Hyppää pääsisältöön

Apilat

Valkoapila. Kuva: Mirva Kakko / Yle

Apilat ovat on yleisiä peltojen, pientareitten ja kaikenlaisten joutomaiden monivuotisia kasveja. Yleisimmät lajit Suomessa ovat puna-, valko- ja alsikeapila.

Tietolaatikko

Apilat (Trifolium)

 • monivuotisia
 • nurmi- ja rehukasveja
 • typensitojia

Puna-, valko- ja alsikeapiloita tavataa yleisinä Oulun korkeudelle saakka, pohjoisempanakin  aina Lapin perukoita myöten, mutta selvästi harvalukuisempina. Muut apilalajit jäävät selvästi etelämmäksi.

Apilat on helppo tunnistaa

Kaikki apilat tunnistaa apilaksi kolmilehdykkäisistä lehdistä ja pyöreähköstä palleromaisista kukinnosta. Itse kukinto ja lehdet ovat lajityypillisä niin väriltänn kuin muodoltaankin. Apilan kukinnon väri muuttuu kukan vanhetessa. Tuleentuessaan kukinto ruskistuu. Apiloiden kukinta-aika on pitkä, kesäkuusta-elokuuhun, jopa syyskuuhun. Varsi saattaa olla jopa puolimetrinen.

Apilat ovat typensitojia

Apiloilla on merkityksensä maaperän lannoittajana ja rehukasvina, sillä hernekasveina ne pystyvät juurinystyräbakteerien avulla sitomaan maaperään ilmakehän typpeä. Monilla tiloilla peltojen luontaista typpimäärää nostetaankin muutaman vuoden välein viljelemällä pelloilla apilaa.

Apilaniitty. Kuva: Risto Salovaara

Apilaniitty. Kuva: Risto SalovaaraApilaniitty. Kuva: Risto Salovaara

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu ja Ekolokero

 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Raquel, ESP-sarjasta

  Raquel Alonso

  Raquelin matka Espanjasta Suomeen on sujunut hyvin.

  Raquel Alonso on espanjalainen tekstiilisuunittelija, joka asuu nykyään Helsingissä. Oma mallisto pitää kiireisenä ja arki avopuolison kanssa on hyvinkin suomalaista.

 • Ivan Lopez

  Ivan Lopez

  Ivanin toi Suomeen Espanjan taloustilanne ja tyttöystävä

  Espanjalainen Ivan Lopez Santiago on ammatiltaan laukkaratsastaja, el jockey. Suomessa Ivan ryhtyi kengittäjäksi. Vaikeinta Suomessa on kieli ja ilmasto.

  1
 • Mikki, ESP-sarjasta

  Mikki Antero

  Mikki Anteri muutti Barcelonaan ja viihtyy hyvin.

  Mikki Antero muutti Barcelonaan työn takia jokin aika sitten. Kaupunki tuntui heti omalta ja Mikki viihtyy loistavasti Katalonian auringossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Silicon valley

  Draamaa Ylen kanavilla tammikuussa

  Draamaa Ylen kanavilla tammikuussa

  Tammikuussa Ylen kanavilla on tarjolla mm. HBO:n uutta draamakomediasarjaa, True Detectiven tuottajan uutta trilleriä sekä uusia jaksoja Game of Thrones-, Girls-, Newsroom- ja Ylikomisario Banks -sarjojen faneille. Näytämme myös tuoreeltaan kovasti odotetun Uusi Sherlock: The Abominable Bride -erikoisjakson.

 • Kollaasi Teeman kevään 2016 elokuvista

  Teeman kevään elokuvat

  Afrikkaa, gangstereita, lapsia, Kaurismäkiä.

  Teema näyttää elokuvia viitenä päivänä viikossa. Keväällä luvassa muun muassa: Kino Klassikossa Afrikkaa, gangstereita ja Montgomery Cliftiä, perjantai-illoissa Patricia Highsmithia, Teemalauantaissa Oscar-voittajia, asfaltinkatkuisia kulttifilmejä ja lapsikuvauksia, Kino Suomessa Kaurismäen veljeksiä.

  8
 • Raatteen tien taistelu

  Talvisodan no limit -pokeri

  "Talvisota oli ajaton ryöstösota."

  "Talvisodan syttyessä 30.11.1939 ei ollut kyse Rajajoesta vaan Tornionjoesta", Teemu Keskisarja

  22