Hyppää pääsisältöön

Surnu-Pekka elää erakkona Lapin erämaassa

Surnu-Pekka asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa Ylä-Lapissa. Eloa Suomen syrjäisimmässä kolkassa ei juuri modernin maailman meno hetkauta.

Norjan ja Venäjän rajojen tuntumassa, ylhäällä Suomi-neidon päässä sijaitseva Vätsärin erämaa-alue on pysynyt poissa turismin jaloista. Vaikeakulkuinen, syrjäinen alue ei päästä lähelleen helposti.

Symbioosissa alueen kanssa on ikänsä asunut erakko Surnu-Pekka. Poromiehenä, kalastajana ja metsästäjänä itsensä elättänyt mies eli pitkään täydessä luontaistaloudessa. Pekan talolle ei edelleenkään tule sähköä eikä juoksevaa vettä.

"Kyllä sitä pärjää kun on kasvanut näihin maisemiin, ei ole ollut valmiit puurot nokan alla", naurahtaa Surnu-Pekka.

Teksti: Ida Karimaa

Tietolaatikko

Vätsärin erämaa-alue sijaitsee Suomen Ylä-Lapissa Inarin kunnassa Inarijärven itäpuolella
Vätsäri on osa suomalais-norjalais-venäläistä suojelualuekokonaisuutta Pasvik-Inari Trilateral Parkia
Vätsärin Natura-alue on perustettu 1991
Alueen pinta-ala on 1550 neliökilometriä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ei mennyt sekaisin Pekan erakkoelämä, tuli vain vanhuus vastaan, kuten meille kaikille joskus tulee...
Sen perusteella, mitä asiasta tiedän, hänen elämänsä ei suinkaan ollut mitään erakon elämää, sattuipa vain asustamaan seudulla, jossa ei ihmisiä tungokseksi asti ollut. Olihan siellä poroerottelut yms. missä muitakin näkyi :-), ja Inka kumppaninaan.

Lähettänyt käyttäjä

Menikö Pekan alkuperäinen erakkoelämä sekaisin julkisuuden takia?

Lähettänyt käyttäjä

Voi voi kun lukee näitä mielipiteitä.Toivon vaan,että etelän varikset vaeltelee vain siellä kotikonnuillaan. Pekan paikka ei ole enään entisensä.Hän myi maansa,ahneelle citymettämiehelle,ja seutu on menettänyt rauhan.Nykytekniikka johdattaa sellaisia ihmisiä erämaahan,jotka eivät sinne kuulu.Ohjelma on ihan hyvä,mutta itse pekan tuntien,vain raapaisu heidän elämästä vätsärissä.Hymylehti ja Hs on myös tehnyt aikaisemmin juttua surnusta.Kannattaa katsoa.

Lähettänyt käyttäjä

Miks nää jutut on aina tämmöstä vastakkain asettellua.Itse uskon kohtaloon ja Pekalla oli tää.Mut Helsinkiläiset erakot on eri asiat...Ei Pekalla mitään hätää vanhuus vaivaa ja se meilä kaikilla edessä

Lähettänyt käyttäjä

Kohta meen kävelylle ja toivon et Pekkakin.Nellimissä asustelelee ja naureskelee..

Lähettänyt käyttäjä

Erakot on luovuttajia! Ei pärjää normaalielämässä. Ihminen on tehty elämään luonnossa.

Lähettänyt käyttäjä

Kylläpä muuten tympäisee lukea kommenttiinsa tuollaista vastausta, jossa itselle puhutaan kuin lapselle. En todellakaan ota sanomisistani vastaan tuollaista kritiikkiä, joka perustuu ihan siihen, että itse sivuutit täysin kontekstin. Minä vastasin nimimerkki Realistille, enkä suinkaan käynyt romantisoimaan yhtään mitään. Minä kyllä itse asiassa jo työnikin puolesta tiedän varsin hyvin, kuinka raakaa ja kaikin puolin ikävää hommaa se elimistön rapistuminen lopulta on. Hyvin loukkaavaa sinulta lähteä minua jotenkin sivistämään. Ihan kuin minä nyt olisin tässä jotenkin ymmärtämätön ollut. Ole hyvä äläkä käyttäydy noin.

Lähettänyt käyttäjä

Minä näin erämiehenä kaipaan tuollaista elämää,koska siinä saa olla sinut itsensä kanssa.

Lähettänyt käyttäjä

Vanhuudessa nyt ei ole mitään ihannoimista, ja lähdön lähestymisen nyt hyväksyy pakon edessä - tulet sen huomaamaan itsekin aikanaan. Kyllähän sitä nyt romantisoidaan elämän kiertokulusta yms., mutta vain muiden, vanhusten, osalta.

Lähettänyt käyttäjä

Enpä lähtisi ihan esittämään tuollaisia tulkintoja Pekan pohjattomasta surullisuudesta. Mitä lie sitten se onnellisuus onkaan, en näe näissä pätkissä mitään sellaista, missä erityisesti näkyisi onnellisuuden puute. Tietysti ihmiskeho alkaa rapistua iän myötä ja ympäriltä alkavat kuolla ne oman ikäiset tutut ja jopa rakkaatkin. Epäilemättä se on omalla tavallaan hyvin surullista, mutta silti se on osa elämän kiertokulkua. Kokemukseni vanhuksista on, että he osaavat nämä tällaiset jutut jo hyväksyä.

Lähettänyt käyttäjä

Ei tuossa ohjelmassa mikään onnellinen mies ole, onpahan pohjattoman surullinen... kiertelee entisiä kalastus- ja poronhoitopaikkoja kuvaajan mieliksi. Kaikki on mennyt, Inkakin kuollut ja itsekin alkaa jo "raavastua".
Lopun alkua, hyvästijätön makua on tuossa haahuilussa. Komea eräelämä on taakse jäänyt, ja eihän siitä kauaa enää mennytkään, kun hän Nellimiin muutti.

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin on todettavissa, ihminen kiroilee vaikka asuu aivan yksin. Omassa lapsuudessa 1950-luvun alussa kylällä eleli erokko, tykkäsi lapsista eikä ollut pelottava.

Lähettänyt käyttäjä

Jokaisen ihmisen, joka tämän kulutushelvetin keskellä rämpii luullen olevansa onnellinen tai onneton, tulisi nähdä tämä dokumentti niin voisi ainakin aavistaa mitä todellinen onni voisi olla. Eläköön Surnu Pekka!

Lähettänyt käyttäjä

Ei minusta olisi tuohon. Vaikka tällä hetkellä manaankin että olisi ihanaa päästä vähäksi aikaa korpeen .Olla ilman fb:n päivityksiä täydellisistä päivistä. Olisi ihana unohtaa kaikki velvollisuudet kun oikein ottaa päähän. Luulen että ihminen jossain korvessa on lopulta onnellisempi kuin kaupungin pintaliitäjät, jotka kuvittelevat että elävät unelmaansa. Tai vetävät roolia.

Lähettänyt käyttäjä

Johan tässä eletään erakkona pikkukaupungin slummissa...

Lähettänyt käyttäjä

Hieno ohjelma perkeleen pätevä erämies

Lähettänyt käyttäjä

Upea dokumentti! Tapasimme Pekan vuonna -86 Veskoniemi-Surnujärvi kanoottireissullamme. Olimme ohittamassa Surnuköngästä, kun pekka tuli siihen perämoottorillaan koira veneen kokassa. Jutusteltiin siinä kolmatta tuntia ja kuultiin mielenkiintoisia kertomuksia alueen menneisyydestä ja elämästä siellä. Takaisintulomatkalla näimme kauempaa Pekan ja Inkan uistelemassa vähän alempana ja tervehdimme käden heilautuksella.

Lähettänyt käyttäjä

Mahtava dokumentti. Olen suunnitellut vaeltaa Vätsärin halki. Mukava on käydä erämaassa, mutta jäädä asumaan, tuskin.

Lähettänyt käyttäjä

Olisipa aivan ihanaa asua erämaassa?? Kunhan sieltä pääsee pois netin ja YLE areenan ääreen! Kituuttamista äärettömän epävarmoissa oloissa, ilman mitään, ilman muita ihmisiä. Vaikka kuinka olisi idylliä, ilman toista ihmistä jonka kanssa jakaa kokemukset? Hyvä että Surnu-Pekka saa loppuelämänsä asua jossain, missä ei tarvi pelätä oman kehon pettämistä ja täydellistä avuttomuutta. Jäätyä Jänkhään. Kaveri, siskokset, jotain...

Lähettänyt käyttäjä

Nykyään Surnu-Pekka asuu Nellimissä rivitalossa.

Lähettänyt käyttäjä

Olisipa aivan ihanaa asua erämaassa. Sielä sielu lepää ja elannon saa hankki luonnosta. Olisi kiva kokea tuollanen. Nykyään ihmiset vain valittaa joka asiasta.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä sitä on ehtaa elämätä. Vailla turhia modernin maailman murheita. Kyllä kelpaisi tuollainen elämä jos siihen vain oisi mahdollisuuvet. Jos tuollaisiin oloihin olisin syntynt niin tuskinpahan vaihtaisin poies.

Lähettänyt käyttäjä

jos en löydä ketään niin minusta tulee mieluummin erakko

Lähettänyt käyttäjä

Ihana kattoa näitä; tämäkin aivan upea dokumentti. Ja mieli on vetänyt Vätsäriin rinkan kanssa jo vuosia, mutta vielä kokematta. Kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä dokumentti!aivan mahtava paikka !

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Pekalle! ja tietysti myös hyvästä dokumentista.

Lähettänyt käyttäjä

ei voi muuta sanoa kuin että tuo on elämää ;/ olen itse aina halunnut asua pois kaupungin melskeestä ja katkaista suhteeni vanhoihin kavereihin,en voi nätimmin sanoa,mutta tämä pätkä kosketti, osu siihen heikkoon kohtaan.... ://

Lähettänyt käyttäjä

Hieno dokumentti, ja Vätsäri on todella hieno paikka. Tämä dokkari käy loistavasta kiroamisen oppitunnista, ja kyllä tämän päivän nuorison v-sanat kalpenee kun Surnupekka pärräyttää:-) prrr...

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Surnu-Pekan dokumentista täällä Elävässä arkistossa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kanssa katsomme tätä esimerkkinä hyvinvoinnin kokemuksellisuudesta.

Lähettänyt käyttäjä

Siinä on kyllä vanha kunnon tervaskanto.

Lähettänyt käyttäjä

Harva ei edes voi elää ilman tv:ä, facebookkia tai tietokonetta!

Lähettänyt käyttäjä

Hieno juttu, että näkyy täälläkin tuo ohjelma! Pekka on huippuäijä.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä dokumentti Pekasta, olen tavannut Pekan nellimissä 2011, harva pystyy elämään tullaista erakon elämää. Olis mukava käydä heinälompolossa katsomassa Pekan asuin kenttää.

Lähettänyt käyttäjä

Mahtavaa katella tosielämää. Yes.

Lähettänyt käyttäjä

Tosi hyvä dokkari. Kiitos ylelle. Oli kyllä tosi kova kaveri toi Pekka. Tossa ois elämän mallia ja aitoa onnellisuutta. Ois mahtava kyllä käydä kylässä.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos että on täällä arkistossa katsottavissa. Näitä elämänmakuisia ohjelmia katselee niin paljon mieluummin kuin hömppäsarjoja ja kokkiohjelmia.

Lähettänyt käyttäjä

Nämä on kyllä mielenkiintoisia dokkareita ja mieli lepää näitä katsellessa.
Jos englanti taipuu niin Alaskassa eräs mies asui viimeiset 40 vuotta, 86 vuotiaaksi, yksin mökissä jonka itse rakensi ja muurasi. Kuvauskalusto oli mukana ja hän kävi kuvaamassa ympäristöä. Pari kertaa vuodessa kävi tutut tuomassa tarvikkeita. Dokumentin nimi on "Alone in the wilderness" / Richard "Dick" Proenneke. Löytyy ainakin tällä hetkellä youtube-kanavalta http://www.youtube.com/user/swererbob

Lähettänyt käyttäjä

Tuollaisen vanhuuden itse haluaisin, pois tästä kiireestä. Luonnossa ja luonnon antimilla paljolti ja oma rauha. Oli mielenkiintoinen dokkari.

Lähettänyt käyttäjä

Loistava dokumentti, kiitokset YLElle tästä. Pitkästä, pitkästä aikaa jotain hyvää vastinetta tv-luvalle. Miten tuolle kaukaisten salojen viimeiselle jarrulle saa lähetettyä topallisen kiltaa?

Lähettänyt käyttäjä

Siinä sitä kirosanojen siivittämänä poltetaan kessua ja moottoriveneen bensaa. Ei tässä nyt ihan erossa sivilisaatiosta olla vaikka erakosta puhutaankin. Miilunpolttokin näytti lähinnä perinnetaitojen ylläpidolta kun venehän on lasikuitua!

Hassu ukkeli. Ehkä tuonne voisi lähettää pienen ryhmän partiolaisia joka kesä opettelemaan vähän perinnetaitoja ja kielenkäyttöä...

 • Lahden MM-hiihdot – kultaisia muistoja ja sinivalkoista draamaa

  Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Suomessa 1926-2001.

  Lahti on toiminut hiihdon maailmanmestaruuskilpailujen näyttämönä vuosina 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001. Tässä koosteessa palataan kisojen historiallisiin hetkiin videoiden, audioiden ja valokuvien kautta.

 • Esimerkillistä talviurheilua suomalaisittain

  Suomalainen ei kylmää kavahda, eihän?

  Suomalaiset ovat liikunnallista kansaa, ja aivan erityisen lähellä sydäntämme ovat urheilusuoritukset sääoloissa, joissa moni muu kansa niistä pidättäytyisi. Liki luonnonlaiksi tulkittava ominaisuutemme tallentui takavuosina valistuksen ja uutisoinnin nimissä myös filmikatsauksiin. Vanhin tallenne on vuodelta 1906.

 • Haudanvakava Antero Alpola oli vuosikymmeniä Ylen huumoripomo

  Viihdetuottaja loi Kankkulan kaivon ja laski Speden radioon.

  Antero Alpola (1917–2001) johti radion ajanvieteosastoa yli 30 vuotta ja lahjoitti Suomen kotien kuultavaksi Kankkulan kaivon, Reino Helismaan ja Speden. Huumoriveteraanin tavaramerkkinä oli järkkymättömän vakava naama.

 • Nuorisokuoro Candomino ylsi nopeasti musiikilliseksi tavaramerkiksi

  Kiitetty espoolaiskuoro perustettiin vuonna 1967

  Kun espoolainen kanttori Tauno Satomaa vuonna 1967 perusti nuorisokuoro Candominon, onnistui hän valamaan kuorolaisiinsa poikkeuksellisen vahvan motivaation. Herkällä korvalla kasvatettu kuoro nousi kansainväliseen maineeseen 1980-luvulla. Puoli vuosisataa perustamisensa jälkeen Candomino on yksi arvostetuimmista kuoroistamme.

Elävä arkisto


Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Johanna Tukiainen ja seurustelun vaikeus

Ilkka Kanervan tekstiviestikohu nosti tanssija Johanna Tukiaisen julkisuuteen vuonna 2008. Mirja Pyykkö haastatteli Tukiaista neljä vuotta aiemmin.

Lue lisää:

Tietoisku: Legendaarinen jäävaroitus

Tässä 1960-luvun alun jäävaroituksessa muistutetaan, että peilikirkas jää voi olla petollisen ohutta.

Tietoiskussa painotetaan, että varoitukset heikoista jäistä kannattaa ottaa todesta. Avun saanti voi olla kohtalokkaan kaukana, ja silloinkin kun apua on saatavilla, on osattava toimia oikein.

 • Hyvä oli hiihtäjän hiihdellä

  Lyhytelokuvia menneiden vuosikymmenten laduilta

  Talvilomakausi on taas alkanut. Sen kunniaksi siirrymme harvinaisissa lyhytelokuvissa menneiden vuosikymmenten runsaille ja puhtoisille hangille. Tiistai 21., perjantai 24. ja sunnuntai 26.2.

 • Talvilomalaisia houkutellaan Suomen hangille 1960-luvun lyhytelokuvassa

  Perinteiseen talvilomailuun kuuluu hiihto ja reippailu.

  Suomalaiseen talvilomailuun on aina liittynyt vahvasti ajatus ulkona urheilemisesta ja etenkin hiihtämisestä. Vuonna 1964 valmistuneessa filmissä esitellään talvimatkailun mahdollisuuksia eri puolilla Suomea. Siinäkin hiihtäminen hohtavilla hangilla on loman riemukas kohokohta.

 • Esimerkillistä talviurheilua suomalaisittain

  Suomalainen ei kylmää kavahda, eihän?

  Suomalaiset ovat liikunnallista kansaa, ja aivan erityisen lähellä sydäntämme ovat urheilusuoritukset sääoloissa, joissa moni muu kansa niistä pidättäytyisi. Liki luonnonlaiksi tulkittava ominaisuutemme tallentui takavuosina valistuksen ja uutisoinnin nimissä myös filmikatsauksiin. Vanhin tallenne on vuodelta 1906.

 • Lahden MM-hiihdot – kultaisia muistoja ja sinivalkoista draamaa

  Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Suomessa 1926-2001.

  Lahti on toiminut hiihdon maailmanmestaruuskilpailujen näyttämönä vuosina 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001. Tässä koosteessa palataan kisojen historiallisiin hetkiin videoiden, audioiden ja valokuvien kautta.

 • Salpausselän 50 ensimmäistä vuotta

  Lahdessa on hiihdetty kilpaa vuodesta 1926.

  Lahdessa on kilpailtu vuodesta 1926 sekä maailmanmestaruudesta että kansallisella tasolla. Lähes kaikki kisat nähnyt Pekka Tiilikainen muistelee menneitä tapahtumia.

 • Lahden ensimmäiset MM-isännyydet

  Salpausselän ensimmäiset kansainväliset hiihtokisat 1926.

  Salpausselän ensimmäisissä kansainvälisissä hiihtokisoissa hiihdettiin naamarit päässä ja hypättiin ennennäkemättömiä 40 metrin mäkiloikkia.

 • MM-kisat toista kertaa Lahdessa

  MM-kisat toista kertaa Lahdessa

  Myös Yleisradio panosti vuoden 1938 Salpausselän MM-hiihtoihin koko rintamalla. Tunnelmia tallennettiin rautatieasemalla, pujottelukisassa ja löytötavaratoimistossa.

 • Mieshiihtäjät juhlivat Lahdessa 1958

  Suomalainen hiihto eli loistoaikojaan Lahden MM-kisoissa.

  Suomalainen hiihto eli loistoaikojaan Lahden MM-kilpailuissa 1958. Maastohiihdon ja yhdistetyn miehet ottivat yhteensä kolme kultaa.

 • Äiteelle MM-pronssia Lahdessa 1958

  Siiri Rantanen kiri pronssille Lahden MM-kisoissa.

  ”Neuvostoliiton tyttärien” voittoisan rintaman Lahden MM-kisojen pikamatkalla vuonna 1958 rikkoi vain pronssille kirinyt Siiri "Äitee" Rantanen.

 • Tuplavoitto MM-mäessä Lahdessa 1958

  Uusi hyppytapa johti kaksoisvoittoon Lahdessa 1958.

  Suomalaiset mäkihyppääjät kehittivät 1950-luvulla uuden, aerodynaamisen tyylin. Ulkomaalaisten alkuun vieroksuma hyppytapa johti kaksoisvoittoon vuonna 1958.

 • Mieto lipsui MM-pronssille 1978

  Juha Miedon vauhtia hidastivat lipsuvat sukset.

  Puolalaisyllättäjä Josef Luszczek voitti 15 kilometrin kilpailun vuoden 1978 MM-kisoissa. Juha Miedon vauhtia hidastivat jäisellä ladulla lipsuvat sukset.

 • Naisille MM-viestin voitto 1989

  Voitto jännittävässä viestikisassa kruunasi kisan.

  Voitto jännittävässä viestikisassa kruunasi Suomen naishiihtäjien huikean menestyksen Lahden MM-kisoissa vuonna 1989.

 • Joukkuemäen neljäs MM-kulta Suomeen 1989

  Suomi vei kullan isäntämaa Norjan nenän edestä.

  Ari-Pekka Nikkola, Matti Nykänen, Jari Puikkonen ja Risto Laakkonen toivat Suomelle neljännen perättäisen joukkuemäen maailmanmestaruuden Lahdessa 1989.

 • Kympin kolmoisvoitto Lahdessa 1989

  Naiset hiihtivät kultaa Lahden MM-kisoissa 1989.

  Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä ja Marjo Matikainen hiihtivät komean kolmoisvoiton naisten 10 kilometrillä Lahden MM-kisoissa 1989.

 • MM-kolmoisvoitto 15 km:llä 1989

  Lahden kisoissa suomalaisten keskinäinen jännitysnäytelmä.

  Lahden MM-hiihdoissa naisten 15 kilometrin perinteisen tyylin kilpailusta muodostui suomalaisten keskinäinen jännitysnäytelmä.

 • Hartsa hiihti maailman ykköseksi 1989

  Harri Kirvesniemi voitti vuosien yrityksen jälkeen MM-kultaa

  Kotiyleisön riemuksi Harri Kirvesniemi voitti vuosien yrityksen jälkeen MM-kultaa 15 kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa Lahdessa vuonna 1989.

 • Lahdessa tuntui hyvältä vuonna 1989

  Suomi saalisti kaikkien aikojen mitalisaaliin.

  Vuonna 1989 Suomi saalisti Lahden MM-hiihdoista kaikkien aikojen mitalisaaliin. Perinteisen suomalaisen urheilujournalismin nimissä mitalisankarit saivat vastata siihen kaikista tärkeimpään kysymykseen: miltä nyt tuntuu?

 • Miehille MM-viestihopeaa Lahdessa 1989

  Suomi taisteli loppuun saakka kullasta miesten viestissä.

  Suomi taisteli loppuun saakka kullasta miesten viestissä Lahden MM-hiihdoissa 1989. Neljä ensimmäistä joukkuetta tuli maaliin kahden sekunnin sisällä.

 • Kuitunen voittaa Lahden takaa-ajon 2001

  Virpi Kuitunen hiihti kultaa, mutta kärysi dopingista.

  Virpi Kuitunen otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa Lahden MM-kisojen kiihkeässä takaa-ajokilpailussa vuonna 2001.

 • Kaksoisvoitto ensimmäisessä MM-sprintissä

  Muranen ja Sundqvist hiihtivät Suomelle kultaa 2001.

  Pirjo Muranen ja Kati Sundqvist toivat Suomelle kaksoisvoiton historian ensimmäisessä MM-sprintissä Lahdessa vuonna 2001.

 • Naisten MM-viesti 2001 päättyi dopingskandaaliin

  Viestihopea haihtui dopingkäryyn Lahden kisoissa.

  Lahden MM-kisoissa Suomen naisten viestijoukkue hiihti maaliin toiseksi nopeimmin. Virpi Kuitusen ja Milla Jauhon dopingkäryn vuoksi hiihto hylättiin.

 • Isometsän menetetty takaa-ajohopea

  Jari Isometsän hopea liukeni dopingkäryyn.

  Lahden MM-kisoissa 2001 Mika Myllylä jätti takaa-ajon vapaaosuuden väliin, Janne Immonen katkaisi sauvansa, ja Jari Isometsän hopea liukeni Hemohesiin.

 • Suomen hiihtojoukkueessa jo toinen dopingepäily

  Isometsän jälkeen paljastui seuraava dopingkäry.

  Viikon päästä Jari Isometsän dopingkäryn varmistumisesta Suomen joukkueessa alkoi paljastua uusi dopingtapaus. Mieshiihtäjän nimeä ei annettu vielä julkisuuteen.

 • "Korostan sanaa epäily.."

  Neljä uutta dopingtapausta Lahden MM-hiihdoissa 2001.

  Helmikuun 28. päivänä 2001 pidetyssä tiedotustilaisuudessa Paavo M. Petäjä kertoi neljästä uudesta dopingepäilystä, korostaen sanaa epäily.

 • Mika Myllylän kiirastuli

  Mika Myllylä haastattelussa dopingkäryn jälkeen.

  Olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari jäi kiinni Hemohesin käytöstä hiihdon MM-kisoissa 2001. Sitä seuranneet kaksi kuukautta olivat hänen elämänsä pahin painajainen.

 • Elmo - kaikkien lajien sankari loisti myös tv-näytelmässä

  Juhani Peltosen kynästä syntynyt hahmo on mestari kaikessa.

  Kaikkien urheilulajien suomalainen mestari tunnettiin koko aurinkokunnassa pelkkänä Elmona. Kainalniemen oma poika kahmi kasoittain kultamitaleita sekä Andien talvikisoissa että Derwangan kesäkisoissa.

 • Baltian maiden itsenäisyys tunnustetaan

  Suomen tunnustusta Baltian maille saatiin odottaa

  Baltian maiden itsenäisyys kruunattiin vanhoillisten vallankumouksen aikana ja sitä seuranneina päivinä. Prosessi ajoittuu Mihail Gorbatšovin eroon NKP:n johdosta. Myös Suomi solmi hiljalleen diplomaattisuhteet Viron, Latvian ja Liettuan kanssa.

 • Viro liittyy EU:hun

  Virosta tulee EU-jäsen

  Virossa herättiin vapunpäivänä 2004 ensimmäiseen aamuun osana Euroopan unionia. Maassa istutettiin jäsenyyden kunniaksi miljoona puuntaimea uuden aikakauden merkiksi.

 • Haudanvakava Antero Alpola oli vuosikymmeniä Ylen huumoripomo

  Viihdetuottaja loi Kankkulan kaivon ja laski Speden radioon.

  Antero Alpola (1917–2001) johti radion ajanvieteosastoa yli 30 vuotta ja lahjoitti Suomen kotien kuultavaksi Kankkulan kaivon, Reino Helismaan ja Speden. Huumoriveteraanin tavaramerkkinä oli järkkymättömän vakava naama.

 • Kankkulan kaivolla parodioi radioreportaaseja

  Suosittu radiohupailu närkästytti raittiuspiirejä 1958–1970

  Vuosina 1958–1970 radiossa esitetty Kankkulan kaivolla syntyi kahden ajanvietetoimittajan Antero Alpolan ja Aune Ala-Tuuhosen kynästä. Suosittu radiohupailu närkästytti raittiuspiirejä "moraalitonta elämää ihannoivalla tyylillä".

 • Antero Alpolan radiohuumoria

  Radion ajanvietepomo oli kuivan älyllisen huumorin taituri.

  Radion ajanvietepäällikkö Antero Alpola (1997–2001) edusti kuivahkoa, älyllistä huumoria ja esiintyi valokuvissakin naama peruslukemilla. Hän oli vuosikymmenien ajan suomalaisen radioviihteen moottori.

 • Urho Kaleva Kekkonen ja sápmelaččat

  Urho Kekkonen ja olbmát geat su dovde Sámis

  Guokte báddejumi das, makkár oktavuohta Suoma gávccát presideanttas Urho Kekkonen lei sápmelaččaiguin.

 • Postâ poođij Njellimân tovle tuše ohtii mánuppaajeest

  Njellim Matti maainâst tovláin aaigijn Njellimist.

  Njellim Matti, Matti Saijets, muštâl jieijâs suuvâ aassâmkiedi historjást já muuštâš, maht ovdâmerkkân poostâ jođettem lii muttum suu eellim ääigi. Ella Sarre sahhiittâlâi Njellim Maati ive 1982. Njellim Matti muštâl, ete vuosmuš táálu rahtui paijeel čyeti ihheed tassaaš suu suuvâ päikkikiädán. Suu äijih, Nyere Piäkká raahtij tom. Tađe ovdil siämmáá pääihist lijjii maŋgâ puáris kuátisaje.

 • Olipa kerran Kotikatu: näin menestysdraaman kaari kantoi

  Kotikatu on Ylen pitkäaikaisin draamasarja

  Torstaina 24. elokuuta 1995 kello 19.45 käänsi moni tv-katselija uteliaisuuttaan kanavan ykköselle. Alkoi uusi, keskelle Helsingin kantakaupunkia sijoittunut realistinen draamasarja Kotikatu. Sarjan pilotti oli nähty kolme päivää aiemmin. Miten suhtautua tietoon, että se jatkuisi peräti kolmen vuoden ajan? Liioitelluksi ajateltu kesto osoittautui pian vain alkusoitoksi, sillä huippusuosituksi muodostunut sarja päättyi vasta 17 vuotta myöhemmin.

 • Mäkimaat, Luotolat ja muut Kotikadulla vuonna 1995 asuneet

  Kotkadun henkilögalleria

  Kotikatu-sarjan vuonna 1995 ensiesitetty ensimmäinen kausi seurasi pääasiassa kahden helsinkiläisperheen elämää. Mäkimaat ja Luotolat olivat kaksi hyvin erilaista perhettä, jotka asuivat samassa talossa Ullanlinnan Korkeavuorenkadulla, vastapäätä Johanneksenkirkkoa. Virkistä muistiasi kertaamalla, mistä kaikki alkoi ja millaisessa elämäntilanteessa kukin kotikatulainen oli sarjan alkaessa.

 • Rohkea noidanrooli jäi Mirja Manen tunnetuimmaksi elokuvatyöksi

  Mirja Mane jäi sittenkin elokuvataivaan tähdenlennoksi

  Palavasilmäinen näyttelijäkaunotar Mirja Mane nousi komeetan tavoin elokuvatähdeksi 1950-luvulla. Elävä arkisto esittää Manen viidestä elokuvasta kokonaisuudessaan kolme: elokuvat Noita palaa elämään, Saariston tyttö ja Kuningas kulkureitten. Nämä Roland af Hällströmin Fennada-Filmille tekemät nopeat ohjaukset kertovat myös sen, miten ja miksi Manen elokuvaura sittenkin jäi tähdenlennoksi.

 • Pikku Kakkosen tutut ja turvalliset juontajat

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri.

  Pikku Kakkosen juontaja on lapsen kaveri, joka johdattaa uuteen ohjelmaan ja rakentaa ohjelmapalikoista kokonaisuuden. Tutun ja turvallisen kaverin kanssa on mukava katsella ohjelmia. Tässä esiteltynä juontajia ennen 2000-lukua.

 • Pikku Kakkosen historia

  Pikku Kakkosen parhaita paloja 12 ensivuodelta.

  Vuonna 1989 Pikku Kakkonen oli ollut Ylen ohjelmistossa jo 12 vuotta. Ohjelman parhaita paloja vuosien varrelta esitellyt historiakatsaus etenee kronologisesti kahden katsojasukupolven yli kohti uusia syksyjä.

 • Pikku Kakkosen posti - piirroksia ja tarinoita vuodesta 1977

  3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti tiistai-iltaisin.

  Pikku Kakkosen postilokeroon 347 on lähetetty piirroksia ja tarinoita ihan Pikku Kakkosen ensimmäisistä lähetyksistä asti. 3.1.2017 alkaen Pikku Kakkosen posti palaa iltaohjelmaan ja se esitetään uusintana perjantaiaamuisin.

 • Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

  Iltasatuja Lasse Pöytsin kertomana 1977

  Näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi.

 • Näin Hermannia tehtiin

  Kurkistus Sirkus Hepokatin kulisseihin vuonna 1984.

  Vuonna 1984 kuvattu materiaali näyttää, mitä Sirkus Hepokatin kulisseissa tapahtui. Ohjelmanteko oli hauskaa, mutta paikoin hidasta. Voi änkeröinen!

 • Pikku Kakkosen jäävaroitus

  Ohjelman tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan.

  Pikku Kakkosen tunnuksesta tuttu nalle joutuu pahaan pulaan, kun hän menee heikoille jäille. Onneksi apuun ehtii tunnuksen reipas poika.

 • Pikku Kakkosen tunnukset

  Pikku Kakkosella on ollut kolme erilaista tunnusta.

  Tammikuussa 1977 ensilähetyksensä nähneellä Pikku Kakkosella on ollut historiansa aikana kolme erilaista tunnusta.

 • Tamminiemi VR – kokeile ja bongaa Kekkonen!

  Elävän arkiston VR-kokeilu vie sinut Tamminiemeen.

  Elävän arkiston toteuttama VR-kokeilu vie sinut virtuaalimatkalle Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen kotiin Tamminiemeen. Kokeile virtuaalitodellisuutta omin silmin älypuhelimesi avulla.

 • Jos synnyit 1940-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1940-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.

 • Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.

  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.

 • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Jos synnyit 1960-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1960-luvulla syntyneeen silmin.

  Kun synnyit, Urho Kekkonen oli presidenttinä, ihminen kävi kuussa, televisiokuva oli mustavalkoinen ja radio televisiota yleisempi suomalaiskodeissa. Mutta maailma muuttui ja televisio- sekä radiotoiminta sen mukana. Tulevien vuosikymmenten aikana Yleisradio tarjosi enemmän katsottavaa ja kuunneltavaa kuin lapsuudessasi – ja vieläpä silloin, kun itse halusit.

 • Ylen toivottuja draama- ja viihdeohjelmia Areenaan

  Tietoa arkistodraamoista, joita julkaistaan Yle Areenaan.

  Yle tuo Areenaan tuhansia tunteja yli viisi vuotta vanhaa omatuotantoista draamaa, viihdettä ja lastenohjelmia. Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti, joten sivua seuraamalla tiedät aina milloin suosikkiohjelmasi löytyy Areenasta.

 • Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.

 • Upota Elävän arkiston soitin sivuillesi

  Voit upottaa videoita ja audioita sivuillesi.

  Voit upottaa Elävän arkiston videon tai audion omille verkkosivuillesi Elävän arkiston soittimesta löytyvän koodin avulla.