Hyppää pääsisältöön

Statiinien ja haimatulehdusten yhteyksiä selvitetään

MOT Kolesterolipommi-jaksossa 25.10.2010 esiintynyt Leino Utriainen on saanut lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -työryhmältä lupauksen selvittää statiinilääkityksen ja haimatulehdusten yhteyksiä.

Toimitus kiittää Utriaista aktiivisesta osallistumisesta keskusteluun, ja myös Käypä hoito -työryhmää vastauksesta. Julkaisemme tässä vielä Utriaisen tuoreimman kirjeen ja lupaamme palata aiheeseen heti kun selvityksen tuloksista on saatavissa tietoja.

Aihetta on käsitelty MOT-blgissa aiemmin täällä, täällä ja täällä.

Matti Virtanen

tuottaja, MOT

 

----------------------------------------------

Statiinien haittavaikutukset

Leino Utriainen

Sain eilen (3.11.2010) virallista reittiä pitkin vastauksen Dyslipidemian Käypä hoito -työryhmältä 1.11.2010 lähettämääni kirjelmään. Vastauksen mukaan työryhmä on käynyt asiasta keskustelun ja toteaa muun muassa seuraavaa:

"Olemme laittaneet eri instansseihin tilastopyynnöt haimatulehduksista ja selvitämme asiaa. Käypä hoito -suosituksen seuraavan päivityksen yhteydessä arvioidaan sekä hoitojen teho että mahdolliset haittavaikutukset sen hetkisen parhaan tutkimustiedon perusteella.”

Minulle tämä vastaus riittää, ja kiitän työryhmää nopeasta reagoinnista sekä asiallisesta suhtautumisesta maallikon esittämään ehdotukseen. Omalta osaltani lopetan Käypä hoito -suositusten kritisoimisen julkisuudessa ja jään odottamaan selvityksen tuloksia.

Ymmärrän, että asian selvittäminen on vaikeaa ja vaatii työtä. Käsittääkseni sairaalassa statiinilääkityksen ja haimatulehduksen välisen syy-yhteyden selvittäminen on vaikeaa, koska tulehduksen aiheuttanut syy ei näy verikokeissa eikä kuvauksissa tai ultraäänitutkimuksissa. Sairaalan tutkimuksissa näkyvät vain tulehduksen seuraukset, mutta ei syy ei aina selviä. Siksi statiinilääkityksen syy-yhteys haimatulehdukseen joudutaan selvittämään tutkimalla eri instanssien potilastilastoja ja analysoimalla niitä.

Toinen ongelma lienee, että alkoholia käyttävillä henkilöillä haimatulehduksen syynä voi olla alkoholi ja statiinilääke yhdessä. Minun tapaukseni oli ehkä selkeämpi, kun en käytä alkoholia eikä minulla ollut sappikiviä. Tällöin yleisimmät syyt oli heti poissuljettu ja voitiin kiinnittää huomio muihin mahdollisiin syy-yhteyksiin.

Toivon, että nettikeskusteluissakin arvostetaan Käypä hoito -työryhmän asiallista suhtautumista tähän ongelmaan ja lopetetaan repivä kritiikki. Omalta osalta yritän auttaa työryhmää, jos minulla maallikkona on mitään annettavaa. Kun Käypä hoito -työryhmän selvitys on valmistunut, saamme varmaankin tiedon sekä suositusten päivittämisenä että muuna informaationa.


Leino Utriainen
dipl.ins., Jyväskylä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kari Salminen (ei varmistettu)

Suurkiitos Leino Utriaiselle, joka on saanut Dyslipidemioiden Käypä hoito-työryhmän selvittämään haimatulehdusten esiintymisen kahtena viime statiinivuosikymmenenä. Jäämme odottamaan tulosta.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Työryhmän tulee selvittää kaikkien myopatioiden mahdollinen yleistyminen vastaavana ajankohtana. Statiinilääkittyjen "potilaiden" määrähän on lisääntynyt 15-20 %:n vuosivauhdilla ollen nyt noin 700 000. Vauhti ei näytä hidastuvan.

Lääkäritiedotus julkaisi 11.11.2010 mielenkiintoisen uutisen "Statiiniannostusta lisäämällä kymmenesosa vähemmän sydäninfarkteja, 3000 % enemmän haittavaikutuksia".

Uutinen perustuu kahteen Chlolesterol Treatment Trialist´s (CTT) Collaboration tutkimukseen. 1) thelancet 2010;376:1670-81 (meta-analyysi 26:sta satunnaistetusta tutkimuksesta) ja 2)thelancet 2010:376;1658-1668 (oma tutkimus).

Lääkäritiedotuksen mukaan: "Alhaisilla statiiniannoksilla kolmelle 10 000 potilaasta kehittyy myopatia, kun taas suuremmilla annoksilla sitä tapahtuu hämmästyttävän paljon yleisemmin: peräti yhdeksälle kehittyy myopatia 1000 potilaasta, eli 10 000 potilaan joukossa jopa 90:lle".

Suomessa statiineja "nauttii" siis noin 700 000 henkilöä.

Kari Salminen

 • Eläkeläisiä keskustelutilaisuudessa Hämeelinnassa 2016.

  Eläkeläisten mitta alkaa täyttyä

  Taitettu indeksi tekee lisää köyhiä eläkeläisiä.

  Eläkkeiden jatkuva heikentyminen tuohduttaa eläkeläisiä yhä enemmän. Eläkeläiset yrittävät saada tilanteen korjattua muun muassa kansalaisaloitteen avulla.

  6
 • Vastustajista kannattajiksi siirtyneet loikkarit kehuvat geenimuuntelua

  Greenpeacen riveistä GM:n kannattajiksi

  MOT:n ohjelmapaikalla esitettävä BBC:n Panorama-dokumentti ”Hyvä vai paha geenimuuntelu?” marssittaa esiin asiantuntijoita, jotka ovat kääntäneet kelkkansa geenimanipulaation suhteen. Keskeisiä heistä ovat Britannian Greenpeacen entinen toiminnanjohtaja Stephen Tindale ja nykyään Sainsbury Laboratoryn tutkijana toimiva Greenpeacen riveissä toiminut Jonathan Jones.

  3
 • Helsingissä Malmissa toimineen Vinkin terveys ja sosiaalneuvonta lakkasi viime syksynä.

  Kilpailutuksessa ei kuunnella asiakkaita

  Kenen etu painaa kilpailutuksessa - asiakkaan vai yrityksen?

  Helsingin kaupunki kilpailutti viime kesänä huumeiden käyttäjille suunnattujen palveluiden järjestäjät. Kyseisiä palveluja ovat kaksikymmentä vuotta hoitaneet A-klinikkasäätiö ja Diakonissalaitos. Kilpailutuksen seurauksena A-klinikkasäätiö ja Diakonissalaitos vaihtoivat tehtäviä keskenään. Tehtävien vaihto onnistunee, mutta palvelunkäyttäjien käyttäytyminen voi olla eri asia.

  1