Herää onnellisuuteen

Life coach. Kuva: Annukka Väisänen

Life coach Sanna Mämmin luennolla Nudge Helsingissä on kuusi naista. Tunnelma on odottava, alkamassa on luento onnesta ja hyvinvoinnista.

- Olet täällä vain itseäsi varten, unohda mitä muut ajattelevat. Usko itseesi ja heittäydy mukaan, aloittaa Sanna.

Naisen tarinaa kuunnellessa omat murheet tuntuvatkin pieniltä ja usko kaikesta selviämiseen vahvistuu.

Sanna on koulutettu LCF Life Coach, juontaja-toimittaja sekä mediakonsultti ja tapahtumatuottaja. Hän on kokeillut myös lukuisia muita ammatteja, mutta kertoo olevansa vasta nyt oikealla alalla, meidän edessämme, kertomassa oman elämänsä koukeroista ja tsemppaamassa meitä uskomaan unelmiimme. Life coach luo ihmiselle tavoitteita.

Mitä tekee life coach Suomessa? Ketkä hakeutuvat terapian tai kuntosalin sijaan elämäntapavalmennukseen?

- Asiakkaita ovat niin yritykset kuin yksityiset, ja muun muassa Miss Suomet.

Sannan valmennuksiin kuuluu elämän voimaa etsiviä ja omien unelmien tuntemista edistäviä harjoituksia:

  • Kuinka paljon arvostat itseäsi?
  • Mitä tarkoittaa itsensä arvostaminen?
  • Mitä onnellisuus merkitsee sinulle? 
  • Mikä tekee sinut iloiseksi? 
  • Mistä olet kiitollinen?
 


Kuten kouluttaa, Sanna laittoi myös oman elämänsä uusiksi:

Oma elämä on auto, jota itse ajaa.
- Päästin irti menneestä ja uhrina olosta, lopetin murehtimisen, opin arvostaman itseäni, unohdin syyllistämisen ja aloin uskoa elämän tarkoitukseen. Kaikilla asioilla, joita käy läpi on joku tarkoitus. Oma elämä on auto, jota itse ajaa.

Sanna huomauttaa, että ikävä asia ahdistaa vatsassa, rinnassa, tai hartioissa, mutta sen voi poistaa, jos vaihtaa ikävän ajatuksen hyvään.

- Onnellisuus on tunnetila, joka tulee ilosta. Asioista ei kannata tehdä liian suuria, jotta ne ovat tavoitettavissa!

Sannan oma elämänmuutos käsitti niin eron, työttömyyden, taloudelliset ongelmat kuin terveyden menettämisen ja tapaturman. Tämän jyräyksen jälkeen hän nousi hitaasti, mutta varmasti taas takaisin elämänilon pariin ja löysi uuden tavan elää  sekä uuden työn.

- Söin itseni terveeksi, ja löysin asioita, joilla pidän itseni hyvinvoivana: jooga, kiireettömyys ja meditointi.

Ravinnolla on suuri merkitys mieleen ja mielenhallintaan. Jos syöt huonosti, etkä kuuntele kehoasi, voit huonosti. Myös kiire ja välinpitämättömyys ruokkivat oravanpyörää.

Näin Sanna luo yleisöönsä uskoa, että omaa elämää kannattaa tarkkailla ja skarpata. Esityksessä on paljon terapeuttista voimaa, mutta myös tuttua itsetuntoa kehittävää ja voimauttavaa puhetta.

Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet.
- Johda omaa elämääsi haluamaasi suuntaan. Kaikki tieto on itsessäsi. Usko unelmiisi. Ole kiitollinen. Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet. Muista, että olet ainutlaatuinen ihme!

Mikä saa ihmisen jatkuvasti negatiiviseksi?

- Murehtiminen ja syyllistäminen, itselleen valehtelu ja jos emme elä arvojemme mukaisesti: emme hyväksy itseämme ja elämäämme, emme osaa olla kiitollisia, haluamme aina jotain muuta ja pelkäämme menettävämme "kontrollin".

Mutta mikä on kontrolli? Kuka määrittelee hyvän ihmisen?

- Ei ole hyvää ihmistä tai tarvetta kontrolliin. Pitää miettiä mitä tuntee, mikä on minulle oikein ja mikä väärin. Mitkä asiat tekevät juuri minut onnelliseksi? Minkälaista elämää eläisin, jos saisin elää täysin riippumattomana ulkoisista tekijöistä?

Sannan mukaan omanlaisen elämän tiedostaminen ja löytäminen tuntuu usein leijailevalta ja vapauttavalta.

- Jos teet asioista itseäsi vastaan stressaannut, olet ärtyisämpi, suutut helposti, syöt huonosti, alkoholinkäyttö lisääntyy, paino nousee tai laskee, nukut huonosti ja voit huonosti. Jos on pienikin asia joka vaivaa, tee sille jotakin ennen kuin se on liian iso!

Sanna suosittelee myös miettimään, missä haluaisimme olla kolmen vuoden päästä. Ensimmäisenä mieleen tulevat asiat ovat niitä oikeita unelmia - eikä ajatuksia kannata johdatella, vaan tuntea. Sanna uskoo nimenomaan tunteen ja energian voimaan ja kehottaa uskaltamaan sekä miettimään rauhassa, missä haluaisi olla tulevaisuudessa.

Yleensä ryssimme unelmamme, koska emme usko niihin tarpeeksi.
- Yleensä ryssimme unelmamme, koska emme usko niihin tarpeeksi. Kysymys kuuluu siis - mitä minä haluan! Mikä on ensiaskeleeni? Mistä aloitan?

Mikä estää meitä pääsemästä tavoitteeseen?

- Epäusko ja negatiiviset ajatukset, jotka ovat vain selityksiä. Kaikki on saavutettavissa - kun kerrot itsellesi näitä asioita, näet ja alat uskoa mitä haluat. Avaa verhot!

Mistä uskomukset tulevat meille?

- Menneisyyden tapahtumista, vanhemmilta ja muilta auktoriteeteilta, työpaikan vaatimuksista ja mediasta. Uskomukset muokkaavat maailmaasi, mutta jokainen voi itse päättää, minkälaisessa maailmassa haluaa elää. Haluatko uskoa negatiivisiin uskomuksiisi vai luoda oman maailman? Jokaisella meistä on oma maailma - pallo. Pitää suunnitella unelma ja tavoitella sitä hapuilematta.

Kehon kuuntelu ja läsnäolon taito ovat hetkessä elämistä ja tämänhetkisen tilan hyväksymistä eli yhden asian kerrallaan tekemistä, tietoisuutta itsestä ja ympärillä tapahtuvasta. Läsnäolo lopettaa stressin - "kiire" lakkaa.

Sanna kirjoittaa aamuisin ylös tunnetiloja, joita hän haluaa tuntea sen päivän aikana.

- Kirjoita negatiiviset asiat pois mielestäsi, tarkkaile kehosi tuntemuksia ja opi rauhoittumaan. Etsi jokaisesta negatiivisesta asiasta jotain positiivista, ja tarkkaile ympäristöäsi: negatiivinen ajattelu ja puhe tarttuvat, mutta kehuista tulee hyvä olo sekä itselle että muille.

Mistä saa energiaa?

Sanna kehottaa miettimään ensin mitkä asiat vievät energiaa ja poistamaan ne asiat. Ei esimerkiksi tarvitse olla energiaa vievien ihmisten kanssa tekemisissä, vaan kannattaa täyttää elämä asioilla, joista saa energiaa.

- Mieti, mitä ruokaa haluat syödä, millaista musiikkia kuunnella, ketä ihmisiä tavata, mitä maisemia haluat nähdä ja missä ja minkälaisessa ympäristössä haluat elää, mitä haluat lukea, miten liikkua.

- Eikä kannatta säilyttää ikäviä asioita tai tavaroita, vaan tavarasta voi ja kannattaa päästää irti.

Tämän kaiken kuulemani ja tuntemani jälkeen uskon, että elämäntapavalmennuksesta olisi monille masentuneille tai muutoksia, oikeaa elämänsuuntaa kaipaaville apua. Ainakin tuo positiivinen ajattelu on ihan mahdollista - helposti, jopa arjessa.

Tilaisuuden muukin yleisö vaikuttaa tyytyväiseltä, yksi nainen on jopa tikahtua onnen kyyneliin. Toivon, että syynä on hyvä elämän oivallus.

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mikä mättää (ei varmistettu)

Onkohan minussa jotain vialla, kun tunnen jo olevani onnellinen, eikä tarvitse enää erityisesti pyrkiä mihinkään. Pitääkö koko ajan haluta jotain?

Lähettänyt käyttäjä Isoisä (ei varmistettu)

Ei sinussa varmasti mitään vialla ole. Nauti olostasi. Minä olen oppinut luopumaan siitä, mitä en ole voinut saavuttaa ja nautin lapsenlapsista ja muusta hyvästä.

Lähettänyt käyttäjä vähän on usein ... (ei varmistettu)

Muutamia vuosia sitten lekittelimme tuttavien kanssa eräänä iltana ajatuksella, miten vähän ihminen tarvitsisi, jotta voisi elää. Joutavasta ajanvietteestä kehittyi vakava pohdiskelu, joka avasi minun silmäni. Samalla mini "ongelmani" karisi tiehensä.
Siihen, että elää hyvää elämää, tarvitaan loppujen lopuksi niin vähän. Kun kyseenalaistaa kaiken ja oppii erottamaan olennaisen epäolennaisesta, niin huomaa nopeasti, että suurin osa siitä, mikä tekee meidät tyytyväisiksi, on meillä aivan käsien ulottuvilla. Se, mitä me todella tarvitsisimme, on ulottuvilla. Miksi niittää kimpuiksi koko kukkaketo, jos yhden kissankellon katselu tekee sinusta onnellisen
+

Lähettänyt käyttäjä tipi (ei varmistettu)

Aikamoista yksilön syyllistämistä tuommoinen elämäntapavalmennus. Kaikilla ei esim. ole varaa terveelliseen ravintoon. On tietysti totta, että monet marisevat ihan turhasta eivätkä malta ottaa mustia laseja silmiltään. Eikä kenenkään ole pakko huonontaa elämänsä laatua vaikkapa alkoholin suurkulutuksella.

Lähettänyt käyttäjä vlehtonen

Kiva kuulla, että moni on löytänyt onnensa ja oikean tavan elää omaa elämää. Itse olen ruuhkavuosien ajoittaisessa kaaoksessa todellakin elämänhallinnan neuvojen ja positiivisen ajattelun tarpeessa. Lippu korkealle!

Lähettänyt käyttäjä kimmoke (ei varmistettu)

olen 46 vuotias mies ja minä olen joutunut eläkkeelle epilesian takia.kohtauksia on harvoin mutta silti. olin kova tekemään töitä ja nyt minulla on vastuulla vain jos niin niin voi sanoa koti ja sen kunnossapito kokonaisuudessaan ruuanlaittoa myöten. mutta iso ongelma joka hiertää minua on se että vaimoni joka on n.4 vuotta vanhempi ei ole nukkunut tai osoittanut rakkautta vuoteen.hän nukkuu 13 vuotiaan poikansa vieressä.minä vain olen tyytyväinen olooni.