Hyppää pääsisältöön

Tapaus #A2ilta - TV-ohjelman digitaaliset kerrokset ja pitkä häntä

Eilinen Ajankohtaisen kakkosen netti-ilta (osa 1) (osa 2) synnytti odotetusti paljon keskustelua heti ohjelman aikana. Perinteisen formaatin mukaisesti ohjelmaan sai lähettää tekstiviestejä, ja niitä julkaistiin ruudulla. Ohjelman ylimääräinen vuorovaikutteinen kerros oli mahdollista kytkeä päälle teksti-television sivusta 398. Teksti-tv:n toimitus julkaisi ohjelman kuluessa 700 Twitter-viestiä.

Twitterin käyttäjät keskustelivat keskenään vilkkaasti. Suurelle yleisölle suunnatun ohjelman sisältö ja muoto eivät heitä aivan tyydyttäneet. Kootakseni aiheesta intohimoisesti kiinnostuneiden edelläkävijäyleisöjen ehdotuksia yhteen perustin Muistion, jota jaoin Twitterissä ja Facebookissa linkinlyhentäjän avulla siistityllä osoitteella bit.ly/neuvot.

Twitter-keskusteluissa aiheelle tavallista netin käyttäjää syvemmin omistautuneet saattoivat solmia uusia suhteita toisiinsa ja käydä omaa keskustelua valtavirran vieressä.

Some-kerroksen etuna oli myös ohjelman saavutettavuuden parantuminen : "Mukavaa, että kuuro vaimonikin pysyy kärryillä seuraamalla pelkästään #A2ilta -htagin tweettejä. hyvä (So)Me!", päivitti Roni Laukkarinen illan aikana.

Twitter-pöhinä #A2ilta -tunnisteella toi TV-ohjelman myös televisiota seuraamattomien ulottuville:

"Kiitos kaikille twiittaajille, pitääpä joskus toistekin olla katsomatta telkkaria näin", virnisti Marko Salonen viestissään.

Monelle teksti-television sivun 398 Twitter-virtaan pääsy oli sykähdyttävä kokemus kahden sekunnin kuuluisuudesta: "Minunkin tweetini näkyi ruudulla. Andy Warholin 15 minuuttia on supistunut kahteen sekuntiin", Jyrki Ollinen totesi.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos jutusta, tässä omani:

Tykkääminen sallittu - avoin data
http://jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67391-avoin-data

Lähettänyt käyttäjä

A-tuubi poistettiin! Johtuiko vaalien läheisyydestä? Mitä kumman talutettavia siellä toimituksessa on jos ei uskalleta näyttää kansan mielipidettä?
Onko tää nyt sitä "marginalisointia" mitä eräs ministeri uhkaili? Vai onko tarkoitus taaskin tyrehdyttää ja karsia sananvapaus?

Lähettänyt käyttäjä

Ritva, Twitterissä levitettiin tietoa TV-kaistasta, jonka taltio ohjelmasta VLC:llä katsottuna sisältäisi teksti-tv-sivun sisällönkin, jos oikein ymmärsin. Ja olisikohan niin että uusi versio Yle Areenasta tulee tarjoamaan tämän mahdollisuuden, täytyykin tarkistaa Lönnqvistin Cillalta.

KAH, kyllä luulen että suorissa TV-spektaakkeleissa halutaan jatkaa kokeiluja, kunhan tieto mahdollisuuksista ja verkkoyleisöjen halukkuudesta osallistua livenä leviää. Kyllähän me <a href="http://blogit.yle.fi/kehitys-kehittyy/ylefin-uudenvuoden-lupaukset-uudelle-vuosikymmenelle">tulevaisuuden lupauslistalla</A> tuon reaaliaikaisen sosiaalisuuden tunnistamme, oman aikansa ottaa vielä näiden mahdollisuuksien sovittaminen TV-työn rutiineihin.

Lähettänyt käyttäjä

Kiinnostava kokeilu. Odotukset nettikatsojilla olivat ehkä yliladattuja aiheen myötä ja toisaalta parille tunnille olisi saattanut riittää yksikin Netti-illan viidestä teemasta.

Toivottavasti Yle jatkaa taas aktiivisesti erilaisia vuorovaikutteisen tv:n kokeiluja kuten 1990-luvulla tai Risto Johnsonin klassisen A2000+:n viitoittamalla tiellä. Nykynetti tarjoaa noihin aikoihin verrattuna huomattavasti rikkaampia vuorovaikutustapoja. Yksi lähestymistapa olisi A2000+:n tapainen kokeellinen tv:n ajankohtaisohjelma, jossa testattaisiin livenä kaikenlaista ja sieltä vietäisiin parhaimmistoa sekä tekniikoita että toimintatapoja kehitystyön kautta muihin ohjelmiin.

http://verkkovoimaa.wordpress.com

Lähettänyt käyttäjä

Kiitokset Tuija hyvästä yhteenvedosta ja edelläkävijöiden ehdotusten yhteenvedosta muistiossasi. Tätä varmaan tutkaillaan vielä monesti. Teksti-TV:ssähän kommentit eivät säily jälkeenpäin katsottavaksi, ellei ole hoksannut taltioida ohjelmaa digiboksiin (Teksti-TV seuraa taltion mukana).

 • Saimme kekseliään toiveen – nyt Kalapuikkokeitto on Areenassa

  Toteutamme jatkuvasti toiveita, mutta tahdomme niitä lisää!

  Saimme Instagramissa toiveen julkaista Kalapuikkokeitto-komediasarja Areenaan. Tuo toive osoitti tekijältään hienoa kekseliäisyyttä ja herätti meissä runsasta hilpeyttä. Kalapuikkokeitto on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Areenassa.

 • Ajansiirto-ominaisuus Areenan tv-kanavalähetyksiin

  Kelaa tv-lähetystä taaksepäin

  Areenassa näkyviä tv-kanavien lähetyksiä voi nyt kelata taaksepäin. Ajansiirtomahdollisuuden pituus on neljä tuntia. Areenan web-palvelussa on nyt mahdollista kelata tv-kanavien lähetyksiä taaksepäin neljän tunnin ajan.

 • Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

  Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

  Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innoittamina valikoimme yleisön toiveista Suomen poliittiseen historiaan liittyviä ohjelmia. Valikoimasta tuli kattava ja mielenkiintoisesti valtaa ja sen pitäjiä kuvaava kokoelma draamaa 1990–2010-luvuilta. Satavuotiaan Suomen poliittisista käänteistä syntyi Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti.