Hyppää pääsisältöön

Karppaaminen

Karppaaminen – aidosti terveellinen elämäntapa vai humpuukia? Kuva: Stock.xchng

Toisin kävi – dieettisuuntaus toisensa perään on jatkanut hiilihydraattitietoisuuden puolesta taistelua. Karppaamisesta on muodostunut monille sitä kokeilleille pikemminkin elämäntapa kuin kertaluontoinen laihdutuskuuri. Termi on johdettu englannin sanasta carbohydrate (suom. hiilihydraatti).

Karppaamisesta on saatavilla valtavasti tietoa, jota on ristiriitaisuuksien vuoksi vaikea jäsentää. Monien länsimaiden tapaan on Suomessakin viime aikoina käyty ajoittain voimakasta keskustelua vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyistä ja haitoista. Myös jonkinlaisia muutoksia virallisiin ravintosuosituksiin saattaa olla tulossa.


Atkinsin idea

Karppaussuunnista tuli suurelle yleisölle ensimmäisenä tutuksi Robert C. Atkinsin kehittämä Atkinsin dieetti. Se lanseerattiin jo 1970-luvulla Yhdysvalloissa. Atkinsin dieetti on sittemmin saanut useita kilpailijoita. Yhteistä niille on rajoittaa hiilihydraattien määrää varsinkin dieetin alkujaksolla voimakkaasti. Tällä pyritään ketoosiin, tilaan, jossa aineenvaihdunta ryhtyy purkamaan kehon ravintoainevarastoja taatakseen aivojen ravinnonsaantia.

Hiilihydraatteja sallitaan kahden ensimmäisen Atkins-viikon aikana vain 20 grammaa päivässä. Loput korvataan rasvoilla ja proteiineilla. Aloitusvaiheen jälkeen päivittäisten hiilihydraattien määrää nostetaan viikoittain viidellä grammalla kunnes painon lasku pysähtyy. Tarvittaessa peruutetaan takaisin edellisen viikon hiilihydraattimäärään.


Onko aineenvaihdunnan manipulointi vaarallista?

Atkinsin ja muut ketoosia tavoittelevat dieetit tunnetaan yhteistermillä alakarppaaminen (käännös englannin low carbs –termistä). Julkisessa keskustelussa alakarppaamisen hyödyistä ja haitoista väitellään jatkuvasti. Ketoosiin pyrkiviä dieettejä on pidetty suhteellisen vaikeina noudattaa, eikä niiden mahdollisista terveyshyödyistä ja -haitoista ole virallisten ravintosuositusten kannattajien mielestä riittävästi näyttöä.

Atkinsin ja muiden ketoosiin pyrkivien dieettien kannattajat puhuvat ketoosin vaarattomuuden puolesta ja korostavat ketoosin tuomaa hyvää oloa. Ketoosiin siirtyminen saattaa kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, väsymystä, pahoinvointia, asetonilta tuoksuvaa hengitystä ja hikoilua.

Ominaista alakarppaamiselle on, että sen piiriin kuuluu monia, hyvinkin erilaisia ruokavalioita – mikä toimii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.


Hyötyjä ilman ketoosia

Hyväkarppaamisella tarkoitetaan ruokavaliota, jossa ei pyritä ketoosiin, mutta vältetään mahdollisimman nopeita hiilihydraatteja, joita saadaan mm. sokerista, perunasta ja maissista. Viljoihin suhtautuminen vaihtelee erilaisten dieettien mukaan; hiilihydraattien kokonaismäärä jää kuitenkin selvästi virallisten ravintosuositusten alle. Nimitys on johdettu englannin termistä good carbs.

Esimerkiksi hyväkarppaamisesta sopii muun muassa Montignacin dieetti. Siinä tarkkaillaan glykeemistä indeksiä ja pyritään syömään rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit eri aikoihin. Näin pyritään pitämään elimistön insuliinineritys tasaisena ja välttämään verensokerin heilahteluja.


Karppaajat kaihtavat rasvan pelkoa

Kaikille karppaussuunnille yhteistä on pitkälle jalostettujen hiilihydraattien eli sokerin ja kuoritun viljan välttäminen. Myös tärkkelyskasveja, kuten perunaa ja maissia, pyritään välttämään. Tilalle kehotetaan valitsemaan erilaisia, etenkin vihreitä vihanneksia.

Teollisten margariinien tilalle karpit suosittavat luonnollisia rasvoja suoraan pähkinöistä, kalasta ja lihasta saatuna, sekä kookosöljynä, voina ja kasviöljyinä.
Rasvan karttamista ei karppaamiseen yhdistetä. Teollisten margariinien tilalle karpit suosittavat luonnollisia rasvoja suoraan pähkinöistä, kalasta ja lihasta saatuna, sekä kookosöljynä, voina ja kasviöljyinä. Kevyttuotteita ja eineksiä kartetaan, koska niissä rasva on usein korvattu tärkkelyksellä ja lisäaineilla.


Lähde liikkeelle motivaatiokartoituksesta

Karppiyhteisö rohkaisee perehtymään alan kirjallisuuteen, ainakin yhteen kirjaan kunnolla, ja miettimään ennen karppaamisen aloittamista, mitä sillä haluaa saavuttaa. Haluatko pudottaa painoa vai haluatko ennen muuta hiilihydraattitietoisen ruokavalion muita terveysvaikutuksia?

Eräs tyypillinen hiilidyraattien liikasaantiin mahdollisesti viittaava oire on voimakas väsymys ruokailun jälkeen. Tästä eroon pääsemiseksi ei välttämättä tarvita samanlaisia konsteja kuin vaikkapa voimakkaaseen painon pudottamiseen.

Vaikka karppaaminen onkin tällä hetkellä voimakkaasti tapetilla, se ei ole suinkaan ainoa mahdollisuus painostaan ja hyvinvoinnistaan huolehtimiseksi. On olemassa lukemattomia valmiita ruokavaliomalleja, paastoja, laihdustustuotteita ja kunto-ohjelmia niitä kaipaaville. Jokaiselle sopinee kuitenkin karppaajien esimerkki omalle keholle sopivaksi koetun ruokavalion säännöllisen noudattamisen tärkeydestä. Etsi, kokeile ja löydä!

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Karppaus on tulevaisuutta- tulette huomaamaan sen! Ihmiset haluavat lähiruokaa, oikeaa, kunnollista ruokaa! Tähän väliin iskee luomukarppaajayrittäjä! Olen itse karppaillut n 3v. 2 raskauden ajan myöskin. Ja tiedätkö: 2 nuorinta lasta ei ole sairastanut yhtään korvatulehdusta, eikä mitään tulehdusta senkään vertaa. Sokeri, lisäaineet jopa suurin osa hiilareista ovat pahasta ihmiselle. Laihduttamiseen karppaus on oivallinen keino. Joskin minulla kävi niin että painoni jämähti! Siksi siirryin käyttämään Cambridge-kuuria viimeisten kilojen sulattamiseen. Ja se toimii! Cambridgekuurissahan normi HH määrä jää n 50g per päivä. Nyt olen normaalimitoissani ja aion siirtyä noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavalioita joulun jälkeen. Siis Ensin Karppaus, sitten Cambridge ja sitten VHH.

Lähettänyt käyttäjä

Sitähän sietää vaikka kokeilla, niin tietää mistä on kyse:)

Kyllä on vaikea lyhyesti kuvata miten paljon hiilihydraattien välttely on vaikuttanut oloon, mutta muutamia selkeimpiä mainitakseni: liika kilot lähti, järki luistaa (ei sokerihumalaa), ruokailun jälkeinen väsymys poissa, ruokailujen välillä (n. 5-6 tuntia olo kylläinen) ei tee mieli syödä mitään, makean himo poistui oikeastaan jo eka päivänä kun aloitettiin, uni sikeää, unen tarve vähentynyt, todella reipas olo noin kokonaisuutena, ruokalaskut pienentyi, koska enää ei sitä jatkuvaa syömisen himoa ole, jnejne.

Pelkkää positiivista kokemusta meidän perheeltä!

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä se hiilihydraattimäärän vähentäminen tekee hyvää myös insuliinihoitoiselle diabeetikolle, vaikka noita hiilareita pitäisi mukamas syödä 60 % energiantarpeesta. Jos energian tarve on n. 2000 kaloria per päivä, niin hiilareista pitäisi tulla 1200 kaloria. Grammoina tämä tekee noin 300 g hiilihydraatteja per päivä. Se on tolkuton määrä perunaa, leipää ym. Sitä pärjää ja voi paljon paremmin ja kevyemmin kun pitää tuon hiilari määrän 100-120 g / päivä ja laittaa kunnolla voita ja juustoa niille muutamalle leivän siivulle ja nauttii niistä.

NO viljallahan ne possutkin lihotetaan...

Iloista joulun odotusta t. Sisko

Lähettänyt käyttäjä

Olen ollut kaksi kertaa vähähiilarisella ja molemmilla kerroilla painoa lähti tosi mukavasti. Mutta. Joku siinä ruuassa alkaa tökkimään niin, että yritys tyssähtää aina parin viikon jälkeen. Liekö vika mielikuvituksessa, mutta vhh-ruokavalio käy yksitoikkoiseksi varsin pian.

Lähettänyt käyttäjä

Harvinaisen asiallisesti kirjoitettu artikkeli, tämä on edelleenlinkityksen arvoinen juttu. Suurkiitos ammattimaisesta artikkelista, näin hyviä juttuja näkee harvoin mediassa.

Olen itsekin ollut vähällä hiilihydraatilla lähes vuoden ja 20 kiloa kevyempänä vireystaso on kohonnut, selkää ei särje, refluksi ei vaivaa eikä ruoan päälle väsytä tai särje päätä. Kaikki ruoka maistuu paljon paremmalta luonnollisena.

Elämä alkaa energiasta ja sitä saa tasaisesti riittävästä rasvasta verensokerin pysyessä aisoissa. Sitäpaitsi hyvä ruoka ehkäisee ärsytystä koska energiataso pysyy riittävän korkealla eikä lohtua tarvitse hakea teollisesti käsitellystä, pilatusta sokerista.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni näin monipuolista ruokavaliota saa etsiä! Vain mielikuvitus on todellakin rajana kun valmistaa ravinteikkaita ruokia hiilihydraatteja karttaen. Eihän peruna, lasagne, riisi ym. höttö ruoka maistukkaan millekkään. Mausteilla ja kastikkeilla niihin maku tulee...

Lähettänyt käyttäjä

Olipa kerrankin kirjoitettu asiallisesti ja informatiivisesti karppauksesta suomeksi näinkin julkisella foorumilla. Kaikki karppaukseen liittyvät tyypillisimmät virheelliset väitteet/väärinkäsitykset loistivat poissaolollaan. Hienoa! Ei vähärasvaista ruokavaliota noudattavien/suosittelevien pitäisi nähdä karppaajia vihollisinaan. Antaa kaikkien kukkien kukkia. Toisille sopii karppaus, toisille rasvojen karttelu. Ennakkoasenteeton tutkimustieto ja informaatio kiinnostaa molempia.

Lähettänyt käyttäjä

Karppaus tai VHH on alkanut jo 1700-1800 luvulta alkaen, sillä tämän dieetin isänä pidetään William Banting ! eli hän oli Father of Low-Carbohydrate Diet.

Lähettänyt käyttäjä

Kaikkialla hehkutetaan karppauksen ihanuudesta, mutta miksi kukaan ei puhu haittapuolista? Mässätään ylenmäärin lihaa ja kovaa rasvaa, mikä rasittaa munuaisia ja kolesteroliarvot nousevat pilviin. Mikä on sitten kokonaisvaikutus terveyteen?

Lähettänyt käyttäjä

Ihmiset, jotka urheilevat paljon, tarvitsevat hiilareita ihan tolkuttomasti. Eräskin tuttu vähintään 30 km kesät, talvet pyöräilevä tyyppi vetää semmoset satsit perunaa ja pastaa, että oksat pois. Kaveri on tosi kovassa kunnossa. Että tää karppaus on mun mielestäni läskien ja liikkumattomien keksintö.

Lähettänyt käyttäjä

Totta, kaikki ne joiden tiedän olevan karppaajia, välttävät liikuntaa. Kestävyyttä vaativaan liikuntaan tarvitaan hiilareita, jotka luovuttaa energiaa pitemmän aikaa.

Lähettänyt käyttäjä

Olen samaa mieltä siitä että karppaus on sohvaperunoiden ruokavalio. Tarpeeksi liikuntaa harrastava ei moista kikkailua tarvitse, mutta liikkumattomille laiskureille karppaus toki lienee varsin hyvä, jopa optimaalinen ruokavalio. Kovaa treenaavalle hiilarikammoisuus sen sijaan voi olla jopa haitallista, sillä tyhjillä glykogeenivarastoilla urheileminen paitsi alentaa suorituskykyä myös mm. alentaa vastustuskykyä ja lisää lihasten kataboliaa.

Lähettänyt käyttäjä

Olen karpannut 7 kk ja olo ei ole koskaan ollut näin hyvä!Myöskin labrakokeet, jotka otettiin aivan hiljattain puhuvat omaa kieltään:arvot,kolesteroli,triglyt ym, parantuneet huimasti.Vuoden päästä otetaan uudet verikokeet,mielenkiintoista nähdä miltä näyttää niin pitkän ajan jälkeen.Niin,ja paino on pudonnut n. 6 kg :) Mulle ainakin tämä sopii mainiosti!

Lähettänyt käyttäjä

Vähähiilihydraattinen ruokavalio kiinnostaa, mutta rasvojen lisäys pelottaa. Onko teissä karppaajissa ketään, joka on ollut karppaajana jo useampia vuosia ja jonka veriarvoja on seurattu säännöllisesti?

Lähettänyt käyttäjä

Ai että tuota mieltä...
Minä olen urheilullinen, energinen, solakka nainen...
En ole varsinaisesti karppaaja, mutta kiinnitän huomiota hiilareiden syöntiin ja suosin luonnollisia rasvoja. Eihän kovasti treenaava tarvitse nopeita hiilareita niin paljon kuin niitä tämän päivän "normaalissa" ja yleisessä ruokavaliossa tarjolla on. Hiilareitakin on monenlaisia ja toiseksi pasta on yleensä vehnää ja suoliston vihollinen...

Ja sit vähän eri aiheeseen: kannattais vähän tarkastella niitä lisä- säilöntä- ja muita ruoan käsittelyyn liittyviä aineita. Eihän tyhmäkään usko, että tämän päivän ruoka, joka on halpaa, säilyy isältä pojalle,
erittäin teollista voisi olla tuotettu luonnollisesti ja kuluttajan hyvinvointia ajatellen. Vaan suuret firmat tekevät hyvää bisnestä. Lukasepa kirja "Aitoa ruokaa"!!!
Terv. runsaasta liikunnasta ja terveellisestä, mielellään mahdollisimman luonnollisesta ruoasta nauttiva

Lähettänyt käyttäjä

Moi Feikki,
ei ole sellaisia hiilareita, jotka "luovuttaa energiaa pitemmän aikaa", sillä hiilarit ovat joko sokeria tai tärkkelystä, joka sekiin käyttäytyy kuten sokeri (sitten on vielä selluloosa, eli käytännössä kuitu, mutta siinä ei juuri energiaa ole).
Rasva sen sijaan toimii juuri niin.

Ja itse olen ollut karppina kohta 5 vuotta (sille joka täällä kyseli veren rasva-arvoista niin erinomaisessa kunnossa ovat!) enkä välttele liikuntaa, en lyhyt- enkä pitkäkestoista. Paitsi viime viikot olen kyllä vältellyt, mutta se johtuu kyllä ihan flunssasta eikä karppaamisesta.

terv. tiskiblogin Prefecta

Lähettänyt käyttäjä

Siis kaikki muu paitsi purjehdus ja proteiini on turhaa! ;)
Mutta kyllä hiilihydraatteja tarvitsee jos vähänkin urheilee. Kokeilpaas mennä pelkällä pihvin voimalla kuntosalille niin lihakset hyytyy hyvin äkkiä ja palautuminen on hidasta. Ja immuunnijärjestelmä kärsii (sairastut helpommin) jos et välillä syö puuroasi ;) . Eli en lähtis ihan ketoosia hakemaan.

Itse olen kokeillut sellaista "dieettiä" että jos syön aterialla paljon hiilaria, niin en syö rasvaa. Jos taas on rasvaista lihaa niin silloin en syö hiilaria. Tuntuu toimivan.

Lähettänyt käyttäjä

Se, kuinka paljon ihminen tarvitsee hiilareita liikkuakseen, riippuu yksilöstä. Eräs ystäväni juoksi ketogeenisellä ruokavaliolla syksyllä puolimaratonin ilman ylimääräistä hiilaritankkausta. Keho voi todellakin oppia toimimaan myös rasvapoltolla, kaikilla tämä ei käy ihan samanlailla, mutta on se siis täysin mahdollista.

Kyllä kovaa urheileva voi jokatapauksessa karpata, sillä 100g/päivä hiilaria on vielä varsin karppia ja kyllä se ainakin varmasti riittää pitämään puhdin yllä suorituksen aikana. Ketogeeninen ja rankka urheilu ei sovi kaikille, mutta hyväkarpilla voi varmasti jokainen juosta vaikka maratonin :)

Lähettänyt käyttäjä

10kk hyväkarppauksen jälkeen veriarvot parantuneet, vyötäröltä lähtenyt 10cm ja painoa 10kg. Aamiaisella menee n. 400g rasvaista lihaa salaatin kanssa. Tulehdusarvot normalisoituneet taudin jäljiltä. Nykyään täysin terve. Liikuntaa pystyy harrastamaan ihan yhtä hyvin kuin pastatankkauksellakin.

Eihän se minulle kuulu jos joku muu pilaa terveyttään syömällä hiilihydraatteja. Tupakinpolttokin on tietoinen valinta riippuvuuden takia.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä se itse asiassa kuuluu muillekin jos jotkut ihmiset pilaavat terveytensä syömällä huonosti. Me kaikki maksamme verovaroilla näiden ihmisten sairaudenhoitokulut. Eli tietyssä mielessä se ei ole jokaisen oma asia.

Mitä karppaamiseen tulee niin näitä muoti-ilmiöitä tulee ja menee. Suosittelisin kuitenkin syömisen ohella liikkumaan ja näin voi syödä myös hyvin niitä hiilareita painon nousematta. Jos kuitenkin karppaa niin suosittelisin tutustumaan siihen yli 40 000 naisen ruotsalaistutkimukseen johon löytyy täältäkin Yleltä linkki. Siinähän todettiin yksiselitteisesti karppaajien kuolemanriskin nuorena esim. sydän- ja verisuonitauteihin selvästi kohonneen.

Lähettänyt käyttäjä

Tutkimus johon oletettavasti viittaat (http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2007/03/tutkimus_atkinsin_dieetti_vaarallinen_232735.html) käsittelee runsasproteiinista ruokavaliota, johon ei esimerkiksi Atkins mitenkään liity. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiilihydraatti korvataan rasvalla, ja proteiinisuositukset ovat ns. virallisterveellisen suosituksen tasolla.

Lähettänyt käyttäjä

Pääsiäisenä tulee 7 vuotta täyteen. Kaikki arvot loistavat, hb yli 150 vaikka luovutan verta 3 kk:n välein. Lumettoman kauden kuljen pyörällä työmatkat (25 km/päivä) eikä yhtään heikota :-)

Lähettänyt käyttäjä

Kannattaa olla aluksi varovainen karppausta aloitettaessa. Ainakin itsellä meni vatsa hyvin sekaisin ja tuli todella heikko olo. Tuntui myös, että verensokerin taso oli ihan nollissa. Eli siis kannattaa ensimmäisinä päivinä välttää raskasta urheilua, saunomista ja fyysistä työntekoa. Muutaman päivän totuttelun jälkeen olo kyllä tuntui ihmeellisen kevyeltä. Mutta yleisestikin elimistölle tulee aina antaa aikaa totuttautua uusiin muutoksiin rauhassa. Erilaiset tilat elimistössä, eli ne sitten vähähiilarisia, ylihiilarisia tai esimerkiksi lihattomia tai kalattomia voivat yhtä-äkkiä toteutettuna olla kovin rankkoja kokemuksia. Eli maltti on valttia!

Lähettänyt käyttäjä

Itse olen karppaaja ja liikuntaa en todellakaan kaihda. Ja sen verran voin sanoa että koskaan ei juokseminen ole ollut näin kevyttä kuin se on nyt, vaikka hiilareita en syö nimeksikkään entiseen verrattuna. Eli tästä voi päätellä, että kun elimistö alkaa käyttää rasvoja polttoaineena niin kyllä pärjää. Hyvä artkkeli, toivon että mahdollisimman moni painonsa tai muun terveysongelmansa kanssa kamppaileva löytäisi karppauksen. Tietenkin on tärkeää aluksi perehtyä asiaan ja selvittää itselleen mistä on kyse. Suosittelen kaikkia lukemaan lääkäri Antti Heikkilän kirjoittamia kirjoja aiheesta. Niistä selviää mistä vhh: ssa on kyse. Lukekaa ensin ja aloittakaa karppaus vasta sitten! Sillä pelkästä pekonien ja munien syönnistä ei ole kyse! Virallinen nimihän onkin vähähiilihydraattinen ja RAVINTEIKANS ruokavalio. Täytyy siis muistaa kasvisten, marjojen ja pähkinöiden sisältämät ravintoaineet!

Lähettänyt käyttäjä

Jotenkin vaikea uskoa että runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio olisi kovin terveellinen tai "luonnollinen". Ei kai muutkaan nisäkkäät syö suuria määriä perunoita, viljatuotteita, riisiä ja yleensäkin hiilihydraatteja?

Lähettänyt käyttäjä

No en pidä kyllä kovin terveellisenä sitäkään, että vedetään jotain pekonia ja punaista maitoa/kermaa ämpärikaupalla.

En missään asiassa ole äärimuotojen tai vouhkaamisen kannattaja, vouhkaamiseksi tämä karppaaminenkin on nykyään mennyt.

Kun katsoo mitä ja minkä verran syö, sillä pysyy kuosissa. Ja muistaa myös liikkua. Tärkeintä on katsoa, ettei syö enemmän kuin kuluttaa, koska silloin lihoo. Yksinkertaista.

Lähettänyt käyttäjä

Karppaajien kolesteroliarvot on kyllä kohdallaan:
- triglyt alle 1
- HDL nousee
- HDL/LDL paranee
- sdLDL pienenee

Varsinkin triglyt, HDL/LDL sekä sdLDL on tärkeimpiä markkereita

Lähettänyt käyttäjä

Huvittava piirre tässä "karppauksessa" on se tosiasia, että huomattavasti suurempi osa karppaajista on merkittävästi ylipainoisia kuin väestöstä keskimäärin. Ja kuin pisteenä i:n päälle, ovat uskonnollisia piirteitä saaneen liikkeen johtohahmotkin varsin pyyleviä...

Lähettänyt käyttäjä

Meitä on monta, jotka elämme terveesti, reippaasti ja iloisesti reseptillä 80/10/10, eli vähintään 80 % hiilihydraatteja, korkeintaan 10 % rasvaa ja korkeintaan 10 % proteiineja. Ruokaamme emme keitä ja valtaosa ravinnosta tulee tuoreista hedelmistä. Hedelmien ja keitettyjen "karppien" eli viljan yms. laittaminen samaan koriin on, kuin jos laitettaisiin kärpässienet herkkusienten kanssa samaan koriin ja pidettäisiin tasa-arvoisina. Paljon salaattia ja liikuntaa, eikä elämä siitä parane! Suosittelen kokeilemaan, vaikka Suomessa voi kyllä muodostua ongelmaksi saada riittävän laadukkaita ja monipuolisia hedelmiä.

Tässä pari linkkiä kiinnostuneille:
Michael Armstein, 2:28-maratoonari: http://www.thefruitarian.com/
Tässä vähän kuvia 80/10/01-urheilijoista:
http://www.30bananasaday.com/forum/topics/811-gladiators

www.30bananasaday.com
www.foodnsport.com - Doug Graham, 80/10/10-kirja

Lähettänyt käyttäjä

7 vuotta Montignaque´n oppien mukaista vähähiilihydraattista, proteiinirikasta dieettiä = elämäntapaa. Paino putosi ½ vuodessa yli 15 kg. Verenpaine laski, veriarvot hyvät, kolesteroli n. 5. Normmalipaino pysynyt koko ajan 1-2 kg:n rajoissa. Fyysinen kunto parempi kuin 40-50 vuotiaana. Aina saa syödä riittävästi, ei tarvitse laskea kaloreita. Marjoja, hedelmiä, vihanneksiä voi syödä, suklaata (81%) voi syödä, punaviiniä juoda, jos vain painopiste on proteiinissa. Samoin asianlaita on vaimollanikin. Suosittelen!

Lähettänyt käyttäjä

Luonnonvarojen oikeudenmukaisen, vastuullisen ja kestävän käytön kannalta eläinperäisen ravintoenergian lisääntyvä käyttö on kyseenalaista. Eläinperäisen energian tuotanto näet edellyttää kymmenkertaisen viljelypinta-alan kasviperäiseen energiaan verrattuna. Sama koskee veden tarvetta.

Globaali siirtyminen karppaukseen on mahdottomuus. Maapallon viljelykelpoinen maa on jo nyt ylikäytössä, hiilidioksipäästöt ovat karannneet käsistä. Veden ja ruokaenergian hinta nousee vääjäämättä.

Karppaus on yhtä vastuutonta kuin auton ympärivuorokautinen tyhjäkäynti.

Lähettänyt käyttäjä

En liioin ymmärrä kommentteja yksitoikkoisuudesta, liekö syy päästä vähän haukkaamaan pullaa?

Itsellä ei mitään ongelmaa, monipuolisemmin syö.

Lasagnen voi tehä moussakana, tai kesäkurpizzalla, ja on hyvää.

muusin tilalle kukkakaalimuhonnosta
nauriitkaan eivät ole kovin pahasta, jne.

Lähettänyt käyttäjä

Minun ja muidenkin, veriarvot paranevat, ja triglyt eritoten.

Kolesteroliteoria ja rasvateoria ovat keksittyjä,
ei ole mikään tekosyy vaan terveellisemppää ruokaa.
Taudit paranevat. HH:sta ja kasvisrasvasta johtuvat
useimmat verisuonitaudit muunmuassa.

Liikunnan HH tarve on myytti, tosin sopeutumisaika voi
olla joitain kuukausia lajeista riippuen.

Ruotsalainen karppaaja voitti olympiakultaa ampumahiihdossa.

Lähettänyt käyttäjä

Se pelko tulee 80-luvun alusta alkaneesta väärästä tiedosta, propagandasta. Itsekkin epäilin joku vuosi sitten, koska
paha rasva oli niin iskostunut. Tosiasiassa ihmisiltä
kuultuna vaivat paranevat. Tutkimukset ovat samaa mieltä.

Lähettänyt käyttäjä

Karppaus tuntuu olevan monille kirosana, joka ymmärretään pelkkien munien ja pekonin mässäyshulluudeksi. Vai mitä, Pena?

Mää kerron sulle. Kyllä ruokaa riittää, mutta länsimaissa eli ns. sivistysmaissa sitä heitetään hukkaan tolkuttomat määrät. Ja viljelysmaita tuhlataan muutenkin kaiken maailman tonttumaisuuksiin. Mun puolesta esim. biopolttoainepellolla voitais alkaa viljelemään ihmisille sopivaa safkaa, kuten papuja sekä muita proteiini/rasvapitoisia viljelyskasveja. EI tarttis polttaa niitäkään hiilidioksidina ilmaan. Samalla ihmiset vois liikkua enemmän omin voimin autoilun sijaan kuten polkupyörällä, joka onkin eri kiva ja käytännöllinen ajoneuvo ainakin kaupunkiympäristössä.

Lähettänyt käyttäjä

Ei se karppaaminen "TIETÄMÄTTÖMÄT" koko ajan mitään rSVAN JA LIHANSYÖNTIÄ OLE MULLA AINAKAAN: KAALIA, PAPRIKAA, MUNIA, KALAA, LIHAA, MANSIKOITA VATUKOITA, MUSTIKOITA,PORKKANAA, SIENIÄ, TEETÄ, KAHVIA NATURELL JUGURTTI, VIILI, KANAA TOMAATTIMEHUA MAITOA JUUSTOA! Lakatkaa jo inisemästä ja LUKEKAA, LUKEKAA ennenkuin alatte inisemään asioista joista ette tietä hevon kukkua. Ei perunaa, vaaleaa leipaa, riisiä, margariinejä, transrasvoja(usa margariiniteollisuus)..

SELVENSIKÖ TÄMÄ KARPPAUS STEROTYPIAA JA MITENKÄS SUU NYT PANNAAN. Esi-isämme söivät sieniä ja marjoja kalaa mitä tarjolla oli. Pettua ruisjauhojen joukkoon vähän pieretti mutta lihavia ihmisä ei ollut.
Seuraavaksi VÄÄNNÄN RAUTALANGASTA pirulaisille itsensäkieltäytyjille jotka kyttäävät ja syyllistävät karppaajia.
kyttääjät.com sivustoille te kuulutte

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • “Hyvän välipalan rima on liian korkealla” – Ravitsemusasiantuntijan vinkit kiireisen arjen ruokailuun

  Miten syödä säännöllisesti epäsäännöllisen arjen keskellä?

  Syö säännöllisesti – helppo neuvo, mutta niin hankala toteuttaa. Päivät ovat vaihtelevia, palavereista toiseen ryntäilyä tai ruuhkavuosien huipulla horjumista. Illat venyvät pakosti liian pitkään ja aamun kiire jatkuu läpi päivän. Myös vuorotyön vaatimukset asettavat omat haasteensa säännölliselle ruokailulle. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg vinkkaa, miten syödään terveellisesti ja tarpeeksi usein epäsäännöllisten arkiaikataulujen keskellä.

 • Tuleva vauvani

  Hedelmöityshoitojen uusimpia menetelmiä ja vaihtoehtoja

  Hedelmällisyyshoitojen edistymisen ansiosta miljoonat lapsettomat parit voivat nyt saada lapsia. Tohtori John Jain tiimeineen tutustuttaa meidät uusimpiin hedelmöitysmenetelmiin ja -vaihtoehtoihin.

 • Toivoa kohdunsiirrosta

  Kohdunsiirto on jo totta, tulevaisuudessa ehkä keinokohtu

  Voivatko sikiöt pian kehittyä täysin ilman kohtua? Keinokohtu auttaisi naisia, jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai menettäneet sen onnettomuudessa, sekä transihmisiä, jotka voisivat näin kokea raskauden.

 • Mikä meitä odottaa

  Tuhat 1972 syntynyttä ovat maailman tutkituimmat ihmiset

  Uusiseelantilainen pitkittäistutkimus on seurannut yli tuhatta vuonna 1972 syntynyttä lasta heidän koko ikänsä. Mitä tutkimus kertoo varhaislapsuuden merkityksestä yksilön kehitykselle?