Veikko Huovinen

Veikko Huovinen teki kirjallisen läpimurtonsa vuonna 1952 romaanilla Havukka-ahon ajattelija. Humoristi ja ironikko kuoli 4.10.2009 Sotkamossa.

Metsänhoitaja, kirjailija ja professori Veikko Huovinen (1927-2009) julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa vuonna 1950.

Hänen tunnetuin teoksensa ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Havukka-ahon ajattelijan päähenkilö Konsta Pylkkänen on esittänyt korpifilosofisia ajatelmiaan myös teoksissa Konstan Pylkkerö (1961) ja Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (2004).

Huovisen muita tunnettuja romaaneja ovat mm. Hamsterit (1957), Lampaansyöjät (1970), Lentsu (1978), Koirankynnen leikkaaja (1980) ja Joe-setä - aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista (1988).

Hän on julkaissut lähes 40 romaania tai novellikokoelmaa, seitsemän näytelmää sekä muistelmateoksen Muina miehinä (2001).

Huovinen palkittiin uransa aikana muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja valtion tiedonjulkistamispalkinnolla.

Vuonna 1971 humoristi kertoi Ajankohtaiselle Kakkoselle Adolf Hitleriä kuvaavasta romaanistaan. Veitikka oli parodiaa historiatieteestä, mutta se otettiin tekijän mukaan kovin tosissaan.

Hannu Taanilan vuonna 1980 tekemässä haastattelussa Huovinen kertoo elämänvaiheistaan ja työskentelytavoistaan: "Ensimmäinen liuska on kamala."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jukkis (ei varmistettu)

Muistan joskus 60-luvulla katselleeni enoni ( suuren kissojen ystävän ) kanssa telkkarista ohjelmaa, jossa Veikko Huovinen piti puheen kissoille. Puhe päättyi jotenkin näin: " Lopuksi kaikki Suomen kissat, sanon teille: syökää paljon pikkulintuja, ne ovat hyviä!" Enoni muisti jutun vuosikymmeniä ja hoki samaa omille kissoilleen.