ”perustavat asiantuntijatiimin tukemaan hallinnon pyrkimyksiä suojella sikataloutta uudelta H1N1-virukselta varmistamalla, että viruksella ei ole suoraa yhteyttä sikoihin.” Siis kansainväliset järjestöt päättivät jo etukäteen, että sikainfluenssalla ei ole yhteyttä sikoihin?

Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että yhdysvaltalaiset sianlihantuottajat ovat yrittäneet kitkeä pois nimityksen ”sikainfluenssa”, koska nimen käyttö vähentää sianlihan kulutusta ja aiheuttaa tappioita teollisuudelle. Sopivampia nimiä olisivat kuulemma ”A-influenssa (H1N1)” tai ”meksikolainen”. Tätä mieltä on myös haastattelemani Eläintautien torjuntayhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi.

Suomesta oli vaikea löytää asiantuntijaa, joka uskaltaisi spekuloida sillä, mikä on sianlihan tehotuotannon rooli uusien virusten synnyssä ja leviämisessä. Suomalaiset tutkijat ovat arkoja ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. He pelkäävät paitsi tutkijayhteisön tuomiota (”tutkija pysyköön lestissään ja kommentoikoon vain kapeaa aihealuetta, jota on itse tutkinut”), myös tutkimusrahoituksen tyrehtymistä.

Esimerkiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimusrahoituksesta osa tulee sikatiloilta ja lihanjalostusteollisuudelta. Puhumattakaan Lihateollisuuden tutkimuskeskuksesta. Kunnaneläinlääkärit saavat tulonsa tuotantoeläintiloilta, ja Evirankin tarkastuseläinlääkärit työskentelevät läheisessä suhteessa teurastamoihin. Jopa Helsingin yliopiston tuotantoeläinlääketieteen yksikön tutkimusrahoitus tulee osin sianlihan tuottajilta ja teollisuudelta.

Sikainfluenssakohu muistuttaa monella tapaa parin vuoden takaista lintuinfluenssakohtua. Tuolloin saksalainen kansalaisjärjestö The League for Pastoral Peoples väitti, että lintuinfluenssan varjolla suljettiin iso osa kehitysmaiden takapihakanaloista. Näin saatiin kätevästi siivottua pienyrittäjät pois, ja siipikarjamarkkinat länsimaisten suuryhtiöiden haltuun. Näin siitä huolimatta, että influenssavirukset leviävät ja muuntuvat helpommin juuri suurissa yksiköissä. Mutta ehkä tämäkin on vain salaliittoteoria?

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tuottajien mielestä kaikki ongelmat johtuvat poliitikoista, EU:sta, kuluttajista tai jopa eläin- ja ympäristöaktivisteista. Mitäpä jos siellä tuottajissa katsottaisiin joskus itseään peilistä eikä tehtäisi aina itsestään marttyyriä?

Lähettänyt käyttäjä

1) Ensinnäkin, täyttä varmuutta siitä, että taudin aiheutti yksinomaan H1N1 ei ole.
2) Espanjan tautia edelsi käsittääkseni ainakin Suomessa tubi-epidemia.
3) Sodalla oli vaikutuksensa mm. sen suhteen että ihmiset (sotilaat) liikkuivat aivan toisella tavalla ja eri suuruusluokan lukumäärissä maasta toiseen ja mantereelta toiselle.
4) Kuolisyyn tutkimuksia ei juuri tehty tai ne olivat hätäisesti oireiden mukaan kyhättyjä.
5) Ihmiset kuolivat keuhkokomplikaatioihin, joiden syynä on voinut olla melkein mikä tahansa.
6) Kyseessä oli ikävien juttujen yhteensattuma. Sellaista ei tällä hetkellä oikein voi tapahtua, ei nykyisessä maailman tilanteessa.
7) Kaikkien tartuntatautien kuolleisuus putosi kovaa vauhtia koko 1900-luvun, myös ennen rokotusten aloittamista. Hygienia yms. syyt?

Espanjan tauti = H1N1 väittämä on rokotefirmojen markkinointiosaston keksimä peloittelukeino. Varmuutta asiasta ei ole, eikä ikinä saada. Näytteistä on löytynyt H1N1-virusta, mutta aiheuttiko se pandemian?

Lähettänyt käyttäjä

Ennen EU:hun liittymistä eräs arvostettu kotieläinagrologi esitti epäilyn, että Suomeenkin alkaa levitä uusia meillä aiemmin tuntemattomia eläintauteja, salmonella lisääntyy (sitähän ei juurikaan ollut) jne. Ennustus piti paikkansa. Kun liikkuminen on helpottunut, ihmiset kulkevat enemmän ja tuovat tullessaan kaikenlaisia pöpöjä. Kun EU:n myötä maatalouden kannattavuus romahti, jouduttiin tilakokoja kasvattamaan ja kotieläinperheyrityksistä tuli tehdasmaista eläintuotantoa. Aiemmin saattoi lapsiperhe tulla toimeen kymmenen lehmän pitämisellä, nyt eläinmäärä on pitänyt moninkertaistaa ja toimeentulo on silti kiikunkaakun, kun kalliit investoinnit ja raaka-aineet ja heikko tuotteiden hinta syövät tulot. EU on ahdistanut viljelijät nykytilaan. Hakekaa syyllistä sieltä, älkää karjankasvattajista, jotka muutoinkin elävät monien paineiden alla!

Lähettänyt käyttäjä

Olisikohan niin, että espanjantautikin olisi ollut vain vähäinen flunssa, jos tuolloin olisi ollut nykyisenkaltainen hygieniataso käytössä ja rokotusmahdollisuudet sekä lääkitys.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa unohdettiin pelloille levitettävä liete. Se haisee keväin syksyin useita päiviä. Tuntuu hengityselinoireina. Suursikaloista tulee valtava määrä ulostetta. Levitysaikaan ei tee mieli oleilla ulkona, tuulettaa huoneita tai kuivattaa vaatteita ulkona lietteen pistävän hajun vuoksi sianliete haisee pahimmalta.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ohjelma. Itse kaipaisin pidemmälle vietyjä johtopäätöksiä
rahoituksesta, joka blogitekstiä lukuunottamatta jäi melkoisen
pieneen osaan. Lihateollisuus ylipäätään on jo kommenteissa
mainittukin melkoiseksi kasvihuoneilmiön lähteeksi, mutta voisi
kysyä miksei nuo päästöt - tai edes tuotannon oikeat kulut - näy
kaupan kassalla.

Toki yksi näkyvä syy on jättimäinen tuki maataloudelle:
liki puolet EU:nkin budjetista. Sen sijaan luvuissa eivät edes näy
vaikkapa Eviran kulut, vaikkakin riittämättömäksi mainitut.
Entä kukapa Suomessa kehtaisi ehdottaa sikainfluenssan kulujen
maksattamista lihateollisuudella, kuitenkin jo EU:n
teollisuudella on varmasti merkitys nykyisiin ja tuleviin
tauteihin.

Viimeaikoina raskaanteollisuuden edustajat Suomessakin ovat esittäneet
hiilitullia maille, jotka eivät sitoudu Kioton prosessiin. Ehkäpä
muutaman vuoden päästä ollaan kypsiä ottamaan sama
possuille. Vaan kukapa toimisi promoottirina, kun
maatalousministerillä on omakin sika ojassa.

Lähettänyt käyttäjä

On erittäin suurin riski, että teollisuus rahoittaa tutkimusta yhä kasvamassa määrin - myös julkisen tutkimuksen osalta.

Yliopistolakia juuri muutettiin tähän suuntaan. Teollisuudelta halutaan nyt myös riippumattoman tutkimuksen linnoituksiin - yliopistoihin - kasvavassa määrin tutkimusrahoitusta.

Agribisnes on erittäin suuri bisnesala- Varsinkin Atlantin takana ja maailmanlaajuisesti. Teollisuus pääseekin ohjailemaan tutkimusta hyvin laajasti eri menetelmin. Suora tutkimusrahoitus on vain jäävuoren huippua. Lainsäätäjiä "voitellaan", yliopistoihin soluttaudutaan, tutkijoiden toimintaa ohjaillaan, tiedotusta pyritään pitämään hallinnassa ja ohjailemaan jne.

Onneksi joukko geenimuunteltuja maissilajikkeiden omaisuuksia haluavia tutkijoita helmikuussa 2009 "ulos kaapista" ja jättivät asiaa koskevan yhteisen lausunnon USA;n Ymäristövirastolle.

GM-tutkijoiden lausunto: Gm-teollisuuden vaatima teknologiasopimus, jotta voidaan hankkia gm-siementä, estää yksiselitteisesti tutkimuksen tekemisen. Nämä sopimukset estävät julkisin varoin toimivia tutkijoita toimimasta julkisen hyvän hyväksi, koska teollisuus hyväksyy tutkimuksen. Rajoitettujen mahdollisuuksien takia todellista riippumatonta tutkimusta ei voida laillisesti suorittaa monista tärkeistä kysymyksistä koskien gm-teknologiaa, sen kilpailukykyisyyttä, sen käyttöön liittyviä kysymyksiä ja sen kytkennöistä hyönteisbiologiaan. Tämän takia USA:n Ympäristöviraston Tieteellisen Asiantuntijaneuvoston julkisesta tutkimuksesta saamat tiedot ovat kohtuuttoman rajoitettuja.

Näin siis 26 johtavaa maissin hyönteistutkijaa julkisista tutkimuslaitoksista 16 osavaltiosta USA:ssa.

Milloin vastaavaa saadaan julkisuuteen kotieläintutkimuksen yksisilmäisyydestä?

http://www.regulations.gov/search/Regs/contentStreamer?objectId=090000648084de39&disposition=attachment&contentType=xml

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ohjelma!

Teollinen siipikarjatalous on myös lintuinfluenssan syynä, kuten blogitekstissä viittaat.

Pienimuotoista siipikarjan pitoa ja villilintuja on epäreilusti syyllistetty koko maailmaan levinneestä lintuinfluenssakriisistä. Ylikansallinen siipikarjateollisuus on ongelman varsinainen lähde ja viruksen hallintapyrkimyksissä tämä tulee ottaa lähtökohdaksi, sanoo Genetic Resources Action International-järjestö (GRAIN) raportistaan, jonka se lähetti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestölle FAO:lle helmikuun 2006 lopulla. Bird-life järjestö on samaa mieltä.

Teollinen siipikarjantuotanto ja siihen liittyvät markkinaverkostot ovat luoneet ihanteelliset olosuhteet H5N1-tyypin lintuinfluenssan kaltaisten tappavien virusten viihtyvyydelle. Päästessään tehdasmaisten tilojen tiheisiin kanapopulaatioihin, viruskannat voivat vahvistua nopeasti ja muuttua tappaviksi. Tartunnan saaneilta tiloilta leviää ilmateitse suuri määrä viruksia usean kilometrin säteelle ja kuljetus- ja kauppareitit levittävät tautia monenlaisiin kantajiin,

Pienet yksiköt eivät sensijaan ole patogeenisen lintuinfluenssan tehokkaita levittäjiä. Esimerkiksi malesialaisissa kylissä kanojen kuolleisuus H5N1:een oli vain 5 %, mikä osoittaa, että viruksella on vaikeuksia levitä pienimuotoisten kanaloiden kautta.

Tappava lintuinfluenssa levisi teollisilta siipikarjatiloilta ympäristöön Hollannissa vuonna 2003. Ja sieltä se levisi teollisen siipikarjanlihan tuotantoyksiköihin eri maissa ensimmäisenä.

Kuuma kysymys on, miksi hallitukset ja kansainväliset toimijat, kuten YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO eivät tutki kuinka teolliset maatilat ja niiden sivutuotteet, kuten rehu ja lanta, levittävät virusta. Sen sijaan nämä viranomaiset ovat käyttäneet kriisin tarjoamaa mahdollisuutta teollistaakseen siipikarjan tuotantoa yhä suuremmissa määrin. Viranomaiset pyrkivät kieltämään ulkoilmakanalat, puristavat pientuottajat hengiltä ja tuottavat maatiloille geenimuunneltuja kanoja - ja hävittivät paljon arvokasta geeniperintöä hävittämällä maatiaskanat.

Tuleeko meitä siis suojella teollisen eläintuotannon aikaansaamilta pandemioilta vai maailmanlaajuisesti toimivalta siipikarjateollisuudelta?

Toivottavasti tutkimus saadaan avoimeksi - myös kuluttajia, eläimiä ja tuotannon kestävyyttä palvelemaan - myös sikataloudessa.

GRAIN-järjestön raportti
www.grain.org/nfg/?id=372
Birdlife järjestön julkilausuma
www.birdlife.org/action/science/species/avian_flu/index.html
Uutinen suomeksi
http://www.luomu.fi/alkutuotanto/uutisarkisto2006.htm#15

Lähettänyt käyttäjä

Suurin eläimiä sairastuttava syy tänä päivänä on eläimille syötettävä vilja- ja soija perustainen omega-6 painotteinen rehu. Tai niin kuin jenkeissä, jossa lehmille syötetään maissia.
Käytettävä rehu ei ole kyseisten eläinten luontaista ravintoa. Omega-6 on välttämätön, mutta tulehdusta aiheuttava rasvahappo. Terveelliseksi se muuttuu vasta kun omage-6 / omega-3 suhde on kohdallaan. Kun se ei ole, eläimet pidetään hengissä antibioteilla.
Sika on luonnostaan kaikkiruokainen eläin, jonka pitäisi saada liikkua vapaana luonnossa ja syödä mm. kasvillisuutta. Ei vapaana liikkuvat siat tulehduksia juuri sairasta. Niillä on luonnostaan hyvä vastustuskyky virustauteja vastaan ja muistaakseni sian elimistö erittää luonnostaan C-vitamiinia, jonka ansiosta lentsutkin ovat pikkunuhia.
Ihminen on muuttanut sian omaksi kuvakseen.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmaa vielä näkemättä on muistutettava, että tunnetun maailmanhistorian pahimman pandemian aiheutti 1918-1919 samainen (A)H1N1-virus eli espanjantauti.

Se oli "hiukan" pahempi sairaus kuin nyt nähty H1N1-sikainfluenssan ensimmäinen aalto: Suomessa tuolloin 25 000 kuollutta.

Mutta espanjantaudissakin vasta se toinen aalto oli paha:

"Taudin raivo lientyi vuoden vaihteeseen mennessä, mutta jo keväällä 1919 puhkesi uusi epidemia-aalto. Joillakin paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Helsingissä, tämä kevään aalto osoittautui kaikkein ankarimmaksi. Hautoja ei ehditty kaivaa sitä tahtia kuin olisi ollut tarvetta."

http://www.helsinki.fi/hum/hist/yhd/julk/taudit99/linnanma.html

Viime vuosisadan alussa ei ollut Big Pharmaa, geenimuuntelua tai sikojen tehotuotantoa mutta niin vaan H1N1-virus poksahti maailmaan. Sen jälkeen on koettu kaksi suurta influenssapandemiaa, nekin ihan luontaisesti.

Mutta "sika"-sanan häivytysyritykset taudin nimestä ovat kyllä olleet lievästi huvittavia. Kun joku tuollainen termi alkaa levitä, sitä ei millään pr-kampanjoilla pysäytetä.

Riikka: olet oikeilla jäljillä. Ainakin amerikkalaisen lääkärin ja agrologin Michael Gregerin mukaan juuri auringonvalon puute on yksi tekijä influenssavirusten kehittymisessä ja leviämisessä. Virus ei pidä auringonvalosta, sen sijaan se viihtyy pimeässä ja kosteassa. Ja eläinten vastustuskyky heikkenee, kun ne eivät saa auringonvaloa (ja d-vitamiinia).

Lähettänyt käyttäjä

Ei ole olemassa salaliittoteorioita, vaan enemmän tai vähemmän toimivia tapoja edetä kohti päämäärää eli monikansallisten yhtiöiden totalitääristä valtaa ihmisestä ja maapallosta.

Olisi ihan hieno asia, jos YLE demokratian välineenä vihdoinkin toisi julkisuuteen todelliset syyt, mitkä johtivat sikainfluenssan tiedotuksen epäjohdonmukaisuuksiin, pelotteluihin ja salailuihin. Vaikka tämä tehotuotantosikoihin liittyvä aihe on mielenkiintoinen, niin jos tämä jää ainoaksi aiheen selvittelyksi, on YLE:n tiedon välittämisen anti köyhää ja tarkoitushakuista jälleen asian osalta.

Lähettänyt käyttäjä

Lihateollisuudella on paljon valtaa ja alalla liikkuu isot rahat. Teollisuuden ja siihen kytköksissä olevien poliitikkojen ja virkamiesten strategiana on ollut yrittää vaientaa kaikenlaiset kohut ja silotella totuutta erilaisin näkyvin kampanjoin. Kaikkein suurin vihollinen alalle ovat eläin- ja ympäristönsuojelujärjestöt, sillä jokainen uusi kasvissyöjä tarkoittaa tulonmenetyksiä lihateollisuudelle. Kun tarkemmin pohtii, niin lihateollisuudelle erityisen ikävä asia on se, että ala ei ole oikeastaan millään mittarilla kestävä. Eläinten syönti aiheuttaa valtavia ympäristöongelmia kasvissyöntiin verrattuna. Voiton tavoittelu ja eläinten hyvinvointi ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Elintasosairauksien kehittymisessä eläinperäisellä ravinnolla on ollut iso rooli. Ja kuka muistaakaan vielä hullun lehmän taudin?

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa, jälleen hyvä aihe koluttavaksi MOT:n toimitukselta, tulen katsomaan ohjelman varmasti.

Sana "salaliittoteoria" on oikeastaan haukkumasana, jolla virallista totuutta puolustavat henkilöt ja tahot yrittävät mustamaalata ja tehdä naurunalaiseksi niitä henkilöitä jotka ovat löytäneet todisteita asiasta X tai Y, "Tuo nyt vain on yksi salaliittoteoria, höpö höpö, usko vain viranomaisia ja poliitikkoja he kertovat aina 100 % totuuden".

Lähettänyt käyttäjä

Tulen kiinnostuneena katsomaan ohjelmasi.

Itse uskon, että sikojen ruokinta GM-viljalla/rehulla ja antibioottien syöttäminen ulkoilun sijaan lisää aivan varmasti otollista elintilaa viruksille.

GM-viljan mukana sikapossu saa myös "kasvinsuojeluaineita".

WHO:n, FAO:n, UNICEFin ja YK:n toimintaa rahoittavat IMF, WMB (Maailmanpankki) ja BigPharma. EMEAn toimintarahoitus tulee sekin osin BigPharmalta, samoin THL:n.

Lähettänyt käyttäjä

Kysyt: "Mutta ehkä tämäkin on vain salaliittoteoria ?"

Kokenut salaliittoteoreetikko voi paljastaa todellisen tai kuviteltavissa olevan salaliiton parhaiten silloin, kun todellisen tai kuvitellun salaliiton sisäpiiri pyrkii tarmokkaimmin suojaamaan salaisuuttaan. Yleisen salaliittoteorian mukaan salaliittolaiset pyrkivät peittämään katalimmat aikeensa ja mielikuvituksellisimmat salaisuutensa suunnitelmallisella hämäyksellä, eli meluamalla suuriäänisesti silloin tällöin jostakin sivuseikasta. Kokeneen salaliittoteoreetikon tulee epäillä jokaista hurskasta "paljastusta" ja siitä seuraavaa julkista kohua osaksi suunnitelmallista ja röyhkeää harhautuspeliä. Salaliittoteoreetikko selvittää, millaisia väitteitä salaliittolaiset pyrkivät kohun aikana sensuroimaan ja mistä terveen järjen mukaan olennaisesta seikasta asiantuntijat eivät suurin surminkaan julkisuudessa uskalla edes vihjaista.

Teollisessa siankasvatuksessa tällainen salattava seikka näyttäisi olevan sian ja ihmisen yhteinen loinen Toxoplasma Gondii. Tämän kooltaan mitättömän mutta sitäkin maineikkaamman pikkuotuksen levinneisyys, leviämistavat ja vaikutukset eri väestöjen terveyteen ovat olleet asiantuntijoiden tarkassa syynissä moniaita vuosikymmeniä. Määräyksissäkin löytyy. Katso esim. European Council Directive 86/609/EU. Eräs viimeisimmissä tutkimuksissa osoitettu Toxoplasma Gondii- tartunnan eli toksoplasmoosin seuraus on fertiliteetin lasku (koeleäimillä). Fertiliteetin lasku on tähän saakka yleisimmin liitetty (ihmisellä) ympäristömyrkkyihin tai lääkeainepäästöihin. Fertiliteetin lasku suomalaisilla miehillä ei salaliittteoreetikon rohkean päättelyn mukaaan ollenkaan seuraa ajallisesti ympäristömme jo aikaa sitten teollisesti tapahtunutta myrkyttymistä, vaan lihan ja lihatuotteiden tuonnin kasvua ja oman elintarviketuotannon ja kaupan täydellistä keskittymistä. Nämähän ovat meillä tapahtuneet vasta viime vuosikymmenellä. (Salaliittolaiset vetoavat nyt vallan muihinn syihin, kuten kaupungistumiseen, aikuisviihteen yleistymiseen, rikkiyhdisteillä käsitellyn punaviinin myynnin kasvuun, ilmastonmuutoksen etenemiseen, vaikka mihin, uskokoon heitä ken tahtoo.)

On joka tapauksessa epäilyttävää, että otuksesta Toxoplasma Gondii ei ole tämän kohun aikana olemassa yhtään julkista mainintaa tai edes yhtään julkisuuteen päästettyä kysymystä. Syy on salaliittoteoreetikolle selvä. Sianlihan markkinat olisivat loisen paljastuessa todennäköisesti romahtaneet (esiintyipä lihassa loista tai ei) kuten romahtivat naudanlihan markkinat hullun lehmän taudin paljastuessa. Hullun lehmän tauti aiheutti poliitikoille ja viranomaisille määrättömästi vaivaa, kustannukset olivat suuret eivätkä ne jakautuneet eri maille tasaisesti. Maailmanlaajuisen Toxoplasma Gondii-salaliiton purkamista mediassa tuskin kannattaa edes yrittää. Tuotantoeläintemme lihassa ja rakkaissa lemmikkieläimissämme, ja näistä syistä hyvin usein ikiomissa aivoissamme, elinikäisesti pesivään sitkeään pikku loiseen kannattaa kuitenkin kirjallisuuden avulla varovasti tutustua, ja mieluummin ilman yhdenkään nk. asiantuntijan opastusta.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos influenssaa käsittelevästä ohjelmasta! Vain yksi asia jäi häiritsemään. Miksei ohjelmassa tuotu selvemmin esiin sitä että meillä kuluttajillakin on vastuu siitä millaiseksi elintarvikkeiden tuotanto on mennyt? Niin kauan kuin vaadimme halpaa lihaa, sitä myös tuotetaan halvalla (=huonoissa oloissa).

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka vaarallisia viruksia ja tuhoisia pandemioita on ollut maailman sivu, on selvää että teollinen eläintuotanto lisää niitä. Vaarallisten virusten mutatoimiseen (muuntumiseen) sekä leviämiseen ei tarvita kuin paljon eläimiä saastaisissa olosuhteissa lähellä toisiaan ja alentunut vastustuskyky sairauksille. Tästä johtuu, että USA:ssa ja monin paikoin maailmaa yleistyneet jättimäiset eläintehtaat ovat varsinaisia virushautomoja.

Lisää asiasta mm. näissä linkeissä:
http://www.humanesociety.org/issues/swine_flu/
http://www.birdflubook.com/g.php?id=5
http://www.humanesociety.org/issues/swine_flu/facts/flu_factories.html

AVAAZ: "Dr. Jørgen Schlundt, WHO, said that scientists have seen more disease breeding and mutating between animals and humans with the massive increase in industrial meat production; he agreed that certain company's farming practices (Smithfields in this case) were dangerous; he warned that new operations propagating in developing countries could make 'mistakes' that could be seriously risky to human health; and most importantly he indicated that the political processes that determine the research and rules on factory farm biosafety are dominated by the industrial meat lobby. He made clear that strong global regulations are essential, but unless there is a huge deadly scare like BSE, scientists are unable to push through the laws needed to prevent animal borne pandemics."