Hyppää pääsisältöön

Viisi väittämää aurinkolaseista

Viisi väittämää aurinkolaseista. Kuva: Stock.xchng

 

Altistuminen uv-säteille voi aiheuttaa harmaakaihin

Totta. Jos koko eliniän saa uv-säteilyä, niin kyllä varmasti tulee kaikille harmaakaihi, ellei silmiä suojata. Toki aurinko tekee muitakin vaurioita silmänpohjaan ja kuormittaa myös silmänympärysihoa, joka on ohutta eikä kestä ultraviolettisäteilyä. Aurinkolaseista tulee löytyä merkintä UV 100% tai UV 400, silloin ne suojaavat silmää ja ihoa.


Heijastamaton pinta silmälasien muovilinssissä suojaa myös uv-säteiltä

Totta. Heijastamaton pinta nimenomaan muovilinsseissä suojaa uv-säteiltä, mutta ei muulta. Muovilinssi jo sinänsä suojaa varsin hyvin ultraviolettisäteiltä, mutta ei  yhtä paljon kuin aurinkolasilinssi. Myös piilolinsseihin voidaan tehdä uv-säteitä suodattava ominaisuus, mutta suodatus tapahtuu vain sillä alueella, jonka piilolinssi silmästä peittää.


Halvat aurinkolasit voivat vahingoittaa silmiä

Tarua. Ei halvoilla aurinkolaseilla mitään vahinkoa saa aikaiseksi, mutta hyvin epämiellyttäviltä ne voivat tuntua. Halvat aurinkolasit on yleensä prässättyä muovia, ei optista muovia. Linssin laita-alueille voi tulla vääristymiä, joista herkimmät ihmiset voivat saada päänsärkyä ja epämiellyttävää tunnetta, mutta eivät ne näköä keneltäkään vie. Enemmänkin ne ovat asustelaseja, ei aurinkolaseja.


Lapsille paras aurinkosuoja on varjo tai lippalakki

Tarua. Lippalakki on toki parempi kuin ei mitään, mutta ei paras suoja. Jotta lippalakki suojaisi hyvin, pitäisi auringonvalon tulla suoraan ylhäältä pään päältä. Näin se ei meillä pohjolassa kuitenkaan tule, eikä lapsi myöskään ole koskaan kokonaan paikallaan. Lapsi liikkuu ja leikkii, jolloin hiekka ja vesi heijastavat myös uv-säteitä.

Lapsen silmän kaikki taittavat pinnat ovat puhtaita ja kirkkaita, joten kaikki uv-säteily suodattuu silmän etupintaan, mykiöön ja silmänpohjaan. Silmien suojaaminen on siksi erityisen tärkeää.

Lapsi tarvitsee omat aurinkolasinsa, jotka ovat pehmeää materiaalia, joustavat ja lapselle mieluisat, jotta hän haluaa niitä käyttää.


Isot aurinkolasit ovat autoilijalle vaaralliset

Totta. Isot aurinkolasit ovat autoilijalle vaaralliset, jos niissä on leveä ja paksu aisa. Paksu aisa peittää näkökenttää niin, että päätä pitää kääntää oikein kunnolla, jotta aisan taakse jäävän katvealueen näkee. Katseen kääntäminen ei silloin riitä ja aisan taakse piiloon voi jäädä isokin auto, ihmisestä tai lapsesta puhumattakaan.

Autoilijalle turvallisissa laseissa on ohut aisa joka lähtee linssin yläreunasta, jolloin koko sivukulma on esteetön. Paras linssin väri on ruskehtava, joka korostaa kontrasteja.

Ikääntyvien autoilijoiden kannattaa myös miettiä aurinkolasien hankkimista omilla vahvuuksilla. Vaikka ilman silmälasejakin liikenteessä pärjäisi, voisi vahvuuksin varustetuilla silmälaseilla nähdä kaksi tai kolme kertaa pidemmälle kuin ilman laseja.

 

Vastaajana optikko ja Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Taru Korja. Lähde: Kuningaskuluttaja

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Halvat aurinkolasit VOIVAT vahingoittaa silmiä!

Silmän mustuainen reagoi valoon. Kun valoa on paljon, mustuainen pienenee päästäen vähemmän valoa silmään, vastaavasti hämärässä ja pimeässä mustuainen suurenee näin lisäten silmään pääsevän valon määrää. Näin ollen, tummat muovilasit (ilman kunnollista uv-suodatinta) saavat silmän mustuaisen laajenemaan ja silmään pääsee huomattavasti enemmän uv-säteilyä kuin ilman näitä "aurinkolaseja", jolloin iiris luonnollisesti supistuisi suojaten silmää niin liialta valolta kuin uv-säteilyltäkin.

Ei ihme, jos tulee harmaakaihi, kun yleiset suositukset ovat tyyliä "pääasia, että on jonkinlaiset aurinkolasit"...

Lähettänyt käyttäjä

Hyviä vastauksia Tarulta aurinkolasien tarpeellisuudesta.

Varsin usein vanhemmat perustelevat lapsen aurinkolasittomuutta sillä että lapsi ei vaan suostu käyttämään aurinkolaseja.

Varmasti tämmöisiäkin lapsia on, mutta väitän jo ihan omien kokemusten pohjalta että lopulta kyse on vanhempien pitkäjännitteisyydestä.

Yleensä lapsilla on kausia, jolloin aurinkolaseja revitään pois koko ajan. Lopulta lapset kuitenkin huomaavat itsekin kuinka paljon helpompaa aurinkolasien kanssa on olla.

  • Strömsö: 80-luvun vaatekaapin tuunaaminen

    Uudista vanha vaatekaappi.

    Jossain vaiheessa kodin kalustus alkaa vääjäämättä näyttää vanhanaikaiselta, mutta sen sijaan, että heittäisi kaapin, pöydän, tuolit ja sängyn pois, voi antaa mielikuvituksen lentää ja loihtia niistä jotain kaunista. Jim uudisti vanhan vaatekaapin kekseliäillä muutoksilla.