Hyppää pääsisältöön

Kuinka helposti kaikki kaunis katoaa

Kreeta Salminen on fantastinen Ronja. Se on mainittava ensimmäiseksi.

Muutenkin puitteet ovat mahtavat: Hyvän Omatunnon linnake on kuin tehty Astrid Lindgrenin viisaan ja ihanan rosvoseikkailun miljööksi. Ryhmäteatterin tämän kesäisen esityksen tekijät ovat uutta sukupolvea, vuonna 1981 kirjoitetun kirjan kanssa samoihin aikoihin syntyneitä. He ottavat ohjaaja Akse Petterssonin johdolla komeasti haltuun perinteikkään kesäteatterinäyttämön.

Jännitti matkata Suomenlinnaan, sillä Lindgrenin satu on yksi lempikirjoistani. Rakastan Ronjaa. Lapsena hän oli esikuva, aikuisena olen saanut isoja elämyksiä lukiessani ryöväriprinsessan seikkailuja ääneen suvun lapsille. Sadun isot teemat - ystävyys, rakkaus, uskollisuus, ennakkoluuloisuus, suru, pelko, itsenäistyminen, kuolema - puhuttelevat iästä riippumatta.

Ylermi Rajamaa ja Kreeta Salminen. Kuva Sini-Marja Niska.Ryhmäteatterin esitys vakuutti alusta asti. Pystyin katsomossa luottamaan siihen, että tekivät eivät tärvele tarinaa. Se on tärkeää, kun on kyseessä Ronja ryövärintyttären kaltainen klassikko. Kyyneleet silmissä seurasin rosvoruhtinaan riemua vastasyntyneestä tyttärestään ja Ronjan ensimmäistä keväthuutoa. Nauroin rosvojen kohellukselle, uskalsin odottaa suosikkikohtauksiani: miten hassut kakkiaiset kiikuttavat vauvaansa Ronjan jalassa, miten Ronja löytää metsän ja vapauden, miten hän hyppää Helvetinkuilun yli Borkan vangiksi pelastaakseen Birkin.

Kreeta Salmisen näyttelijäntyötä oli miellyttävä seurata. Hän onnistui olemaan todellinen luonnonlapsi, villi ja herkkä, ketterä ja silti lystikkäästi kömpelö liikkeissään. Kenties Salminen on ottanut olemukseensa mallia eläimistä? Hän oli kuin valpas ja utelias koiranpentu. Birkiä näyttelevä Ylermi Rajamaa on liikuttava, herttainen ja velmu, mutta aivan tasavertainen pari Birk ei Ronjalle ole.

Koko ensemble elää mukana tarinassa. Sauli Suonpää on hauska Ronjan isänä Matiaksena. Rosvoruhtinaan infantiilien itkupotkuraivarien aikana täpötäynnä lapsia olevasta katsomosta kuului uskomaton kiherrys ja kikatus. Heidi Kirves on Ronjan uljas äiti Loviisa, Leo Honkonen koskettava Kalju-Pietu. Mieleen jäi myös Arttu Kapulaisen taapertava kakkiainen. Kun hän kumautti syvällä bassollaan: "Miksvai hää sillai tekkee?", purskahti yleisö nauruun joka kerta. Iina Kuustonen, Annika Poijärvi, Tommi Rantamäki ja Kai Vaine ovat ronskeja ryövärinrökäleitä, pelottavia ajattaria, Borkan väkeä, maahisia, männiäisiä, pönthiittisiä.

Arttu Kapulainen ja Sauli Suonpää. Kuva Sini-Marja Niska.Janne Siltavuoren lavastus muuntuu lumoavasti linnasta keväiseksi niityksi, Karhuluolasta talviseksi metsäksi. Anna Sinkkosen karheista puvuista pidin valtavasti, etenkin kakkiaisten neulepuikkokorvista! Luonto dramatisoi tarinaa omalta osaltaan. Meri Helsingin ympärillä alkoi illan edetessä myrskytä. Hurjasti kumiseva tuuli ja kattokankaan välistä näyttämölle humahtavat vesipisarat korostivat Karhuluolan lähestyvää syksyä ja rosvopäälliköiden tappelua.

Ronja ryövärintyttären loppu on toiveikas, mutta samalla syvästi surullinen. Kalju-Pietu on kuollut, mutta Ronja ja Birk saavat vanhempansa takaisin. Ryhmäteatterissa esitys päättyy koko ryhmän yhteiseen keväthuutoon.

Kotimatkalla, sateisen lautan kannella, mietin Ronjan sanoja, kun hän ja Birk olivat hajottaa Karhuluolan soman idyllin riitelemällä itsepäisesti kadonneesta veitsestä. Ronja tajuaa, miten helposti kaikki kaunis voi mennä pilalle. Ja ihan turhaan.

 

JK. Tätä kirjoitusta lopetellessani sain tietää, että Kreeta Salminen on loukannut jalkansa, ja häntä paikkaa toistaiseksi Rosanna Kemppi. Onnea Kempille kovaan haasteeseen!

 

Ryhmäteatteri: Ronja, Ryövärintytär. Kirjoittanut Astrid Lindgren. Suomennos Tuula Taanila. Ohjaus ja dramatisointi Akse Pettersson, lavastus Janne Siltavuori, puvut Anna Sinkkonen. Valot Tomi Tirranen, äänet Jussi Kärkkäinen, musiikki Jussi Kärkkäinen ja Jukka Hannukainen. Rooleissa Leo Honkonen, Arttu Kapulainen, Heidi Kirves, Iina Kuustonen, Ylermi Rajamaa, Annika Poijärvi, Tommi Rantamäki, Kreeta Salminen, Sauli Suonpää ja Kai Vaine. Esityksiä Hyvän Omatunnon linnakkeessa 27.8.2011 asti. Esitystä suositellaan yli 7-vuotiaille. 

 • Juha Hurme: Töppöhörö. Kansalllisteatterissa näyttelevät Jarkko Lahti ja Alina Tomnikov.

  Miljardien vuosien evoluution lopputulema: Töppöhörö, pieni vihainen mies

  Töppöhörö tuo näyttämölle perussovinistiäijän uhon ja surun.

  Kansallisteatterin näyttämöllä askeltaa vihainen perusjuntti, rasisti-homofoobikko-lihansyöjä-machoäijä nimeltä Viki. Juha Hurmeen ohjaama Töppöhörö käsittelee yhtä aikamme stereotypiaa. Osan katsojista mielestä esitys myös jää stereotypian vangiksi.

 • Otso Kantokorpi

  Orwell tuli kylään

  Ranneke kuin juutalaisten keltainen tähti

  Tammikuussa uutisoitiin, että Walesissa oli turvapaikanhakijoita pakotettu pitämään kirkkaita rannekkeita, joita ei kyennyt irrottamaan rikkomatta niitä. Ranneke toimii takuuna kolmen päivittäisen aterian saamiseksi – muuta tukea ei sitten juuri ollutkaan tarjolla.

  6
 • Ohrapeltoa

  Talonpoikaisten sanontojen juurilla

  Juha Kuisma kertoo sanontojen talonpoikaisesta taustasta.

  Käytämmekö tosiaan vieläkin talonpoikaisia sanontoja? Ja miten poliitikot ja muut vallanpitäjät voivat käyttää niitä hyväkseen?

  1
 • Kirjailija Katri Vala 1930-luvulla

  Katri Vala kirjoitti: Isänmaa tarvitsee kaikki isot munat

  Pelottavan ajankohtaisia kirjoituksia Katri Valalta

  Pelottavan ajankohtaisia ovat kirjailija Katri Valan ajatukset isänmaallisuudesta ja naisena olemisesta. Hänen mielestään isänmaallisuus oli saksalaisuuden läpitunkemaa, ja tästä hän oli välillä raivoissaan.

Uusimmat sisällöt

 • Jussi-palkinnot jaetaan maaliskuussa.

  Suomalainen elokuva elää nyt toista kultakauttaan

  Suomalaista elokuvaa tehdään kuin 50-luvun kultakaudella.

  Kotimaisen elokuvan kulta-aikana on pidetty 1930-luvulta 1950-luvulle ulottuvaa ajanjaksoa. Silloin elokuvia tehtailtiin valtavia määriä ja kansa täytti teatterisalit. Muutaman viime vuoden aikana elokuvia on tehty liki samaan tahtiin, ja tutkijan mukaan sisällöllisesti kirjo on nyt historian laajin.

 • Juha Hurme: Töppöhörö. Kansalllisteatterissa näyttelevät Jarkko Lahti ja Alina Tomnikov.

  Miljardien vuosien evoluution lopputulema: Töppöhörö, pieni vihainen mies

  Töppöhörö tuo näyttämölle perussovinistiäijän uhon ja surun.

  Kansallisteatterin näyttämöllä askeltaa vihainen perusjuntti, rasisti-homofoobikko-lihansyöjä-machoäijä nimeltä Viki. Juha Hurmeen ohjaama Töppöhörö käsittelee yhtä aikamme stereotypiaa. Osan katsojista mielestä esitys myös jää stereotypian vangiksi.