Hyppää pääsisältöön

MOT:lle tuomio

Korkein oikeus (KKO) antoi tänään ennakkopäätöksen sananvapausjutussa, joka koski syyskuussa 2005 lähetettyä MOT:n jaksoa ”Pyhä sota Turussa”.

Ratkaisu pitää voimassa Helsingin hovioikeuden kahden vuoden takaisen tuomion, jossa ohjelman toimittaja ja vastaava toimittaja tuomittiin sakkoihin sekä vahingonkorvauksiin yhteisvastuullisesti Yleisradion kanssa.

Korkeimman oikeuden tuomio on luettavissa täältä. Jakson käsikirjoitus löytyy puolestaan tästä linkistä.

KKO määräsi myös ohjelmassa haastateltujen miesten nimet kokonaan poistettavaksi MOT:n arkistosivulta. Nimet oli poistettu käsikirjoituksesta jo aiemmin hovioikeuden määräyksestä.

Yleisradio harkitsee asian viemistä sananvapauskysymyksenä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi.


Matti Virtanen
tuottaja, MOT
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

No niin, ei pitäisi yrittää kirjoittaa mahdollisimman lyhyesti. Jutun pointti oli, että Yle hävisi jutun. Tässä täydennystä:

KKO korotti vahingonkorvauksia (ei sakkoja), ja määräsi nimet poistettavaksi myös jakson avaussivulta MOT-arkistosta. Tuomio oli perusteiltaan melko tarkkaan sama kuin hovissa.

Kiitos täsmennyksistä tarkkaavaisille lukijoille. Ja tiedoksi tv-maksuistaan huolestuneille, että Ylellä on oikeusturvavakuutus. Aika näyttää miten sen kanssa käy.

Matti Virtanen

Lähettänyt käyttäjä

Olisin itsekkin kiinnostunut tuosta mikä on vahingonkorvausten maksusuhde? Maksaako YLE koko potin vai kuuluuko toimittajille päiväsakkojen lisäksi osuus tuosta vahingonkorvauksesta? Yritin etsiä tietoa tästä YLEn sivuilta mutta en löytänyt. Onko ideoita mistä asia selviäisi?

Lähettänyt käyttäjä

No tuohan on Matti Virtaselta kiinnostavasti tulkittu: "Ratkaisu pitää voimassa Helsingin hovioikeuden kahden vuoden takaisen tuomion".
itse olin lukevinani tuolta Korkeimman oikeuden sivuilta että "Hovioikeuden tuomiota muutetaan seuraavasti:

Hovioikeuden tuomitsemaa korvausta henkisestä kärsimyksestä korotetaan. A, B ja Yleisradio Oy velvoitetaan yhteisvastuullisesti suorittamaan hovioikeuden tuomitseman korvauksen asemesta korvaukseksi X:lle 10 000 euroa sekä Y:lle ja Z:lle kummallekin 5 000 euroa käräjäoikeuden tuomiossa määrättyine korkoineen..."
No ilmeisesti herra Virtanen ei turhanpäiten noteeraa että työnantajan (Yleisradio Oy), vastaavan toimittajan (B) ja toimittaja Finnen (A) yhteiset korvaukset muutettiin 8000 eurosta 20 000 euroon... Mitäpä noista lukua pitämään! Pikkurahoja ja eiköhän YLE ne kuittaa...

Lähettänyt käyttäjä

Taisi tulla melko kallis, laadultaan ja kiinnostavuudeltaan korkeintaan keskinkertainen, juttu terrorismin tukemisesta. Jo yksistään Yleisradiolle määrätyt sakot ovat 20 000€ + korot. Tuo summa ei taida edes olla suurin kuluerä, kyseinen juttu kun on kiertänyt jo kaikki valtakuntamme kolme oikeusastetta. Runsaan kolmen vuoden oikeusruletti ei liene ihan ilmaista lystiä Ylelle...
Nyt kun vielä "Yleisradio harkitsee asian viemistä sananvapauskysymyksenä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi", alkanee todellinen hintalappu lupamaksajille olla lähempänä sataatuhatta kuin nollaa. Itse olisin ehkä sitä mieltä että tässä kohtaa pitäisi vain minimoida tappiot ja lopettaa kaikki taloudellinen satsaus koko juttuun. Samalla rahalla olisi varmasti saanut esim. BBC:ltä ihan oikean, faktoihin perustuvan, dokumentin terroristien rahoituksesta.
Valitettavasti vain näitä toimittajien (meille kalliita!) aivopieruja on ilmeisesti luvassa myös tulevaisuudessa. MOT:n sivuilta: "MOT on inhimillinen ohjelma. Se myös erehtyy ja epäonnistuu. Jos se ei saa aiheitaan lopullisesti tutkituiksi, niin tuleepa ainakin joltisesti nuuskituksi." Joltiseltaan nuuskiminen maksaa ilmeisesti muutaman kymppitonnin ja useamman ihmisen maineen totaalisen pilaamisen. No sattuuhan sitä...

Onhan se toimittajan nimi (Ann-Nina Finne) jo mainittu tässäkin keskusteluketjussa, ja se käy ilmi myös MOT:n arkistosta. (Päätoimittajavastuussa ollut MOT:n vastaava toimittaja vuonna 2005 oli puolestaan Ismo Silvo.) Korkein oikeus ei ennakkopäätöksissään koskaan kerro osapuolten nimiä, joten tässä yhteydessä on turha valittaa "journalistien moraalista".

Keskustelun jatkon kannalta olisi hyvä, jos myös keskustelijat itse rekisteröityisivät ja allekirjoittaisivat kommenttinsa omalla nimellään. Se voisi hieman lisätä "nimet esiin" -vaatimusten tehoa. Mutta kuten luvattu, MOT:n blogissa julkaistaan kaikki asialliset viestit.

Matti Virtanen

Lähettänyt käyttäjä

Selosteesta eivät käy ilmi vastapuolelle tai valtiolle korvattavaksi tuomittujen oikeudekäyntikulujen määrä, jota oikeusturvavakuutus ei normaalisti kata. Näyttää myös siltä, että nimeltä mainittujen kunniaa törkeästi loukanneiden toimittajien nimiä ei saa tai tarvitse kertoa. Kertoo paljon jourmalistien omasta moraalista.

Lähettänyt käyttäjä

Muistaako joku vielä MOT:n tekemän hevimetallidokumentin? Jos siinä vaiheessa ei äkätty ettei sarjaa kannata ottaa tosissaan, niin se on sitten voi voi.

Vitsejä ja pelleilyä herkkäuskoisten kustannuksella, ja tekijät nauravat koko matkan baariin.

Lähettänyt käyttäjä

En nyt ala Matti Virtasen pyynnöstä huolimatta rekisteröimään nimimerkkiä tämän viestin takia mutta voin vakuuttaa että en myöskään vaadi kenenkään nimiä julkaistavaksi... Olisin myös kiinnostunut Ylen korvaus-prosessista. Onkohan "aika jo näyttänyt" korvaako tuo oikeusturvavakuutus saadun vahingonkorvauksen? Kuten nimim. Anonyymi tuossa edellä jo kysyi: "Selosteesta eivät käy ilmi vastapuolelle tai valtiolle korvattavaksi tuomittujen oikeudekäyntikulujen määrä, jota oikeusturvavakuutus ei normaalisti kata." Matti Virtanen vastasi että KKO ei näitä ilmoita mutta miten on Ylen laita? Tehän tiedätte nämä maksajana tietenkin sentilleen ja oikeuslaitos ei käsittääkseni voi estää sitä mikäli maksaja haluaa summan julkistaa. Tietenkin jos Ylen omat säännöt kieltävät noiden julkistamisen niin ei siinä mitään mutta muuten olisin kiinnostunut kulujen suuruudesta. Kiitos.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

 • Kansalaisvinkit paljastivat kahdella tuolilla istuvia päättäjiä

  Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

  MOT sai kymmenittäin vinkkejä, joissa paljastettiin kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli yli 50, niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä. Karttaa klikkaamalla pääsee lukemaan miten monella tapaa kahdella tuolilla eri kunnissa istutaan.