Taisteluparista unelmapariskunnaksi

Korttien avulla voi käsitellä hankaliakin aiheita turvallisesti. Kuva: Linda Lappalainen.

Parit saattavat ujostella esittää toisilleen tärkeitä kysymyksiä, unohtaa arjessa kumppaninsa tarpeet tai olla niin vereslihalla riidanaiheiden kanssa, ettei asioista pystytä keskustelemaan omin avuin. Jos kumppanit eivät pysty pohtimaan asioita myös toisen näkökulmasta, juuttuu parisuhde ennen pitkää paikoilleen.

Väestöliiton julkaisema Samarakas-korttipeli auttaa avaamaan viestintäyhteyden. Peli on helppo väline parisuhteen parantamiseen, sillä korttipelissä asioita voi käsitellä ikään kuin kolmannen osapuolen kautta. Kortista luetaan kysymys, ja siihen vastataan. Tämä antaa uutta toivoa myös tulehtuneista ikuisuusongelmista kärsiville taistelupariskunnille.


Parisuhdetta pitää päivittää

Samarakas-pelissä on kuusi osa-aluetta: Rakkaus, Läheisyys, Unelmat, Me kaksi, Me ja muut sekä Olemme eri mieltä. Kaikki nämä osa-alueet kuuluvat nk. parisuhteen kehrään eli kokonaisuuteen, josta toimiva parisuhde muodostuu ja jonka osa-alueista pitäisi pystyä terveessä parisuhteessa keskustelemaan ja neuvottelemaan yhä uudestaan ja uudestaan. Parisuhde on jatkuvassa liikkeessä osapuolten kehittyessä ja muuttuessa, ja siksi myös ajatukset yhteisistä asioista täytyy päivittää aika ajoin.

– Esimerkiksi unelmaosio on hirveän tärkeä. Tämän osion otan aina käyttöön, jos parilla on kommunikaatio katkolla tai he hakevat toisiinsa yhteyttä. Kaikki parit puhuvat suhteen alussa unelmista, mutta sitten se unohtuu, kun tilalle tulee huolia, velkoja ja perheellistymistä, kertoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Samarakas-peliä kehiteltiin kauan. Yli kymmenen vuoden ajan Väestöliiton psykologit keräsivät sopivia kysymyksiä ja testasivat niiden toimivuutta eri tilanteissa.

Korteilla kootaan parisuhteen kehrä– Käytimme pelin kysymyksiä kehittelyvaiheessa omilla pariterapiavastaanotoillamme työvälineenä. Sitä kautta pystyimme testaamaan, mitkä kysymyssarjat toimivat. Psykologit kävivät myös omien kumppaniensa kanssa kysymyksiä kotona läpi. Minäkin olen ukkokultani kanssa testannut peliä jo kehittelyvaiheessa.

 

 

Asioita, joita ei sanota ääneen, ei voi muuttaa

Puhuminen kipeistä aiheista ei ole aina niin helppoa kuin luulisi. Pariskuntien riidat toistavat usein samaa kaavaa, ja vanhat aiheet räyhätään joka riidan yhteydessä uusiksi, koska niitä ei ole koskaan käsitelty kunnolla.

Taistelupareja tavatessaan Heli ottaa käyttöön kysymykset aiheista Mistä olemme samaa mieltä? ja Mistä olemme eri mieltä?. Niiden avulla hän pyrkii katkaisemaan kielteisen ajatuskehän ja pysäyttää riitapukarit hetkeksi miettimään omaa käyttäytymistään riitatilanteessa. Miten minä autan kumppaniani leppymään? Miten rakkaani haluaisi minun käyttäytyvän, kun hän on kärttyisä?

– Kriisivaiheessa parit myös usein sanovat, että kumppani yrittää estää häntä toteuttamasta itseään. Tosiasiassa keskustelua tästäkään asiasta ei ehkä ole koskaan käyty.

Pelissä kysymyksiä kysytään vuorotellen. Molemmat pelaajat joutuvat tällöin hylkäämään itsestäänselvyydet ja pohtimaan tosissaan kumppaninsa toiveita ja tarpeita – tämän näkökulmasta.

– Korteissa on myös tehtäviä, joilla parisuhdetta voi hoitaa. Nämä ovat yleensä miesten suosikkeja, sillä useinhan naiset valittavat, etteivät miehet tee mitään, mutta unohtavat samalla kertoa, mitä heidän itse asiassa pitäisi tehdä.

Tehtävänä saattaa olla esimerkiksi seuraavan loman suunnittelu. Jos pariskunnan toinen osapuoli on aina suunnitellut yhteiset lomat, nyt on toisen vuoro tehdä työt. Peli pistää roolit mullin mallin ja auttaa kokeilemaan uusia toimintapoja niin, ettei pariskunta kangistu vanhoihin tapoihin. Näitä tehtäviä Heli suosittelee kaikkia kokeilemaan.

 

Aloita parisuhteen parantaminen jo tänään!

Heli Vaaranen laati viisi perustavanlaatuista kysymystä, joilla pääset kumppanisi kanssa helposti puhumisen makuun.

 

  1. Mistä asioista kumppanisi on helppo tehdä kanssasi kompromissi?
  2. Milloin rakkaasi on viimeksi kokenut nautintoa?
  3. Uskotko, että kumppanisi haluaisi tavata sukuaan tai ystäviään enemmän?
  4. Milloin rakkaasi on teistä kahdesta ylpeä?
  5. Mitä rakkaasi toivoisi sinulta vanhempana?

P.S. Muista käsitellä arkoja aiheita hellästi! Etenkin uudet parit ja jo kinaamiseensa kangistuneet pariskunnat tykittävät usein totuuksia liian rajusti ja saavat rakentavan keskustelun sijaan aikaiseksi perheriidan. Ei kaikkia ongelmia ratkota heti, mutta tänään on hyvä päivä aloittaa.

Linkit: