Irti sokerikoukusta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla

Karppaajan ruokavalio. Kuva: Stock.xchng

Jos leipä turvottaa, sokeri koukuttaa tai Nukkumatti meinaa noutaa heti aterian jälkeen, kannattaa ainakin kokeilla hiilarien rajoittamista edes muutaman viikon verran. Se on paljon helpompaa kuin usein ajatellaan.

Yksinkertaisimmillaan hiilaritietoinen syöminen tai karppaus sujuu niin, että vaihtaa aterioilla pastan, perunan ja riisin lämpimiin kasviksiin, raasteisiin tai salaattiannokseen, jättää sokeripitoiset tuotteet kauppaan ja korvaa kevytjuustot ja –jogurtit täysrasvaisilla versioilla. Variaatioita on monia. Tiukimman linjan alakarppaajat jättävät pois myös hedelmät, kun hyväkarppaajat kelpuuttavat lautaselleen hedelmien lisäksi täysjyväviljankin. Jutun juju on kaikissa tyylisuunnissa sama – päivittäistä hiilihydraattiannosta pienennetään tuntuvasti.

Parhaiten itselle sopivan tavan syödä löytää helposti kokeilemalla. Uudelle ruokavaliolle kannattaa antaa enemmän kuin muutama päivä aikaa ennen mielipiteen muodostamista. Ruokavalion skarppausta karppaamalla voi kokeilla voi helposti vaikka seuraavalla viikon ruokalistalla:


Maanantai

 • Aamupala: Kahden munan munakas
 • Lounas: Paistettua kalaa ja lämpimiä kasviksia
 • Välipala: Kourallinen pähkinöitä tai hedelmä
 • Päivällinen: Siskonmakkarakeitto ilman perunaa
 • Iltapala: Pala leipäjuustoa

Tiistai

 • Aamupala: Täysrasvaista maustamatonta jogurttia ja marjoja
 • Lounas: Kanasalaatti
 • Välipala: Avokado sitruunamehulla ja mustapippurilla
 • Päivällinen: Lihapullia ja raasteita, oliiviöljyä
 • Iltapala: Omenaa ja homejuustoa

Keskiviikko

 • Aamupala: Marjasmoothie luonnonjogurttiin, muutama pähkinä
 • Lounas: Pinaattikeittoa kananmunalla
 • Välipala: Omenarahkaa 
 • Päivällinen: Bratwurstia ja hapankaalia
 • Iltapala: Paprikaa, kurkkua, kukkakaalia ja dippikastiketta

Torstai

 • Aamupala: Tomaattimunakas
 • Lounas: Kreikkalainen salaatti
 • Välipala: Kourallinen pähkinä-siemensekoitusta tai pala lempijuustoa
 • Päivällinen. Kanakastiketta lämpimillä kasviksilla
 • Iltapala: Uuniomena hunajalla ja kanelilla maustettuna

Perjantai

 • Aamupala: Täysrasvaista maustamatonta jogurttia ja hedelmiä
 • Lounas: Papu-vuohenjuustopata
 • Välipala: Muutama pala tummaa suklaata
 • Päivällinen: Karjalanpaistia lämpimillä kasviksilla
 • Iltapala: Pala leipäjuustoa

Lauantai

 • Aamupala: Paistettu muna ja pekonia
 • Lounas: Tomaattikeitto
 • Välipala: Kourallinen pähkinöitä, porkkana tai hedelmä
 • Päivällinen: Uunilohta ja salaattia
 • Iltapala: Juustotarjotin, omenaa ja päärynää

Sunnuntai

 • Aamupala: Vhh-reseptillä leivottua siemenleipää ja voita
 • Lounas: Itse tehtyjä kalapuikkoja, majoneesia ja salaattia
 • Välipala: maustamatonta täysrasvaista jogurttia ja marjoja
 • Päivällinen: Paistia lämpimillä kasviksilla
 • Iltapala: Marjarahkaa

 

Muita vinkkejä:

 • Täytä aterioilla aina ainakin puolet lautasesta kasviksilla.
 • Älä pihtaile rasvan kanssa, vaan nauti päivittäin terveellisiä rasvanlähteitä, kuten esimerkiksi rypsi-, kookos- tai oliiviöljyä, voita sekä erilaisia pähkinöitä, rasvaista kalaa, avokadoa ja täysrasvaisia makeuttamattomia maitotuotteita. Kohtuuttomaan rasvalutraukseen ei kuitenkaan ole tarvetta ryhtyä.
 • Mikäli syöt päivittäin paljon hedelmiä tai käytät myös viljatuotteita, laske vastaavasti rasvamääriä.
 • Syö itsesi aterialla kylläiseksi.
 • Muista juoda tarpeeksi vettä.

 

Kirjallisuutta:

Kukka Laakso, Varpu Tavi: Maanantaisoturit (Mybook 2011)
Varpu Tavi: Laihdu ilman nälkää hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla (Teos 2005)
Ilkka Salmenkaita, Varpu Tavi: Laihdu ilman nälkää (Mybook 2009)

Uusi karppausoppaita:

Cathrine Schück: Karppaus, Välimeren ruokaa - opas ja keittokirja (Readme 2011)
Katriina Luotonen: Karpin keittokirja ja ateriakirja (Readme 2011)
Annika Dahlqvist: Karppaus - opas ja keittokirja (Readme 2011)

 

Toimittaja Ani Kellomäki on myös kokki ja himokarppaaja.

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Karppaaja (ei varmistettu)

Kuten tupakanpolton lopettaminen ja alkoholismista vapautuminenkin, ei karppaus eikä edes selvä hiilihydraattien vähentäminen onnistu suomalaiselta peruna-leipäkuluttajalta, mikäli annetaan tämän kirjoituksen mukainen ohje:
"Mikäli syöt päivittäin paljon hedelmiä tai käytät myös viljatuotteita, laske vastaavasti rasvamääriä"

Tuossa on selvä asiavirhe. Missään tapauksessa ei pidä korvata rasvoja hiilihydraateilla (siis ei viljatuotteita rasvan tilalle).
Viljatuotteet eivät poista näläntunnetta (tulee aina syödyksi liikaa), ne turvotessaan aina myös venyttävät mahalaukkua.
Rasvojenkin kanssa pitää varoa teollisesti valmistettuja tuotteita (mm. margariini, smetana), pitää aina valita luonnonmukainen vaihtoehto (voi).
Suolan käyttöä tulee erityisesti tarkkailla.

Lähettänyt käyttäjä Teme (ei varmistettu)

Karppaajan näkökulmasta tuossa on pari virhettä, mitä yleensä suositaan:
- annoskokoa ei rajoiteta (esim. pari palaa leipäjuustoa)
- välipaloja ei suosita
- proteiinia vedetään vähintään 1g/painokilo

Lähettänyt käyttäjä loogista (ei varmistettu)

Olin 60-70 lluvun vaihteessa Martta-yhdistyksen talouskoulussa Helsingissä. Siellä opin tunnilta että hiilihydraatit ja rasvat korvaavat toisiaa. Vieläkin on nähtävissä kirjani sivulla tämä merkintä kurssilta. Eli tämä pyhä, yksinkertainen asiaselvyys on ollut tiedossa aina, nyt se on nostettu sanalla karppaus esiin. Ei olisi välttämätöntä puhua siitä vaan muistaa tuo yksinkertainen totuus hiilihydraattien ja rasvojen korvaaaminen toisillaan.

Lähettänyt käyttäjä Pari vuotta kar... (ei varmistettu)

Ihmettelin ohjeen välipaloja. Olen itse karpannut kaksi vuotta, enkä edes muista enää, mikä on välipala. Kunnon karppiaamiainen ja kaksi vhh-ateriaa ovat niin täyspainoista ravintoa, että niillä pärjää ilman että välipalat tulevat edes mieleen.Ulkomaisissa tuontihedelmissä ei ole paljon muuta kuin vettä ja sokeria, kalliitakin ovat. En osta niitä koskaan. Jos viitsii kesällä marjastaa,falvonoidit saa talvella itse pakastetuista marjoista.

Lähettänyt käyttäjä Eläkeläinen (ei varmistettu)

Olen ollut jo kohta puolitoista vuotta "hiilaritietoinen", ja laihtunut yli 20 kg. Kaupoissa pystyn vaivatta ohittamaan lähes kaikki "turhakehyllyt", en osta leipää, eineksiä, jauhoja, perunoita, makaroonia tai riisiä. Jugurteista Turkkilainen ja maitohyllystä smetanaa ja kermaa, siin maitotuotteet. Pähkinöitä, lihaa, kalaa ja pekonia on yleensä ostoskorissani. Hedelmiä en yleensä osta. Melko yksipuolinen kokonaisuus, tosin luomua, jos on saatavilla. Siis kananmunat ja kasvikset.
Syön aamuisin kahvini kanssa kermaa ja kookosöljyä, sillä pärjään pitkälle iltapäivään. Kolme ateriaa päivässä riittää. Voin hyvin, siinä syy muuttuneeseen ruokavaliooni.

Lähettänyt käyttäjä Eläkeläinen (ei varmistettu)

Olen ollut jo kohta puolitoista vuotta "hiilaritietoinen", ja laihtunut yli 20 kg. Kaupoissa pystyn vaivatta ohittamaan lähes kaikki "turhakehyllyt", en osta leipää, eineksiä, jauhoja, perunoita, makaroonia tai riisiä. Jugurteista Turkkilainen ja maitohyllystä smetanaa ja kermaa, siinä maitotuotteet. Pähkinöitä, lihaa, kalaa ja pekonia on yleensä ostoskorissani. Hedelmiä en yleensä osta. Melko yksipuolinen kokonaisuus, tosin luomua, jos on saatavilla. Siis kananmunat ja kasvikset.
Syön aamuisin kahvini kanssa kermaa ja kookosöljyä, sillä pärjään pitkälle iltapäivään. Kolme ateriaa päivässä riittää. Voin hyvin, siinä syy muuttuneeseen ruokavaliooni.

Lähettänyt käyttäjä vasta viisi kuu... (ei varmistettu)

hiilaritietoinen, mutta jo 8 kg kevyempi. Vointi erinomainen. Ruokavalioni pitkälti edellisen kirjoittajan kaltainen, mutta syön hedelmiä. Hedelmät, pähkinät ja rasvaiset juustot ovat herkkujani, samoin kermarahka marjoilla tai hedelmillä. Enpä muita makeita kaipaa. Suklaata teen itse kookosöljystä, kaakaojauheesta, mantelirouheesta yms. Makeudeksi jälkiruuissa käytän jonkin verran sokeritonta sokeria eli sukronia.

Lähettänyt käyttäjä miten on? (ei varmistettu)

Itse aihduin 35kiloa kun koin eettisen herätyksen ja aloin vegaaniksi. Verenpaine ja kolesteroli laskivat, veren sokeriarvot ovat aina olleetkin hyviä. Näin ollen en menisi toitottamaan vain yhtä ja samaa totuutta laihtumiselle. Se mistä minä olen huolissani on ristiriita täyskieltäytymisen ja elävän elämän välillä. Olen nimittäin työskennellyt kotipalvelussa. Kaikki pitkään terveinä ja hyväkuntoisina eläneet tuntemani vanhukset vannoivat muutaman elintarvikkeisiin liittyvän seikan nimeen: aamuisin kaurapuuroa, ruisleipä, voita ja perunaakin olivat syöneet, mutta puhtaita ja lisäaineettomia elintarvikkeita. Se, mikä heitä yhdisti oli kiitollinen ja iloinen elämänasenne. Siitä vain ei nykyään saisi puhua että se hyvän elämän resepti löytyisi jostain muualta kuin lautaselta! Silloinhan eri elintarvikeryhmittymiin sidoksissa olevat lääkärit eivät saisi idealismiaan kaupaksi. Tutkimusten valossahan terveellisin ruokavalio on välimeren malli.

Lähettänyt käyttäjä Dodo (ei varmistettu)

Minun ruuansulatukseni vaatii kuituja ja kuituja. Niitä on runsaasti juuri niissä ruoka-aineissa, joita karpatessa pitää välttää.

Syön puuroja, ruisleipää, All Bran -aamiaishiutaleita. Kaikenlaiset pastat on herkkuani. En kieltäydy lämpimistä sämpylöistä ja syön tummaa suklaata ja laitan kahviini sokeria.

Jos karppaisin, saisin ihan varmaan suolitukoksen. Tuntuu, että karppaamisessa unohdetaan kokonaan ihmisen aineenvaihdunta ja suoliston toiminta.

Lähettänyt käyttäjä MikaK (ei varmistettu)

Varokaa karppausta. Tuhoatte vielä aivonne, jotka eivät ilman hiilidydtaatteja tule toimeen. Tutustukaa myös tohtori Atkinsin ruumiinavauspöytäkirjaan, siihen miten huonossa kunnossa hänen elimistönsä ja verisuonensa olivat ja kuolema korjasi satonsa.

Lähettänyt käyttäjä kapostirobo (ei varmistettu)

No ohoh. Kyllähän karpatessa suositellaan - melkeinpä määrätään - syötäväksi vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä. Minun vatsantoimintani pysyy kunnossa, kunhan muistan rouskuttaa päivittäin kaalia! Eikä kaasuakaan muodostu ollenkaan samoin kuin leipää mussuttaessa.

Lähettänyt käyttäjä kapostirobo (ei varmistettu)

Vihanneksia, juureksia, marjoja, kalaa, lihaa, öljyä, voita jos se sopii, maapähkinöitä (joka ei nimestään huolimatta ole pähkinä) ja rasvaisia siemeniä, jos ne sopivat. Ihan hyvin.

Lähettänyt käyttäjä bearnaise (ei varmistettu)

Ja minä vain en laihdu. Ruokavalio osapuilleen sama, paitsi että aamulla kyllä syön jotakin. Mutta joo. olo on kyllä kohtalaisen virkeä, joten mikäs tässä karppaillessa.

Lähettänyt käyttäjä Ihana elämä (ei varmistettu)

On se vaan kiva olla tämmöinen luonnonoikku, että paino pysyy samana vuodesta toiseen. Olen nyt 42-vuotias ja viimeiset 20 vuotta olen painanut aivan samat lukemat, jotka ovat lähellä taulukkojen ihannepainoa.

Herää kysymys, onko se ihmisen malli ja massa sittenkin pitkälle ihmisen geeneissä määrätty. Omalla kohdallani ainakin tuntuu käsittämättömältä, että voin syödä käytännössä mitä sattuu, eikä paino muutu. Edes kausittainen reipas alkoholinkulutus ei siihen vaikuta, öisine mässäilyineen!

Toisaalta taas lukemattomat ihmiset eivät laihdu millään, tai jos laihtuvat niin vain tilapäisesti.

Lähettänyt käyttäjä sexotron (ei varmistettu)

Hiukan kyllä epäilen että mahasi on silti kasvanut vaikka paino on sama. Ei kannata puntaria katsoa vaan peiliä. Proteeini pitää pakarat kiinteenä, ei leipä. MUTTA... Itse en usko täysikarppaukseen normaalipainoisilla ja/tai urheilijoilla. Ilman hiilihydraattia ei kyllä rauta nouse samaan tahtiin. Että kyllä sitä saa jonkin verran syödä ja kuluuhan se pois jos tekee muutakin kuin katsoo lätkää telkkarista.

Lähettänyt käyttäjä Twiggery (ei varmistettu)

En minäkään lihonut ensimmäisten 50 vuoden aikana. Toista se on yrittää pitää paino kurissa kun on yli 50 v nainen. Se on totta että sokerin näkeminenkin lihottaa.

Kuituja tulee karpaamisessa kun syö vihanneksia, mutta ainakin pellavansiemenet on sallittu.

Atkinsin kuolemasta liikku ihan väärää tietoa. Sen kuolinsyy oli kaatumisen aiheuttamat seuraukset. ja sitäpaitsi se eli aika vanhaksi. Jopa suomalaisen ravintosuosituksen mukaan elävät kuolevat kuitenkin. Että kaikkien elimistöstä löytyy vanhana vaikka mitä moskaa.

Lähettänyt käyttäjä Mummeli Espoosta (ei varmistettu)

Karppaisin sitä minäkin, jollei se tulisi niin kamalan kalliiksi. Eläkeläinen pärjäilee jotenkuten, kun päivittäisestä ruuasta iso osa tulee puuroista, leivästä, perunasta ja riisistä. Siihen vähän lisää jotain halpaa lihaa tai säilykettä. Lanttua, porkkanaa ja kaalia raatsii ostaa, mutta pähkinät, juustot ja hedelmät ja kasvikset, appellisiinia lukuunottamatta, pitää näin talviaikaan unohtaa.

Lähettänyt käyttäjä Kari (ei varmistettu)

Mielenkiintoista kuulla miten tuommoiset ihmeruokavaliot onnistuvat ihmiseltä, joka käy töissä. Ja jolla on päivässä 20min aikaa käyttää mikroaaltouunia.
Ruokalistassa on joka päivässä vähintään yksi kohta jota en suostu suuhuni pistämään, sana jota en tunnista tai aine jota ei löydä lähikaupan hyllystä.
Lisäksi "karppaamisen jälkeen voi paino nousta" tarkoittaa sitä että tuo ei tule onnistumaan. Ei ihminen voi kituuttaa ihmeruokavaliolla koko elämäänsä, väkisin tulee repsahdus ja sitten kilot humpsahtavat takaisin.

Ei näitä ihmekikkailuja tarvita. Ainoa konsti on lisätä liikuntaa ja syödä järkevämmin. Eikä sitäkään tarvitse tehdä kertalaakista. Pikkuhiljaa.

Lähettänyt käyttäjä Teme (ei varmistettu)

Ei karppaaminen kallista ole. Halpoja ruoka-aineita mm.:
- seiti
- muikku/silakka
- tonnikala purkissa
- porsaan ulkofile
- kananmunat
- broileri
- naudan paistit (esim. karjalanpaisti)
- voi
- kauden kasvikset
- juurekset
- kaalit
- sieniä, marjoja(voi kerää itse)

Eipä todellakaan maksa juuri mitään...

Lähettänyt käyttäjä Teme (ei varmistettu)

Ei eroa tavallisesta ruuanlaitosta mitenkään. Jos ostat eineksiä ja valista ruokaa kaupasta, niin jatka mikroateria linjalla....

Lähettänyt käyttäjä mä (ei varmistettu)

Hyvin onnistuu ruokavalio, vaikka käy töissä. Mulla on ruokatauko 20 min. Edellisenä päivänä kasaan eväsrasioihin seuraava päivän lounaan. Tämä tarkoittaa monesti sitä, että päivällistä tehdään niin paljon, että siitä jää seuraavalle päivälle. Esim. hyvin maustettu jauhelihakasvis paistos runsaalla salaatilla, jälkkäriksi rasvainen maustamaton jogurtti marjoilla. Kyytipojaksi sokeriton kaakao kermalla. Nuo ruokalistat ovat hyvänenaika suuntaa antavia. Ihan itsekin saa keksiä ruokansa. Kun vain muistaa suosia proteiia ja rasvaa ja hiilaripitoiset minimiin. Hätätilassa lounaaksi voi heittää vaikka vain palaset hyvää juustoa ja makkaraa puolikkaalla kurkulla! Tai muna. Hyvänä apuvälineenä tunnistaa raaka-aineiden hiilihydraatti ym. pitoisuuksia toimii nettisivu Fineli. Helppoa! Eikä ole muuten vieläkään nälkä lounaan jälkeen, vaikka kello nyt puoli kuusi illalla. Eikä ole tarvinnut kituutella, kun saa syödä maistuvaa aitoa ruokaa. Oman vointini paraneminen tällä ruokavaliolla riittää vakuudeksi minulle.

Lähettänyt käyttäjä Teme (ei varmistettu)

Periaatteessa voi, mutta kun syöt lihaa ja kasviksia/juureksia sekä rasvaa, niin saat huoletta vetää kilon päivässä....mutta harva jaksaa niinkään paljoa eikä nälkää tule.

Jo 60-luvun keittokirjoissa varoiteltiin hiilareiden syömisestä, koska ovat turhaa energiaa joka ei pidä nälkää.

Lähettänyt käyttäjä Antti (ei varmistettu)

Minä sanoisin kaikkeen tähän että eläkää normaalia elämää, vähän liikuntaakin josta tykkää niin mukaan ja positiivinen elämänasenne. Syödä ja juoda saa kaikkea kohtuudella ja jos jättää makeat pois, ei ylensä liho.

Lähettänyt käyttäjä Karppaaja M23 (ei varmistettu)

Hienoa nähdä ja kuulla, miten yhä useampi kokeilee karppausta ja huomaa hiilihydraattitietoisuuden ja niiden suoranaisen vähentämisen olevan tärkeä asia terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa.

Ennen oli pakko ostaa päivittäin karkkipussi ja/tai kääretorttu tms.. Nykyään ei ole juuri mitään makeanhimoa ja jos haluan makeaa, syön esim. kookoshiutaleita.

Joku tuossa sanoi karppaamista kituuttamiseksi... Voisin kommentoida, että itselle ei ole todellakaan kituuttamista ja on ruokavalio jota jatkan loppuelämäni. Nautin suunnattomasti kuohukerman juomisesta. Joskus aikanaan vaihtelin rasvattoman ja täysmaidon välillä, ja voisi kuvitella että kuohukermaan siirryttyä se maistuu liian rasvaiselta, mutta totuin siihen nopeasti ja se on ollut pitkään suurinta herkkuani. Tässä lista yleisimmistä käyttämistäni ruoka-aineista mitä tuli mieleen:

- Kuohukerma
- Kananmunat
- Kalat ja muut merenelävät (mieluiten villit)
- Nauta (mieluiten luomu)
- Kana
- Turkkilainen jogurtti
- Kaalit
- Kurkku
- Paprika
- Raakamaidosta valmistetut juustot
- Luonnon marjat kuten mustikka ja puolukka
- Kookos
- Avokado
- Voi
- Pähkinät

Syön 3 kertaa päivässä 5-6h välein. Noilla pärjää melko pitkälle. Jos venyy pidemmäksi tai on sattunut syömään liian vähän, otan pikkusen kookoshiutaleita tai kourallisen pähkinöitä aterioiden välillä.

Munalla töihin, ihanan täyteläistä kuohukermaa kyytipojaksi ja kaalisalaattiin ei kyllästy koskaan.

Lähettänyt käyttäjä karppaus sitä, ... (ei varmistettu)

Miksi Ylekin lähtee tähän karpparihömpötykseen mukaan? Eikö jo riitä, että naisten- ja iltapäivälehdet ovat samaa pöpinää täynnä.

Terveellä ihmisellä ei ole yhtään lääketieteellistä perustetta alkaa karttaa hiilihydraatteja.

Lähettänyt käyttäjä Pekka (ei varmistettu)

Minulta on sappirakko poistettu, mistä seuraa, että en käytännössä voi syödä raakoja vihanneksia lainkaan, pahimina kaali ja sipuli.

Kokeilin karppausta syömällä perunan sijasta keitettyjä kasviksia. Se toimi hyvin.

Lähettänyt käyttäjä emilie (ei varmistettu)

"Lääketieteellistä perustetta" ?? Mitähän tuokin tarkoittaa? Paino mulla ainakin putosi vaivattomasti, makean-, pullan- ja leivänhimo hävisi. Närästys ja ilmavaivat hävisivät. Mitähän lääketieteellistä perustetta syömisten valisemiseen tarvinnee, nälkä lähtee. Eipähän tarvitse ostaa erikseen "laihdutusruokia", eikä olla millään dieetillä joka loppuu, koska tätä voi noudattaa loppuikänsä.

Lähettänyt käyttäjä emäntä (ei varmistettu)

8kk karppauksella ja paino pudonnut 28kg. Melkein jo tavote painossa. Eipä ole ikävä leipää, pottua tai makaroneja. Toisinaan saatan hiukan herkutella ja syödäkin vähäsen, mutta hyvin on menny ja ikinä painonpudotus ei ole ollut näin helppoa.

Lähettänyt käyttäjä 2-tyypin diabee... (ei varmistettu)

Luin 70-luvulla Kirjan:Valkoista mutta Tapavaa !En muista koska julkaistu enkä oikein sisältöäkään ! Karppaus on jo muutaman vuoden kiinnostanut kun paino nousi 08-09 talvena 15kg Kun pumppasin ateriainsuliinia ! Tosin päivittäinen Dokauksen uudellen aloittelu alkoi samalla joten laitoin 'sen piikkiin'!
Kärppaus Todella kiinnostaa mutta ilman noita älyttömiä läskien määriä ! ja Ja proteiineja ! Proteiinit ainakin diabeetikolla rasittaa munuaisia ! Vihanneksia ja kohtuudella Protskuja ilman viinaa ja likaa Läskiä niin Hyvä tulee !

Terv EnuP

Lähettänyt käyttäjä Nainen (ei varmistettu)

Ihmeruokavalio?? Käsittääkseni myös karppaajan ruokalautasella on ihmisen ruoaksi tarkoitettuja tuotteita? Ihminen itse määritellee mitä suuhunsa laittaa. Jos toinen ei tunge sinne mielenmäärin leipää, pottua ja sokeria sisältäviä tuotteita, niin mikä siitä nyt niin IHMEruokavalion tekee?

Tosin täytyy myöntää, että näitten tiettyjen tuotteiden poisjättäminen ja toisaalta korvaaminen toisilla on kyllä tehnyt meidän perheessä liudan ihmeitä. Unen laatu on parantunut, ei turvotusta, ei ilmavaivoja, järki luistaa paremmin, paino tippunut, ei väsymystä ruokailun jälkeen, iho on tosi hyvässä kunnossa, makeanhimo katosi samantien, sellainen hypeolo hävisi, ei tarvitse hontata ruokaa, jne.jne. Pelkkää plussaa!

Lähettänyt käyttäjä parempaa kohti (ei varmistettu)

Ei karppaus ole mikään hihhuli-dieetti, päinvastoin kuin monet 'saa syödä sitä, ei saa syödä tätä'-dieetit. Minulla oli 50 v korvilla kolesteroli yli 7 ja paastosokeritaso melkein diabeteslukemissa - viikon-parin hiilarittomalla lukemat tippui lähes normaaleiksi.
Se taitaa vain olla niin, että kaikille ei hiilarit sovi. Meilläkin suvussa on II-tyypin sokeritautia.

Mielenkiintoisinta koko karppauksessa oli minun kohdallani se, että vuosikausia vaivanneet olkapää- ja selkäsäryt (johtuvat kuulemma kulumista ja istumatyöstä) loppuivat kuin seinään viikon sokerittomuuden jälkeen. Muru- ja suklaakeksit tuntuvat särkyinä heti seuraavana yönä! Tämä ei lopu ikinä! Otin ruokavalioon takaisin lihan ja pekonin (=savukylki viipaleina) sekä voin, kookosmaidon ja kerman.Ei vaivaa kaasut eikä turvotus, vaikka en syökään Actimeliä... Olo on kevyempi ja pirteämpi, ja suoli toimii normaalisti, vaikka joku pelkäsikin, että kuiduttomuus on pahasta. Minä olen kuitulähteenä syönyt leipäsiä, jotka tehdään mm. mantelijauhosta, juustosta, munista, sokeriruokokuidusta (fibrex) ym. Resepti löytyy karppaus.info -sivulta.

Lähettänyt käyttäjä skarppi (ei varmistettu)

"korvaa kevytjuustot ja –jogurtit täysrasvaisilla versioilla."

Tällaiselle ohjeelle ei ole olemassa mitään ravinto-opillista perustetta. Ylimääräinen kova rasva on parhaimmillaankin vain ylimääräistä kaloria, eikä myöskään erityisesti "pidä nälkää" kuten moni nykyisin luulee. Ravinto-opillisesti suositaan pehmeiden, ei kovien rasvojen käyttöä.

Lähettänyt käyttäjä karpaasi (ei varmistettu)

Itsellä ainakin vaikutti oma olo huomattavasti enemmän kuin viralliset suositukset. Tässä on muutenkin luottamus alkanut mennä tuonne totuuden torveen joka on sählännyt muissakin kuin ruoka-asioissa viime aikoina aivan ansiokkaasti.

Lähettänyt käyttäjä Isotäti (ei varmistettu)

Eikös me isot pärjättäisi, jos jatkettaisi vaan samaan malliin, mutta syötäis pienempiä satseja. Vaikka puolet nykyisestä määrästä. Rahatkin vois riittää paremmin. Noustais ylös ja patikoitais vähän. Mutta on se vaan niin vaikeeta käytännössä, kun toi telkkakin siinä pauhaa ja sohva vartoo.

Lähettänyt käyttäjä Freiherr von Ve... (ei varmistettu)

Kun pääsin tekstissä kohtaan "korvaa kevytjuustot ja –jogurtit täysrasvaisilla versioilla" olin revetä epäuskoiseen räväkkään nauruun, sillä kyseiselle ohjeelle ei löydy minkäänlaisia rationaalisia perusteluja, ei edes vhh-ruokavalion näkökulmasta.

Mutta toisaalta "karppaamisessa" ei olekaan kyse rationaalisesta toiminnasta vaan emotionaalisesta ylipainoisten rasvaisen ruuan ystävien katharsiksesta, jota vahvistaa rasvalla mässyttelyn stimuloima elimistön endokannabinoidi-järjestelmä. Monien kokemaa rasvaisen ruuan himoa selittääkin tämä vastikään todistettu yhteys ja "karppaaminen" tarjoaa heille oivan synninpäästön toteuttaa makumieltymyksiään.

Yle:n journalistinen taso on laskenut nopeammin kuin tv-maksun maksajien lukumäärä, vaikka maksullisia naistenlehtiäkin on hömppään viehtyneille tarjolla. Vielä kun joku uskaltaisi rehellisesti tunnustaa miksi "karppaajat" ovat lähes poikkeuksetta merkitsevästi ylipainoisia ihmisiä, huomattavasti useammin kuin mitä väestöstä keskimäärin?

Lähettänyt käyttäjä Laihakarppi (ei varmistettu)

Ai miksikö "karppaajat" ovat ylipainoisia? No varmaan aika usein juuri siitä syystä, että ovat yrittäneet elää virallisterveellisten ohjeiden mukaisesti, eli popsineet vähärasvaisia tuotteita ja paljon hiilihydraatteja, jotka eivät heitille vain ole sopineet. Ja sitten kun alkaa karpata, niin eivät ne kaikki ylimääräiset kilot ihan hetkessä kuitenkaan katoa.

Mä puolestani aloitin karppauksen, vaikka painoindeksi oli jonnin verran alle 20:n, ja päällimmäisenä syynä täysi kyllästyminen akneen -- ikää kuitenkin jo yli 30 vee. Hämmennyin seurauksista: akne on hävinnyt käytännössä kokonaan, samoin kuin muut iho-oireet (kuiva iho ja ihottumat). Laktoosi-intoleranssikin otti ja häipyi aivan täysin; aiemmin tuli oireita jo parin laktoosia sisältävän keksin syömisestä (siis niin, etten kekseillä herkutellessani tiennyt niiden sisältävän laktoosia), nyt voin nauttia tavallisesta kermasta ja jugurtista mielin määrin aivan huoletta.

Paino mulla ei kyllä ole laskenut eikä edes pysynyt samana, vaan se on tähän mennessä noussut vajaat 15 kiloa ja KAIKKI tullut vatsan ympärille -- neuvolassa on joka käyntikerralla kiitelty sitä, miten hienosti paino nousee juuri käyrien mukaisesti. ;) Pitäisi ehkä joskus vielä kertoa siellä ruokatottumuksista, joihin siis sisältyy melkoiset määrät voita ja kermaa ja rasvaista jugurttia... joskin toki myös lihaa, kalaa ja tuoreita vihanneksia. Käytännössä olen täysin luopunut vain viljatuotteista; hyvä huomata edes tässä vaiheessa, että ne eivät kerta kaikkiaan sovi mulle.

Lähettänyt käyttäjä tavallinen (ei varmistettu)

Itse kokeilin kahteen otteeseen karppausta. Vaikka söin runsaasti kasviksia, ei suolistoni suostunut toimimaan normaalisti.
Nykyisin syön aamuisin kaurapuuroa ja välttelen enemmän tai vähemmän menestyksellisesti riisiä, perunaa, valkoisia jauhoja sekä sokeria. Olo on hyvä, painon putoaminen maltillista ja ruokavalio on tarpeeksi laaja sopiakseen eri tilanteisiin.

Soipii erityisesti tämäntapaiselle laiskalle ja nautiskelevalle ihmiselle, jonka laihdutustarve ei ole ylenpalttinen.

Lähettänyt käyttäjä Ikäihminen (ei varmistettu)

Kevyttuotteet ovat usein mauttomia ja niitä tulee syödyksi enemmän kuin rasvaisempia tuotteita. Olen lopettanut kevyt tuotteiden syönnin jo ajat sitten.

En tiennytkään, että olen karppaaja. Syön rasvaisia juustoja, paljon kasviksia ja vähän sokeria. Kalaa, juustoja, pähkinöitä, paljon hedelmiä, maustamatonta jugurttia. Aamu alkaa aina puurolla. Uusia perunoita ei voita mikään.

Lähettänyt käyttäjä Freiherr von Ve... (ei varmistettu)

"Ai miksikö "karppaajat" ovat ylipainoisia? No varmaan aika usein juuri siitä syystä, että ovat yrittäneet elää virallisterveellisten ohjeiden mukaisesti..."

Jotta epämiellyttävä totuus ei pääse unohtumaan, kukaan ei ole vielä lihonut noudattamalla lääketieteelliseen tutkimukseen perustuvia ravitsemussuosituksia. Tällaisen väitteen esittäminen on kuitenkin yksi yleisimmistä "karppaajien" viljelemistä dogmeista, älyllisesti epärehellisistä uskomuksista.

Vhh-liikkeen hurmoshenkisestä tilasta todistaa myös se tapa, jolla ihran imemisen ilosanomaa levitetään eteenpäin. Henkilökohtaiset uskontunnustukset internetin keskustelupalstoilla liittävät vhh-ruokavalion mitä erilaisimpiin ihmeparantumisiin; vaikka näillä, mahdollisesti aidoillakin, kokemuksilla on hyvin vähän mitään tekemistä objektiivisen todellisuuden kanssa.

Ravintosuositusten pohjana on laaja vuosikymmenien aikana syntynyt tutkimustieto, joka antaa luotettavan kokonaiskuvan ravinnon vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin. Ja tämän tietopohjan yksityiskohdat täydentyvät jatkuvasti. Se mitä tiedetään, ei tue väitteitä "karppaamisen" hyödyistä.

Päinvastoin, esimerkiksi painonhallinnan on useissa tutkimuksissa osoitettu helpottuvan ruuan energiatiheyttä laskemalla, joka käytännössä tarkoittaa rasvan määrän rajoittamista ja ravintokuitujen osuuden lisäämistä. Lisäksi on osoitettu, ettei vhh-ruokavalio itsessään edistä laihtumista ilman laihtumisaietta, ja laihduttaa taas voi millä tahansa menetelmällä negatiivisen energiataseen vallitessa.

Vielä kevyttuotteista. Suomessa kevyttuotteen status on liitetty elintarvikkeen energiapitoisuuteen, vain sellaista tuotetta saa kutsua kevyeksi, jossa on vähintään 30 % vähemmän energiaa kuin vastaavassa tavanomaisessa tuotteessa. Väite, että kevyttuotteet lihottavat, on fysiologian kannalta absurdi. Ja eniten sitä sokeria muuten löytyy niistä perinteisistä rasvaisista jogurteista, ei siis ihme, että joistakin ne maistuvat paremmilta.

Lähettänyt käyttäjä Helena järkytty... (ei varmistettu)

Hei Ihana elämä 42 v, vuosi sitten kirjoitit iloisena siitä, että kuulut harvinaiseeen ihmisryhmään, jonka paino ei vaihtele ravintotaloudesta huolimatta. Tunnen tilanteen, nauti siitä erikoisoikeudesta, se juhla kestää tasan vaihdevuosiin saakka. Kun estrogeenituotanto alkaa hiipua, jotain käsittämätöntä tapahtuu 25 vuotta ihannemitoissa pinnistämättä pysyneelle kropalle. En harrastanut säännöllistä liikuntaa, suklaa oli vakituinen käsilaukkutarvike ja epäsäännöllinen ravintolaruokailu viineineen kuuluivat 20 vuotta työn luonteeseen toistuvasti, mutta vaatekoko oli ja pysyi 40:ssa. Mutta vähitellen ylitettyäni 50 v alkoi paino nousta salaa ilman mitään elämänmuutosta, kokoon 42-44. Koko vaatekomero meni parissa vuodessa uusiksi. Vuosi sitten lopetin tupakanpolton ja huh, sehän tempun teki - koko on nyt 44-46. 10 kiloa tuli muutamassa kuukaudessa, mutta nyt tiukka core- ja vesijumppa 2 krt viikossa sekä ahkera karppaaminen pitelevät painoa paikallaan, ehkä hieman laskemaan päin, mutta hirveän hitaasti. En raaskinut laittaa kaikkia kauneimpia ja parempia vaatteitani kiertoon, joten pinnistelen nyt kohti kokoa 42-44. Makeat saivat jäädä, mutta viinistä en luovu. Tsemppiä sinullekin, kun se aika tulee.

Lähettänyt käyttäjä Arroios (ei varmistettu)

Ihme, että emäntä on edelleen elossa laihduttuaan 28 kg ja syötyään vähäsen, ehkä vain kerran viikossa, jos sitäkään.

Sadut kuuluvat satukirjoihin, eivät elävään elämään.

Lähettänyt käyttäjä Monilta unohtuu (ei varmistettu)

Monilta unohtuu nyt se tosiasia, että kyllä "karppaajallekin" kuuluu ne kasvikset, kalat ja hyvät rasvat oleellisena osana lautaselle. Tai ainakin pitäisi kuulua. Ei tämä ruokavalio ole pelkästään yletöntä kovien rasvojen käyttöä. Uskon, että juurikin tuo kasvisten lisääminen on monille suomalaisille hyvin vaikeaa. Perunalla, pastalla ja muilla turhilla lisukkeilla on helppoa korvata vihannekset. Itsekurin puute ja kateus kuuluvat kauas, tässäkin ketjussa valitettavasti.