Hyppää pääsisältöön

Miljoonan euron työaikariita

Tämän illan MOT kertoo tarinan entisestä SAK:n opiston opettajasta, joka riitaantui työantajansa kanssa kohtalokkain seurauksin. Hän ilmiantoi työantajansa, koska epäili sen nostaneen valtionavustuksia perusteettomasti. Tästä kehkeytyi yksi Suomen työoikeuden katkerimpia riitoja.

Vuosikausia kestänyt prosessi on nyt johtanut siihen, että opetusministeriö perii valtionosuuksia takaisin SAK:n Kiljavan opistolta korot mukaan luettuna yli 1 119 000 euroa.

Opetusministeriön mukaan tämä on summa, jonka opisto on perusteettomasti hakenut valtion rahaa järjestämäänsä koulutukseen. Opistoa ylläpitävä SAK:n koulutussäätiö on valittanut ministeriön päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Opetushallitus ja opetusministeriö selvittelivät vuosikausia maineikkaan ammattiyhdistysopiston rahankäyttöä. Opiston epäiltiin muun muassa hakeneen valtionapuja kursseihin, joista se oli jo saanut maksun kursseja tilanneilta yrityksiltä.

Poliisi puolestaan on tutkinut asiaa epäiltynä törkeänä avustuspetoksena. Vuosien 1998–2006 tapahtumia selvittävä esitutkinta valmistunee maaliskuussa. Poliisi on kuulustellut rikoksesta epäiltyinä kymmenkuntaa henkilöä, jotka ovat toimineet Kiljavan opistolla.

SAK:n koulutussäätiö on pulassa, mutta hyvin ei käynyt myöskään prosessin käynnistäneelle opettajalle. Hänelle ja hänen miehelleen on kertynyt satojen tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut. Tarinan opetus: oikeutta voi Suomessa saada, mutta leikkiin ryhtyvän on oltava valmis menettämään omaisuutensa.

Toimittaja Juha Ristamäki 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

SAK on tabu. Tabu on sekin että sak on sdp:n vaalihoittaja.Halonen o vamaan myös saanut vaaliavustusta entiseltä työnantajaltaan.Heinäluoma on myös sak taustainen vaalituensaaja.MEDIA ON PUNAINEN.Ei omaa puoluetta sdp:tä arvostella.Kyllä tämäkin juttu hautautuu Nova juttujen alle.
Lopuksi yksi totuus:IHMINEN VOI EREHTYÄ JOSKUS MUTTA JATKUVA EREHTYMINEN ON SOSIAALIDEMOKRATIAA.

Lähettänyt käyttäjä

Eikö kukaan ihmettele, miten tavallinen ihminen voi lähteä tällaiseen oikeudenkäyntiin, jossa tappiota on tullut jo miljoona ? Eikö terve järki jossain kohtaa sano, että riski on niin suuri, että otan sittenkin mieluummin itselleni tappion siitä, että en sitten saa maksua niistä 9.000 tunnista mutta säilytän sentään omaisuuteni ? Nyt ovat juristit (kai heidänkin on tietysti elettävä) saamassa yhteensä miljoonan, nämä ihmisraukat vain maksavat. Eli onko sittenkin taustalla joku taho, joka maksaa ?

Lähettänyt käyttäjä

Tämän opettajan oikeudenkäyntikulujen tukemiseksi pitäisi perustaa yhdistys jonne voisimme suorittaa rahalahjoituksia. Hän ajaa oikeata asiaa, itseään ja omaisuuttaan säästelemättä.

Lähettänyt käyttäjä

YLElle ja MOTn tekijöille suurkiitos ohjelmasta. Esimerkillistä työskentelyä. Todellinen häviäjä koko keississä tulee olemaan SAK ja DEMARIT. Ei olisi kannattanut riitaantua entisen työntekijänsä kanssa jos ei ollut omat jauhot puhtaita.

Lähettänyt käyttäjä

suuri "hatunnosto"! Teidän taistelu osoittaa sen luokan turnauskestävyyttä, jota toivoisi jokaisesta meistä työnantajan "tallomaksi joutuneesta" löytyvän. Oma taisteluni on vasta alkumetreillä. Käräjäoikeuden aloitusistuntoa odotellessa...

Tsemppiä!

Lähettänyt käyttäjä

Valtio perii 1,2 miljoonaa väärin perustein saatuja valtionapuja eikä missään nettilehdessä tai mediassa ole vielä yhtään juttua tällä hetkellä! Samaan aikaan poliitikkojen muutamien tuhansien avustuksia on käsitelty ainakin porvaripuolueiden edutajien osalta jatkuvasti. Jopa valtakunnanoikeuteen ollaan menossa muutaman tonnin takia. Onko SAK joku tabu ???

Lähettänyt käyttäjä

Taitaa olla toimittajalla ajojahti menossa, monesko juttu samasta aiheesta? Olihan puolueeton asenne toimittajalla ja sait hienosti kytköksen demareihinkin!

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä Ristamäki, nyt tallataan demarit suohon! Varmasti jäsenkirjatuomari käräjäoikeudessa. Tee lisää juttuja tästä aiheesta.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos hyvä!
On hyvä ottaa esiin näin räikeitä epäkohtia joita veronmaksajat joutuvat maksamaan. Varo vaan toimittaja ettet saa potkuja. Toivoisin myöskin selvitettävän mihin käytetään jäsenmaksut joista jäsenistön ei tarvii maksaa veroja. Kierätetäänkö ne ilman veronpidätystä jäsenille takaisin lakkoavustuksina.

Lähettänyt käyttäjä

Martti Backman esitti 25.10.2010 rohkean ohjelman kolesteroleista ja statiinilääkkeistä.
Ohjelmassa esiintynyt statiinista haimatulehduksen saanut potilas näkyy jatkavan aihetta omilla nettisivuillaan:

https://sites.google.com/site/leinoutriainen/

Meinaako hän pelastaa Suomessa noin 100 000 pienen riskin ihmistä statiinin kynsistä ?

Tämä asia ei kuulu tähän keskusteluketjuun. Satuinpa vaan huomaamaan.

Lähettänyt käyttäjä

Ihmetyttää tämä Ylen - alkuaan Ristamäen TV 2:lla lanseeraaman - jutun jatkuva vääntäminen. Vaikuttaa poliittisesti tarkoitushakuiselta. Ensiksi kommentoin opettajan palkkasaatavien perintää oikeusteitse. Nykyään opettajat ovat olleet jo kauan ns. kokonaistyöajassa, jossa määritellään työ- ja opetusvelvollisuus niin, että yhä pienemmällä tuntimäärällä on tehtävä entistä enemmän töitä. Esim. suunnitteluun eivät resurssit riitä, vaan opettajan todellinen työaika ei oikein mahdu mihinkään inhimilliseen työaikaan. Ts. kokonaistyöaikajärjestelmällä on saatu opettajan työaika käytännössä rajattomaksi, jos haluaa työnsä hyvin hoitaa. Siksi tuntuu tosi kummalliselta, että joku lähtee oikeusteitse hakemaan palkkasaataviaan ylitöistä, joista ei ilmeisesti ole mitään todellista näyttöä. Kyllähän juristit tällaisia juttuja pyörittävät. Hintaakin pyöritykselle tulee ja järkevä ihminen ei lähde tällaiseen ruljanssiin. Joku tässä mättää ja pahasti. Maksaja täytyy olla, ja vaalien alla varmaan sellaisia löytyy. Mutta onko Yle sellainen oikea paikka käydä? Voi olla, että on kehitelty vastaveto lautakasajutulle.

Kiljavan ammattiopiston juttu on yhtä epämääräinen. Valtion koulutustukien tulkinnat ovat hyvin väljät, joten niillä on ilmeisesti pelattu ja yhteys entisen opettajan juttuun näkyy.

Härskiä peliä.

Lähettänyt käyttäjä

Onneksi sentään joku osaa ajatella omilla aivoillaan näitä juttuja. Eihän tuo ole mitenkään mahdollista, kaikki sen tietävät, jos vaivautuvat hieman käyttämään aivojaan.

Onneksi kaikki eivät mene tällaiseen MOTin kaltaiseen puolueelliseen hehkutukseen mukaan. Sehän tämän jutun ideana on, tehdä tästä kanteennostajaopettajasta sellainen raukka parka, joka ihan vain oikeuden takia asiasta taistelee. Olen ihan varma, että rahoittaja on jossain tässä takana, eikä kukaan ole luopumassa asuintalostaan tämän vuoksi.

Lähettänyt käyttäjä

Onko kukaan laskenut kahdeksalle vuodelle 9000 ylityötuntia. Opettajien parin kuukauden loma-ajat huomioon ottaen JOKA työpäivä 5 tuntia YLI 8 tunnin normin. Ai määrätty tekemään vai, höpö höpö. Miettikää nyt vähän...

Lähettänyt käyttäjä

Vaikea uskoa kantajan vilpittömyyteen olemassa olevan laajan todisteaineston keräämisen vuoksi. Miksi saatavia ei haettu, kun asia oli ajankohtainen? Tietoisesti rakennettu juttu.

Lähettänyt käyttäjä

suomen valtaa pitävät on osanneet aina piilotta todelliset ongelmat ja ohjata lampaista koostuvan kansan mielenkiinnon pois todellisista rikoksista!

toivottavasti tulevista aikuisista on kasvatettu kunnonsusia eikä munattomia lampaita.. : )

Lähettänyt käyttäjä

punakone yskii!on se ihmeellistä oikeuslaitokselta kun ei pystynyt 9000 tuntia ylitöiksi myöntämään!sak.lla on lonkeronsa joka paikkaan

Lähettänyt käyttäjä

Tässä meillä on oiva esimerkki ns. Filatovilaisuudesta !
Nykyisin Eduskunnan puhemiehistöön kuuluva toveri
T.Filatov on aina onnistunut putsaamaan pöytänsä niin
että jälkiä ei jää. Hyvät suhteet Hakaniemeen ja "Lauri setään" ovat aina olleet avainasemassa. Työministeriön /TE-keskusten korruptiota ei koskaan saatu kunnolla selvitettyä ?

Kun on punainen värisuora Oikeusministeriössä, Sisäasiainmiisteriössä ja hyvä puolueen ote tutkijakuntaan.......homma hoituu. Nyt 2011 hidas oikeuskäsittely puhdistaa pöydän.
Asiat vanhenevat käsiin ja kansa mumisee hattu kädessä !
Tätä kutsutaan Filatovilaisuudeksi.
SAKn juoksutyttö kahtena kautena ministerinimikkeellä.
Eduskunnan kolmas puhenainen. Syytesuoja on taattu ?

Lähettänyt käyttäjä

Koko suhmuroinnista voisi ainakin esittaa kysymykset:
1) Miksi oikeudenkaynti kesti 6 vuotta?
2) Miksi oikeuden puheenjohtaja vaihtui prosessin aikana 5-6 (?) kertaa?
3) Miksi oikeuden poytakirjat julistettiin salaisiksi sadaksi vuodeksi?
4) Miksi ne monet kansanedustajat, joihin kantaja otti yhteytta, aluksi kiinnostuivat mutta hetken kuluttua vaikenivat?

Lähettänyt käyttäjä

Tämä oli milenkiintoinen ja hyvä ohjelma. Se kuvaa hyvin mitä tämänpäivän ihmisen päässä liikkuu. Jos puhuttaisiin asijaa; tulisi ajatella mitä tästä jutusta tulisi jos työntekijä voittaa. Minä ja muut kymmenet tuhannet voisime marssia oikeussaleihin vaatimaan korvauksia tekemistämme ylitöistä joita ei ole korvattu koskaan. Todistusaineistona omat muistiinpanot = kirjanpito. Jokainen tämänjälkeen ymmärtää mistä tässä jutussa on kysymys. Sama koulutus, jota kansainväliset kouluttajat ovat meille 20 vuotta opettaneet.
Samalla olisi hyvä ottaa historian tiedot esille, ei virallinen. Kun selvittää 1900 luvun alusta tähänpäivään, ei voi olla huomaamatta kehitystä joka rahvaalle on tapahtunut. Se on tietysti vaatinut tuhansien ihmisten hengen kun ovat yrittäneet saada vähän paremman toimeentulon. Joidenkin mielestä kehitys on mennyt liian pitkälle, myös Suomessa, koska sukupolven vaidokset hävittää totuuden.
Näiden kysymysten takia tätäkin ohjelmaa tarvitaan, että tavoitteiden mukainen muutos saadaan aikaiseksi. Ohjelma on käynnistetty jo ajat sitten. Tuloerot Suomessa on kansainvälisesti aivan liian pienet. KEHITYSTÄ.

Lähettänyt käyttäjä

Miten valtio aikoo saada perittyä rahat takaisin Kiljavan opistolta, jos opisto aikoo laittaa itsensä konkurssiin? (Opisto itse on ilmoittanut, että opisto menee mahdollisesti konkurssiin.)

Lähettänyt käyttäjä

Tämän toimittajan jutut ovat sensaatiohakuisia ja täyttä potaskaa ! Ääliökansa uskoo näköjään kaiken, mitä televisiosta sanotaan. Ajatelkaa nyt omilla aivoillanne, kuinka moinen määrä "ylitöitä" olisi edes mahdollista. Käräjäoikeus on asian jo käsitellyt ja syytteet turhaksi havainnut!

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.

 • Kansalaisvinkit paljastivat kahdella tuolilla istuvia päättäjiä

  Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

  MOT sai kymmenittäin vinkkejä, joissa paljastettiin kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli yli 50, niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä. Karttaa klikkaamalla pääsee lukemaan miten monella tapaa kahdella tuolilla eri kunnissa istutaan.