Omalääkärin vastaukset 15.3.2011

Ejektiofraktio

”Minua askarruttaa, mikä on normaali sydämen ejektiofraktioprosentti. Olen 23v. nainen ja minulla se on vain 53. Sitä edellisellä kerralla muutama vuosi takaperin se oli 56. Onko syytä olla huolissaan? Olen melko hentorakenteinen ollut aina ja sydän on muuten terve lukuun ottamatta lievää mitraaliläppäprolapsia.”

Tuo läppävika ensinnäkin selittää sen, miksi tuo ejektiofraktioprosenttia seurataan. Kyseessä on luku, jolla kuvataan sydämen pumppaustehoa. Tuolla prosentilla ilmaistaan pumppauksen voimasta aorttaan lähtevän verimäärän suhdetta kammioon jäävään verimäärään. Mitä suurempi prosentti verestä saadaan liikkeelle, sitä parempi on sydämen työskentelyn hyötysuhde. Tuo prosentti saisi olla vähintään viisikymmentä. Tavallisesti se on naisilla noin 75 prosenttia ja miehillä 70. Naisten sydämet ovat siis vähän virkeämpiä.

Tuo mitraaliprolapsi voi olla hyvin viatonkin, eikä tuo prosentti tuosta välttämättä muutu. Siksi sitä kuitenkin seurataan, jotta liian suuri putoaminen huomataan. Jos tuo ejektiofraktio menee liian pieneksi, sydän kuormittuu liikaa, ja voi olla vaikka läpänvaihto edessä.

Sääriluun murtuma

YLE Akuutti

”Olen 49-vuotias nainen. Kesäkuussa meni sääriluu ja pohjeluu poikki. Laitettiin heti leikkauksessa 33 cm ja 0,9 mm ydinnaula. Jalka ollut tosi hyvä, ei kipuja ja liikun normaalisti ilman keppejä. Nyt kysyisin kun tapaturmasta on kulunut puoli vuotta ja sääriluun luutuminen tapahtuu hitaasti. Eli ei ole luutunut kokonaan läheskään. Kuinka kauan tosiaan kuluu aikaa, ennen kuin jalka on luutunut kokonaan? Nyt otetaan alaruuvit pois. Harmittaa kun pystyy kävelemään kunnolla, mutta silti pitää varoa koko ajan kun tietää että jalka ei ole luutunut kokonaan. Syön kalkkia ja D-vitamiinia koko ajan. Olisi kiva tietää yleensä kuinka kauan suurin piirtein tällaiset tapaukset kestävät.”

Joskus sääriluun murtuman paraneminen viivästyy, koska vamma on ollut niin suurienerginen, että ympäröivää kudosta on tuhoutunut. Jos vaikka lähellä olevia valtimoita on vioittunut, ei luutuminen välttämättä onnistu.

Ei ole olemassa yhteisesti sovittua aikarajaa, jolloin voisi puhua viivästymisestä, mutta kyllä sille sellaiset kuudesta kahdeksaan kuuakutta annetaan aikaa. Jos luutuminen tosiaan ei onnistu, hoituu ongelma monesti sillä, että jalka leikataan uudelleen.

Kalkki ja D-vitamiini ovat tärkeitä toki, mutta eipä siihen oikein voi vaikuttaa, mitä luun sisällä tapahtuu, se menee omaa latuaan.

Vastasyntyneen GBS-infektio

YLE Akuutti

”Lapseni syntyi raskausviikolla 41, oli normaalikokoinen, myös raskaus oli normaali. Laitoksella minulle kuitenkin nousi kuume, johon sain antibioottia. Lapselle annettiin antibioottia myös. Nyt kaikki on hyvin, mutta mieltäni kalvaa pelko mahdollisista jälkitaudeista tai seurauksista. Mitä tuo GBS voi aiheuttaa? Tai vahva lääkitys noin pienelle?”

Noin 15–20 prosentilla naisista on synnytinelinkanavassaan b-ryhmän streptokokki. Huonolla tuurilla bakteeri siirtyy lapseen ja voi toki aiheuttaa äidissäkin infektion. Tätä on siellä sairaalassa hoidettu.

GBS-infektio voi olla hengenvaarallinen tauti vastasyntyneelle, siksi sitä hoidetaan välittömästi penisilliinijohdoksella. Jälkitauteja tai seurauksia ei ole, tauti on nyt hoidettu ja sen voi unohtaa.

Suklaan terveellisyys

YLE Akuutti

”Olen kuullut että suklaa on terveellistä, pitääkö tämä paikkansa?”

On ja ei. Kaakao on se terveellinen osa suklaassa. Kaakaossa on flavanoleja ja epikatekiinia, jotka vaikuttavat verisuonten seinämiin ja auttavat niitä pysymään nuorena.

Panaman saaristossa asuu eräs intiaaniheimo, jonka ruokavalioon tärkeänä osana kuuluu kaakao. On huomattu, että heillä on vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin muilla, tai vaikka sellaisilla, jotka ovat muuttaneet heimon luota pois ja lopettaneet kaakaon käytön.

Ei ole tiedossa, kuinka paljon näistä tehoaineista tuhoutuu teollisessa käsittelyssä, mutta kyllä kaakaossa siis aivan oikeasti on näitä hyviä aineita. Terveellisintä siis on tumma suklaa, jossa on eniten kaakaota.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila