Hyppää pääsisältöön

Askartele helmi- tai nappisormus Strömsön ohjeella

Askartele helmi- tai nappisormus Strömsön ohjeella. Kuva: Strömsö

Omistatko nappikokoelman? Se on oikea kultakaivos! Tässä saat vinkkejä, kuinka voit antaa ylimääräisille napeille uuden elämän. Strömsön Lee tekee napeista erilaisia sormuksia.

Ellet pidä napeista, voit tehdä samalla tekniikalla sormuksia erilaisista pienistä helmistä. Voit aloittaa harrastuksen tavallisella teräslangalla ja vaihtaa taitojen karttuessa kauniiseen, ylellisempään hopealankaan. Jos sinulla on nikkeliallergia, valitse materiaali oikein.

Tarvitset näitä:

 • rautalankaa
 • kärkipihdit
 • nappi/helmiä


Tee näin:

 • Etsi malliksi jotain hieman paksumpaa kuin se sormi, johon sormuksen on tarkoitus sopia. Kokeile esimerkiksi huopakynää, ne ovat yleensä sopivan paksuisia.
 • Vedä rullasta noin 10 cm:n pituinen pätkä rautalankaa, jätä se ”hännäksi” ja kierrä rullasta kolme kierrosta lankaa mallin/kynän ympäri.
 • Vedä kierrokset varovasti pois mallin päältä pienentämättä niiden kokoa. Kiinnitä ne yhteen kiertämällä ylimääräiset 10 cm lankaa niiden ympärille. Tee langalla pieniä tiheitä kierroksia sormuspohjan ympäri niin, että siitä muodostuu yksi kokonaisuus.
 • Paina rautalangan pää kiinni sormuspohjaa vasten ja painele se litteäksi niin, että se on tasainen eikä työnny esiin ja pistä. Tunnustele sormella, että siitä tulee hyvä.
 • Leikkaa rautalanka poikki toisesta päästä niin, että jätät 20–40 cm pituisen pätkän lankaa napin tai helmien kiinnittämistä varten.
 • Kiinnitä kaunis nappi sormuspohjaan.
 • Vaihtoehtoisesti voit pujottaa lankaan muutaman minihelmen kerrallaan ja kiertää kiinni oman makusi mukaan.
 • Päättele rautalanka kiertämällä se kolme pientä tiheää kierrosta sormuspohjan ympäri, leikkaa se poikki ja painele tasaiseksi.

HUOM! Sormuksen läpimitasta tulee aina vähän pienempi kuin aluksi luulisi, joten kannattaa valita hieman sormea suurempi malli (paksumpi kynä). Kokeilemalla pääset oikeaan lopputulokseen.

 • Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä.

  Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Lee Esselströmin ja yleisön yhdessä luoma tuubihuivi 100-vuotiasta Suomen kunniaksi.

  Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

 • Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.

  Peuranpää pahvista

  Koottava sisustuksellinen hahmo nostamaan huoneen ilmettä.

  Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.