Omalääkärin vastaukset 26.4.2011

Eturauhasen liikakasvu ja lääkitys”Käytän eturauhasen liikakasvuun Finasterid 5mg ,1 tabletti pv. Jos lopetan

lääkkeen esim. vuodeksi, mitä se vaikuttaa eturauhasen kasvuun? Tällä hetkellä

psa- arvo on 1,47.”

Eturauhasen liikakasvuhan johtaa kahdentyyppisiin oireisiin. Ensinnäkin se alkaa painaa virtsaputkea, jolloin rakon tyhjentyminen vaikeutuu. Toiseksi se ärsyttää virtsarakkoa, jolloin vessassa pitää käydä normaalia useammin.

Liikakasvu johtuu testosteronista, ja Finasterid estää testosteronia vaikuttamasta eturauhasen soluihin. Ne rupeavat kuihtumaan, ja kuukausien myötä oireet helpottavat.

Jos lääke toimii hyvin eikä aiheuta sivuvaikutuksia, sitä voi jatkaa vaikka vuosikausia.

Psa-mittauksilla seurataan mahdollisen syövän kehittymistä. Tuo arvo on hyvä hoitotulos, syöpäriski on hyvin pieni.

Jos lääkityksen lopettaa, alkaa eturauhanen taas kasvaa kuten ennenkin. Todennäköisesti myös oireet palaavat.

Kalsinoosi

Yle Akuutti

”Lääkärit ovat todenneet, että minulla on CREST-oireyhtymä, johon liittyy muun muassa kalsinoosia. Näppylöitä on säärissä, reisissä ja käsivarsissa, ja nyt se alkaa levitä koko keholle, kasvoihin. Lääkettä ei ole, perusvoiteita vain. Mistä tällainen oireyhtymä johtuu? Onko siihen olemassa mitään lääkettä?”

CREST-oireyhtymä kuuluu systeemisiin sidekudossairauksiin. siinä elimistön immuunipuolustus alkaa tehtailla vasta-aineita tuman rakenteita vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lihakset, jänteen ja nivelet tulehtuvat ja iholle tulee muutoksia.

Perinnöllinen alttius on olemassa, mutta mikä sen lopulta laukaisee, on epäselvää.

Oireyhtymään kuuluu kalsinoosi, Raynaud´n ilmiö, ruokatorven toimintahäiriö, sormien ihon kovettuminen ja verisuonien pinnalle tuleminen.

Täsmälääkettä kalsinoosiin ei tosiaan ole. Oireita hoidetaan juuri rasvoilla. Muihin oireisiin on omat lääkkeensä - ruokatorven haavaumia estoon, Raynaud’n syndroomaan on lääke ja niin edelleen. Koko oireyhtymän aiheuttavan immuunipuolustuksen häiriöön suunnittelevat lääkitystä reuma- ja sisätautilääkärit.

Luupiikki ja sädehoito

”Voiko kantapään luupiikkiä hoitaa sädehoidolla ja jos, niin missä tällaista hoitoa saa?”

Luupiikkiä on koetettu hoitaa monellakin eri konstilla kautta lääketieteen historian. Laserilla, ultraäänellä ja myös tällä sädehoidolla.

Sädehoidosta on raportoitu kohtuullisen hyviäkin tuloksia, mutta se ei ole standardihoitoa. Sellaista ovat kantalapun käyttö, venytykset, jalan asennon korjaaminen ja kortisonipistokset.

Jotta sädehoito pääsee käypä hoito –suosituksiin ja sitä kautta yleistyy, tarvitaan suuria potilasaineistoja ja kiistaton näyttö sen hyödyistä – myös taloudelliselta kannalta. Lisäksi on paljon esimerkiksi syöpäpotilaita, jotka tarvitsevat sädehoitoa, ja he tulevat tietenkin etusijalla. Mutta jos jossakin sädehoitoa on tarjolla, niin mitään huuhaata se ainakaan ole. Sitäkin kannattaa siis kokeilla, jos mikään muu ei auta.

Kaulakylkiluu

Yle Akuutti

”Olen 50v mies. Minulle on vihdoinkin tehty diagnoosi hartia- ja käsivarsikivuista, eli molemminpuolinen kaulakylkiluu. Mikä tämä kaulakylkiluu oikein on?”

Tässä puhutaan rintakehän yläaukeaman ahtautumisesta, joka johtaa joko käden hermo-oireisiin, tai sitten verenkierto-ongelmiin.

Kaulakylkiluu syntyy luonnonoikkuna alimmaiseen kaulanikamaan, siihen tulee siis yksi ylimääräinen kylkiluu. Yleensä niitä tulee molemmille puolille.

Monesti kaulakylkiluu todetaan sattumalöydöksenä, sillä vain kymmenisen prosenttia niistä oireilee. Jos oireita ei ole, sille ei myöskään tarvitse tehdä mitään.

Jos oireita on, eivätkä kivunhoito ja fysikaalinen hoito auta, kaulakylkiluu joudutaan leikkaamaan. Vaativassa leikkauksessa ylimääräinen kylkiluu poistetaan ja hermopinne vapautetaan. Oireiden pitäisi helpottua, mutta jälkikuntoutus on tässäkin tärkeää.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila