Hyppää pääsisältöön

Pandemia, piikki ja paniikki

Tämän illan MOT: Pandemiapannukakku kertoo puolentoista vuoden mittaisesta sikainfluenssakeskustelusta. Sen pääosassa on ollut uusi, tuntematon, koko maapallon väestöä uhkaava, tappava virus.

Aluksi tarinan sankariksi pyrki Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL tilaamalla sikainfluenssarokotteen kaikille suomalaisille. Kun pelättyä epidemiahuippua ei kuulunutkaan, THL:stä tuli tarinan konna: se tuhlasi verorahoja 37 miljoonaa ja on kaiken kukkuraksi vielä vehkeillyt rokotteen toimittajan, GlaxoSmithKline -lääkeyhtiön kanssa. Lääkeyhtiöitäkin voi syyttää, kääriväthän ne rokotteilla jättivoitot.

Kun perusterve koulutyttö kuoli Torniossa sikainfluenssaan marraskuussa 2009, rokotteet kelpasivat jälleen. Ihmiset taistelivat käsirysyssä paikasta rokotusjonossa, ja vartijat valvoivat jonokuria terveysasemien ovilla.

Nyt viranomaisia syytettiin siitä, että tilatuista rokotteista puuttui puolet. Kaikille ei ehkä riitäkään.

Kun uudet tautitapaukset vähenivät joulun tullen, oltiin valmiita etsimään uusia epäkohtia ja syntipukkeja Suomen valmistautumisstrategiasta.

THL:n ja STM:n mielestä Suomi on rikas maa, jolla on varaa suojella kaikkia kansalaisiaan tilaamalla heille rokote. Olkoonkin, että tilausvaiheessa ei vielä tarkkaan tiedetty kuinka tehokkaan suojan rokote antaa. Kriitikoiden mielestä rokotetilaus osoittaa, että Suomen varautuminen meni överiksi. Ja samalla ilmiön uutisointi meni överiksi.

"Media rakastaa tällaisia, tehdään todella härkänen kärpäsestä ja tässä on mallijuttu, kun masinoimalla masinoidaan iso juttu aika pienestä jutusta kuitenkin", sanoo infektiotautiopin professori Heikki Peltola HUS:in Lasten ja nuorten sairaalasta.

Tarinankertojina olemme kunnostautuneet me toimittajat, uutispäälliköt ja lööpintekijät. Näkökulmia on riittänyt, sillä yksittäiset viranomaiset, lääkärit ja tutkijat ovat esittäneet julkisuudessa auliisti omia mielipiteitään.

"Kun se sosiaalinen media ja muut tietolähteet eivät anna luotettavasti sitä oikeaa vastausta, niin alkaa tulla erilaisia käsityksiä ja tilaa tällaiselle spekulaatiolle. Heitetään ilmaan joku väite ja sitten jopa sitoudutaan siihen ja sitten hetken päästä se väite kumoutuu tai tai osoittautuu epäluotettavaksi. Ei ole sellaista pitkäjänteistä tietopohjan lisääntymistä mikä on esimerkiksi tieteelliselle tutkimukselle juuri tyypillistä että haetaan sitä varmuutta pienin askelein pitkäjänteisemmin", sanoo lääketieteen etiikan professori Veikko Launis Turun yliopistosta.

Elokuussa 2010 maailman terveysjärjestö WHO julisti pandemian päättyneeksi. Se oli tiedotuksen kannalta oikea antikliimaksi: lyhyt sähke, ehkä palstan uutinen.

Suomessa puhjenneista lasten ja nuorten narkolepsiatapauksista tiedotusvälineet saivat tarinaan suuren loppurytinän.

Kaikkien osalta se ei päättynyt onnellisesti. Fakta on, että isolta tappavalta epidemialta vältyttiin tälläkin kertaa. Mutta selvittämättä on edelleen, liittyivätkö sikainfluenssarokotukset tai pandemiavirus itse nukahtamiskohtauksia aiheuttavan narkolepsian poikkeavaan ilmaantuvuuteen.

Suomessa on tehty 31 haittavaikutusilmoitusta, jossa narkolepsiaepäilyä on edeltänyt Pandemrix-rokote. Potilastietojen perusteella näistä 29 tapausta vaikuttaa narkolepsialta.

Sikainfluenssapandemia on tältä erää ohi. On varauduttava uuteen uhkaan. Uutta pandemiarokotetarjouskilpailua valmistellaan. Kaikki alkaa pian alusta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Jo vuosikausia olen ollut iloinen siitä, että aikoinaan nuoruudessa tuli hankituksi kuuden vieraan kielen taito. Esim. viime syksynä kävin lukemassa ulkomaisten lehtien nettisivuilta pandemiarokotteesta ja sen Suomi-version lisäaineesta skvaleenista. Minulle selvisi, että on monia maita, joissa kyseinen lisäaine on kielletty.

Luin myös ulkomaisten lehtien nettisivuilta ja Lehtipisteestä ostamistani ulkomaisista sanomalehdistä, että kun Suomessa odottaville äideille nimenomaan suositeltiin pandemiarokotetta, niin oli maita, joissa nimenomaan varoitettiin odottavia äitejä ottamasta rokotetta.

Luin myös, että monissa EU-maissa hoitohenkilökunta, lääkärit ja sairaanhoitajat, itse eivät ottaneet pandemiarokotetta. Minulle sanoi lääkäri, että pitäisi harkita, kannaattaako ottaa. En ottanut ja iloinen olen etten ottanut. Mitään flunssaakaan ei tullut.

Aikoinaan 1980-luvlla olin viikkokausia sairaana sokeripala-poliorokotteesta ja sen jälkeen jäseneni ovat olleet jatkuvasti jäykkiä. Silloinkin elävävirus-sokeripalarokote oli hätävarjelun liioittelua. En olisi ottanut, mutta kun minut pakotettiin. Sanottiin, että poliisi tulee hakemaan, jollen ota rokotetta. En tiennyt vielä silloin, ettei Suomessa ole rokotepakkoa, nyt tiedän.

Nyt muuten tiedän senkin, miksi valtiovalta haluaa rajoittaa vieraiden kielten opiskelua Suomessa ja nettiyhteyksiä. Ulkomaiset tiedot koetaan vaarallisiksi, koska ne sisältävät tietoa, joka kumoaa paikallisten "auktoriteettien" puheet.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelma oli tosiaan vasta alkulämmittelyä. Toivottavasti tutkiva journalismi uskaltaa tutkia ja kaivaa totuuden. Jään odottamaan myöskin tilastollista vertailua keskenmenoista, ennenaikaisista synnytyksistä, syntyneiden lasten ongelmista, kuolemantapauksista ja rokotteen saamisen ajallisesta yhtedydestä. Odotan myös totuutta sille, miksi "pandemia" levisi alueittain ja juuri sen mukaan, mihin rokotteita saapui eli ensin tulivat rokotteet ja sitten viikon parin viiveellä se pandemia? Ihmisiä pidetään idiootteina, jos selitetään, että pandemia tuli juuri samaan aikaan kuin rokotteet. Ja ihastellaan, miten juuri ja juuri selvittiin ja enempää ei ehtinyt sairastua rokotteiden ansiosta. Tehkää myös vertailua siitä, miten ylipäänsä Tanskassa tai Puolassa selvittiin hengissä, kun rokotteita ei tilattu/käytetty laajamittaisesti?

Kiitos tästäkin alkulämmittelystä, mutta käärikää hihat ja ryhtykää kaivamaan totuus esiin. Hyvinkin voitte kertoa totuuden, koskapa nyt näytetään syyllistävän toimittajia siitä sikahypetyksestä, vaikka sylttytehdas sijaitsee muualla.

Lähettänyt käyttäjä

Miten olisi tilastollinen vertailu keskenmenoista, ennenaikaisista synnytyksistä, kuolemantapauksista ja rokotteen saamisen ajallisesta yhteydestä?

Sellainen nimittäin varmasti on.
THL:lta emme asiasta kuule. Pres. Halonen siirsi ruumiinavaukset ymv. THL:lle kun sikainfluenssarokotteen haittavaikutuksista alkoi nousta kohua.

Nimim. anonyymi. THL tilasi rokotteet ja suositteli yhteistyökumppaninsa ja rahoittajansa GSK:n Pandemrixia. Sittemmin ostot on siirretty pois THL:lta.

Lähettänyt käyttäjä

Meilläkin 4-henkisessä perhe (2x aikuista + 2x lasta) pienen pohdinnan jälkeen päätettiin jättää rokotukset väliin. Usko THL:n ammattitaitoon tällä sektorilla on viimeisten vuosien aikana hiipunut, joten varmaan jäävät jatkossakin pandemia-rokotteet käyttämättä, mikäli niitä yksisttäin THL:n suosittelemina tarjotaan.

Lähettänyt käyttäjä

Vanha viisaus kuuluu että kun etsit syyllisiä niin seuraa rahaa.Sekä lääke- että aseteollisuuden piiristä löytyy paljon samoja henkilöitä. Jos viitsii penkoa asiaa huomaa sieltä löytyvän maailmanpolitiikasta varsin tuttuja nimiä

Lähettänyt käyttäjä

Vanha viisaus kuuluu että kun etsit syyllisiä niin seuraa rahaa.Sekä lääke- että aseteollisuuden piiristä löytyy paljon samoja henkilöitä. Jos viitsii penkoa asiaa huomaa sieltä löytyvän maailmanpolitiikasta varsin tuttuja nimiä.

Lähettänyt käyttäjä

Pieni, mutta tarinan kannalta oleellinen oikaisu; Rokotteita ei tilaa THL vaan STM.
Jos pandemianäytelmässä jotain vedätettiin, se oli Ylen toimittajat. Teillä olisi varmaan siellä arkistoissa tallessa vuoden takaiset uutisvideot, joissa suu vaahdossa vaaditte rokotteita kansalle.
37 milj on pieni summa toisen globaalin vedätyksen, 9/11:n, rinnalla. Kuka lienee kerännyt ne ziljoonajättivoitot.
Milloin tulee se lupaamanne jotko-osa siihen pikavippi-juttuun, selvisikö johtaako sen pääkonnan lonkerot Kokoomuksen puoluetoimistoon?

Lähettänyt käyttäjä

Vanha totuus on että mitä suurempi huijaus niin sen helpommin se menee läpi. Jo Meksikon tapahtumat antoivat aiheen epäillä giganttisen luokan huijausta.

Kaikki eivät menneet lankaan, esim Puola, Viro, Tanska. Mielenkiintoinen kysymys onkin mistä nämä valtiot tiesivät että rokotetta ei tarvita?

Itse jouduin kieltämään jyrkästi lasteni rokottamisen. Neuvolassa kysyivät että ´Mitä tarkoitat että testaamaton rokote lievään tautiin?´

Lähettänyt käyttäjä

Itseäni ihmetyttää tämä virustauti-hysteria. Oli sars, lintuinfluenssa, possunuha,,,
Suomessa kuolee joka vuosi noin tuhat ihmistä virustauteihin, kumma kun tätä ei uutisoitu.
Itse en ole opttanut yhtäkään rokotetta 25 vuoteen ja olen jopa matkustellut aasiassakin lukuisia kertoa ja pari kertaa afrikassa. Vieläkin porskutan tässä, ei ole tullut ripulitautia kummempaa.
Olen töissä päivystyksessä ja päivittäin kohtaa näitä viruksen ja bakteerien kantajia, eikä heistäkään ole mitään tullut. Kerran vuodessa lievä flunssa joka menee muutamassa päivässä ohi, H1N1:n sairastin lievänä flunssana ja töissä joka päivä.
En ottanut rokotteita enkä ota, kyllä elimistön normaali vasta-ainetuotanto toimii.
Medialta hiukan malttia niiden uutisointien kanssa.

 • Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

  Petäjä ja Kyrö edelleen sanasodassa

  MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.